Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Właściwości sałaty

Roszponka, lollo, dębolistna, rukola, masłowa, lodowa, rzymska, radicchio – to bogate królestwo sałaty. Zielone niczym wiosna kuszą swoim wyglądem, stanowią dekorację stołów oraz są podstawowym elementem zdrowej diety. Osoby, które jedzą to warzywo liściaste, mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i nie narzekają na problemy z cerą. Sałatę znają wszyscy ludzie na świecie. Amerykanie jedzą ją dla zdrowia, Włosi dla urody. Jakie właściwości ma sałata?

Sałata dla zdrowia

Sałata zawiera luteinę i zeaksantynę, silne przeciwutleniacze, które chronią przed wyrodnieniem plamki żółtej. Właściwości sałaty pozwalają wzmocnić system nerwowy, poprawiają trawienie i odkwaszają. Sałata dostarcza kwasu foliowego i witamin z grupy B, witamin E i C, potasu, żelaza, manganu, magnezu, kwasów organicznych. Sałatę roszponkę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami. Sałatę warto też dodawać do kanapek. Trochę zieleniny na chlebku wspomoże odporność organizmu i doda świeżego smaku posiłkowi.

Rodzaje sałat

  • Lollo to sałata o dekoracyjnym kształcie. Przepięknie komponuje się z innymi salatami, znakomicie nadaje się do dekorowania półmisków z zakąskami i innymi potrawami. Jest to zielona albo czerwona sałata, lekko pomarszczona. Kruche liście mają charakterystyczny orzechowy smak, są niezwykle dekoracyjne. Są dodatkiem do innych sałat.
  • Rukola wygląda jak zioło, gdyż podobna jest do listków mlecza, delikatniejsza, okrągła, przypomina liście rzodkiewki. Jej pieprzowy, chrzanowy smak dobrze komponuje się z sałatkami i z dodatkiem owoców, warzyw, orzechów, fety, sera koziego, smażonego boczku. Sałata rukola w lodówce zachowuje świeżość kilka dni. Jest składnikiem diety śródziemnomorskiej.
  • Sałata lodowa ma kruche, soczyste zielone liście oraz ciężką główkę. Najlepiej smakuje z papryką, pomidorem, ogórkiem, świeżą bazylią, fetą albo serem pleśniowym, gotowym kurczakiem, sosem jogurtowym albo śmietanowym. Sałata lodowa zachowuje długo świeżość, możesz przechowywać ją w lodówce kilkanaście dni. Wraz z owocami – najlepsza dieta na lato.
  • Sałata rzymska ma długie, pomarszczone liście, które tworzą owalną, luźną główkę. Mogą być ciemnozielone, zawierają dużo witamin. Sałata rzymska jest słodsza niż masłowa i lodowa. Dobrze komponuje się z czosnkiem i sosem majonezowym.
  • Radicchio ma bordowo-białe liście. Głąb nie nadaje się do jedzenia i trzeba go usunąć. Liście tracą wartość odżywczą po namoczeniu w ciepłej wodzie. Sałata radicchio dobrze komponuje się z innymi sałatami.
  • Sałata masłowa ma liście miękkie, w kolorze aksamitnego groszku, zwinięte w luźne główki. Najczęściej podajemy ją ze śmietaną albo sosem winegret. Świetnie komponuje się z kukurydzą, groszkiem, papryką, pomidorem, ogórkiem, jabłkiem, mango, awokado.

Sałata jest lekka, zdrowa, krupiąca. Idealna dla zdrowej diety przyszłej mamy, gdyż jest bogata w kwas foliowy. Kupisz ją w każdym sklepie za nieduże pieniądze. Nic, tylko jeść!

Weronika Buczkowska,
Komentarze (4)
~madziulka
~madziulka

zgadzam się z tymi właściwościami, od kiedy zaczęłam jeść sałatę zauważyłam też znaczną poprawę stanu skóry i nie wypadają mi już tak włosy:) polecam:)

Odpowiedz
~Miłosz
~Miłosz

Sałata ze śmietaną do obiadu !!! O boże MiSTRZOSTWO ! :) Kochammmmm ! :)

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Warzywa
Warzywa

Przeciwnowotworowe właściwości brokułów

Sulforafan to jeden ze związków fitochemicznych zawartych w brokułach i innych warzywach kapustowatych, dzięki którym rośliny te pomagają w zapobieganiu raka. W najnowszych badaniach udało się po raz pierwszy wykazać, iż substancja ta selektywnie atakuje...

Warzywa

Brokuły kontra rak

Jak chronić się przed rakiem? To pytanie zadaje sobie wielu ludzi, którzy chcą uniknąć tej choroby. Profilaktyka raka może wydać się banalna, jednak podstawą jest regularność i konsekwencja. Od dawna wiadomo, że zdrowa dieta potrafi zdziałać cuda. Ostatnie badania wykazały, że brokuły w diecie to podstawa. Te zielone warzywa są uważane za źródło zdrowia, gdyż zawierają duże ilości fosforu, wapnia, żelaza i chromu. Odkryto również, że zawierają sulforafan. Jest to związek fitochemiczny, dzięki...

Warzywa

Ziemniaki obniżają ciśnienie krwi

Ziemniaki obniżają ciśnienie krwi

Do niedawna spożywanie ziemniaków kojarzyło się z otyłością oraz chorobami układu sercowo-naczyniowego. Najnowsze wyniki badań wykazały jednak, że fioletowe ziemniaki obniżają ciśnienie krwi, nie powodując przy tym przybierania na wadze. Warto włączyć...

Warzywa

Czy czosnek obniża cholesterol?

Czosnek to roślina słynąca z niezbyt przyjemnego zapachu i licznych właściwości leczniczych. Mocny aromat sprawia, że zwykle stosuje się go do przyprawiania potraw. Ze względu na zawartość związku chemicznego o nazwie allicyna, czosnek ma działanie...

Warzywa

Właściwości czosnku

Właściwości czosnku

(...) tego warzywa. Trudno więc nie przyjrzeć się mu bliżej i nie sprawdzić, ile w tym prawdy. Co mówi nauka? Czosnek w świecie roślin ... sativum. Jego pobratyńcami są takie warzywa jak: cebula, szczypiorek, por, siedmiolatka, szalotka, które nie mają jednak...

Warzywa

Jedz więcej surowych warzyw!

(...) „Żywność w oryginalnej, nieugotowanej postaci jest uważana za żywą - owoce, warzywa, kiełki, nasiona, orzechy" - mówi Elaine Bruce ... Poszukaj sklepu warzywnego lub targowiska w twojej okolicy, gdzie możesz kupić organiczne warzywa i owoce. Znajdź także dobrego ... absolutnie świeże. Kup takie owoce i warzywa, na jakie masz ochotę, i tego samego dnia wyciśnij z nich soki go wypij. Nie kupuj...

Warzywa

Nieznane działanie pomidorów!

Antyoksydanty to niezastąpione składniki diety zwalczające wolne rodniki. Związki te zwiększają odporność organizmu na zakażenia i infekcje, a także chronią przed ryzykiem zachorowania na nowotwory, choroby układu krążenia, cukrzycę oraz choroby stawów.

Warzywa

Zmień dietę dziecka podstępem!

(...) skuteczny sposób na wzbogacenie diety dziecka o warzywa – podstęp. Naukowcy przeprowadzili badania, w których systematycznie dodawali warzywa do ulubionych potraw maluchów. Te – nieświadome zawartości talerza – zjadały ukryte warzywa ze smakiem. Jak przemycić trochę warzyw do diety dziecka? Warzywa to niezbędne składniki diety, szczególnie w społeczeństwach, w których zwiększa się liczba dzieci otyłych. Warzywa pomagają zredukować ilość spożywanych kalorii. Problem w tym, że maluchy nie jedzą...

Warzywa

Właściwości pomidorów

Właściwości pomidorów

Pomidory mają mnóstwo witamin i pierwiastków mineralnych. Zawierają antyutleniacze, które chronią skórę przed wolnymi rodnikami i zapobiegają procesom szybkiego starzenia się tkanek. Pomidory wzmacniają odporność dzięki dużej zawartości witaminy C. Warzywa są małokaloryczne, więc mogą sobie na nie pozwolić nawet osoby na diecie. Ponadto świeże warzywa można przygotować na wiele sposobów: na kanapki, w sałatce czy w przetworach, zawsze smakują równie wyśmienicie. Witaminy i minerały w...

Warzywa

Kiełki - wartości odżywcze

Kiełki - wartości odżywcze

Kiełki są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Regulują pracę układów: nerwowego, hormonalnego i krążenia. Łagodzą nawet objawy klimakterium. Cudowne właściwości zdrowotne kiełków znane są już od 5 tysięcy lat. Dzięki swoim leczniczym...