Ryż basmati – właściwości, wartości odżywcze, kalorie

Ryż basmati to składnik wielu diet. Posiada dużo wartości odżywczych, które sprawiają, że jest składnikiem wielu potraw. Czym się charakteryzuje ryż basmati i co sprawia, że jest zdrowy?

Zobacz film: "Nie odgrzewaj ryżu. Możesz się zatruć"

spis treści

1. Ryż basmati – właściwości

Ryż basmati ma delikatne i smukłe ziarna o śnieżnobiałej barwie. Posiada specyficzny, wyraźny, orzechowy aromat. Podczas gotowania jego ziarna stają się długie i sypkie. Po przygotowaniu ma lekką, puszystą konsystencję.

2. Ryż basmati – wartości odżywcze

Ryż basmati posiada wiele wartości odżywczych, przez co jest bardzo zdrowy. Zawiera błonnik, białko oraz węglowodany. Jest źródłem minerałów takich jak żelazo, selen, cynk, mangan, miedź i fosfor. Cechuje się również znacznymi zasobami witamin z grupy B.

W 100 g ryżu znajduje się 344 kcal, 6,50 g białka, 78 g węglowodanów oraz 0,6 g tłuszczu. Ryż basmati poprawia trawienie, przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu oraz reguluje cukier we krwi. Co ważnie nie zawiera glutenu. Najlepiej pasuje do dań z drobiem, rybami i owocami morza. Ryż basmati może być długo przechowywany, dzięki temu nabiera dodatkowych walorów smakowych.

Jak wybrać dobry ryż?
Jak wybrać dobry ryż? [6 zdjęć]

Na świecie wyróżnia się około 150 tysięcy odmian ryżu. Najczęściej spotykanym produktem na sklepowej...

zobacz galerię

3. Ryż basmati – przygotowanie

Przed gotowaniem ryż basmati należy moczyć przez 30 minut. Po wymoczeniu płuczemy go zimną wodą, do momentu aż będzie czysta. Gdy ryż jest już oczyszczony, można go wysuszyć i zacząć gotować. Aby ryż zagotować, najpierw wsypujemy go do zimnej wody, którą doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda jest wrząca ryż gotujemy przez około 10 minut. Pokrywka garnka, w którym gotujemy powinna być lekko uchylona. W innym przypadku woda z garnka wykipi. Po ugotowaniu ryżu basmati zostawiamy pod przykryciem na 5 minut. Po przygotowaniu powinien być sypki, miękki oraz aromatyczny.

4. Ryż basmati – przepisy

Poniżej przedstawiamy proste i szybkie w przygotowaniu propozycje na potrawy z ryżem basmati.

4.1. Ryż basmati z kurczakiem i warzywami

Do przygotowania dania na 3-4 osoby potrzebujemy:

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 3 woreczki ryżu basmati
  • 1 opakowanie warzyw mrożonych
  • 3 łyżeczki ketchupu
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • Oregano
  • Bazylia
  • Zioła prowansalskie
  • Woda

Przygotowanie:

  1. Filet z piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy i mieszamy. Następnie nagrzewamy patelnię;
  2. Filet smażymy na patelni stale go mieszając. W chwili, gdy pierś nabierze żółtego koloru dolewamy wody z czajnika i mieszamy przez około 10 minut;
  3. Następnie dodajemy warzywa oraz dosypujemy kolejną porcję przypraw;
  4. Podczas smażenia gotujemy ryż. Gdy warzywa będą miękkie, podlewamy je wodą, mieszamy i przykrywamy;
  5. Po ugotowaniu ryżu nakładamy porcje i dodajemy pierś z kurczaka.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

4.2. Ryż basmati z jogurtem naturalnym, jabłkiem prażonym oraz miętą

Do przygotowania przepisu potrzebujemy:

  • Ryż basmati
  • Jogurt naturalny 0 proc.
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 4 duże jabłka
  • 4 liście mięty
  • 4 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

  1. Jabłka kroimy w kosteczkę, przekładamy do miski, dodajemy cynamon oraz cukier. Wszystko mieszamy i odstawiamy na kilka minut;
  2. Wrzucamy jabłka na patelnię, dodajemy wodę i dusimy do momentu, aż będą miękkie;
  3. Gotujemy ryż basmati;
  4. Po ugotowaniu przekładamy na talerz, polewamy jogurtem, a na wierchu umieszczamy jabłka. Całość zdobimy listkami mięty.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy