Jedzenie zielonych warzyw zmniejsza ryzyko wystąpienia jaskry o 30 proc.

Jak szacuje Światowa Organizacja Zdrowia, na świecie żyje obecnie ok. 7 milionów osób, które straciły wzrok z powodu jaskry. Schorzenie to jest o tyle niebezpieczne, że przez dłuższy czas może rozwijać się bezobjawowo. 80 proc. chorych nawet nie wie, że choruje. Ale jak donoszą Amerykanie – nie jesteśmy bezbronni wobec choroby. Wystarczy, że do codziennej diety włączymy zielone warzywa liściaste.

Zielone warzywa poprawiają wzrok

Czy wiesz, dlaczego nasze oczy „nie lubią” zimy? Ponieważ większość czasu przebywamy w pomieszczeniach. Klimatyzacja, kaloryfery, komputery, sztuczne światło – to bardzo szkodzi oczom. Nie na wszystko mamy wpływ, jednak, aby nie dopuścić do chorób oczu, warto zadbać o dietę bogatą w naturalne przeciwutleniacze i azotany.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czym jest ból?"

Na potrzeby badań naukowcy przeanalizowali dietę i ocenili wzrok ok. 105 tys. osób (głównie kobiet) na przestrzeni prawie 30 lat. Uczestników podzielono na pięć grup na podstawie różnych poziomów spożycia zielonych warzyw liściastych. Co 2 lata kontrolnie sprawdzano wzrok uczestników eksperymentu. U 1483 osób zdiagnozowano jaskrę, która nieleczona prowadzi do utraty wzroku. Schorzenie występowało głównie u osób, które jadły najmniej zielonych warzyw.

– Osoby, które spożywały najwięcej warzyw liściastych, miały od 20 do 30 proc. niższe ryzyko jaskry. Ta choroba to upośledzenie przepływu krwi do nerwu wzrokowego. Ważnym czynnikiem regulującym przepływ krwi do oka jest substancja o nazwie tlenek azotu. Podczas spożywania większej ilości zielonych warzyw liściastych, poziom tlenku azotu w organizmie wzrasta – powiedział główny autor badania Jae Kang, profesor z Brigham and Women's Hospital oraz Harvard Medical School.

Badania wykazały, że osoby jedzące najwięcej zielonych warzyw były najmniej narażone na rozwój jaskry. Ponadto u osób, które chorują na tę chorobę, osłabiona jest produkcja tlenku azotu. Wpływa on na wiele funkcji fizjologicznych, np. krążenie krwi, przekazywanie impulsów nerwowych, ciśnienie, a także zapewnia mężczyznom lepszą sprawność seksualną.

Dlaczego jedzenie zielonych warzyw jest tak ważne? Otóż są one źródłem naturalnych azotanów, które w organizmie zamieniane są właśnie na tlenek azotu.

Tym samym zielone warzywa wspomagają pracę mózgu, zmniejszają ryzyko chorób neurodegeneracyjnych i zapobiegają depresji. Dołączając do tego najnowsze odkrycie Amerykanów dotyczące ich zbawiennego wpływu na jaskrę, nie mamy już wątpliwości, że warto włączyć zielone warzywa do diety. Które z nich pozwolą ochronić nasz wzrok? Szpinak, kapusta, seler, brokuły, sałata, groszek i brukselka – to one naszpikowane są antyoksydantami (chroniącymi komórki ciała przed przedwczesnym starzeniem się) i związkami, które ochronią nasze oczy.

Komentarze (1)
~kasia
~kasia ponad rok temu

Trzeba dobrać odpowiednią dietę, ćwiczyć, po drugie trzeba zmienić nawyki żywieniowe. Organizm potrzebuje wszystkich składników odżywczych każdego dnia a nie tylko białka, dlatego dieta wysokobiałkowa jest dobra ale na krótką metę.. Ja znalazłam świetne rozwiązanie, nie muszę zastanawiać się co mam jeść, jem bardzo pożywne i ulubione posiłki a miałam jeszcze kilka kg. do przodu, których się pozbyłam, wyglądam lepiej, młodziej, a wagę utrzymuję do tej pory. Do tego poleciła mi znajoma świetny program o którym możecie poczytać na (www.idealnafigura.com/gberes) Ciesze się że teraz lepiej się czuję i mam mnóstwo energii do życia:)

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Profilaktyka jaskry
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Profilaktyka jaskry
Profilaktyka jaskry

Zapobieganie jaskrze

choroby lub odpowiednie wczesne jej wykrycie. Skuteczna profilaktyka jaskry Aby skutecznie przeciwdziałać powstawaniu jaskry, należy znać stany (...) u krewnych pierwszego stopnia. Profilaktyka...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

10 zielonych warzyw, które można jeść zamiast jarmużu

10 zielonych warzyw, które można jeść zamiast jarmużu

produktem na liście najzdrowszych zielonych warzyw. Dwie duże garście warzywa dziennie są w stanie zaspokoić 100 proc. dziennego zapotrzebowania (...) , występuje mniejsze ryzyko złamań...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

10 produktów idealnych dla cukrzyków

10 produktów idealnych dla cukrzyków

. Poza tym regularne spożywanie dobrej jakości oliwy z oliwek zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, które często są związane z cukrzycą. Cynamon Lubisz (...) jedzenie...

Odchudzanie dla każdego

Produkty z ujemnym bilansem energetycznym

Produkty z ujemnym bilansem energetycznym

", a ich skład to 50 proc. wody i 50 proc. błonnika. Co za tym idzie, znacznie zmniejszają potrzebę na jedzenie słodkości. Co więcej, jarmuż zawiera (...) . Chroni serce, obniża cholesterol Seler naciowy...

Mięso

Czerwone mięso szkodzi zdrowiu

Czerwone mięso szkodzi zdrowiu

, hot dogów i hamburgerów zwiększa ryzyko zachorowań na ten typ nowotworu. Jedzenie pięciu plastrów bekonu dziennie podnosi ryzyko choroby o 18 proc (...) krwionośnych. Udar mózgu Naukowcy...