Mleko - skład, właściwości, rodzaje

Mleko to w wielu kulturach podstawa żywienia, w szczególności dzieci. Ostatnio jednak właściwości mleka wzbudzają wiele kontrowersji. Sugeruje się, że mleko krowie nie powinno być spożywane przez dorosłych, między innymi ze względu na wysoką zawartość tłuszczu. Z drugiej jednak strony mleko to źródło białka i wapnia, który jest ważny dla kości. Produkty o wysokiej zawartości wapnia są najbardziej wskazane dla dzieci, które wciaż rosną oraz dla osób starszych, a zwłaszcza kobiet, którym grozi osteoporoza. Spożywanie mleka i jego przetworów stanowi istotne uzupełnienie codziennej diety.

Zobacz film: "Jakie mleko wybierać"

Mleko - skład

Mleko zawiera wiele ważnych składników odżywczych, które są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Wśród nich można wyliczyć:

Zdrowe mleko

Mleko chude (1,5%-2%) działa przeciwmiażdżycowo, zapobiega osteoporozie i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi.

  • białko – podstawowy element budulcowy organizmu ludzkiego, z którego zbudowane są mięśnie, narządy, więzadła, ścięgna, gruczoły, skóra, włosy i paznokcie; zawarta w mleku kazeina ma właściwości nawilżające skórę, a dzięki białkom skóra jest mocna i ujędrniona;
  • lipidy – są niezwykle ważne dla skóry, którą zabezpieczają przed odparowaniem wody i niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi, takimi jak wiatr, chłód czy promieniowanie słoneczne;
  • niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – spełniają w organizmie wiele funkcji, między innymi zapobiegają przesuszaniu skóry, biorą udział w metabolizmie cholesterolu, rozszerzają naczynia krwionośne, działają przeciwzapalnie, pobudzają regenerację nabłonka i tkanki łącznej;
  • kwas mlekowy – bakterie kwasu mlekowego sprzyjają produkcji kolagenu, poprawiają odporność, regulują przemianę materii i poprawiają stan skóry;
  • wapń – jest to ważny budulec kości i zębów, który oprócz tego bierze udział w krzepnięciu krwi oraz prawidłowym funkcjonowaniu nerwów i mięśni. Zwiększa wydzielanie enzymu odpowiadającego m.in. za spalanie tłuszczu;
  • witaminę A – pomaga zachować młody wygląd skóry i dobry wzrok;
  • witaminę B12 – niezbędna do produkcji czerwonych krwinek;
  • fosfor – odpowiedzialny za stan kości;
  • magnez – wspomaga pracę komórek nerwowych;
  • potas – reguluje gospodarkę wodną organizmu i ciśnienie krwi;
  • inne witaminy – w tym witaminy C, D, E, K, PP oraz witaminy z grupy B.

Mleko - właściwości

Mleko zmniejsza ryzyko wielu chorób, w tym osteoporozy, nadciśnienia tętniczego, raka jelita grubego i choroby niedokrwiennej serca. Pojawia się opinia, że pijąc mleko można się nabawić kamicy nerkowej. To mit. Dwie szklanki mleka dziennie na pewno nie doprowadzą do takiej sytuacji. Mleko nie powoduje również raka, chociaż istnieje pewna zależność między nadmiarem tłuszczu a ryzykiem raka prostaty, okrężnicy i płuc. Z drugiej strony, zawarte w mleku witamina D i wapń pomagają chronić komórki przed rakiem.

Dieta bogata w wapń, hamując apetyt, pomaga schudnąć. Oznacza to, że wbrew niektórym opiniom mleko nie sprzyja tyciu, a wręcz przeciwnie.

Picie mleka może być niebezpieczne dla zdrowia tylko w jednej sytuacji: w przypadku uczulenia na laktozę. Osoby nietolerujące laktozy reagują na mleko biegunką, wzdęciami i bólami brzucha. Dzieje się tak, bo ich organizmy wytwarzają za mało laktazy, enzymu potrzebnego do strawienia laktozy (cukru znajdującego się w mleku). W takiej sytuacji konieczne jest unikanie nie tylko samego mleka, ale także wszelkich mlecznych produktów. Nie oznacza to, że mleko jest całkowicie zakazane, zwykle można po nie sięgać, ale w małych ilościach.

Mleko - rodzaje

Mleko odtłuszczone - niektórzy twierdzą, że mleko odtłuszczone ma mniej wapnia, białka, fosforu, potasu i innych składników odżywczych niż mleko tłuste. To kolejny mit. W odtłuszczonym mleku, jak sama nazwa wskazuje, minimalizuje się tylko ilość tłuszczu. Zaletą tego rodzaju mleka jest fakt, iż nie tucząc, syci. Naukowcy twierdzą, iż szklanka mleka na śniadanie zamiast szklanki soku pozwala zjeść mniej kalorii w ciągu całego dnia.

Kozie mleko – dla dzieci to zły pomysł. Dlaczego? Ponieważ ma nieodpowiedni dla nich skład jonowy i powoduje niedobory kwasu foliowego. Kozie mleko nie powinno być też podawane dzieciom z alergią na mleko, bo mleko zwierząt kopytnych ma wspólne antygeny.

Mleko sojowe – otrzymywane jest z ziaren sojowych początkowo namoczonych w wodzie, a następnie rozdrobnionych. Jego zaletą jest brak laktozy, która uniemożliwia osobom jej nietolerującym picie mleka krowiego. Skład mleka sojowego w niewielkim stopniu różni się od składu mleka krowiego. To pierwsze zawiera mniej tłuszczu i nie zawiera cholesterolu. Z drugiej jednak strony mniej jest w nim również witaminy D i wapnia. Jest ono szczególnie korzystne przy różnych chorobach układu pokarmowego, gdyż nie podwyższa poziomu kwasu żołądkowego i nie powoduje ścięcia w żołądku. Ma to duże znaczenie przy wrzodach żołądka i dwunastnicy.

Mleko w proszku – uzyskuje się je przez odparowanie z pełnego, znormalizowanego lub chudego (odtłuszczonego) mleka krowiego prawie całej wody (pozostałość wody w proszku mlecznym to ok. 2%).

Mleko to pokarm towarzyszący człowiekowi od dnia narodzin. Pierwsze mleko, z jakim się stykamy, to mleko matki, które z czasem zastępowane jest mlekiem krowim, a w przypadku nietolerancji laktozy – mlekiem sojowym. Z wiekiem ilość spożywanego mleka zmniejsza się, chociaż napój ten ma wiele właściwości korzystnych dla naszego zdrowia.

Martyna Kosienkowska, Anna Świeboda, 6 miesięcy temu

Napoje

Komentarze (15)
~xx222
~xx222 około miesiąca temu

@~ObudźcieSię: Dokłądnie, mleko niepasteryzowane od krowy, która jadła trawę bez pestycydów. Ciężko znaleźć takie mleko w mieście, ale jest to możliwe. W supermarketach na pewno takiego mleko nie ma.

Odpowiedz
~Zuzanna
~Zuzanna 3 miesiące temu

Zawartość wapnia nie równa się przyswajalności. Mleko nie zwiększa ilości wapnia w ludzkim organizmie, a wręcz powoduje jego ubytek z kości. Picie mleka jest niewskazane nie tylko przy nietolerancji laktozy, ale także przy alergii na białka mleka. Nie wspominając już o tym, że jest niewskazane w ogóle - krowa produkuje je dla swoich młodych, nie dla ludzi - gdyby produkowała je dla nas to chyba nie musiałaby się cielić, aby je mieć. Mleko krowie nie jest dla nas odpowiednim pokarmem, ani dla nikogo innego, prócz cieląt. Tak jak ludzkie mleko jest przeznaczone dla ludzkich dzieci w pierwszych miesiącach życia, nie dłużej, i nie dla innych gatunków. Artykuł omija też temat wpływu białek krowiego mleka na rozwój nowotworów. Polecam zgłębić temat, zamiast ulegać akcjom typu "pij mleko - będziesz wielki", które sponsoruje przemysł mleczarski, aby więcej zarobić.

Odpowiedz
~Kaska
~Kaska 4 miesiące temu

Mleko trzeba pić, ja wypijam 2 szklanki mleka od krowy i nie pamiętam kiedy u dentysty byłem. Poją was ludzie gówne aby wam zęby wypadały. A bez żebów to co dentysta implanty ile to kasy dla tych idiotów co chcą na was zarobić. Powinnien być jeden dentysta na miasto, a nie co u lica to dentysta a znają sie na niczym!. Tylko jecie cukier i mleka nie pijecie bo jest nie zdrowe masakra!.

Odpowiedz
~ObudźcieSię
~ObudźcieSię ponad rok temu

Czytam to i trochę niedowierzam. Stosunkowo nowy artykuł, nie poparty żadnymi dowodami, jedynie jakimiś danymi wyssanymi z palca. Zastanawia mnie, dlaczego ludzie porównują mleko z kartonu do mleka od krowy. To dwie rożne rzeczy. Najbardziej rosmieszyla mnie zawartość kwasu mlekowego dzięki bakteriom mlekowym. Po pasteryzacji w "mleku" zostają juz tylko paciorkowce i szkodliwe bakterie. Nie ma mowy, zeby dobre bakterie mlekowe przetrwały ten proces, przeżywając tylko w temp. do ok 40°C... Powodzenia z osteoporoza ;) PS Ludzie którzy maja teraz po (przykładowo) 90 lat i którzy "całe życie pili mleko i jakiś żyją" pili mleko od krowy rozwożone przez mleczarzy, nie ma porównania z tym co teraz dostajemy w ślicznym kartonikach z krówką.

Odpowiedz
~Arshenick
~Arshenick ponad rok temu

Jeśli ktoś nie lubi mleka, a ma wyraźne zalecenie lekarskie, aby włączyć je do diety, może spożywać je pod innymi postaciami (sery, lody, desery), albo - jeśli ma koktajler - zmieniać smak mleka sokami, przecierami owocowymi, kawą czy syropami smakowymi.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Mleko - skład, właściwości, rodzaje
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Pomocni lekarze

Artykuły Mleko - skład, właściwości, rodzaje
Mleko - skład, właściwości, rodzaje

Mleko a zdrowie

Mleko a zdrowie

Mleko wzmacnia odporność, kości i zęby.

Mleko - skład, właściwości, rodzaje

Zdrowe mleko

Zdrowe mleko

Mleko chude (1,5%-2%) działa przeciwmiażdżycowo, zapobiega osteoporozie i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi.

Produkty żywnościowe

Wszystko, co musisz wiedzieć o mleku roślinnym

Wszystko, co musisz wiedzieć o mleku roślinnym

przygotować mleko z praktycznie każdego rodzaju orzechów, nasion i zbóż. Pamiętajmy, że żadne mleko roślinne nie ma takich samych właściwości, jak to tradycyjne. (...) Mleko...

Mleko - skład, właściwości, rodzaje

Napoje mleczne

na przebieg fermentacji oraz obecność charakterystycznych bakterii wyróżnia się kilka rodzajów napojów mlecznych: mleko zsiadłe (mleko ukwaszone) powstaje (...) Mleko i napoje mleczne...

Mleko - skład, właściwości, rodzaje

Rodzaje mleka

Rodzaje mleka

oraz wzrostu. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów mleka, które nieznacznie różnią się właściwościami i zdolnością do wywoływania alergii. Mleko (...) jest również mleko roślinne,...

Mleko - skład, właściwości, rodzaje

Mleko a odchudzanie

Mleko a odchudzanie to kwestia ciągle dyskusyjna. Mleko pijemy od dziecka. Zachęcają nas do tego rodzice, a później kampanie typu „Pij mleko (...) . Jednak budzi także zastrzeżenia. Zapewnia dużo białka,...

Probiotyki

Zaskakujące źródła probiotyków

Zaskakujące źródła probiotyków

naturalnej flory bakteryjnej jelit. Czosnek Czosnek doskonale jest nam znany ze swoich właściwości leczniczych. Zawarta w jego składzie allicyna wykazuje (...) zostaje poddana działaniu grzybka japońskiego. Na skutek...

Produkty żywnościowe

Zdrowotne właściwości spiruliny

Zdrowotne właściwości spiruliny

Mleko Matki Ziemi Czy kiedykolwiek słyszałeś o spirulinie? To szmaragdowo-zielona alga, która ma kształt spirali. Z uwagi na wysokie stężenie (...) skóry, włosów i paznokci, ale także posiada szereg właściwości zdrowotnych....

Diety dla alergików

Pokarm niemowląt

kobiecego. Istnieją dwa rodzaje mleka modyfikowanego: przystosowane składem dla dzieci w pierwszych dniach i tygodniach życia - tzw. mleko początkowe (...) Najlepszym pokarmem niemowląt z alergiami...