Właściwości lecznicze marchwi

Marchew ma szerokie zastosowanie niemal we wszystkich kuchniach świata. Znamy ponad 60 gatunków tej rośliny. Marchew znana jest ze swoich właściwości leczniczych i kosmetycznych. Warto poznać jej dobroczynne właściwości.

Polecane wideo:

1. Z czego składa się marchew?

Poznaj korzyści z jedzenia marchewki

Marchewka stanowi doskonały dodatek do wielu dań – urozmaica ich walory smakowe, a także ze względu na swoją intensywną barwę nadaje potrawom...

2. Właściwości soku z marchwi

Sok z marchwi jest bardzo zdrowy i lekarze zalecają jego częste picie. Osoby, które nie lubią samego soku z marchwi, mogą pić go z dodatkami: jabłkami, brzoskwiniami, bananami. Korzeń tego warzywa ma przede wszystkim właściwości przeciwcukrzycowe i przeciwpasożytnicze. Działa rozkurczowo, obniża poziom cholesterolu we krwi, a także wpływa na regulację trawienia. Stanowi bogate źródło witamin i soli mineralnych. Dzięki marchwi zwiększa się nasza odporność, a skóra i błony śluzowe stają się bardziej elastyczne. Marchew działa rozkurczowo na naczynia krwionośne, a także wiatropędnie i pobudzająco na układ moczowy.

Marchew stosuje się w:

3. Zastosowanie soku z marchwi w kosmetyce

W kosmetyce duże zastosowanie ma karoten - nie tylko wpływa na nasz wzrok i poprawia odporność naszego organizmu, ale także:

Niektóre kremy przeciwzmarszczkowe zawierają marchew. Można też zrobić krem domowymi sposobami lub zamówić w aptece. Sporządza sie go z euceryny, gliceryny, olejku cytrynowego, witaminy E. Głównym składnikiem jest oczywiście ekstrakt z marchwi. Domowym sposobem można wykonać także maseczkę, która poprawi elastyczność skóry - stanie się ona miękka i gładka. Taka maseczka wskazana jest dla cery, która ma skłonność do przetłuszczania i wygląda nieestetycznie. Maseczkę z marchwi można przygotować z dodatkiem jabłka, dzięki czemu skóra będzie odpowiednio nawilżona. Wystarczy utartą marchew nałożyć na oczyszczoną twarz i pozostawić maseczkę na 20 minut. Trzeba ją zmyć ciepłą wodą.

Polecane wideo:

Komentarze (21)
~Kaja
~Kaja

Marchew w każdej postaci jest dobra, czy to gotowanej czy surowej ! :D Ostatnio jem jej bardzo duże ilości i dodaję do tego tabletki gold vit C 1000. Stosując takie połączenie mogę być pewna o swoją odporność :) Sama witamina C już potrafi przecież wiele zdziałać a w połączeniu z marchwią jest bardzo dobrze :D

Odpowiedz
~Urynbor
~Urynbor

A w jaki sposób filtrujesz... Czy aby w ogóle nie przesadzasz?! Przecież wycisniety sok z marchwi, to najlepsze co może być i co w nim jeszcze filtrować... Twoje reakcje na ten sok, to oczywiście sama jego ilość, ale też pewnie i wrażliwość Twego organizmu.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Warzywa
Warzywa

Korzyści z jedzenia ogórków

Korzyści z jedzenia ogórków

zbawienny wpływ na zdrowie człowieka. Zastanawiasz się, jakie korzyści może przynieść ci regularne spożywanie tego warzywa?Uzupełnia niedobory wody Ogórek (...) W ogórku zawarte są związki określane mianem lignanów, które mogą uchronić...

Warzywa

Zielone warzywa, które warto dodawać do koktajli

Zielone warzywa, które warto dodawać do koktajli

Koktajle na zdrowie Koktajle przyrządzone z warzyw i owoców mają nie tylko doskonały smak, lecz także są cenne dla naszego zdrowia. Dowiedz się, które spośród zielonych warzyw liściastych będą stanowić idealny dodatek do koktajlów.Boćwina Boćwina zawiera...

Warzywa

Poznaj właściwości fasolki szparagowej

Poznaj właściwości fasolki szparagowej

Popularny przysmak Fasolka szparagowa należy do roślin strączkowych i stanowi jedną z odmian fasoli zwykłej. W Ameryce Środkowej oraz Południowej znana jest już od 7000 lat. W krajach europejskich zaczęła być popularna pod koniec XVI wieku, gdzie zdobyła...

Warzywa

Warzywa na zimę

Warzywa na zimę

Warzywa w zimie Warzywa można jeść przez cały rok, ale trzeba wiedzieć, które najlepiej wybierać w czasie zimy.

Warzywa

Źródło likopenu

Źródło likopenu

Pomidory bogate są w bardzo cenny składnik - likopen - to barwnik, który nadaje owocom mocno czerwony kolor, dzięki niemu w organizmie dezaktywowane są wolne rodniki, przez co działa on antynowotworowo.

Warzywa

Dlaczego warto jeść koper włoski?

Dlaczego warto jeść koper włoski?

Śródziemnomorski smak Ma lekko słodki, anyżkowy smak. Warzywo uprawia się w rejonie Morza Śródziemnego i często wykorzystuje w kuchni włoskiej, greckiej i hiszpańskiej. Wszystkie elementy rośliny są jadalne - bulwa, nasiona, natka i łodygi. W naszym kraju...

Warzywa

Pietruszka - warzywo idealne

Pietruszka - warzywo idealne

Zioło idealne Mała, niepozorna roślina. Wzmacnia, uodparnia, poprawia cerę i humor. Pietruszka z powodzeniem mogłaby być okrzyknięta królową wśród polskich ziół, a my, zafascynowani ziołami egzotycznymi, często nie zdajemy sobie z tego sprawy. Natka...

Warzywa

Dlaczego warto jeść brukiew?

Dlaczego warto jeść brukiew?

, które mają największe właściwości przeciwnowotworowe. Wszystko za sprawą zawartych w niej glukozynolanów - pochodnych cukrów, które odpowiadają za gorzki smak warzywa (...) glukozynolanów zawiera nać brukwi (od 39 do 166 mg na 100...

Warzywa

Lecznicze właściwości czarnej rzepy

Lecznicze właściwości czarnej rzepy

Czy warto jeść czarną rzepę? Jedna z najstarszych roślin uprawnych w Europie, Azji i Afryce. Nie wygląda zbyt atrakcyjnie: pod czarną skórką kryje się biały miąższ o dość ostrym smaku i charakterystycznym - żeby nie powiedzieć brzydkim - zapachu. Być...