Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (853 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Jakie właściwości ma cynaryna?

 Agnieszka Gotówka
22.12.2019 20:29
Cynaryna w karczochach
Cynaryna w karczochach (123RF)

Substancji tej szukać należy w karczochach. Ma klinicznie potwierdzone działania żółciopędne, jest zatem skuteczną bronią w walce z otyłością.

spis treści

1. Co to jest cynaryna?

Cynaryna to substancja chemiczna (kwas 1,5-dikawoilochinowy), którą znaleźć można w liściach karczocha. Wyizolowana została w 1840 roku, ale dopiero w 1954 chemicy uzyskali ją w stanie czystym (oznacza to, że otrzymano o niej pełną informację chemiczną). Synteza stała się zaś możliwa od 1963 roku.

Zainteresowanie substancją było żywe wśród polskich naukowców. Dr Jerzy Wójcicki w 1978 roku ogłosił wyniki swoich analiz, z których wynikało, że ściśle określone dawki cynaryny skutecznie obniżają poziom cholesterolu u szczurów. W związku z tak obiecującymi wynikami badań, zdecydowano się rozpocząć kolejne testy farmakologiczne i kliniczne.

2. Właściwości cynaryny

Na ich podstawie dowiedziono, że cynaryna ma właściwości żółciotwórcze, żółciopędne i hepatoochronne (chroni ściany wątroby przed działaniem substancji toksycznych). Potwierdzono także, że substancja skutecznie obniża poziom cholesterolu (nawet o 60 proc.) i lipidów we krwi.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Pobudza metabolizm, usprawnia pracę układu pokarmowego i zapobiega zaparciom.

Dzięki swoim właściwościom leczniczym, cynaryna zapobiega powstawaniu zmian miażdżycowych. Dowiedziono, że działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Stąd substancja ta znalazła zastosowanie w produkcji kosmetyków do cery trądzikowej.

Cynaryna jako antyoksydant chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a przy tym zapobiega rozwojowi i namnażaniu się komórek nowotworowych.

3. Cynaryna w postaci suplementu diety

Najlepsze efekty lecznicze osiąga się stosując nie czystą cynarynę, a wyciąg z liści karczocha. Zawiera on bowiem również inne cenne substancje, jakie znaleźć można w warzywach.

A tych roślina ma niemało, warto wymienić choćby:

  • inulinę (pozwala zachować odpowiedni poziom cukru we krwi),
  • kwas chlorogenowy (antyoksydant, obniża wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym)
  • niacynę (witamina B3 i PP, przyspiesza metabolizm).

Stosowanie wyciągu z liści karczocha poleca się w schorzeniach wątroby związanych z wytwarzaniem żółci. Po tego rodzaju ziołowe tabletki sięgać można również w przypadku zapalenia pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, żółtaczce i cukrzycy. Preparat wspomaga również odchudzanie.

W aptekach i sklepach zielarskich kupić można suche i płynne wyciągi z karczochów, które występują w postaci drażetek lub syropów. Znane są również przepisy na nalewkę z karczochów.

4. Właściwości karczochów

Właściwości lecznicze karczochów odkryto w XIV wieku. Stosowano je w leczeniu dolegliwości żołądkowych.

Są to warzywa niskokaloryczne (47 kcal w 100 g), a ponadto wyróżniają się niskim indeksem glikemicznym (IG 18). Mają wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów (m.in. magnez, wapń, potas).

Roślinę tę znali już starożytni Grecy i Rzymianie. Jej uprawa była bardzo popularna w basenie Morza Śródziemnego. W Polsce spożywanie karczochów nadal nie jest popularne, a ich uprawa – amatorska.

Karczochy należą do rodziny astrowatych i są spokrewnione z pospolitym chwastem. Jadalne są tzw. serca, a więc część główki kwiatostanu.

Można je gotować, smażyć lub piec. Spotkać można również karczochy marynowane. Warzywo to dobrze komponuje się z pomidorami i jajkami. Można je faszerować lub podawać jako dodatek do sałatek i makaronów.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze