Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to jedno z najpopularniejszych ciast wegetariańskich. Zawarta w nim marchew stymuluje procesy metaboliczne, a znajdujący się w niej beta-karoten nadaje skórze zdrowy wygląd. Ciasto marchewkowe jest łatwe do przygotowania, stwarza swobodę w jego wykończeniu oraz dekoracji. Ponadto stanowi doskonałą alternatywę dla ciężkich ciast z kremem.

Składniki:

  • 3-4 duże marchewki,
  • 5 orzechów włoskich,
  • 100 g mieszanki bakaliowej,
  • pół szklanki rodzynek,
  • 4 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki proszku do cynamonu,
  • opakowanie przyprawy do piernika,
  • pół szklanki oleju.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Sposób przygotowania:

Zetrzyj marchewki do plastikowej miski. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj je drewnianą łyżką. Posmaruj blaszkę masłem bądź wyłóż papierem do pieczenia i wlej na nią ciasto. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C i piecz około 50 min. Marchewkowe ciasto wegetariańskie możesz posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub przyozdobić słodkim lukrem.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 365,3
Białko 8,1 g
Tłuszcz 18,7 g
Cholesterol 36,0 mg
Węglowodany 47,7 g
Błonnik 6,5 g
Witamina C 6,2 mg
Witamina A 1750,4 µg

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!