Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Właściwości lecznicze marchwi

Marchew ma szerokie zastosowanie niemal we wszystkich kuchniach świata. Znamy ponad 60 gatunków tej rośliny. Marchew znana jest ze swoich właściwości leczniczych i kosmetycznych. Warto poznać jej dobroczynne właściwości.

1. Z czego składa się marchew?

2. Właściwości soku z marchwi

Sok z marchwi jest bardzo zdrowy i lekarze zalecają jego częste picie. Osoby, które nie lubią samego soku z marchwi, mogą pić ten sok z dodatkami: jabłkami, brzoskwiniami, bananami. Korzeń tego warzywa ma różne właściwości, przede wszystkim przeciwcukrzycowe i przeciwpasożytnicze. Działa rozkurczowo, obniża poziom cholesterolu we krwi, a także wpływa na regulację trawienia. Stanowi bogate źródło witamin i soli mineralnych. Dzięki marchwi zwiększa się nasza odporność, a skóra i błony śluzowe stają się bardziej elastyczne. Marchew działa rozkurczowo na naczynia krwionośne, wiatropędnie i pobudzająco na układ moczowy.

Marchew stosuje się w:

3. Zastosowanie soku z marchwi w kosmetyce

W kosmetyce duże zastosowanie ma karoten - nie tylko wpływa na nasz wzrok i poprawia odporność naszego organizmu, ale także:

  • korzystnie wpływa na stan i koloryt naszej skóry, dlatego warto pić sok z marchwi,
  • stosowany jest jako składnik ochronnych kosmetyków do opalania,
  • olejek z nasion jest wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym,
  • wyciąg z marchwi jest składnikiem kremów,
  • karoten jest składnikiem płynów do pielęgnacji twarzy,
  • wyciąg z marchii jest substancją, z której tworzy się kremy pielęgnujące opaleniznę.

Niektóre kremy przeciwzmarszczkowe zawierają marchew. Można zrobić ten krem domowymi sposobami lub zamówić w aptece. Krem wykonuje się z euceryny, gliceryny, olejku cytrynowego, witaminy E. Głównym składnikiem jest ekstrakt z marchwi. Domowym sposobem można wykonać także maseczkę z korzenia marchwi. Dzięki temu zabiegowi poprawi się elastyczność naszej skóry, stanie się ona miękka i gładka. Taka maseczka wskazana jest dla cery, która ma zdolność do przetłuszczania się, która wygląda nieestetycznie, o czym decyduje zanieczyszczenie, bladość i zwiotczałość. Maseczkę z marchwi można przygotować z dodatkiem jabłka, dzięki czemu nasza skóra będzie odpowiednio nawilżona. Sposób wykonania maseczki jest bardzo prosty, wystarczy utartą marchew nałożyć na oczyszczoną twarz i pozostawić maseczkę na 20 minut. Trzeba ją zmyć ciepłą wodą.

Redakcja abcZdrowie.pl,
Komentarze (10)
~Tony
~Tony

Co się chłopy czepiacie 1%. Toć natura to nie ścisła matematyka a poza tym ten 1% to rezerwa na azotany, azotyny, związki metali ciężkich i pestycydy. Na szczęście ten cały chłam zostaje w wytłokach:)) Poważnie!

Odpowiedz
~pan nauczyciel
~pan nauczyciel

@~PAN ZAGADKA: 1 czytaj ze zrozumieniem 2. zajrzyj czasem do słownika

Odpowiedz
~nick
~nick

Piję kilka litrów tygodniowo podzielam zdanie autora artykułu.Marchew potrafi naprawić człowieka przekonałem się o tym na własnej skórze oraz zębach.Ważne żeby przy sporych ilościach spożywania przefiltrować sok gdyż picie dużych ilości nieprzefiltrowanego skutkuje sporą stratą czasu na muszli.Zdrowia życzę

Odpowiedz
~Kalifax
~Kalifax

Trafiłem do tej strony przez przypadek.A właściwie to jestem marchwio-żercą i taki juz mój los.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Warzywa
Warzywa

Przeciwnowotworowe właściwości brokułów

Sulforafan to jeden ze związków fitochemicznych zawartych w brokułach i innych warzywach kapustowatych, dzięki którym rośliny te pomagają w zapobieganiu raka. W najnowszych badaniach udało się po raz pierwszy wykazać, iż substancja ta selektywnie atakuje...

Warzywa

Brokuły kontra rak

Jak chronić się przed rakiem? To pytanie zadaje sobie wielu ludzi, którzy chcą uniknąć tej choroby. Profilaktyka raka może wydać się banalna, jednak podstawą jest regularność i konsekwencja. Od dawna wiadomo, że zdrowa dieta potrafi zdziałać cuda. Ostatnie badania wykazały, że brokuły w diecie to podstawa. Te zielone warzywa są uważane za źródło zdrowia, gdyż zawierają duże ilości fosforu, wapnia, żelaza i chromu. Odkryto również, że zawierają sulforafan. Jest to związek fitochemiczny, dzięki...

Warzywa

Ziemniaki obniżają ciśnienie krwi

Ziemniaki obniżają ciśnienie krwi

Do niedawna spożywanie ziemniaków kojarzyło się z otyłością oraz chorobami układu sercowo-naczyniowego. Najnowsze wyniki badań wykazały jednak, że fioletowe ziemniaki obniżają ciśnienie krwi, nie powodując przy tym przybierania na wadze. Warto włączyć...

Warzywa

Jak unikać pestycydów?

(...) pestycydów w owocach lub warzywach. Co ważne, owoce i warzywa, które poddano badaniom, zostały dokładnie umyte. Okazało się, że mycie ... wyborem jest również kiwi, kapusta, arbuz, grejpfrut, pieczarki oraz słodkie ziemniaki. Te owoce i warzywa nie są co prawda ... te owoce i warzywa, które mają niską zawartość pestycydów. Produkty z tej pierwszej listy też nam nie zaszkodzą, ale mając do wyboru: „jabłko czy ananas?”, lepiej wybrać to drugie. Sięgając po owoce i warzywa zawierające najmniej substancji...

Warzywa

Czy czosnek obniża cholesterol?

Czosnek to roślina słynąca z niezbyt przyjemnego zapachu i licznych właściwości leczniczych. Mocny aromat sprawia, że zwykle stosuje się go do przyprawiania potraw. Ze względu na zawartość związku chemicznego o nazwie allicyna, czosnek ma działanie...

Warzywa

Właściwości czosnku

Właściwości czosnku

(...) tego warzywa. Trudno więc nie przyjrzeć się mu bliżej i nie sprawdzić, ile w tym prawdy. Co mówi nauka? Czosnek w świecie roślin ... sativum. Jego pobratyńcami są takie warzywa jak: cebula, szczypiorek, por, siedmiolatka, szalotka, które nie mają jednak...

Warzywa

Jedz więcej surowych warzyw!

(...) „Żywność w oryginalnej, nieugotowanej postaci jest uważana za żywą - owoce, warzywa, kiełki, nasiona, orzechy" - mówi Elaine Bruce ... Poszukaj sklepu warzywnego lub targowiska w twojej okolicy, gdzie możesz kupić organiczne warzywa i owoce. Znajdź także dobrego ... absolutnie świeże. Kup takie owoce i warzywa, na jakie masz ochotę, i tego samego dnia wyciśnij z nich soki go wypij. Nie kupuj...

Warzywa

Nieznane działanie pomidorów!

Antyoksydanty to niezastąpione składniki diety zwalczające wolne rodniki. Związki te zwiększają odporność organizmu na zakażenia i infekcje, a także chronią przed ryzykiem zachorowania na nowotwory, choroby układu krążenia, cukrzycę oraz choroby stawów.

Warzywa

Zmień dietę dziecka podstępem!

(...) skuteczny sposób na wzbogacenie diety dziecka o warzywa – podstęp. Naukowcy przeprowadzili badania, w których systematycznie dodawali warzywa do ulubionych potraw maluchów. Te – nieświadome zawartości talerza – zjadały ukryte warzywa ze smakiem. Jak przemycić trochę warzyw do diety dziecka? Warzywa to niezbędne składniki diety, szczególnie w społeczeństwach, w których zwiększa się liczba dzieci otyłych. Warzywa pomagają zredukować ilość spożywanych kalorii. Problem w tym, że maluchy nie jedzą...

Warzywa

Właściwości pomidorów

Właściwości pomidorów

Pomidory mają mnóstwo witamin i pierwiastków mineralnych. Zawierają antyutleniacze, które chronią skórę przed wolnymi rodnikami i zapobiegają procesom szybkiego starzenia się tkanek. Pomidory wzmacniają odporność dzięki dużej zawartości witaminy C. Warzywa są małokaloryczne, więc mogą sobie na nie pozwolić nawet osoby na diecie. Ponadto świeże warzywa można przygotować na wiele sposobów: na kanapki, w sałatce czy w przetworach, zawsze smakują równie wyśmienicie. Witaminy i minerały w...