Sprawdź, które produkty na obniżenie cholesterolu mają naukowo potwierdzone działanie

Każdego dnia wiele osób dowiaduje się od swoich lekarzy, że ma podwyższony poziom cholesterolu. Najczęściej specjaliści zalecają zmiany w diecie oraz aktywność fizyczną. Część osób musi zażywać leki, sięgają również po suplementy. Sprawdź, jakie produkty żywnościowe pomogą ci w walce z cholesterolem.

spis treści
10 najpowszechniejszych błędów dotyczących cholesterolu
10 najpowszechniejszych błędów dotyczących cholesterolu [11 zdjęć]

Kroki, które należy podjąć, by zmniejszyć wysoki poziom cholesterolu we krwi wydają się proste, ale wielu...

zobacz galerię

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

1. Wyciąg z karczocha

([Zdjęcie karczochów croppedPath=)

Karczoch to roślina, która od wielu lat uchodzi za naturalny lek na cholesterol. To zasługa cynaryny – substancji, która przyspiesza wydalanie cholesterolu z organizmu i obniża stężenie trójglicerydów. Ekstrakt z karczocha jest składnikiem suplementów na obniżenie cholesterolu, usuwanie toksyn z organizmu i ułatwianie odchudzania.

Czy rzeczywiście karczoch może nam pomóc zbić wysoki cholesterol? W 2000 roku niemieccy naukowcy przeprowadzili badanie, które potwierdziło dobroczynne działanie tej rośliny. W teście wzięło udział 150 osób, których poziom cholesterolu wynosił ponad 280. Przez 6 tygodni zażywali suplementy z wyciągiem z karczocha. Po tym okresie zaobserwowano, że stężenie „złego” cholesterolu (LDL) spadło o 23 proc. w stosunku do grupy, która stosowała placebo.

Wyniki niemieckiego badania dały nadzieję wszystkim, którzy chcieliby naturalnie zmniejszyć cholesterol. Niestety, kolejne testy nie wykazały już tak dobrych wyników. Naukowcy twierdzą, że potrzebne są dalsze badania nad karczochem, aby w 100 proc. potwierdzić jego pozytywne właściwości.

2. Kozieradka pospolita

([Zdjęcie kozieradki croppedPath=)

Nasiona kozieradki są znane w medycynie naturalnej od tysięcy lat – były stosowane już w starożytnym Egipcie. Obecnie służą jako surowiec do produkcji suplementów diety w kapsułkach, przeznaczonych dla osób z wysokim cholesterolem oraz podwyższonym cukrem we krwi.

W latach 90. XX wieku przeprowadzono szereg badań nad właściwościami kozieradki pospolitej. Okazało się, że nasiona znacząco obniżają poziom cholesterolu we krwi – zarówno cholesterolu całkowitego, jak i frakcji LDL. W jednym z testów uzyskano nawet spadek „złego cholesterolu” o 38 proc.

Eksperci z intytutu badawczego w Indiach (CSIR) twierdzą, że za te właściwości kozieradki odpowiada błonnik pokarmowy, którego duże ilości znajdują się właśnie w nasionach. Lekarze podchodzą jednak sceptycznie do kozieradki, ponieważ badania potwierdzające jej pozytywne działania odbyły się na małych grupach pacjentów.

3. Błonnik pokarmowy

([Zdjęcie śniadania croppedPath=)

Wiele osób sięga również po suplementy z błonnikiem. Poprawia on pracę układu pokarmowego, daje uczucie sytości i pozytywnie działa na mikroflorę jelit. Korzystają z niego również osoby, które próbują schudnąć, ponieważ zmniejsza on apetyt.

W 1999 roku naukowcy ze Szkoły Medycznej na Harvardzie przeprowadzili ponad 70 testów, które dowiodły, że duża ilość błonnika w diecie prowadzi do obniżenia całkowitego cholesterolu oraz LDL.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby w codziennej diecie każdego z nas było ok. 25 g błonnika. Należy też pamiętać o tym, że najlepsze efekty przynosi ten rozpuszczalny, który stanowi zaledwie 20 proc. całkowitej ilości tej substancji w naszej diecie. Naukowcy z Harvardu obliczyli, że w jednej miseczce płatków owsianych jest tylko 1 g rozpuszczalnego błonnika. Rozwiązaniem mogą być więc suplementy, jednak nie każdy może je przyjmować – często wywołują problemy z trawieniem i nie można ich łączyć z niektórymi lekami.

Dieta na cholesterol powinna oczywiście zawierać produkty bogate w błonnik (np. rośliny strączkowe, nasiona, pestki, produkty z pełnego ziarna), jednak nadmierne spożywanie błonnika nie jest uzasadnione z medycznego punktu widzenia.

4. Tran

([Zdjęcie tranu croppedPath=)

Oleje z ryb są źródłem kwasów omega-3, które są szczególnie ważne dla zdrowia serca. Tran sprzedaje się w formie żelowych kapsułek lub syropów do picia.

Badania przeprowadzone w 1991 roku na szwedzkim Uniwersytecie w Uppsali wykazały, że duże dawki olejów rybnych (ok. 3 g dziennie) powodują znaczące obniżenie (10-30 proc.) poziomu trójglicerydów – jednego z parametrów, który wpływa na ogólny wynik cholesterolu. Tran nie redukuje jednak frakcji LDL.

Wysoki poziom trójglicerydów wpływa na większe ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Część ekspertów twierdzi jednak, że powinniśmy bardziej skupić się na obniżeniu poziomu „złego” cholesterolu, a nie samych trójglicerydów. Jeśli jednak twój lekarz stwierdzi, że warto to zrobić, możesz skorzystać z tranu. Pamiętaj jednak, aby najpierw skonsultować się ze specjalistą, który określi wielkość dawki.

5. Czosnek

([Zdjęcie czosnku croppedPath=)

Jeśli zastanawiasz się, jak zmniejszyć cholesterol w naturalny sposób, być może powinieneś jeść więcej czosnku. Jedno z badań przeprowadzone w 2000 roku przez amerykańską Agencję Badań dla Ochrony Zdrowia i Jakości wykazało, że czosnek obniża poziom cholesterolu LDL oraz całkowitego cholesterolu. Spadek nie był co prawda drastyczny, ale zauważalny.

Niestety, dalsze badania nie były już tak optymistyczne. Naukowcy przeprowadzili szerokie testy z wykorzystaniem naturalnego czosnku oraz suplementów zawierających ekstrakt z tej rośliny i nie zaobserwowali znaczących zmian.

Chociaż brakuje naukowych dowodów potwierdzających działanie czosnku na obniżenie cholesterolu, to i tak warto często sięgać po to warzywo. Nie bez powodu nazywane jest naturalnym antybiotykiem – działa przeciwzapalnie, niszczy wirusy i bakterie oraz wzmacnia odporność.

 

6. Żeń-szeń

([Zdjęcie żeń-szenia croppedPath=)

Roślina wykorzystywana w chińskiej medycynie ludowej zyskała wielką popularność na całym świecie i obecnie jest częstym składnikiem suplementów diety.

Od wielu lat badacze zajmują się żeń-szeniem i jego wpływem na naszą kondycję. Część medycznych testów wykazała, że roślina ta może pomóc osobom z wysokim cholesterolem, jednak wyniki nie są przekonujące. Większość badań przeprowadzono na zbyt małych grupach, a wyników nie porównano do placebo. Rezultaty jednego z testów były naprawdę oszałamiające – po zażywaniu żeń-szenia poziom „złego” cholesterolu spadł aż o 45 proc., a stężenie „dobrego” wzrosło o 44 proc.! Niestety, w badaniu zabrakło grupy kontrolnej, przeprowadzono je na 8 uczestnikach, a fundatorem był koreański producent suplementów z żeń-szeniem.

Źródło: health.com

Następny artykuł: Bakalie w walce z cholesterolem

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy