Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: mgr inż. Katarzyna Krupińska

Seler naciowy - właściwości, wartości odżywcze, korzyści z jedzenia selera

Avatar placeholder
31.03.2021 15:19
Seler naciowy ma dobroczynne właściwości zdrowotne.
Seler naciowy ma dobroczynne właściwości zdrowotne. (Shutterstock)

Seler naciowy przybył do nas z terenów z pogranicza Azji i Europy, w naturalnych warunkach występuje w nadmorskich rejonach. Coraz częściej jest też warzywem uprawianym w krajach klimatu umiarkowanego. Jest już znany od czasów starożytnych, dlatego jest uznawany za jedno z najstarszych warzyw na świecie. Co warto wiedzieć o selerze naciowym?

spis treści

1. Właściwości selera naciowego

Seler naciowy był znany już w czasach starożytnych, a od niedawna jest jednym z najmodniejszych warzyw. Dlaczego? Seler świetnie oczyszcza i pomaga schudnąć, za co pokochały go gwiazdy i nie tylko. Bogactwo witamin i minerałów w selerze sprawia, że coraz więcej osób włącza go do swojego codziennego jadłospisu.

Seler naciowy uznaje się za jedno z najstarszych warzyw występujących na świecie. Zarówno liście, jak i suszone nasiona selera naciowego są stosowane do przyprawiania różnych potraw. Ponadto seler naciowy można jeść w wersji surowej, ugotowanej, jak również duszonej.

W kuchni w czasie gotowania najczęściej wykorzystujemy seler korzeniowy, nadaje on wyjątkowego smaku każdej zupie, a ponadto może zastąpić sól. Seler korzeniowy jest też niezastąpionym składnikiem ryby po grecku. Warto zauważyć, że seler korzeniowy ma jedynie 7 kalorii w 10 g.

Zobacz film: "Dieta celebrytów – sok z selera"

Seler naciowy jest źródłem m.in. olejków aromatycznych, flawonoidów i glikozydów, które wpływają na pobudzenie pracy serca. Poza tym zawiera dużą ilość witamin C i E, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego.

W selerze naciowym znajdziemy także cynk, żelazo, magnez, potas oraz wapń. Te wszystkie właściwości czynią seler naciowy jednym z najchętniej stosowanych warzyw. Dużą popularnością cieszą się przede wszystkim koktajle z selerem, które są źródłem witamin i składników mineralnych. Taki napój wymiata toksyny, cholesterol i trójglicerydy z organizmu.

Należy jednak pamiętać, że spożywanie selera naciowego może u niektórych osób spowodować uczulenie.

Wybierając seler naciowy, powinniśmy zwrócić uwagę na łodygę. Ważne, żeby była odpowiednio jędrna oraz twarda. Aby zachować wszystkie cenne właściwości, seler nie powinien być przechowywany w lodówce dłużej niż tydzień, ewentualnie można go zamrozić.

Smak selera naciowego jest dość intensywny, dlatego należy stosować go z umiarem. Do celów terapeutycznych lepiej wybierać nasiona selera naciowego dostępne w sklepie z ekologiczną żywnością, co da nam pewność, że nie były wcześniej poddawane działaniu chemicznych środków ochronnych.

Seler naciowy stał się w ostatnim czasie żywieniowym hitem. Właściwości selera naciowego doceniają największe gwiazdy, którym zależy na znakomitej kondycji i pięknym wyglądzie.

Według naukowców seler naciowy zawiera aż 86 substancji mających pozytywny wpływ na zdrowie. Ma działanie oczyszczające, wpływa na nawilżenie skóry, zapewniając jej aksamitną gładkość i delikatność. Poza tym sprzyja likwidowaniu obrzęków oraz zapobiega działaniu wolnych rodników.

Spożywanie selera naciowego pobudza procesy przemiany materii i pomaga oczyścić organizm z nagromadzonych w nim toksycznych substancji.

Dzięki zawartości błonnika ma właściwości polepszające trawienie i jest znakomitym środkiem na zaparcia. Wielkim plusem selera jest niskokaloryczność - w 100 gramach jest tylko 13 kalorii (ponad 90 proc. jego zawartości stanowi bowiem woda).

Ponadto cenną właściwością jest to, że dostarcza tzw. ujemnych kalorii, co oznacza, że organizm zużywa więcej energii na strawienie selera naciowego niż on zawiera w sobie. Przepisy z selerem naciowym są bardzo różnorodne. Jednak najczęściej wykorzystuje się świeży seler naciowy w przepisach na sałatki.

Bardzo smaczna i pożywna jest np. sałatka z selera naciowego i kurczaka. Napar z nasion selera naciowego wykorzystuje się do leczenia reumatoidalnego zapalenia stawów.

Do obniżenia ciśnienia krwi oraz w chorobach układu moczowego stosuje się natomiast korzeń selera naciowego. Z kolei w przypadku bólu stawów zaleca się masaże z wykorzystaniem olejku eterycznego z selera.

Właściwości przeciwzapalne czynią seler skutecznym lekiem na zapalenie dróg moczowych. Pomaga również regulować ciśnienie krwi. Spożywanie selera naciowego zaleca się również osobom z niedoborem beta-karotenu.

Biorąc pod uwagę te wszystkie cenne właściwości, zupełnie nie dziwi fakt, że dieta selerowa staje się coraz bardziej popularna. Sok z selera świetnie nawadnia organizm, a przy tym dostarcza wielu witamin i składników mineralnych.

Ma właściwości alkalizujące, dzięki czemu odkwasza organizm i pomaga usuwać zbędne produkty przemiany materii. Ponadto, dodaje energii, pobudza i ułatwia odchudzanie. Świetnie działa też na kondycję skóry, włosów i paznokci.

Warto jak najczęściej wyciskać sok z selera - ma ciekawy smak i dobrze komponuje się z innymi warzywami i owocami. Do przygotowania soku z selera naciowego należy używać zarówno łodyg, jak i aromatycznej naci.

2. Wartości odżywcze selera naciowego

Seler naciowy to bogactwo składników mineralnych i witamin. Łodyga, liście to źródło witaminy E, a także tych z grupy B. W zielonej natce selera kumulują się przeciwutleniacze, które redukują wolne rodniki, negatywnie działające na wszystkie komórki organizmu.

Seler naciowy to też ogromne pokłady kwasu foliowego, witaminy E, C i A. Badania naukowe dowiodły, że seler naciowy posiada w sobie nawet 86 zróżnicowanych substancji odżywczych, które mają bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie i pracę narządów wewnętrznych.

Olejek z selera naciowego ma właściwości kojące na cały układ nerwowy. Natomiast olej z nasion selera może być wsparciem podczas kuracji nadciśnienia.

Seler naciowy dzięki zawartości substancji odżywczych, olejków eterycznych idealnie sprawdzi się, jako przystawka, ponieważ pobudza apetyt. Może być także zastosowany w zupach, dipach, sałatkach, a nawet koktajlach.

Dużą zaletą selera naciowego jest to, że nie jest wymagający, jeśli chodzi o kwestię przygotowania dania. Wszelkie sałatki, a także przekąski z selera naciowego wykonuje się bardzo szybko.

Seler naciowy (nie solony) dzięki zawartości potasu, pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. W medycynie orientalnej wykorzystywany jest do leczenia nadciśnienia. Działa korzystnie na pracę nerek, przyspieszając oczyszczanie organizmu. Chorym na dnę moczanową zaleca się picie herbaty z nasion selera naciowego.

3. Ile kalorii ma surowy seler naciowy?

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 101 g (1 szklanka, pokrojony)
Wartość energetyczna 16,00 kcal 16,16 kcal
Białko 0,69 g 0,70 g
Węglowodany 2,97 g 3,00 g
Cukier 1,34 g 1,35 g
Błonnik 1,60 g 1,62 g
Tłuszcz 0,17 g 0,17 g
Tłuszcze nasycone 0,04 g 0,04 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,03 g 0,03 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,08 g 0,08 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 3,10 mg 3,13 mg
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze