Masło i margaryna - charakterystyka, tłuszcze w kuchni

Masło to źródło witaminy A, D i nasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera jednak sporą ilość cholesterolu. Z kolei margaryna – choć zawiera tłuszcze trans jest lżejsza. Co więc wybrać? Masło czy margarynę?

Wiele osób zastanawia się, co jest zdrowsze: masło czy margaryna? Zwolennicy margaryny przekonują, że jest lżejsza i można ją stosować, będąc na diecie. Z kolei miłośnicy masła podkreślają jego rolę w rozpuszczaniu witamin. Zarówno masło, jak i margaryna są znane również od nie najlepszej strony, dlatego w przypadku tych tłuszczów wybór jest poniekąd kwestią zdecydowania się na „mniejsze zło”. Czym różni się masło od margaryny i który z tych produktów warto stosować w kuchni?

Zobacz film: "Tłuszcze wielonienasycone"

Masło i margaryna - charakterystyka tłuszczów

Pod względem odżywczym obydwa tłuszcze są bardzo podobne – w łyżeczce masła lub margaryny znajduje się około 4 gramów tłuszczu oraz 35 kalorii. Masło jest produktem pochodzenia zwierzęcego bogatym w zatykający naczynia krwionośne tłuszcz nasycony oraz cholesterol, który zwiększa ryzyko choroby serca oraz udaru. Z drugiej jednak strony masło jest dobrym źródłem rozpuszczalnych w tłuszczu witamin A, D, E oraz K. Dla kontrastu, margaryna powstaje z oleju roślinnego, zawiera mało tłuszczów nasyconych i nie ma w niej cholesterolu. Jednak ze względu na fakt, że w procesie produkcji margaryny płynny olej roślinny jest utwardzany, znajduje się w niej dużo tłuszczów trans. Tłuszcze te podnoszą poziom „złego” cholesterolu i obniżają poziom „dobrego”, który stanowi ochronę przed gromadzeniem się tłuszczu w naczyniach krwionośnych. Tłuszcze trans uchodzą za groźniejsze dla organizmu niż tłuszcze nasycone.

Obecnie coraz bardziej popularne są lekkie margaryny o minimalnej lub zerowej zawartości tłuszczów trans. Są one dużo zdrowsze niż tradycyjne masło lub margaryna, ale z powodu niskiej zawartości tłuszczu nie nadają się do gotowania i pieczenia.

Masło i margaryna - tłuszcze w kuchni

Specjaliści od żywienia zalecają korzystanie z oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego podczas gotowania. Natomiast do pieczenia najlepsze jest zwykłe masło lub margaryna, ponieważ tłuszcze te przyczyniają się do lepszej tekstury dań i poprawiają walory smakowe. Margaryny o minimalnej zawartości tłuszczów trans mają zwykle postać półpłynną, dlatego nie sposób zastąpić nimi masła lub margaryny podczas przygotowania potraw, które wymagają użycia tłuszczu w postaci stałej. Płynne tłuszcze reagują inaczej niż tłuszcze stałe w kontakcie z różnymi produktami. Oleje są zwykle niewskazane do wyrabiania ciast, choć sprawdzają się w przypadku muffinów. Robiąc ciasto, zamiast masła i margaryny można użyć owocowego purée, kwaśnej śmietany lub jogurtu, ale wiąże się to zwykle z obniżeniem jakości wypieku, który staje się bardziej gęsty. Mimo zawartości szkodliwych dla organizmu człowieka tłuszczów, masło i margaryna są powszechnie stosowane. Opracowanie zdrowszej alternatywy w postaci margaryny o minimalnej lub zerowej zawartości tłuszczów trans nie rozwiązało problemu, ponieważ produkt ten nie sprawdza się w gotowaniu i pieczeniu. Wygląda więc na to, że nie sposób zupełnie zrezygnować z masła i margaryny, a wybór pomiędzy tymi produktami pozostaje kwestią osobistych preferencji.

Komentarze (5)
~belzebub
~belzebub ponad rok temu

słuchaj kochanie nie powtarzaj utartych sloganów półprawd i czystych kłamstw.Wujek mojej mamy dożył lekko ponad 100 lat nigdy w życiu nie jadł ani margaryny ani nawet żadnego oleju tylko masło i smalec a nasycony tłuszcz zwierzęcy kapał mu obficie z brody i co ty na to i nigdy nie chorował na serce czy udar a zmarł na raka jelita grubego bo jadł zbyt mało błonnika a za dużo mięsa a nie na serce jak to ma dziś przy diecie margarynowo -olejowej a na tydzień przed śmiercią obierał jeszcze śliwy z drzew

Odpowiedz
~Folek
~Folek ponad rok temu

Ja zdecydowanie wybieram margarynę, bo niestety mam problemy z cholesterolem i to dość poważne. Leczę się jednym słowem już od kilku lat - więc na porządku dziennym u mnie takie produkty jak Benecol, Flora czy tabletki Sterolea wspomagające dietę.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe
Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Masło czy margaryna - co wybrać? (WIDEO)

Masło czy margaryna - co wybrać? (WIDEO) Odtwórz wideo

Masło czy margaryna? Co wybrać? - W każdym jest coś dobrego i złego - powiedziała w "Dzień Dobry TVN" Justyna Mizera. Co dobrego jest w maśle? Na co zwracać uwagę przy kupnie margaryny?

Produkty żywnościowe

Masło, margaryna czy wyrób masłopodobny?

Masło, margaryna czy wyrób masłopodobny?

krążenia. Co lepsze - masło czy margaryna? Margaryna jest źródłem tłuszczów roślinnych (a co za tym idzie nie zawiera cholesterolu), natomiast masło (...) wykorzystywać masła w kuchni? Ze...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Margaryna zamiast masła. Tak oszukują producenci (WIDEO)

Czy wiesz** jak rozpoznać prawdziwe masło**? Podpowiadamy - to oryginalne, które warto kupić, powinni zawierać minimum 80 proc. tłuszczu mlecznego (...) , Czego nie powinniśmy z kolei znaleźć w jego składzie? Tłuszczu roślinnego. Jedyne...

Nabiał

Dlaczego warto jeść masło?

Dlaczego warto jeść masło?

o to, co jest zdrowsze: masło czy margaryna, trwa od lat. Jak jest w rzeczywistości? Rodzaje masła Masło to nic innego, jak skondensowany tłuszcz mleczny. Na rynku (...) masło w naszej...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Margaryna - wartości odżywcze, zalety

Margaryna - wartości odżywcze, zalety

. Margaryna - zalety Ze względu na to, że margaryna zawiera tłuszcze roślinne, jest bezpieczniejsza niż masło. Ponadto, margaryna dostarcza stałej dawki (...) Margaryna...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

5 najgorszych w historii wskazówek dietetycznych

5 najgorszych w historii wskazówek dietetycznych

, które w nadmiarze mogą przyczynić się do podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi, a nawet wystąpienia chorób nowotworowych. Naturalne masło zastąp przetworzoną (...) margaryną To zaskakujące, ale najnowsze badania naukowe sugerują,...

Hormony - charakterystyka, choroby endokrynologiczne

Problemy z tarczycą? Tych ziół unikaj jak ognia!

Problemy z tarczycą? Tych ziół unikaj jak ognia!

morszczynu powinno zawsze przebiegać pod nadzorem lekarza. Zobacz także: Masło czy margaryna? Oto gdzie znajdziesz najwięcej szkodliwych tłuszczów (...) rośliny znanej jako Trigonella foenum-graecum. Jest to popularne...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Ile tłuszczów trans skrywa masło i margaryna? (WIDEO)

najwięcej legend, jeśli chodzi o zawartość tłuszczów. Ile tak naprawdę tłuszczów trans zawierają? I jak tłuszcze te wpływają na nasz organizm? Warto znać odpowiedzi na te pytania, aby lepiej zdać o zdrowie.

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Właściwości margaryny

Właściwości margaryny

Margaryna, mimo że pochodzenia roślinnego, również jest kaloryczna. Dlatego osoby, które walczą z otyłością lub nadwagą, a nawet te, którym nic nie dolega, powinny stosować ją z umiarem.