Zielone warzywa - podział warzyw, właściwości

Zielone warzywa są zdrowe. Wiadomo to od dawna. Od niedawna natomiast wiadomo, że kolor tego co jemy, jest równie ważny jak wartość odżywcza pokarmu. Zielone warzywa zawierają chlorofil, który wzmacnia odporność organizmu, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, wpływa na czerwone krwinki. Dlatego warto do każdego posiłku dodawać choćby niewielką ilość rzeżuchy lub szczypiorku, a będziemy jeść smacznie i zdrowo.

Zielone warzywa - podział warzyw

Naukowcy amerykańscy dzielą warzywa i owoce na pięć kolorów:

Polecane wideo:

  • białe – seler, pietruszka, czosnek,
  • czerwone – wiśnie, porzeczki, pomidory,
  • żółte – cytryna, dynia,
  • niebieskie – jagody,
  • zielone – brokuły, szpinak.

Zdrowa dieta powinna zakładać zjadanie trzy razy dziennie warzyw i dwa razy owoców z każdej grupy kolorystycznej. Zielone warzywa swoje zdrowe właściwości i kolor zawdzięczają chlorofilowi. Jest to barwnik, który absorbuje energię słoneczną, bierze udział w transportowaniu tlenu, witamin oraz azotu.

Zielone warzywa - właściwości

Zielone warzywa są jednymi z najzdrowszych. Najlepiej zjadać je na surowo, bo wtedy nie tracą cennych składników odżywczych. Zielone warzywa zawierają kwas foliowy, który zaliczany jest do witamin z grupy B. Dieta bogata w zielone warzywa zalecana jest szczególnie paniom, które planują w najbliższym czasie zajście w ciążę. Poniżej znajdziesz opis niektórych, obfitujących w kwas foliowy oraz inne cenne witaminy i minerały, warzyw.

Zielone warzywa - natka pietruszki

Natka pietruszki znana jest od wielu lat. Zawiera mnóstwo wapnia, magnezu, żelaza, potasu, witamin C, A, PP i kwasu foliowego. W mniejszych ilościach zawiera również witaminy E, B, D i K. Ponadto ułatwia przyswajanie żelaza z innych produktów. Jak działa? Odtruwa organizm, zapobiega krzywicy i anemii, poprawia wzrok, działa moczopędnie, usuwa nadmiar wody z organizmu. To zielone warzywo z powodzeniem może być dodawane do wielu dań: mięs, zup, sałatek, surówek, kanapek.

Zielone warzywa - rzeżucha

Zielone warzywa to także rzeżucha. Ma ona mnóstwo jodu, chromu, siarki, żelaza, wapnia, witamin A, C, B3, PP i E. Zaleca się zjadanie jej surowej, najlepiej jedną łyżeczkę dziennie. Zbyt duża ilość rzeżuchy może spowodować zapalenie pęcherza moczowego. Skąd wziąć rzeżuchę? Wyhoduj ją w domu. Jest to bardzo proste. Wystarczy wziąć ligninę lub watę i mocno ją zwilżyć, wrzucić na nią nasiona rzeżuchy. Po 4-5 dniach wzejdą nam nasionka – ważne jest, by ciągle miały mokro.

Zielone warzywa - koperek

Koperek jest źródłem olejku eterycznego, który jest wiatropędny, pobudza trawienie, poprawia wydzielanie soków żołądkowych, w jelitach hamuje rozwój szkodliwych drobnoustrojów. Ponadto zawiera beta-karoten i witaminę C. Można go dodawać do zup, serów, ryb, ziemniaków.

Zielone warzywa - szczypiorek

Jak działa szczypiorek? Lekko przeczyszcza, poprawia trawienie, pobudza apetyt. Jest źródłem wielu witamin i minerałów: witamin B1, B2, C, potasu, wapnia, sodu, magnezu, fosforu, chloru, kwasu foliowego, karotenu. Zdrowa dieta powinna zawierać duże ilości szczypiorku. Jest on idealny do kanapek, sałatek, surówek, past i potraw z jajek.

Zielone warzywa - szpinak

Szpinak to zielone warzywo nielubiane szczególnie przez dzieci. Jednak powinny go jeść, gdyż zawiera prawie wszystkie witaminy: A, C, E, K, B, a także jod, żelazo, kwas foliowy, mangan. Dzięki temu zapobiega krzywicy, anemii i odciąża serce. Najlepiej jest jadać go na surowo, gdyż gotowany powoduje utratę żelaza i kwasu foliowego. Wadą szpinaku jest hamowanie wchłaniania wapnia, więc nie powinny jadać go chorujący na nerki, żołądek, ze skłonnościami do reumatyzmu i artretyzmu.

Komentarze (2)
~Wojtek
~Wojtek ponad rok temu

Chlorofil sam w sobie jest dla nas NIC nie wart. Dopiero otrzymywana z niego chlorofilina tzw. "płynny chlorofil" albo "chlorofil w płynie", będąca solą chlorofilu, jest aktywna na poziomie przewodu pokarmowego, a wielu badaczy twierdzi, że przenika też do krwiobiegu. Chlorofilinę można kupić w postaci preparatów np. Phytolife, Liquid Chlorophile itp.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Warzywa

Tych warzyw nie powinieneś jeść w zimie

Tych warzyw nie powinieneś jeść w zimie

się rozkładać, a warzywa tracić smak. To samo dzieje się z witaminami i solami mineralnymi. Sprawdź, których warzyw powinieneś unikać w zimie. Kukurydza (...) rozwiązanie. Mrożonki są bardzo zdrowe - kryją się w nich...

Warzywa

Owoce i warzywa, których nie należy jeść zimą

Owoce i warzywa, których nie należy jeść zimą

i nawozami. Do Polski docierają zielone warzywa i dojrzewają w sztucznych warunkach, więc ich wartości odżywcze są minimalne. Banany Banany to niezwykle (...) Owoce i warzywa, których nie należy jeść...

Warzywa

Jaka papryka jest najzdrowsza?

Jaka papryka jest najzdrowsza?

organizmowi porcji witamin, antyoksydantów i składników mineralnych. Właściwości papryki Ojczyzną warzywa jest Ameryka Południowa, ale obecnie paprykę uprawia (...) Kolor ma znaczenie Zielone, żółte...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Rukiew wodna - zielony superprodukt

Rukiew wodna - zielony superprodukt

Zdrowe zielone liście Szukasz pomysłu na wyjątkową sałatkę? Wykorzystaj jedno z najzdrowszych warzyw na świecie, czyli rukiew wodną. Bogactwo witamin (...) Williama Patersona w New Jersey. Badacze przeanalizowali skład...

Zupy

TOP 5 zup na zimę

TOP 5 zup na zimę

, minerałów i przeciwutleniaczy. Jeśli doprawisz go papryczką chili, czosnkiem i bazylią, zyska dodatkowe właściwości. Przyprawy i zioła likwidują stany (...) trzy duże cebule pokrojone w piórka, aż będą lekko brązowe. W garnku podgrzewamy...

Warzywa

Białe szparagi

Białe szparagi

Białe szparagi cieszą się większą popularnością niż zielone czy trudno dostępne w Polsce szparagi fioletowe. Aby przekonać się, czy warzywa (...) za pomocą obieraczki do warzyw. Zielone...

Warzywa

Rukola - prozdrowotny afrodyzjak

Rukola - prozdrowotny afrodyzjak

Zdrowotne właściwości rukoli Jeszcze przed wojną roślina ta królowała na polskich stołach jako rukiew (lub rokietta) siewna. Dziś, głównie za sprawą (...) ją do potraw nie tylko ze względu na wyrazisty smak i zapach, ale także wiele...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Produkty, których nie powinno zabraknąć w twojej kuchni

Produkty, których nie powinno zabraknąć w twojej kuchni

żywność pomocna jest w problemach z alergią sezonową, egzemą, depresją czy zespołem jelita drażliwego. Liściaste i zielone Liście warzyw są niesamowite (...) się. Warzywa z rodziny krzyżowych Są to...