Olej lniany - wartości odżywcze i właściwości

Olej lniany otrzymywany jest z nasion lnu i charakteryzuje się dużą zawartością kwasu z rodziny omega-3, alfa-linolenowego. Ponadto olej lniany jest źródłem steroli roślinnych i witaminy E. Jego spożywanie wpływa korzystnie na zdrowie, wzmacnia bowiem odporność organizmu, chroni przed rozwojem chorób układu krążenia oraz zapobiega przesuszeniu skóry.

spis treści

Zobacz film: "Co daje picie oleju lnianego na czczo?"

1. Olej lniany - właściwości

Nasiona lnu, zwane siemieniem lnianym, wykazują zróżnicowane właściwości zdrowotne, dlatego też wykorzystywane są zarówno w medycynie, jak i przemyśle spożywczym. Nasiona lnu są małe, o barwie brązowej, zawierają błonnik rozpuszczalny w wodzie i śluzy, dlatego też napary z siemienia lnianego stosuje się w chorobach przewodu pokarmowego, w tym przy wrzodach żołądka i dwunastnicy, chorobie Leśniewskiego-Crohna, wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego oraz zaparciach.

W przemyśle spożywczym nasiona lnu stosowane są jako dodatek do pieczywa, ciastek zbożowych, a także musli. Będąc źródłem błonnika, zapobiegają zaparciom oraz zmniejszają wchłanianie cholesterolu w jelitach.

Z nasion lnu otrzymuje się olej lniany, który dzięki zawartości wielu substancji o charakterze prozdrowotnym korzystnie wpływa na zdrowie. Właściwości oleju lnianego sprawiają, że zaleca się jego spożywanie w szczególności przez rekonwalescentów, w stanach obniżonej odporności oraz w czasie intensywnego uprawiania sportów.

Pięć niesamowitych właściwości siemienia lnianego
Pięć niesamowitych właściwości siemienia lnianego [5 zdjęć]

Zdrowe tłuszcze, witamina B oraz szeroka gama minerałów w siemieniu lnianym pomogą utrzymać włosy i skórę...

zobacz galerię

2. Olej lniany - wartości odżywcze

Zdrowotne właściwości oleju lnianego są bardzo liczne. Olej lniany jest nieocenionym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, do których należą kwasy: alfa-linolenowy (omega-3), linolowy (omega-6), oleinowy (omega-9), arachidonowy, a także kwasów nasyconych, jak kwas mirystynowy, palmitynowy, stearynowy.

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z uwagi na fakt, że są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu określane są jako witamina F. Olej lniany w zależności od pochodzenia nasion zawiera od 26 do 58 proc. kwasu alfa-linolenowego, od 5 do 23 proc. kwasu linolowego, od 13 do 38 proc. kwasu oleinowego, a spośród kwasów nasyconych kwas palmitynowy stanowi od 4 do 9 proc., z kolei kwas stearynowy od 2 do 8% proc.

Olej lniany jest również źródłem witaminy E zwanej inaczej tokoferolem, która wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwstarzeniowe oraz warunkuje prawidłowy wygląd skóry. W oleju lnianym obecne są również sterole roślinne (233 mg/100 g, 6-9 proc.), które zapobiegają wchłanianiu cholesterolu w jelitach, przez co następuje zmniejszenie jego poziomu we krwi. Do steroli roślinnych należą: β-sitosterol, campesterol, avenasterol, stigmasterol. W oleju lnianym znajdują się również karotenoidy (20 do 115 mg/kg), spośród których najwięcej jest luteiny (69 mg/kg), która wpływa na proces widzenia.

10 sposobów na użycie oleju arganowego
10 sposobów na użycie oleju arganowego [10 zdjęć]

Olej arganowy pozyskuje się z orzechów drzewa arganowca, które rośnie jedynie w Maroku. Nie jest to tani...

zobacz galerię

3. Olej lniany a zdrowie

W badaniach klinicznych i epidemiologicznych wykazano, że olej lniany, dzięki jego licznym właściwościom zdrowotnym, należy spożywać, gdyż:

Zobacz także:

Tłuszcze należą do podstawowych składników pokarmowych i odgrywają istotną rolę w funkcjonowaniu organizmu człowieka. Warto zatem dostarczać organizmowi „zdrowych tłuszczów” w postaci np. oleju lnianego.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy