Trwa ładowanie...

Zupa marchewkowa - składniki, przygotowanie, komentarz

Avatar placeholder
14.04.2021 09:52
Zupa marchewkowa - składniki, przygotowanie, komentarz
Zupa marchewkowa - składniki, przygotowanie, komentarz

Marchewkowa zupa, a właściwie zupa-krem z warzyw, w której główną rolę odgrywa marchewka, to nie tylko smaczne danie. Marchew bowiem ma także właściwości lecznicze i zdrowotne.

spis treści

1. Zupa marchewkowa - składniki

  • 5 umytych marchewek,
  • 1 szklanka bulionu z warzyw,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 4 [ziemniaki](Ziemniak - historia, odmiany, wartości odżywcze, właściwości),
  • 4 łyżki margaryny,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka prażonych orzechów,
  • 1 mały korzeń imbiru,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • jogurt naturalny.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie282,77 kcal
Białka6,72 g
Węglowodany18,41 g
Tłuszcze21,17 g
Błonnik5,17 g

2. Zupa marchewkowa - przygotowanie

Czosnek i cebulę obierz, umyj i posiekaj, po czym wrzuć na rozgrzaną patelnię i podsmażaj do momentu, aż się zeszklą. Resztę warzyw obierz, umyj, pokrój w większą kostkę i wrzuć do gorącego bulionu z warzyw. Gotuj, póki nie będą półmiękkie. Następnie czosnek, cebulę, orzechy i wywar z warzyw wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę purée. Włóż wszystko z powrotem do rondla i podgrzej. Przy podawaniu zaciągnij jogurtem.

3. Zupa marchewkowa - komentarz

Marchew zawiera duże ilości witamin i mikroelementów, a jej najcenniejszym składnikiem jest prowitamina A. Wszystkim dbającym o urodę i sylwetkę marchew dostarcza ważnych związków mineralnych, takich jak wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, molibden, magnez, jod oraz potas. Marchew wpływa także na wygładzanie cery. Warto spróbować!

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze