Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Właściwości sałaty

Roszponka, lollo, dębolistna, rukola, masłowa, lodowa, rzymska, radicchio – to bogate królestwo sałaty. Zielone niczym wiosna kuszą swoim wyglądem, stanowią dekorację stołów oraz są podstawowym elementem zdrowej diety. Osoby, które jedzą to warzywo liściaste, mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i nie narzekają na problemy z cerą. Sałatę znają wszyscy ludzie na świecie. Amerykanie jedzą ją dla zdrowia, Włosi dla urody. Jakie właściwości ma sałata?

Sałata dla zdrowia

Sałata zawiera luteinę i zeaksantynę, silne przeciwutleniacze, które chronią przed wyrodnieniem plamki żółtej. Właściwości sałaty pozwalają wzmocnić system nerwowy, poprawiają trawienie i odkwaszają. Sałata dostarcza kwasu foliowego i witamin z grupy B, witamin E i C, potasu, żelaza, manganu, magnezu, kwasów organicznych. Sałatę roszponkę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami. Sałatę warto też dodawać do kanapek. Trochę zieleniny na chlebku wspomoże odporność organizmu i doda świeżego smaku posiłkowi.

Rodzaje sałat

  • Lollo to sałata o dekoracyjnym kształcie. Przepięknie komponuje się z innymi salatami, znakomicie nadaje się do dekorowania półmisków z zakąskami i innymi potrawami. Jest to zielona albo czerwona sałata, lekko pomarszczona. Kruche liście mają charakterystyczny orzechowy smak, są niezwykle dekoracyjne. Są dodatkiem do innych sałat.
  • Rukola wygląda jak zioło, gdyż podobna jest do listków mlecza, delikatniejsza, okrągła, przypomina liście rzodkiewki. Jej pieprzowy, chrzanowy smak dobrze komponuje się z sałatkami i z dodatkiem owoców, warzyw, orzechów, fety, sera koziego, smażonego boczku. Sałata rukola w lodówce zachowuje świeżość kilka dni. Jest składnikiem diety śródziemnomorskiej.
  • Sałata lodowa ma kruche, soczyste zielone liście oraz ciężką główkę. Najlepiej smakuje z papryką, pomidorem, ogórkiem, świeżą bazylią, fetą albo serem pleśniowym, gotowym kurczakiem, sosem jogurtowym albo śmietanowym. Sałata lodowa zachowuje długo świeżość, możesz przechowywać ją w lodówce kilkanaście dni. Wraz z owocami – najlepsza dieta na lato.
  • Sałata rzymska ma długie, pomarszczone liście, które tworzą owalną, luźną główkę. Mogą być ciemnozielone, zawierają dużo witamin. Sałata rzymska jest słodsza niż masłowa i lodowa. Dobrze komponuje się z czosnkiem i sosem majonezowym.
  • Radicchio ma bordowo-białe liście. Głąb nie nadaje się do jedzenia i trzeba go usunąć. Liście tracą wartość odżywczą po namoczeniu w ciepłej wodzie. Sałata radicchio dobrze komponuje się z innymi sałatami.
  • Sałata masłowa ma liście miękkie, w kolorze aksamitnego groszku, zwinięte w luźne główki. Najczęściej podajemy ją ze śmietaną albo sosem winegret. Świetnie komponuje się z kukurydzą, groszkiem, papryką, pomidorem, ogórkiem, jabłkiem, mango, awokado.

Sałata jest lekka, zdrowa, krupiąca. Idealna dla zdrowej diety przyszłej mamy, gdyż jest bogata w kwas foliowy. Kupisz ją w każdym sklepie za nieduże pieniądze. Nic, tylko jeść!

Weronika Buczkowska,
Komentarze (3)
~madziulka
~madziulka

zgadzam się z tymi właściwościami, od kiedy zaczęłam jeść sałatę zauważyłam też znaczną poprawę stanu skóry i nie wypadają mi już tak włosy:) polecam:)

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Warzywa
Warzywa

Jak unikać pestycydów?

(...) pestycydów w owocach lub warzywach. Co ważne, owoce i warzywa, które poddano badaniom, zostały dokładnie umyte. Okazało się, że mycie ... wyborem jest również kiwi, kapusta, arbuz, grejpfrut, pieczarki oraz słodkie ziemniaki. Te owoce i warzywa nie są co prawda ... te owoce i warzywa, które mają niską zawartość pestycydów. Produkty z tej pierwszej listy też nam nie zaszkodzą, ale mając do wyboru: „jabłko czy ananas?”, lepiej wybrać to drugie. Sięgając po owoce i warzywa zawierające najmniej substancji...

Warzywa

Przekonaj się do warzyw!

Warzywa to jedne z tych produktów spożywczych, które jedni kochają, a drudzy nienawidzą. Jednak niechęć do warzyw ... warzyw bierze się z okresu dzieciństwa, gdy zmuszano nas do ich jedzenia. Niektórym osobom warzywa wydają się mdłe i pozbawione ... mocno odczuwają gorzkie smaki, przez co nie smakują im takie warzywa, jak brokuły, kalafior, bakłażan i niektóre liściaste warzywa. Na szczęście istnieją sposoby na podanie tych warzyw w taki sposób, że niemal nie czuć gorzkiego smaku. Dobrym...

Warzywa

Soki z warzyw organicznych są zdrowsze!

Organiczny sok pomidorowy zawiera więcej składników wykazujących działanie prozdrowotne niż sok pomidorowy otrzymany z warzyw tradycyjnie uprawianych. Żywność organiczna to produkty, które wyrastały i były uprawiane według ścisłych procedur bez udziału...

Warzywa

Czy posiadasz gen, który każe ci nienawidzić brokułów?

Czy posiadasz gen, który każe ci nienawidzić brokułów?

Gorzkie warzywa, takie jak kapusta czy jarmuż, dzielą ludzi na tych, którzy je kochają lub tych, którzy je nienawidzą. Ostatnie badania pokazały, że za to, iż nienawidzimy surówki Coleslaw albo zupy jarzynowej z brukselką można chociaż w części winić nasze geny. Tak, to właśnie mama i tata, którzy w twoim dzieciństwie udawali, że brokuły to samoloty chcące wlecieć do twojej ... wykonywać testów genetycznych, aby wiedzieć, że posiadasz ten gen. Jeżeli warzywa, a szczególnie te zielone, mają dla...

Warzywa

Jedz więcej surowych warzyw!

(...) zdrowia. „Żywność w oryginalnej, nieugotowanej postaci jest uważana za żywą – owoce, warzywa, kiełki, nasiona, orzechy ... świeże produkty Poszukaj sklepu warzywnego lub targowiska w twojej okolicy, gdzie możesz kupić organiczne warzywa i owoce. Znajdź ... , gdy są absolutnie świeże. Kup takie owoce i warzywa, na jakie masz ochotę, i tego samego dnia wyciśnij z nich soki go...

Warzywa

Właściwości selera

Właściwości selera

Właściwości selera były znane Egipcjanom już przed kilku tysiącami lat. Seler był wykorzystywany jako lek na reumatyzm, artretyzm, bóle neuralgiczne, wysokie ciśnienie, zaostrzenie apetytu i wzmocnienie układu nerwowego. Obecnie, świeże warzywa naciowe i korzeniowe są składnikiem prawie każdej diety odchudzającej. Seler korzeniowy zawiera wiele składników mineralnych, m.in. potas ... każdego z nas, podobnie jak wszystkie zielone warzywa. Picie soku z selera naciowego oraz z marchwi czyści organizm ze...

Warzywa

Właściwości soi

Właściwości soi

Soja znana jest od setek lat. Ostatnio wraca do łask za sprawą trwającej mody na wegetarianizm. Najpierw podbiła Amerykę, by teraz pojawiać się na europejskich stołach. Również w Polsce coraz częściej spożywamy tę rośliną. I słusznie, gdyż zawiera...

Warzywa

Właściwości szparagów

Szparagi to niskokaloryczne warzywa zielone. Stanowią ozdobę i przysmak Francuzów. W Polsce znane były już w XVIII wieku, za czasów Napoleona. Pierwsze wzmianki o szparagach istnieją w „Panu Tadeuszu” Adama Mickiewicza. Szparagi są niskokaloryczne i pożywne, gdyż zawierają sporo białka. Mogą być składnikiem zdrowej diety, gdyż mają tylko 18 kcal w 100 g. U nas uchodzą za luksus, rzadko je jadamy. Szparagi są również cenionym afrodyzjakiem. A może warto sięgnąć po szparagi, ze...

Warzywa

Właściwości cebuli

Jak pozbyć się kaca? docenili już XV-wieczni żeglarze. Przez całe stulecia cebula traktowana była jako skuteczny lek na szkorbut. Ze względu na zawartą w niej witaminę C, na dalekie wyprawy zamorskie zabierali to warzywo marynarze, kupcy i wielorybnicy.

Warzywa

Właściwości szpinaku

(...) zdrowotnego warzywa, to czas najwyższy. Podobno upodobania kulinarne zmieniają się co siedem lat, więc jeśli komuś nie...