Zupa marchewkowa - składniki, przygotowanie, komentarz
Marchewkowa zupa, a właściwie zupa-krem z warzyw, w której główną rolę odgrywa marchewka, to nie tylko smaczne danie. Marchew bowiem ma także właściwości lecznicze i zdrowotne.
1. Zupa marchewkowa - składniki
- 5 umytych marchewek,
- 1 szklanka bulionu z warzyw,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 4 [ziemniaki](Ziemniak - historia, odmiany, wartości odżywcze, właściwości),
- 4 łyżki margaryny,
- 1 duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 szklanka prażonych orzechów,
- 1 mały korzeń imbiru,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- jogurt naturalny.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 282,77 kcal |
Białka | 6,72 g |
Węglowodany | 18,41 g |
Tłuszcze | 21,17 g |
Błonnik | 5,17 g |
2. Zupa marchewkowa - przygotowanie
Czosnek i cebulę obierz, umyj i posiekaj, po czym wrzuć na rozgrzaną patelnię i podsmażaj do momentu, aż się zeszklą. Resztę warzyw obierz, umyj, pokrój w większą kostkę i wrzuć do gorącego bulionu z warzyw. Gotuj, póki nie będą półmiękkie. Następnie czosnek, cebulę, orzechy i wywar z warzyw wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę purée. Włóż wszystko z powrotem do rondla i podgrzej. Przy podawaniu zaciągnij jogurtem.
3. Zupa marchewkowa - komentarz
Marchew zawiera duże ilości witamin i mikroelementów, a jej najcenniejszym składnikiem jest prowitamina A. Wszystkim dbającym o urodę i sylwetkę marchew dostarcza ważnych związków mineralnych, takich jak wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, molibden, magnez, jod oraz potas. Marchew wpływa także na wygładzanie cery. Warto spróbować!