Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Właściwości lecznicze marchwi

Marchew ma szerokie zastosowanie niemal we wszystkich kuchniach świata. Znamy ponad 60 gatunków tej rośliny. Marchew znana jest ze swoich właściwości leczniczych i kosmetycznych. Warto poznać jej dobroczynne właściwości.

1. Z czego składa się marchew?

2. Właściwości soku z marchwi

Sok z marchwi jest bardzo zdrowy i lekarze zalecają jego częste picie. Osoby, które nie lubią samego soku z marchwi, mogą pić ten sok z dodatkami: jabłkami, brzoskwiniami, bananami. Korzeń tego warzywa ma różne właściwości, przede wszystkim przeciwcukrzycowe i przeciwpasożytnicze. Działa rozkurczowo, obniża poziom cholesterolu we krwi, a także wpływa na regulację trawienia. Stanowi bogate źródło witamin i soli mineralnych. Dzięki marchwi zwiększa się nasza odporność, a skóra i błony śluzowe stają się bardziej elastyczne. Marchew działa rozkurczowo na naczynia krwionośne, wiatropędnie i pobudzająco na układ moczowy.

Marchew stosuje się w:

3. Zastosowanie soku z marchwi w kosmetyce

W kosmetyce duże zastosowanie ma karoten - nie tylko wpływa na nasz wzrok i poprawia odporność naszego organizmu, ale także:

  • korzystnie wpływa na stan i koloryt naszej skóry, dlatego warto pić sok z marchwi,
  • stosowany jest jako składnik ochronnych kosmetyków do opalania,
  • olejek z nasion jest wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym,
  • wyciąg z marchwi jest składnikiem kremów,
  • karoten jest składnikiem płynów do pielęgnacji twarzy,
  • wyciąg z marchii jest substancją, z której tworzy się kremy pielęgnujące opaleniznę.

Niektóre kremy przeciwzmarszczkowe zawierają marchew. Można zrobić ten krem domowymi sposobami lub zamówić w aptece. Krem wykonuje się z euceryny, gliceryny, olejku cytrynowego, witaminy E. Głównym składnikiem jest ekstrakt z marchwi. Domowym sposobem można wykonać także maseczkę z korzenia marchwi. Dzięki temu zabiegowi poprawi się elastyczność naszej skóry, stanie się ona miękka i gładka. Taka maseczka wskazana jest dla cery, która ma zdolność do przetłuszczania się, która wygląda nieestetycznie, o czym decyduje zanieczyszczenie, bladość i zwiotczałość. Maseczkę z marchwi można przygotować z dodatkiem jabłka, dzięki czemu nasza skóra będzie odpowiednio nawilżona. Sposób wykonania maseczki jest bardzo prosty, wystarczy utartą marchew nałożyć na oczyszczoną twarz i pozostawić maseczkę na 20 minut. Trzeba ją zmyć ciepłą wodą.

Redakcja abcZdrowie.pl,
Komentarze (4)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Warzywa
Warzywa

Jak unikać pestycydów?

(...) pestycydów w owocach lub warzywach. Co ważne, owoce i warzywa, które poddano badaniom, zostały dokładnie umyte. Okazało się, że mycie ... wyborem jest również kiwi, kapusta, arbuz, grejpfrut, pieczarki oraz słodkie ziemniaki. Te owoce i warzywa nie są co prawda ... te owoce i warzywa, które mają niską zawartość pestycydów. Produkty z tej pierwszej listy też nam nie zaszkodzą, ale mając do wyboru: „jabłko czy ananas?”, lepiej wybrać to drugie. Sięgając po owoce i warzywa zawierające najmniej substancji...

Warzywa

Przekonaj się do warzyw!

Warzywa to jedne z tych produktów spożywczych, które jedni kochają, a drudzy nienawidzą. Jednak niechęć do warzyw ... warzyw bierze się z okresu dzieciństwa, gdy zmuszano nas do ich jedzenia. Niektórym osobom warzywa wydają się mdłe i pozbawione ... mocno odczuwają gorzkie smaki, przez co nie smakują im takie warzywa, jak brokuły, kalafior, bakłażan i niektóre liściaste warzywa. Na szczęście istnieją sposoby na podanie tych warzyw w taki sposób, że niemal nie czuć gorzkiego smaku. Dobrym...

Warzywa

Soki z warzyw organicznych są zdrowsze!

Organiczny sok pomidorowy zawiera więcej składników wykazujących działanie prozdrowotne niż sok pomidorowy otrzymany z warzyw tradycyjnie uprawianych. Żywność organiczna to produkty, które wyrastały i były uprawiane według ścisłych procedur bez udziału...

Warzywa

Czy posiadasz gen, który każe ci nienawidzić brokułów?

Czy posiadasz gen, który każe ci nienawidzić brokułów?

Gorzkie warzywa, takie jak kapusta czy jarmuż, dzielą ludzi na tych, którzy je kochają lub tych, którzy je nienawidzą. Ostatnie badania pokazały, że za to, iż nienawidzimy surówki Coleslaw albo zupy jarzynowej z brukselką można chociaż w części winić nasze geny. Tak, to właśnie mama i tata, którzy w twoim dzieciństwie udawali, że brokuły to samoloty chcące wlecieć do twojej ... wykonywać testów genetycznych, aby wiedzieć, że posiadasz ten gen. Jeżeli warzywa, a szczególnie te zielone, mają dla...

Warzywa

Jedz więcej surowych warzyw!

(...) zdrowia. „Żywność w oryginalnej, nieugotowanej postaci jest uważana za żywą – owoce, warzywa, kiełki, nasiona, orzechy ... świeże produkty Poszukaj sklepu warzywnego lub targowiska w twojej okolicy, gdzie możesz kupić organiczne warzywa i owoce. Znajdź ... , gdy są absolutnie świeże. Kup takie owoce i warzywa, na jakie masz ochotę, i tego samego dnia wyciśnij z nich soki go...

Warzywa

Właściwości selera

Właściwości selera

Właściwości selera były znane Egipcjanom już przed kilku tysiącami lat. Seler był wykorzystywany jako lek na reumatyzm, artretyzm, bóle neuralgiczne, wysokie ciśnienie, zaostrzenie apetytu i wzmocnienie układu nerwowego. Obecnie, świeże warzywa naciowe i korzeniowe są składnikiem prawie każdej diety odchudzającej. Seler korzeniowy zawiera wiele składników mineralnych, m.in. potas ... każdego z nas, podobnie jak wszystkie zielone warzywa. Picie soku z selera naciowego oraz z marchwi czyści organizm ze...

Warzywa

Właściwości soi

Właściwości soi

Soja znana jest od setek lat. Ostatnio wraca do łask za sprawą trwającej mody na wegetarianizm. Najpierw podbiła Amerykę, by teraz pojawiać się na europejskich stołach. Również w Polsce coraz częściej spożywamy tę rośliną. I słusznie, gdyż zawiera...

Warzywa

Właściwości szparagów

Szparagi to niskokaloryczne warzywa zielone. Stanowią ozdobę i przysmak Francuzów. W Polsce znane były już w XVIII wieku, za czasów Napoleona. Pierwsze wzmianki o szparagach istnieją w „Panu Tadeuszu” Adama Mickiewicza. Szparagi są niskokaloryczne i pożywne, gdyż zawierają sporo białka. Mogą być składnikiem zdrowej diety, gdyż mają tylko 18 kcal w 100 g. U nas uchodzą za luksus, rzadko je jadamy. Szparagi są również cenionym afrodyzjakiem. A może warto sięgnąć po szparagi, ze...

Warzywa

Właściwości cebuli

Jak pozbyć się kaca? docenili już XV-wieczni żeglarze. Przez całe stulecia cebula traktowana była jako skuteczny lek na szkorbut. Ze względu na zawartą w niej witaminę C, na dalekie wyprawy zamorskie zabierali to warzywo marynarze, kupcy i wielorybnicy.

Warzywa

Właściwości szpinaku

(...) zdrowotnego warzywa, to czas najwyższy. Podobno upodobania kulinarne zmieniają się co siedem lat, więc jeśli komuś nie...