Pieczenie w rękawie

Pieczenie w rękawie pozwala na przyrządzenie smakowitego mięsa bez tłuszczu. W foliowym rękawie można piec również ryby i warzywa. Potrawy pieczone w taki sposób są niskokaloryczne i zachowują swój niepowtarzalny naturalny aromat. Szczelne opakowanie zapobiega przedostawaniu się zapachów przygotowywanych dań na zewnątrz. Dzięki foliowemu rękawowi możesz zapomnieć o przypalonych potrawach i wietrzeniu kuchni po zakończeniu pieczenia.

Polecane wideo:

1. Na czym polega pieczenie?

Pieczenie to nic innego, jak obróbka termiczna potrawy, dokonana w piekarniku lub piecu. Temperatura, w której zwykle przyrządzamy ulubione przysmaki waha się między 160, a 2500°C. W wyniku działania tak wysokich temperatur potrawa poddana pieczeniu przechodzi wiele zmian. To właśnie dzięki temu procesowi białka i skrobia mogą zostać przyswojone przez organizm ludzki. Co więcej, podczas pieczenia stopniowo zmniejsza się zawartość wody w pokarmie. Zewnętrzna warstwa dania, na którą pieczenie oddziałuje w największym stopniu, pokrywa się związkami Maillarda. Ich powstanie związane jest z połączeniem się tłuszczów z białkami i cukrami. Dzięki owym związkom dania nabierają charakterystycznego smaku i wyglądu. Należy jednak pamiętać, że nadmierne ich spożywanie jest niewskazane, gdyż nie są w pełni trawione w układzie pokarmowym, przez co mogą być przyczyną rozwinięcia się licznych dolegliwości chorobowych.

2. Jak piec w rękawie?

Potrawy pieczone w rękawie są zdrowe i niskokaloryczne. Rękaw foliowy pozwala na pieczenie bez tłuszczu mięsa, warzyw i ryb. Rękaw do pieczenia wykonany jest z przezroczystej folii, którą przycina się do potrzebnych wymiarów. Po włożeniu do środka produktów rękaw zamyka się z obu stron specjalnymi zaciskami i układa na blasze. Rękaw foliowy powinien być luźno zawiązany, tak aby pieczona potrawa nie była nim ściśnięta, lecz miała wokół siebie nieco „wolnego miejsca”. Pieczenie w rękawie foliowym odbywa się znacznie szybciej niż pieczenie w tradycyjny sposób. Aby pozbyć się nadmiaru pary w trakcie pieczenia, folię nakłuwa się widelcem. Niektóre rękawy do pieczenia mają specjalne pory, którymi ulatnia się para.

Przy pieczeniu rękaw nieco się „nadyma”. Nie powinien wtedy dotykać rozgrzanych ścianek piekarnika. Dlatego najlepiej ustawiać naczynie z potrawą na niższej półce. Pieczenie przy użyciu rękawa sprawia, że na powierzchni potrawy nie powstaje skórka. Dzięki temu danie jest lekkostrawne. Szybsze pieczenie w rękawie zapobiega też znacznym stratom witamin. Jeśli jednak chcesz, by skórka dania nabrała złocistego koloru, przed końcem pieczenia rozetnij lub rozchyl folię. Gdy pieczesz mięso i pragniesz mieć chrupiącą skórkę, oprócz nacinania folii podnieś temperaturę w piekarniku, a mięso polej sosem, który zbiera się na dnie naczynia. Po 10-15 minutach skórka zrobi się rumiana. Wytrzymałość termiczna rękawa foliowego wynosi 225°C.

Jeśli masz problemy z utrzymaniem wagi lub właściwego poziomu cholesterolu we krwi, sięgnij po rękaw foliowy do pieczenia. Pozwala on ograniczyć ilość tłuszczu w diecie i szkodliwego dla zdrowia cholesterolu LDL. To naprawdę świetny wynalazek. Pozwala na pieczenie mięsa we własnym sosie. W rękawie foliowym można upiec zarówno kurczaka, jak i wołowinę, wieprzowinę, ryby, a także wszelkiego rodzaju warzywa i owoce. Wystarczy, że przyprawione produkty włożysz do rękawa i zawiążesz go z obu stron. Jeśli pieczesz mięso, możesz do niego dodać nieco warzyw, by wzbogacić smak potrawy. Pieczenie w rękawie nie potrzebuje oleju czy masła.

3. Pieczenie w rękawie – przepisy

Kurczak pieczony faszerowany bez kości

Składniki:

  • 1 kurczak o wadze 1,5 kg,
  • ½ kg mielonego mięsa drobiowego,
  • 2 jaja,
  • 1 średnia bułka,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz,
  • 1 torebka ziół prowansalskich.

Przygotowanie: kurczaka wytrybować (wyjąć kości), natrzeć w środku i na zewnątrz solą, pieprzem i ziołami. Odstawić w chłodne miejsce na 1-2 godziny. Bułkę namoczyć, rozdrobnić. Do mięsa dodać namoczoną bułkę, jaja, sól, pieprz i resztę ziół prowansalskich, wyrobić na jednolitą masę. Jeśli jest zbyt rzadka, dodać odrobinę bułki tartej (mięso ma mieć taką konsystencję, jak na kotlety mielone). Przygotowanego wcześniej kurczaka napełnić farszem (niezbyt ciasno, bo w trakcie pieczenia może pęknąć). Za pomocą wykałaczek i nitki zasznurować kurczaka (wbijamy wykałaczkę i z dwóch jej stron przeciągamy nitkę, luźno zawiązujemy, wbijamy kolejną wykałaczkę i powtarzamy czynność do całkowitego zasznurowania otworu). Skórę z szyjki wystarczy obwiązać nicią i zawiązać. Włożyć kurczaka do rękawa foliowego i położyć na blasze. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (160-170°C) około półtorej godziny. Na pół godziny przed końcem pieczenia odwinąć folię, żeby na wierzchu kurczaka zrobiła się złocista skórka. Przed podaniem usunąć nici i wykałaczki. Porcjować, krojąc w plastry. Trudno jest podać dokładny czas pieczenia, ale zazwyczaj przyjmuje się, że wynosi on tyle godzin, ile waga kurczaka.

Polecane wideo:

Komentarze (6)
~Tales
~Tales

0,4 kg = 24 minuty, moja 10 letnia córka własnie to obliczyła. Jeżeli 2 kilogramowy kurczak piecze się 2 godziny (120 minut) to kurczak ważący 1,4 kg według Twoich obliczeń powinien piec się 1 godzinę i 40 minut. Jednak jest inaczej, gdyż z tego co mi wiadomo godzina ma 60 a nie 100 minut. 1 kg = 1 godzina=60 minut. 10 dag = 1/10 godziny = 6 minut. Kurczak 1,4 kilograma to pieczenie przez 1 godzinę (godzina=kilogram) i 24 minuty (10 dag=6 minut X 4 = 24 minuty. Uff....

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Techniki gotowania
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Techniki gotowania
Techniki gotowania

Kuchenni pomocnicy

Kuchenni pomocnicy

W kuchni wyposażonej w odpowiednie sprzęty i produkty możesz przygotować posiłki, które zachwycą twoich bliskich, a dla ciebie będą powodem do dumy.

Techniki gotowania

Polacy ciągle nie gotują zbyt zdrowo. Zmieńmy to!

Zdrowe gotowanie Eksperci mówią o tym, w jaki sposób forma przygotowania i przetwarzania żywności wpływa na stan naszego zdrowia. Dowiedz się, co możesz zrobić dla siebie i swojej rodziny.

Techniki gotowania

Gotowanie na parze

Gotowanie na parze staje się coraz bardziej popularne. Gotowanie to jest jednym z najzdrowszych sposobów przyrządzania jedzenia. Dzięki gotowaniu (...) na parze można zachować maksimum witamin i składników...

Techniki gotowania

Grillowanie potraw

Grillowanie potraw

się do tego, w którym momencie rozpocząć grillowanie, jest podobna jak w przypadku smażenia czy gotowania. Ruszt musi być rozgrzany, orientacyjny czas to około 45

Techniki gotowania

Flambirowanie potraw

Zdrowa kuchnia nie musi być nudna. Obecnie stosowane techniki gotowania pomagają osiągnąć spektakularne rezultaty w zaciszu domowej kuchni, czego (...) ", czyli „płonący". Technika ta polega na polaniu...

Techniki gotowania

Kiszenie potraw

Kiszenie potraw

Kiszenie potraw to stara metoda konserwacji żywności, którą znały jeszcze nasze babcie. Dawniej kiszono kapustę na zimę w specjalnych beczkach, w których zachodził proces fermentacji. Najlepszym sposobem na dobrze ukwaszoną kapustę było deptanie jej w...

Techniki gotowania

Smażenie w głębokim tłuszczu

Smażenie w głębokim tłuszczu, określane także jako deep-frying lub frytowanie, to jedna z najpopularniejszych technik gotowania. Dzięki niemu potrawy (...) , zanurzonych w płynnym cieście, pączkach czy faworkach. Niestety,...

Techniki gotowania

Marynowanie potraw

lubiane są konserwowane grzybki i ogórki. Przygotowywanie potraw za pomocą tej techniki gotowania wcale nie jest trudne, a z rezultatów - marynowanych gruszek czy patisonów - można się cieszyć przez cały rok. Marynowanie...

Techniki gotowania

Gotowanie w parowarze

Gotowanie w parowarze

na produkty i są dość wysokie. Gotowanie na parze to obecnie bardzo popularna technika kulinarna. Zasady gotowania w parowarze (...) Gotowanie w parowarze to prosty...

Techniki gotowania

5 najbardziej toksycznych przyborów kuchennych

5 najbardziej toksycznych przyborów kuchennych

Powłoki nieprzywieralne Coraz więcej osób przykłada wagę do zdrowego odżywiania się, dlatego warto upewnić się, czy przyrządy, w których gotujemy (...) gotowania szkodliwe substancje przedostają się z miedzianych garnków...