Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (869 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Mleko ryżowe – przepis, właściwości, korzyści i przeciwwskazania

Avatar placeholder
06.03.2024 15:49
Mleko ryżowe bez dodatku cukru jest dobrą alternatywą dla mleka odzwierzęcego
Mleko ryżowe bez dodatku cukru jest dobrą alternatywą dla mleka odzwierzęcego (Adobe Stock)

Mleko ryżowe to napój roślinny wykonany z ryżu. Ceni się go z uwagi na walory odżywcze i właściwości prozdrowotne, ale i za to, że jest dobrą alternatywą dla mleka odzwierzęcego w przypadku wegan oraz osób nietolerujących laktozy. Jakie są korzyści i zagrożenia związane ze spożywaniem napoju ryżowego? Jak go zrobić i używać?

spis treści

1. Mleko ryżowe bez dodatku cukru – ile ma kalorii i składników odżywczych?

Mleko ryżowe bez dodatku cukru w 100 gramach posiada wartość energetyczną 47,0 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 0,28 g białka,
  • 9,17 g węglowodanów,
  • 5,28 g cukrów,
  • 0,30 g błonnika.
Zobacz film: "Wegańska pascha wielkanocna. Dla osób, które muszą dbać o zdrowie"

Mleko ryżowe bez dodatku cukru ma w 100 g 0,97 g tłuszczów, w tym:

  • 0 g tłuszczów nasyconych,
  • 0,63 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0,31 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 0 mg cholesterolu.

2. Mleko ryżowe bez dodatku cukru – jakie ma witaminy?

Mleko ryżowe bez dodatku cukru to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 63,0 µg RAE witaminy A, 0,47 mg witaminy E, 42,0 i.u. witaminy D oraz 0,20 µg witaminy K.

Mleko ryżowe bez dodatku cukru zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,03 mg witaminy B1,
  • 0,14 mg witaminy B2,
  • 0,39 mg witaminy B3,
  • 2,10 mg witaminy B4,
  • 0,15 mg witaminy B5,
  • 0,04 mg witaminy B6,
  • 2,00 µg witaminy B9,
  • 0,63 µg witaminy B12.

3. Mleko ryżowe bez dodatku cukru – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Mleko ryżowe bez dodatku cukru ma w sobie:

  • 118 mg wapnia,
  • 0,20 mg żelaza,
  • 11,00 mg magnezu,
  • 56,0 mg fosforu,
  • 27,0 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 39,0 mg sodu, 0,13 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 0,28 mg manganu i 2,20 µg selenu.

4. Mleko ryżowe bez dodatku cukru - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 240 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 47,0 kcal 113 kcal
Białko 0,28 g 0,67 g
Węglowodany 9,17 g 22,0 g
Cukier 5,28 g 12,67 g
Błonnik 0,30 g 0,72 g
Tłuszcz 0,97 g 2,33 g
Tłuszcze nasycone 0 g 0 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,63 g 1,50 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,31 g 0,75 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 0 mg 0 mg

5. Co to jest mleko ryżowe?

Mleko ryżowe to zwyczajowa nazwa napoju przygotowanego na bazie ryżu białego, rzadziej brązowego. Proces jego produkcji polega na namoczeniu i zmiażdżeniu ryżu, a następnie odcedzeniu go. Traktuje się je jako organiczną, wegańską alternatywę dla mleka odzwierzęcego.

Jaki jest skład mleka ryżowego? W zależności od receptury, ale i producenta, znajduje się w nim nie tylko ryż, ale także woda, oleje roślinne, często sól, witaminy i minerały (zwykle wapń, żelazo czy witaminy z grupy B).

Wartości odżywcze mleka ryżowego

Mleko ryżowe w porównaniu z mlekiem krowim zawiera więcej węglowodanów, mniej wapnia i białka. Nie ma w nim cholesterolu oraz laktozy.

Porcja 100 g produktu dostarcza około 60 kcal. Obecne są w niej także:

  • tłuszcze (0,9 g, w tym tłuszcz nasycony 0,1 g),
  • węglowodany (12,2 g, w tym cukry 8 g),
  • białko (0,2 g),
  • błonnik (0,2 g)
  • sól (0,1 g).

6. Właściwości i korzyści zdrowotne mleka ryżowego

Mleko z ryżu może być stosowane w kuchni jako zamiennik mleka krowiego w niemal każdym posiłku. Ponieważ ma delikatny smak, może być używane do gotowania, pieczenia i do spożywania na surowo.

Jakie korzyści zdrowotne przynosi spożywanie mleka ryżowego bez dodatku cukru? Produkt:

  • jest zasobny w różne cenne związki chemiczne, witaminy i minerały,
  • jako zamiennik tradycyjnego mleka krowiego sprawdza się w diecie wegan i wegetarian (jest pozbawiony składników pochodzenia mlecznego),
  • ponieważ nie zawiera cukru mlekowego laktozy, jest idealny dla osób zmagających się z nietolerancją laktozy,
  • ponieważ nie ma w nim typowym alergenów mleka krowiego, takich jak np. kazeina, mleko ryżowe mogą pić osoby uczulone na mleko krowie,
  • ponieważ mleko ryżowe zawiera fitosterole, które mają dobry wpływ na redukcję złego cholesterolu, napój z ryżu redukuje poziom złego cholesterolu HDL,
  • z uwagi na to, że mleko ryżowe to produkt o obniżonej zawartości tłuszczu, może być stosowany przez osoby na diecie niskotłuszczowej,
  • pomaga obniżać ciśnienie krwi (sterole roślinne wywierają aktywny wpływ na obniżanie zbyt wysokiego ciśnienia tętniczego),
  • jest produktem lekkostrawnym (pozbawiony błonnika). Łagodzi stany zapalne układu trawiennego, pomaga przy biegunce, pomaga leczyć problemy związane z niewłaściwym funkcjonowaniem żołądka i jelit.

Mleko z ryżu może być stosowane także do celów kosmetycznych. Ma bowiem działanie nawilżające i łagodzące, niweluje stany zapalne.

7. Mleko ryżowe – przeciwwskazania

Napój ryżowy nie jest odpowiedni dla wszystkich konsumentów. Kto nie powinien pić mleka ryżowego? Przede wszystkim napojem ryżowym nie mogą być karmione małe dzieci. Ma to związek z tym, że ryż cechuje większe stężenie arsenu niż pozostałych upraw zbożowych. Wysoka podaż ryżu w postaci mleka ryżowego, kleiku ryżowego czy dań z ryżem może wywołać przewlekłe zatrucie arszenikiem.

Z uwagi na to, że mleko ryżowe jest bogate w szybko wchłaniane węglowodany, pochodzące ze skrobi, nie powinny go pić osoby zmagające się z cukrzycą czy insulinoopornością.

Trzeba także ostrożnie korzystać z mleka ryżowego na diecie redukcyjnej. Z uwagi na duży udział węglowodanów, ostatecznie jest ono nieco bardziej kaloryczne niż mleko krowie.

Mleka ryżowego nie powinny też konsumować alergicy (alergenem są białka ryżu) oraz osoby borykające się z nadwrażliwością na oleje roślinne.

Ze spożywaniem mleka ryżowego wiąże się ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. Potencjalnie zagrożenia to:

  • wysypka, obrzęk ust, trudności w oddychaniu i w skrajnych przypadkach wstrząs anafilaktyczny w przypadku alergii na białka ryżu,
  • wzrost poziomu arsenu, który w nadmiarze może być toksyczny,
  • nadmiar cukru, gdy jest dodawany do produktu, co może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak nadwaga, cukrzyca typu 2 i próchnica,
  • niedobory żywieniowe. Problemem może być brak pełnowartościowych białek (zawiera mniej białka niż mleko krowie), witamin i minerałów w przypadku osób, które polegają wyłącznie na mleku ryżowym.

To dlatego trzeba dbać o różnorodność spożywanych produktów, a w przypadku wątpliwości bądź potrzeby wsparcia w zakresie zdrowej diety skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem.

8. Mleko ryżowe – przepis

Gdzie kupić mleko ryżowe? Okazuje się, że jest to produkt łatwo dostępny. Można go nabyć w niemal każdym sklepie spożywczym, nie tylko ze zdrową czy ekologiczną żywnością.

Napój ryżowy można także przygotować samodzielnie w domu. Potrzebne są tylko takie składniki jak biały ryż (1 szklanka) i woda mineralna niegazowana (1 litr), także sitko oraz gaza.

Jak zrobić mleko ryżowe? Ryż wsyp do miski, dodaj 2 szklanki wody i pozostaw na 12 godzin. Dodaj pozostałą wodę, zmiksuj całość, przelej przez sito wyłożone gazą. Mleko zlej do butelki, przechowuj je w lodówce.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze