Mleko sojowe - właściwości soi, wartości odżywcze mleka, jak zrobić mleko domowym sposobem

Popularność różnych rodzajów mleka roślinnego nieustająco trwa od kilku lat. Oprócz mleka migdałowego i ryżowego, największą popularnością cieszy się mleko sojowe. Wytwarzane z ziarna soi, jest dla niektórych osób jedyną alternatywą na zapewnienie organizmowi odpowiedniej ilości białka.

Wegetarianie bądź osoby cierpiące na nietolerancję laktozy sięgają po mleko sojowe ze względu na wysoką zawartość żelaza, białka oraz wapnia. Jakie jeszcze korzyści przynosi naszemu organizmowi mleko sojowe i dlaczego warto zastąpić nim zwykłe mleko?

Jak ograniczyć węglowodany w diecie?

Mleko sojowe - właściwości soi

Soja to ziarno, które jest uważane za najlepszy i pełnowartościowy zamiennik białka pochodzenia zwierzęcego. Soja jest także bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów oraz witamin z grupy B, magnezu, fosforu, żelaza, wapnia i potasu. Dlatego mleko sojowe to jeden ze zdrowszych napojów.

Uważa się, że białko sojowe jest nie tylko zamiennikiem białka zwierzęcego, ale ma dużo lepszy skład i działanie na organizm. Soja w porównaniu z mięsem i jego przetworami zawiera mniej puryn, czyli związków, które powodują magazynowanie się kwasu moczowego w stawach. Mleko sojowe jest też niskotłuszczowe, dlatego lepiej nadaje się dla osób dbających o linię niż mleko krowie, które podczas odtłuszczania traci swój smak.

Należy jednak pamiętać, że mleko sojowe spożywane w nadmiernej ilości może hamować wykorzystywanie jodu przez tarczycę u osób z niedoczynnością tarczycy, a także prowadzić do tego schorzenia.

Mleko sojowe - wartości odżywcze mleka

Mleko sojowe wpływa przede wszystkim na poziom cholesterolu we krwi. Dzięki temu, że zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, zawarty w nim tłuszcz nie odkłada się w ścianach naczyń krwionośnych i w przeciwieństwie do tłuszczów z mleka krowiego, hamuje ilość transportowanego do krwi cholesterolu.

Dzięki temu, że zapobiega zmniejszaniu się światła naczyń krwionośnych, zapobiega powstawaniu miażdżycy oraz rozwojowi groźnych chorób serca. Ponadto zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 i 6 pozwala wzmacniać ściany naczyń krwionośnych, dzięki czemu chroni je przed uszkodzeniami. Pijąc mleko sojowe, unikniemy więc nieestetycznych żylaków, siniaków i popękanych naczynek.

W 200 ml mleka krowiego znajdziemy aż 11 g cukru, podczas gdy w mleku sojowym jest ich o połowę mniej. Mleko sojowe nadaje się więc dla osób dbających o linię, ponieważ jednak szklanka dostarcza nam jedynie 82 kalorii.

Udowodniono, że zawartość fitoestrogenów w mleku sojowym pomaga łagodzić niekorzystne skutki podwyższonego poziomu testosteronu w męskim organizmie. Jednym z takich skutków jest rak prostaty. Dowiedziono, że dieta bogata w soję i produkty takie jak mleko sojowe czy tofu zmniejsza ryzyko rozwoju przerostu gruczołu krokowego, a dzięki temu chroni przed rakiem prostaty.

Mleko sojowe może okazać się pomocne nie tylko w przypadku męskich dolegliwości, ale też w kobiecych problemach. Menopauza rozpoczyna się, gdy poziom estrogenów w organizmie kobiety maleje. Kiedy ich ilość spada, pojawiają się charakterystyczne dla okresu menopauzy objawy: zmiany nastrojów, bezsenność, ciągłe zmęczenie, a często nawet depresja i otyłość. Fitoestrogeny uzupełniają niedobry hormonów, a dzięki temu sprawiają, że dolegliwości nie są tak dokuczliwe.

Mleko sojowe - jak zrobić mleko domowym sposobem?

Obecnie w prawie każdym sklepie można kupić mleko sojowe w kartonie lub butelce. Jeśli jednak chcemy mieć pewność, że nasze mleko sojowe jest w pełni naturalne i zachowało pełnię swoich wartości i składników odżywczych, to lepiej jest przygotować je samodzielnie.

Potrzebujemy pół kilograma suszonych ziaren soi, 3 litry wody oraz wodę do namoczenia ziaren. Ziarna soi należy przepłukać zimną wodą, przesypać do miski i zalać wodą. Pamiętajmy, że ziarna wchłoną całą wodę, dlatego warto, aby było jej więcej. Odstawmy ją na noc.

Następnego dnia wylejmy nadmiar wody, która została po namoczeniu ziaren soi i przepłuczmy soję kilkakrotnie. Przełóżmy ją do miski i zalejmy 3 litrami wody. Gotujmy soję 20 minut od momentu zagotowania się wody. Kiedy przestygnie, soję z wodą zblendujmy i przelejmy do szklanej butelki przez gazę, z której warto wycisnąć pozostałości mleka. Nie wyrzucajmy jednak okary, czyli zmielonej soi. Możemy z niej przygotować wiele ciekawych potraw.

Wszystko, co powinnaś wiedzieć o soi

Uwielbiana przez wegetarian i wegan soja świetnie zastępuje białko pochodzenia zwierzęcego. Obniża poziom cholesterolu we krwi, chroni przed miażdżycą...

Samodzielnie przygotowane mleko sojowe doskonale sprawdzi się nie tylko do kawy czy musli, ale także w wielu innych przepisach. Z powodzeniem przygotujemy z nim domowy budyń, koktajl owocowy czy krem.

Sprawdzi się też do pieczenia ciast i przyrządzania słonych potraw. Możemy także wzbogacić smak mleka sojowego. Zmiksujmy kilka truskawek, dosypmy 2 łyżeczki kakao lub dodajmy ziarenka z jednej laski wanilii. Takie urozmaicenie smaku sprawi, że mleko sojowe sprawdzi się też jako napój pity w ciągu dnia.

Aleksandra Miłosz, 6 miesięcy temu

Mleko

Komentarze (3)
~metoda
~metoda ponad rok temu

Mleko nie tylko sojowe, ale i migdałowe czy kokosowe można zrobić samemu (oczywiście można też kupić, ale nie polecam). Można je zrobić ręcznie, tak jak powyższy przepis, ale sporo się marnuje. Można też użyć wyciskarki jak kto ma - tu przepis https://www.eujuicers.pl/blog/jak-zrobic-mleko-migdalowe-wyciskarki Są też specjalne sojarki , trochę przypominają zwykłe dzbanki, ale gotuje się w nich soję.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Mleko - skład, właściwości, rodzaje
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Mleko - skład, właściwości, rodzaje
Mleko - skład, właściwości, rodzaje

Rodzaje mleka

Rodzaje mleka

mięśniowej ludzi. Mleko sojowe posiada identyczne właściwości co ziarna soi. Ponadto jest wykorzystywane do produkcji mieszanek mlecznych (...) Mleko jest produktem...

Produkty żywnościowe

Wszystko, co musisz wiedzieć o mleku roślinnym

Wszystko, co musisz wiedzieć o mleku roślinnym

raczej okazjonalnie. Mleko kokosowe można przyrządzić w domowych warunkach. Procedura jest taka sama, jak w przypadku mleka migdałowego - wiórki (...) i jest ciężkostrawne. Mleko sojowe...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Mleko sojowe może zwiększać ryzyko raka piersi

Mleko sojowe może zwiększać ryzyko raka piersi

mleka. I o ile jest to mleko migdałowe czy ryżowe - nie ma obaw. Jednak wciąż najpopularniejsze jest mleko sojowe, które jak się okazało (...) . Ich działanie przypomina estrogeny w...

Mleko - skład, właściwości, rodzaje

Mleko a odchudzanie

, najlepiej zachować umiar w jego spożyciu. Składniki odżywcze w mleku Mleko dostarcza duże ilości wapnia. Zaspokaja zapotrzebowanie na ten pierwiastek (...) , które dają nam siły witalne. Mimo tego wielu dietetyków...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Mleko z groszku - zdrowa alternatywa dla nietolerujących laktozy

Mleko z groszku - zdrowa alternatywa dla nietolerujących laktozy

ze słonecznika i alg oraz środki aromatyzujące. Właściwości mleka z grochu Mleko z grochu jest naturalnie słodkie. Zawiera taką samą ilość białka (...) , które np. uzyskuje się z soi,...

Produkty żywnościowe

Wszystko, co powinnaś wiedzieć o soi

Wszystko, co powinnaś wiedzieć o soi

, chroni przed miażdżycą i chorobami serca, ale to nie wszystko. Jakie jeszcze właściwości ma soja? Suplementy diety w menopauzie Rola soi (...) powinny unikać spożywania soi. Co więcej, dzieci, które...

Karmienie butelką

Mleko modyfikowane

. Działanie mleka modyfikowanego dla niemowląt Mleko modyfikowane dla niemowląt ma za zadanie dostarczyć im wszystkich składników odżywczych (...) zawarte w mleku od krowy, dlatego też ich rodzice...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Jak odżywiać się w okresie menopauzy?

Jak odżywiać się w okresie menopauzy?

ukryta w soi Większość kobiet, które wchodzą w okres menopauzy, na pewno słyszała o dobroczynnych właściwościach soi. Dlaczego ta roślina powinna (...) czy zaburzenia snu. Działa również przeciwzapalnie...