Marchewka - skład, właściwości, zastosowanie w kosmetyce

Marchewka ma szerokie zastosowanie niemal we wszystkich kuchniach świata. Znamy ponad 60 gatunków tej rośliny. Marchewka znana jest ze swoich właściwości leczniczych i kosmetycznych. Warto poznać jej dobroczynne właściwości.

Polecane wideo:

1. Marchewka - skład

Poznaj korzyści z jedzenia marchewki

Marchewka stanowi doskonały dodatek do wielu dań – urozmaica ich walory smakowe, a także ze względu na swoją intensywną barwę nadaje potrawom atrakcyjny...

2. Marchewka - właściwości soku

Sok z marchwi jest bardzo zdrowy i lekarze zalecają jego częste picie. Osoby, które nie lubią samego soku z marchwi, mogą pić go z dodatkami: jabłkami, brzoskwiniami, bananami. Korzeń tego warzywa ma przede wszystkim właściwości przeciwcukrzycowe i przeciwpasożytnicze. Działa rozkurczowo, obniża poziom cholesterolu we krwi, a także wpływa na regulację trawienia. Stanowi bogate źródło witamin i soli mineralnych. Dzięki marchwi zwiększa się nasza odporność, a skóra i błony śluzowe stają się bardziej elastyczne. Marchewka działa rozkurczowo na naczynia krwionośne, a także wiatropędnie i pobudzająco na układ moczowy.

Marchew stosuje się w:

3. Marchewka - zastosowanie soku w kosmetyce

W kosmetyce duże zastosowanie ma karoten - nie tylko wpływa na nasz wzrok i poprawia odporność naszego organizmu, ale także:

Niektóre kremy przeciwzmarszczkowe zawierają marchewkę. Można też zrobić krem domowymi sposobami lub zamówić w aptece. Sporządza sie go z euceryny, gliceryny, olejku cytrynowego, witaminy E. Głównym składnikiem jest oczywiście ekstrakt z marchwi. Domowym sposobem można wykonać także maseczkę, która poprawi elastyczność skóry - stanie się ona miękka i gładka. Taka maseczka wskazana jest dla cery, która ma skłonność do przetłuszczania i wygląda nieestetycznie. Maseczkę z marchwi można przygotować z dodatkiem jabłka, dzięki czemu skóra będzie odpowiednio nawilżona. Wystarczy utartą marchew nałożyć na oczyszczoną twarz i pozostawić maseczkę na 20 minut. Trzeba ją zmyć ciepłą wodą.

Komentarze (21)
~Kaja
~Kaja 12 miesięcy temu

Marchew w każdej postaci jest dobra, czy to gotowanej czy surowej ! :D Ostatnio jem jej bardzo duże ilości i dodaję do tego tabletki gold vit C 1000. Stosując takie połączenie mogę być pewna o swoją odporność :) Sama witamina C już potrafi przecież wiele zdziałać a w połączeniu z marchwią jest bardzo dobrze :D

Odpowiedz
~Urynbor
~Urynbor ponad rok temu

A w jaki sposób filtrujesz... Czy aby w ogóle nie przesadzasz?! Przecież wycisniety sok z marchwi, to najlepsze co może być i co w nim jeszcze filtrować... Twoje reakcje na ten sok, to oczywiście sama jego ilość, ale też pewnie i wrażliwość Twego organizmu.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Warzywa
Warzywa

Sok z marchwi - pij na zdrowie!

Sok z marchwi - pij na zdrowie!

Bogactwo witamin i składników mineralnych To jeden z najzdrowszych soków - w dodatku jest pyszny i można go łączyć na wiele sposobów z innymi warzywami lub ulubionymi owocami. Marchew to prawdziwa skarbnica witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego), witamin...

Warzywa

Właściwości okry

Właściwości okry

z właściwości zdrowotnych tego małego zielonego warzywa o każdej porze roku.Astma Spożywanie nawet niewielkich ilości owoców i warzyw bogatych w witaminę C (...) w zapobieganiu chorobom nerek. Badania pokazały, że jedzenie tego warzywa...

Warzywa

Jakie warzywa najlepiej jeść zimą?

Warto dodawać do swoich posiłków rodzime, dostępne warzywa, które mają dużo składników odżywczych i naprawdę wyraźny smak. Sięgnijmy po kiszonki

Warzywa

Właściwości roślin strączkowych

Właściwości roślin strączkowych

z Harvard School of Public Health wykazali, że kobiety, które jadły fasolę i inne warzywa strączkowe co najmniej dwa razy w tygodniu, rzadziej chorowały

Warzywa

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

i mung. W Polsce do najpopularniejszych dań z wykorzystaniem tego warzywa zalicza się: fasolkę po bretońsku, zupę fasolową oraz wegetariański pasztet (...) z rodzajów warzywa pomaga zwalczyć inne schorzenia i przypadłości.Właściwości...

Warzywa

Cebula - warzywo, które zwalcza choroby

Cebula - warzywo, które zwalcza choroby

zapalnym. Jak podają naukowcy, włączenie warzywa do codziennego jadłospisu może zmniejszyć ryzyko złamania szyjki kości udowej. Jeśli bolą cię stawy

Warzywa

Najlepsze warzywa na mrożonki

Najlepsze warzywa na mrożonki

z daleka świeże, acz z konieczności konserwowane warzywa. Każdego dnia powinniśmy spożywać około 300-400 gramów jarzyn. Mrożenie to jedna z najlepszych (...) mrożenie nie wymaga dodawania żadnych substancji konserwujących.Ekologiczne...