Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Zielone warzywa

Zielone warzywa są zdrowe. Wiadomo to od dawna. Od niedawna natomiast wiadomo, że kolor tego co jemy, jest równie ważny jak wartość odżywcza pokarmu. Zielone warzywa zawierają chlorofil, który wzmacnia odporność organizmu, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, wpływa na czerwone krwinki. Dlatego warto do każdego posiłku dodawać choćby niewielką ilość rzeżuchy lub szczypiorku, a będziemy jeść smacznie i zdrowo.

1. Podział warzyw

Naukowcy amerykańscy dzielą warzywa i owoce na pięć kolorów:

  • białe – seler, pietruszka, czosnek,
  • czerwone – wiśnie, porzeczki, pomidory,
  • żółte – cytryna, dynia,
  • niebieskie – jagody,
  • zielone – brokuły, szpinak.

Zdrowa dieta powinna zakładać zjadanie trzy razy dziennie warzyw i dwa razy owoców z każdej grupy kolorystycznej. Zielone warzywa swoje zdrowe właściwości i kolor zawdzięczają chlorofilowi. Jest to barwnik, który absorbuje energię słoneczną, bierze udział w transportowaniu tlenu, witamin oraz azotu.

2. Zdrowe zielone warzywa

Zielone warzywa są jednymi z najzdrowszych. Najlepiej zjadać je na surowo, bo wtedy nie tracą cennych składników odżywczych. Zielone warzywa zawierają kwas foliowy, który zaliczany jest do witamin z grupy B. Dieta bogata w zielone warzywa zalecana jest szczególnie paniom, które planują w najbliższym czasie zajście w ciążę. Poniżej znajdziesz opis niektórych, obfitujących w kwas foliowy oraz inne cenne witaminy i minerały, warzyw.

2.1. Natka pietruszki

Natka pietruszki znana jest od wielu lat. Zawiera mnóstwo wapnia, magnezu, żelaza, potasu, witamin C, A, PP i kwasu foliowego. W mniejszych ilościach zawiera również witaminy E, B, D i K. Ponadto ułatwia przyswajanie żelaza z innych produktów. Jak działa? Odtruwa organizm, zapobiega krzywicy i anemii, poprawia wzrok, działa moczopędnie, usuwa nadmiar wody z organizmu. To zielone warzywo z powodzeniem może być dodawane do wielu dań: mięs, zup, sałatek, surówek, kanapek.

2.2. Rzeżucha

Zielone warzywa to także rzeżucha. Ma ona mnóstwo jodu, chromu, siarki, żelaza, wapnia, witamin A, C, B3, PP i E. Zaleca się zjadanie jej surowej, najlepiej jedną łyżeczkę dziennie. Zbyt duża ilość rzeżuchy może spowodować zapalenie pęcherza moczowego. Skąd wziąć rzeżuchę? Wyhoduj ją w domu. Jest to bardzo proste. Wystarczy wziąć ligninę lub watę i mocno ją zwilżyć, wrzucić na nią nasiona rzeżuchy. Po 4-5 dniach wzejdą nam nasionka – ważne jest, by ciągle miały mokro.

2.3. Koperek

Koperek jest źródłem olejku eterycznego, który jest wiatropędny, pobudza trawienie, poprawia wydzielanie soków żołądkowych, w jelitach hamuje rozwój szkodliwych drobnoustrojów. Ponadto zawiera beta-karoten i witaminę C. Można go dodawać do zup, serów, ryb, ziemniaków.

2.4. Szczypiorek

Jak działa szczypiorek? Lekko przeczyszcza, poprawia trawienie, pobudza apetyt. Jest źródłem wielu witamin i minerałów: witamin B1, B2, C, potasu, wapnia, sodu, magnezu, fosforu, chloru, kwasu foliowego, karotenu. Zdrowa dieta powinna zawierać duże ilości szczypiorku. Jest on idealny do kanapek, sałatek, surówek, past i potraw z jajek.

2.5. Szpinak

Szpinak to zielone warzywo nielubiane szczególnie przez dzieci. Jednak powinny go jeść, gdyż zawiera prawie wszystkie witaminy: A, C, E, K, B, a także jod, żelazo, kwas foliowy, mangan. Dzięki temu zapobiega krzywicy, anemii i odciąża serce. Najlepiej jest jadać go na surowo, gdyż gotowany powoduje utratę żelaza i kwasu foliowego. Wadą szpinaku jest hamowanie wchłaniania wapnia, więc nie powinny jadać go chorujący na nerki, żołądek, ze skłonnościami do reumatyzmu i artretyzmu.

Bożena Szalko,
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Warzywa
Warzywa

Przeciwnowotworowe właściwości brokułów

Sulforafan to jeden ze związków fitochemicznych zawartych w brokułach i innych warzywach kapustowatych, dzięki którym rośliny te pomagają w zapobieganiu raka. W najnowszych badaniach udało się po raz pierwszy wykazać, iż substancja ta selektywnie atakuje...

Warzywa

Brokuły kontra rak

Jak chronić się przed rakiem? To pytanie zadaje sobie wielu ludzi, którzy chcą uniknąć tej choroby. Profilaktyka raka może wydać się banalna, jednak podstawą jest regularność i konsekwencja. Od dawna wiadomo, że zdrowa dieta potrafi zdziałać cuda. Ostatnie badania wykazały, że brokuły w diecie to podstawa. Te zielone warzywa są uważane za źródło zdrowia, gdyż zawierają duże ilości fosforu, wapnia, żelaza i chromu. Odkryto również, że zawierają sulforafan. Jest to związek fitochemiczny, dzięki...

Warzywa

Ziemniaki obniżają ciśnienie krwi

Ziemniaki obniżają ciśnienie krwi

Do niedawna spożywanie ziemniaków kojarzyło się z otyłością oraz chorobami układu sercowo-naczyniowego. Najnowsze wyniki badań wykazały jednak, że fioletowe ziemniaki obniżają ciśnienie krwi, nie powodując przy tym przybierania na wadze. Warto włączyć...

Warzywa

Jak unikać pestycydów?

(...) pestycydów w owocach lub warzywach. Co ważne, owoce i warzywa, które poddano badaniom, zostały dokładnie umyte. Okazało się, że mycie ... wyborem jest również kiwi, kapusta, arbuz, grejpfrut, pieczarki oraz słodkie ziemniaki. Te owoce i warzywa nie są co prawda ... te owoce i warzywa, które mają niską zawartość pestycydów. Produkty z tej pierwszej listy też nam nie zaszkodzą, ale mając do wyboru: „jabłko czy ananas?”, lepiej wybrać to drugie. Sięgając po owoce i warzywa zawierające najmniej substancji...

Warzywa

Przekonaj się do warzyw!

Warzywa to jedne z tych produktów spożywczych, które jedni kochają, a drudzy nienawidzą. Jednak niechęć do warzyw ... warzyw bierze się z okresu dzieciństwa, gdy zmuszano nas do ich jedzenia. Niektórym osobom warzywa wydają się mdłe i pozbawione ... mocno odczuwają gorzkie smaki, przez co nie smakują im takie warzywa, jak brokuły, kalafior, bakłażan i niektóre liściaste warzywa. Na szczęście istnieją sposoby na podanie tych warzyw w taki sposób, że niemal nie czuć gorzkiego smaku. Dobrym...

Warzywa

Czy czosnek obniża cholesterol?

Czosnek to roślina słynąca z niezbyt przyjemnego zapachu i licznych właściwości leczniczych. Mocny aromat sprawia, że zwykle stosuje się go do przyprawiania potraw. Ze względu na zawartość związku chemicznego o nazwie allicyna, czosnek ma działanie...

Warzywa

Właściwości czosnku

Właściwości czosnku

(...) tego warzywa. Trudno więc nie przyjrzeć się mu bliżej i nie sprawdzić, ile w tym prawdy. Co mówi nauka? Czosnek w świecie roślin ... sativum. Jego pobratyńcami są takie warzywa jak: cebula, szczypiorek, por, siedmiolatka, szalotka, które nie mają jednak...

Warzywa

Jedz więcej surowych warzyw!

(...) „Żywność w oryginalnej, nieugotowanej postaci jest uważana za żywą - owoce, warzywa, kiełki, nasiona, orzechy" - mówi Elaine Bruce ... Poszukaj sklepu warzywnego lub targowiska w twojej okolicy, gdzie możesz kupić organiczne warzywa i owoce. Znajdź także dobrego ... absolutnie świeże. Kup takie owoce i warzywa, na jakie masz ochotę, i tego samego dnia wyciśnij z nich soki go wypij. Nie kupuj...

Warzywa

Nieznane działanie pomidorów!

Antyoksydanty to niezastąpione składniki diety zwalczające wolne rodniki. Związki te zwiększają odporność organizmu na zakażenia i infekcje, a także chronią przed ryzykiem zachorowania na nowotwory, choroby układu krążenia, cukrzycę oraz choroby stawów.

Warzywa

Zmień dietę dziecka podstępem!

(...) skuteczny sposób na wzbogacenie diety dziecka o warzywa – podstęp. Naukowcy przeprowadzili badania, w których systematycznie dodawali warzywa do ulubionych potraw maluchów. Te – nieświadome zawartości talerza – zjadały ukryte warzywa ze smakiem. Jak przemycić trochę warzyw do diety dziecka? Warzywa to niezbędne składniki diety, szczególnie w społeczeństwach, w których zwiększa się liczba dzieci otyłych. Warzywa pomagają zredukować ilość spożywanych kalorii. Problem w tym, że maluchy nie jedzą...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500