Sałata - właściwości, rodzaje

Roszponka, lollo, dębolistna, rukola, masłowa, lodowa, rzymska, radicchio – to bogate królestwo sałaty. Zielona sałata niczym wiosna kusi swoim wyglądem, stanowi dekorację stołów oraz jest podstawowym elementem zdrowej diety. Osoby, które jedzą to warzywo liściaste, mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i nie narzekają na problemy z cerą. Sałatę znają wszyscy ludzie na świecie. Amerykanie jedzą ją dla zdrowia, Włosi dla urody. Jakie właściwości ma sałata?

Polecane wideo:

Sałata - właściwości

Sałata zawiera luteinę i zeaksantynę, silne przeciwutleniacze, które chronią przed wyrodnieniem plamki żółtej. Właściwości sałaty pozwalają wzmocnić system nerwowy, poprawiają trawienie i odkwaszają. Sałata dostarcza kwasu foliowego i witamin z grupy B, witamin E i C, potasu, żelaza, manganu, magnezu, kwasów organicznych. Sałatę roszponkę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami. Sałatę warto też dodawać do kanapek. Trochę zieleniny na chlebku wspomoże odporność organizmu i doda świeżego smaku posiłkowi.

Sałata - rodzaje

  • Lollo to sałata o dekoracyjnym kształcie. Przepięknie komponuje się z innymi salatami, znakomicie nadaje się do dekorowania półmisków z zakąskami i innymi potrawami. Jest to zielona albo czerwona sałata, lekko pomarszczona. Kruche liście mają charakterystyczny orzechowy smak, są niezwykle dekoracyjne. Są dodatkiem do innych sałat.
  • Rukola wygląda jak zioło, gdyż podobna jest do listków mlecza, delikatniejsza, okrągła, przypomina liście rzodkiewki. Jej pieprzowy, chrzanowy smak dobrze komponuje się z sałatkami i z dodatkiem owoców, warzyw, orzechów, fety, sera koziego, smażonego boczku. Sałata rukola w lodówce zachowuje świeżość kilka dni. Jest składnikiem diety śródziemnomorskiej.
  • Sałata lodowa ma kruche, soczyste zielone liście oraz ciężką główkę. Najlepiej smakuje z papryką, pomidorem, ogórkiem, świeżą bazylią, fetą albo serem pleśniowym, gotowym kurczakiem, sosem jogurtowym albo śmietanowym. Sałata lodowa zachowuje długo świeżość, możesz przechowywać ją w lodówce kilkanaście dni. Wraz z owocami – najlepsza dieta na lato.
  • Sałata rzymska ma długie, pomarszczone liście, które tworzą owalną, luźną główkę. Mogą być ciemnozielone, zawierają dużo witamin. Sałata rzymska jest słodsza niż masłowa i lodowa. Dobrze komponuje się z czosnkiem i sosem majonezowym.
  • Radicchio ma bordowo-białe liście. Głąb nie nadaje się do jedzenia i trzeba go usunąć. Liście tracą wartość odżywczą po namoczeniu w ciepłej wodzie. Sałata radicchio dobrze komponuje się z innymi sałatami.
  • Sałata masłowa ma liście miękkie, w kolorze aksamitnego groszku, zwinięte w luźne główki. Najczęściej podajemy ją ze śmietaną albo sosem winegret. Świetnie komponuje się z kukurydzą, groszkiem, papryką, pomidorem, ogórkiem, jabłkiem, mango, awokado.

Sałata jest lekka, zdrowa, chrupiąca. Idealna dla zdrowej diety przyszłej mamy, gdyż jest bogata w kwas foliowy. Kupisz ją w każdym sklepie za nieduże pieniądze. Nic, tylko jeść!

Komentarze (5)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Mleko - skład, właściwości, rodzaje

Zdrowe mleko

Zdrowe mleko

Mleko chude (1,5%-2%) działa przeciwmiażdżycowo, zapobiega osteoporozie i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi.

Mleko - skład, właściwości, rodzaje

Mleko a zdrowie

Mleko a zdrowie

Mleko wzmacnia odporność, kości i zęby.

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Krewetki

Krewetki

Owoce morza bogatym źródłem białka, mają zaledwie 2% tłuszczu.

Żywienie

Jak wykorzystać cytrynę, by się odchudzić?

Jak wykorzystać cytrynę, by się odchudzić?

Wykorzystajmy właściwości cytryny Z czego słynie cytryna? Jest doskonałym źródłem witaminy C - 53 mg/100 g. Zawiera także antyoksydanty, beta-karoten (...) **. Ma również właściwości odchudzające. Najczęściej pijemy...

Soki warzywne i owocowe - rodzaje, właściwości

Soki owocowe

Soki owocowe

Świeżo wyciskane soki są doskonałym elementem uzupełniającym zdrową dietę. Do wyciskania wybierajmy owoce i warzywa zawierające najwięcej witamin i błonnika.

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Pieczone ryby

Pieczone ryby

Kobiety, których dieta uwzględniała większe ilości pieczonej ryby, były z reguły zdrowsze, bardziej sprawne fizycznie i rzadziej cierpiały na cukrzycę, nadciśnienie i choroby serca.

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Zielone warzywa, które warto dodawać do koktajli

Zielone warzywa, które warto dodawać do koktajli

błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego. Bez watpienia mizuna stanowi doskonały i zdrowy dodatek do koktajli. Czerwona sałata Czerwona sałata (...) witamin A, C oraz E, a także białka. Rzymska sałata...

Zaćma - klasyfikacja, objawy, leczenie

Zaćma: rodzaje soczewek

Zaćma: rodzaje soczewek Odtwórz wideo

podczas takiego zabiegu. Dzięki nim nie trzeba po operacji nosić grubych okularów, wzrok jest dobry. Na temat rodzajów i właściwości soczewek wypowiada (...) Zaćma - rodzaje soczewek Leczenie zaćmy polega...