Właściwości imbiru

Imbir jest coraz chętniej stosowany przez Polaków. Nie tylko jako smaczny dodatek do mięs, zup i sałatek. Zaczynamy również doceniać i korzystać z jego właściwości zdrowotnych. Herbaty i napary z imbiru są niezastąpione w przypadku przeziębień, bólu gardła czy brzucha. To jednak nie wszystkie zalety tego drogocennego korzenia. Dowiedz się o nim więcej.

Jedz imbir na zdrowie

Imbir ma pikantny aromat i gości w kuchni na świecie dość często. Imbir jednak był używany przez tysiące lat jako lek na wiele bolączek, ze względu...

1. Imbir w ziołolecznictwie

Imbir jest rośliną, która ma wiele odmian. W stanie dzikim rośnie w Azji i Australii. Odmiana, która stosowana jest w medycynie, nie występuje w środowisku naturalnym. Chiny, Arabia czy Indie znają jego lecznicze działanie od tysięcy lat. Zapiski z najstarszego zielnika chińskiego mówią o roku 2800 p.n.e., gdzie zaliczono go do drugiej klasy, czyli łagodzącej ciężkie choroby. W zachowanych pismach wspomina się o jego właściwościach leczących dolegliwości żołądkowe. Średniowieczna Europa poznała go dzięki lekarzowi Awicennie, który opisał jego zdrowotne właściwości. Później stał się przedmiotem handlu. Dziś imbir uprawia się w Chinach, Indiach, Australii, Nigerii, na Jamajce i Tajwanie. Obecnie jest powszechnie używany jako surowiec leczniczy i przyprawa.

Kłącze imbiru wykorzystuje się w lecznictwie. Można je kupić w sklepach zielarskich, spożywczych i marketach. Co takiego zawiera? Przede wszystkim olejek eteryczny oraz wiele innych substancji, w tym związek fenolowy – gingerol. To dzięki niemu imbir ma ostry smak. 100 g tej rośliny zawiera około 67 kcal, 2,3 g białka, 0,9 g tłuszczu, 2,4 g błonnika, 20 mg wapnia, 3,5 mg żelaza, 405 mg magnezu.

Korzeń imbiru

Spośród właściwości imbiru za najważniejsze uznać można ułatwianie trawienia, dzięki olejkowi zawartemu w kłączu pobudza wydzielanie soku żołądkowego,...

2. Imbir dla zdrowia

Badania wykazują, że imbir przeciwdziała nudnościom, wymiotom oraz odruchom wymiotnym. Zapobiega tym samym dolegliwościom w chorobie lokomocyjnej, morskiej, po narkozie. Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Dlatego stosuje się go przy przeziębieniach. Przynosi ulgę chorym stawom, ponieważ rozgrzewa organizm. Stosowany jako przyprawa do potraw reguluje trawienie, pobudzając wydzielanie soku żołądkowego i śliny. Jest świetny na wzdęcia, działa rozkurczowo i żółciopędnie. Ma ochronny wpływ na żołądek, zapobiegając powstawaniu wrzodów. Ponadto zmniejsza ilość i częstość ataków migreny.

Imbir warto stosować przy bólu gardła, ponieważ ma działanie odkażające, zwalcza infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze. Pobudza wydzielanie śluzu, dlatego wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i płuc. Imbir ma także zastosowanie przy trudnościach z koncentracją. Zwiększa ją oraz poprawia wydajność umysłową. Można dodać go do kawy, herbaty, która po spożyciu rozgrzeje organizm. Imbir jest uważany za afrodyzjak.

Działanie imbiru jest nieocenione. Uzyskane do tej pory wyniki wskazują na jego korzystny wpływ na układ odpornościowy, ochronne działanie na wątrobę, poprawę wrażliwości na insulinę, znaczenie w chemioprewencji nowotworów. Możemy mieć nadzieję, że dalsze badania odkryją kolejne jego zdrowotne właściwości.

3. Imbir dla ciała

Olejek z imbiru ma zastosowanie w preparatach antycellulitowych. Dzięki temu, że pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu, pomaga walczyć z tym defektem. Stosuje się go również w szamponach i balsamach do włosów, gdyż przeciwdziała starzeniu się skóry głowy, a tym samym powoduje, że włosy stają się zdrowe, gęste i mocne. Imbir dzięki swojemu egzotycznemu zapachowi jest podstawą wielu perfum. Świetnie współgra z kardamonem i pieprzem.

Ekstrakt z kłącza imbiru poprawia stan skóry głowy oraz wygląd włosów. Można go samodzielnie przygotować, łącząc zmielone kłącze imbiru z etanolem i zalewając tę mieszankę ciepłym olejem winogronowym. Taką papkę należy odstawić na 5 dni, przefiltrować i wcierać dwie łyżki stołowe dwa razy dziennie.

Marynowany imbir ma zastosowanie w nieżycie i stanach zapalnych nosa. Zmielone kłącze imbiru należy zalać wodą i gotować przez 5 minut, odstawić na kolejne 30, przecedzić i stosować jako aerozol 3-6 razy dziennie. W przeziębieniach należy pić go 3 razy dziennie po 30-50 ml.

Spirytus imbirowy pomaga przy obolałych i opuchniętych nogach, bolących stawach, nerwobólach, na opryszczki, owrzodzenia, ropnie. Przygotowanie: imbir w proszku zalać spirytusem i macerować przez 7 dni w słoiku, przefiltrować, wcierać.

Imbir lekarski jest podstawowym dodatkiem do wielu potraw, skutecznym lekarstwem na wiele codziennych bolączek oraz naturalnym afrodyzjakiem. Można kupić go w postaci sproszkowanej lub jako cały korzeń.

Komentarze (9)
~kaisa
~kaisa

Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych. Po co całe życie się odchudzać, to jest bardzo męczące dla naszego organizmu. Ja już z tym nie mam problemu, zmieniłam nawyki żywieniowe, ale pomógł mi w tym polecając mi świetny program konsultant Wellness(idealnafigura.com/gberes), schudłam zdrowo, bezpiecznie, co najważniejsze utrzymuje już ponad rok świetną figurę.Każdej to polecam

Odpowiedz
~natura
~natura

Najlepsza mieszanka na przeziebienia i grype jest sklad; Wycisniety sok z owocow rozy + miod+sok z cytryny+ spirytus. W proporcjach zblizonych kazdego skladnika.W ciagu jednej doby stawia z goraczki na nogi. Jedna trzecia szklanki mikstury 2-3 razy wystarczy by kazdy cieszyl sie zdrowiem.

Odpowiedz
~kaisa
~kaisa

Zioła ziołami, ok, sama różne piję, ale piję też świetną herbatkę która pomogła mi spalić tkankę tłuszczową.W ciągu miesiąca spadło mi 7cm w pasie i biodrach i prawie 3 kilo.Ale pomaga mi w tym konsultant Wellness:idealnafigura.com/gberes i dzięki temu zmieniam troszkę nawyki żywieniowe i wiem że schudnę bez efektu jo-jo.Super

Odpowiedz
~kasia
~kasia

Imbir zwiększa beztłuszczową masę ciała to nie tylko dobre dla sportowców,myślę że dla osób odchudzających się też może być dobrą alternatywą.Ale sam len nie pomoże, wiem ze swojego doświadczenia. Mnie sie udało, zaczęłam inaczej się odżywiać, do tego poleciła mi znajoma świetny program, a miałam jeszcze kilka kg. do przodu, których się pozbyłam, wyglądam lepiej, młodziej. Nie udałoby mi się bez świetnego programu o którym możecie poczytać na (www.idealnafigura.com/gberes)

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zioła i przyprawy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

a

~ika555 • ostatni post 13 godzin temu

2
Artykuły Zioła i przyprawy
Zioła i przyprawy

Imbir chroni przed nowotworem prostaty!

Imbir jest znaną na całym świecie przyprawą kuchenną oraz rośliną leczniczą. Wykazuje zróżnicowane działanie prozdrowotne, wspomaga leczenie chorób układu oddechowego, przeziębienia, a także rozgrzewa organizm. Ponadto kłącze imbiru jest uważane za...

Zioła i przyprawy

Zioła i przyprawy do chleba

Zioła i przyprawy do chleba

Pieczenie chleba staje się coraz bardziej popularne, a eksperymenty ze składnikami pozwalają odkryć nowe smaki i zmienić nudny bochenek w niepowtarzalny wypiek. Kluczem do udanych prób pieczenia chleba jest znajomość ziółi przypraw, które warto dodać do...

Zioła i przyprawy

Czy tłuste potrawy mogą być zdrowe?

Ostatnie doniesienia naukowe ucieszą osoby lubujące się w tłustych potrawach. Naukowcy wskazali bowiem na naturalny sposób ograniczenia negatywnych skutków, jakie wysokotłuszczowe produkty wywierają na organizm. Okazuje się, że można tego dokonać dzięki...

Zioła i przyprawy

Cynamon leczy cukrzycę!

Cynamon leczy cukrzycę!

Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw znanych ludzkości. Powstaje z kory drzewa, które pierwotnie występowało we wschodniej i północno-wschodniej Azji. Powszechnie znanym rodzajem tego zioła jest cynamonowiec chiński. Słodszą, a zarazem droższą formą...

Zioła i przyprawy

Pieprz cayenne

Pieprz cayenne

Miłośnicy ostrych dań na pewno znają pieprz cayenne. Sproszkowana, intensywnie pomarańczowa przyprawa nadaje pikantny smak i charakterystyczny aromat. Pieprz kajeński jest ceniony w kuchni, ale warto wiedzieć, że ma też właściwości lecznicze. Co to...

Zioła i przyprawy

Kumaryna

Kumaryna to substancja chemiczna o zapachu świeżego siana. Występuje naturalnie w niektórych roślinach, a szczególnie w cynamonie. Kumaryna ma działanie rozkurczowe i przeciwobrzękowe, ale ze względu na jej toksyczne właściwości nie stosuje się jej w...

Zioła i przyprawy

Kurkuma

Kurkuma

Kurkuma to przyprawa stosowana od tysiącleci. Jest podstawą potraw charakterystycznych dla kuchni azjatyckiej, nadając im niepowtarzalny smak i zapach. Poza swoimi właściwościami kulinarnymi coraz częściej zwraca się uwagę na jej zdrowotne działanie.

Zioła i przyprawy

Właściwości rokitnika

Właściwości rokitnika są wykorzystywane w ziołolecznictwie i kosmetyce. Zioło to zawiera cenne dla zdrowia witaminy, flawonoidy oraz kwasy organiczne. Olej z rokitnika jest bogaty w kwas palmitynowy, który zawiera witaminy młodości i beta-karoten.

Zioła i przyprawy

Właściwości dzikiej róży

Właściwości dzikiej róży

Dzika róża jest bogatym źródłem substancji czynnych, które mają wartości lecznicze i kosmetyczno-pielęgnacyjne. Zawiera mnóstwo witaminy C, która zwiększa odporność organizmu, oraz kwasów owocowych mających zbawienny wpływ na wygląd i stan skóry.

Zioła i przyprawy

Szafran

Szafran jest najdroższą i najszlachetniejszą przyprawą świata. Jej pozyskanie jest pracochłonne i wymaga dużo cierpliwości, zbiera się ją ręcznie z pręcików krokusa purpurowego, hodowanego w pasie od Morza Śródziemnego, przez Iran, aż po Indie. Zioło...