Karczochy - charakterystyka, wartości odżywcze, odchudzanie, właściwości lecznicze

Karczoch smakuje jak szparagi, wygląda jak oset i jest piękną rośliną ozdobną – tak najkrócej można go opisać. Niezwykłe warzywo pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego i jest wciąż mało popularne w naszym kraju.

A szkoda, bo poza tym, że karczoch posiada wzyjątkowe walory smakowe, może również poprawić nasze zdrowie.

Polecane wideo:

Karczochy - charakterystyka

Karczoch to roślina z rodziny astrowatych. Była znana już w starożytnym Rzymie, Grecji oraz Egipcie.

Lubi ciepły klimat, dlatego uprawia się go głównie w okolicach basenu Morza Śródziemnego (w Hiszpanii, Francji i we Włoszech), ale rośnie również w Niemczech, Szwajcarii i Stanach Zjednoczonych.

Do spożycia nadaje się pąk kwiatowy karczocha, najpierw jednak należy usunąć stwardniałe łuski i dotrzeć do soczystego dna kwiatowego.

To tzw. serce karczocha. Wyciąg z warzywa znalazł swoje zastosowanie w medycynie oraz kosmetyce.

Karczochy - wartości odżywcze

Karczoch jest niskokaloryczny – w 100 g produktu jest tylko 47 kcal. Ma bardzo mało tłuszczu, ale za to dużo błonnika, co czyni go idealnym warzywem dla osób odchudzających się.

Jest źródłem cennych minerałów, takich jak potas, wapń, magnez, żelazo i fosfor. Dodatkowo warzywo jest bogate w beta-karoten, witaminę C, PP, K, B3 oraz witaminy z grupy B.

Karczochy powinny docenić zwłaszcza osoby, które chcą zadbać o skórę – w warzywie tym znajdują się witaminy A i E, czyli substancje odpowiedzialne za młody wygląd.

Niepozorny karczoch kryje w sobie również cenne flawonoidy, czyli antyoksydanty o właściwościach przeciwzapalnych i chroniących komórki przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi oraz wolnymi rodnikami.

Karczochy na odchudzanie

Karczochy mają mało kalorii, jednak to nie ze względu na tę cechę są tak polecanym produktem dla odchudzających się.

Roślina ta zawiera aż cztery cenne substancje, które wspomagają proces odchudzania, przyspieszają przemianę materii i pozwalają w szybszym tempie pozbyć się nadprogramowych kilogramów.

Wyciąg z karczocha bardzo często jest składnikiem różnych tabletek oraz suplementów na odchudzanie.

Najważniejsza jest cynaryna. Substancja ta skutecznie poprawia trawienie, przyspiesza metabolizm i reguluje poziom cukru we krwi. Jest też doskonałym lekiem na zaparcia.

Kolejny składnik obecny w karczochu to inulina. Działa ona podobnie do błonnika – pod wpływem wody pęcznieje w żołądku, dzięki czemu dłużej czujemy się syci i nie mamy napadów głodu. Inulina jest prebiotykiem, co sprawia, że pozytywnie wpływa na mikroflorę jelitową.

Kwas chlorogenowy to ważny przeciwutleniacz, który doceni każda osoba na diecie. Dzięki niemu możemy pozbyć się zapasów węglowodanów i tłuszczów, które nagromadziły się w organizmie na skutek niezbyt zdrowego odżywiania.

Karczoch jest też bogaty w niacynę (czyli witaminę PP), która pełni istotną rolę podczas trawienia. Niacyna przyspiesza przemianę materii oraz blokuje rozpad tłuszczów w tkance tłuszczowej.

Warto wiedzieć, że karczoch to jedno z najbogatszych źródeł tej witaminy.

Karczochy - właściwości lecznicze

Cynaryna zawarta w karczochu nie tylko ułatwia odchudzanie, ale wpływa również na zdrowie układu pokarmowego. Substancja ta pobudza produkcję żółci, co poprawia trawienie. Obniża też poziom cholesterolu i lipidów we krwi.

Karczochy są świetnym produktem na dolegliwości trawienne, takie jak zaparcia, nudności, wzdęcia, zgaga, bóle brzucha oraz uczucie ciężkości.

Jedzenie karczochów wzmaga produkcję soków żołądkowych oraz śliny, co ułatwia trawienie i zapobiega nieprzyjemnym problemom z żołądkiem.

Karczoch dobrze działa na naszą wątrobę – cynaryna oczyszcza i odtruwa organizm, chroni wątrobę oraz drogi żółciowe, a także przyspiesza wydalanie toksyn i zbędnych produktów przemiany materii.

Ekstrakt z liści karczocha jest często stosowany w środkach regenerujących ten ważny narząd, a także pomocniczo w leczeniu marskości wątroby.

Bardzo cennym składnikiem karczocha jest inulina, która pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi.

Dodatkowo kwas chlorogenowy zmniejsza wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym. Karczoch jest więc idealnym warzywem dla diabetyków.

Bogactwo antyoksydantów sprawia, że warzywo to może skutecznie zapobiegać nowotworom. Przeciwutleniacze chronią organizm przed komórkami chorobotwórczymi, dlatego w naszej diecie powinno znajdować się jak najwięcej tych cennych substancji.

Warto wspomnieć, że wyciąg z karczocha docenił również przemysł kosmetyczny. Ziele karczocha jest składnikiem produktów do pielęgnacji cery trądzikowej i problematycznej.

Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, dlatego hamuje rozwój mikroorganizmów odpowiedzialnych za zmiany trądzikowe i przyspiesza proces gojenia wyprysków.

Ekstrakt z karczocha jest polecany też na choroby takie jak łuszczyca, egzema czy łojotokowe zapalenie skóry.

Z właściwości leczniczych karczocha możemy skorzystać, kupując kapsułki zawierające ekstrakt z tej rośliny. Jest dostępne też ziele karczocha, z którego warto przygotować herbatę.

Obecny na rynku jest również sok z karczocha, dzięki któremu można wspomóc układ pokarmowy i oczyścić organizm z toksyn.

Należy jednak pamiętać, że w przypadku niewydolności dróg żółciowych lub kamieni żółciowych przed włączeniem karczocha do diety warto skonsultować się z lekarzem.

Karczochy - zastosowanie w kuchni

Po usunięciu stwardniałych łusek i okryw kwiatostanu, możemy dostać się do serca karczocha, które jest cenionym przysmakiem. Warzywo można gotować, smażyć, piec i jeść samodzielnie lub w sałatkach.

Karczochy dobrze komponują się z aromatycznymi ziołami (np. bazylią), cytryną, pomidorami, anchois oraz jajkami.

W Polsce coraz częściej można kupić świeże karczochy, które są dostępne na przełomie wiosny oraz lata. Warto wtedy zwrócić uwagę na wygląd liści – powinny być twarde, ostre i zielone.

Przez resztę roku można bez problemu dostać je w marynacie, najczęściej jest to zalewa z oliwy. Należy jednak pamiętać, że w takiej postaci mogą posiadać znacznie mniej wartości odżywczych niż świeże warzywa.

Komentarze (3)
~Wegetarianka
~Wegetarianka 9 miesięcy temu

@~ire: Jest w sprzedaży w niektórych warzywniakach i większych marketach. Ja kupuję karczochy i je jem. Nie są wcale takie drogie, a korzyść dla organizmu ogromna. Polecam karczochy po rzymsku. Sa pyszne.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Warzywa

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

przez kobiety dotknięte cellulitem wodnym, którego przyczyną jest nadmierne gromadzenie się wody w tkankach organizmu. Właściwości lecznicze czerwonej (...) . Właściwości lecznicze fasoli...

Produkty żywnościowe

Portulaka pospolita i jej wpływ na zdrowie

Portulaka pospolita i jej wpływ na zdrowie

. Można ją używać podobnie jak różnego rodzaju warzywa liściaste do sałatek i kanapek. Wartości odżywcze Portulaka pospolita jest bogata w składniki odżywcze (...) w składniki odżywcze,...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Te produkty powinny być na talerzu razem

Te produkty powinny być na talerzu razem

Czy można zwiększyć wartości odżywcze poszczególnych produktów spożywczych? Łączenie niektórych produktów spożywczych może znacząco zwiększyć (...) ich wartości odżywcze. To bardzo ważne,...

Zioła i przyprawy

Wartości lecznicze czosnku

Wartości lecznicze czosnku

Czosnek skutecznie chroni przed infekcjami o charakterze bakteryjnym i wirusowym. Powinny polubić go osoby ze skłonnościami do drożdżaków i pleśniawek.

Zioła i przyprawy

Berbere - przyprawa dla miłośników pikantności!

Berbere - przyprawa dla miłośników pikantności!

lub kolendrę. Ziele angielskie, imbir, kardamon - właściwości zdrowotne Ziele angielskie, imbir i kardamon wykazują właściwości lecznicze. Korzennik (...) , kozieradka - wartości odżywcze...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Te produkty zawsze powinny być na talerzu razem

Te produkty zawsze powinny być na talerzu razem

Czy można zwiększyć wartości odżywcze poszczególnych produktów spożywczych? Łączenie niektórych produktów spożywczych może znacząco zwiększyć (...) ich wartości odżywcze. To bardzo ważne,...

Zioła i przyprawy

Dlaczego warto jeść kolendrę?

Dlaczego warto jeść kolendrę?

była wykorzystywana w medycynie ludowej. Dlaczego warto przyprawiać potrawy kolendrą? Wartości odżywcze kolendry Ziele kolendry praktycznie (...) , która jest składnikiem curry czy garam masala. Zarówno świeże zioło,...

Owoce

Najlepsze owoce jagodowe

Najlepsze owoce jagodowe

dżem. Jagody acai Zarówno świeże owoce jak i sok z jagód wykazują niezwykłe właściwości lecznicze. Najcenniejszym składnikiem tych małych kulek (...) posiadających właściwości przeciwbakteryjne oraz...