Imbir - właściwości, ziołolecznictwo, składniki odżywcze, przepisy

Imbir jest coraz chętniej stosowany przez Polaków. Nie tylko jako smaczny dodatek do mięs, zup i sałatek. Zaczynamy również doceniać i korzystać z właściwości zdrowotnych imbiru. Herbaty i napary z imbirem są niezastąpione w przypadku przeziębień, bólu gardła czy brzucha. To jednak nie wszystkie zalety drogocennego korzenia imbiru. Dowiedz się więcej o imbirze.

Jedz imbir na zdrowie

Imbir ma pikantny aromat i gości w kuchni na świecie dość często. Imbir jednak był używany przez tysiące lat jako lek na wiele bolączek, ze względu na...

Imbir - wykorzystanie w ziołolecznictwie

Imbir jest rośliną, która ma wiele odmian. W stanie dzikim rośnie w Azji i Australii. Odmiana imbiru, która stosowana jest w medycynie, nie występuje w środowisku naturalnym. Chiny, Arabia czy Indie znają właściwości lecznicze imbiru od tysięcy lat. Zapiski z najstarszego zielnika chińskiego mówią o roku 2800 p.n.e., gdzie zaliczono imbir do drugiej klasy, czyli łagodzącej ciężkie choroby. W zachowanych pismach wspomina się o właściwościach imbiru leczących dolegliwości żołądkowe. Średniowieczna Europa poznała imbir dzięki lekarzowi Awicennie, który opisał zdrowotne właściwości imbiru. Później stał się przedmiotem handlu. Dziś imbir uprawia się w Chinach, Indiach, Australii, Nigerii, na Jamajce i Tajwanie. Obecnie imbir jest powszechnie używany jako surowiec leczniczy i przyprawa.

Polecane wideo:

Kłącze imbiru wykorzystuje się w lecznictwie. Imbir można kupić w sklepach zielarskich, spożywczych i marketach. Co takiego zawiera imbir? Przede wszystkim olejek eteryczny oraz wiele innych substancji, w tym związek fenolowy – gingerol. To dzięki niemu imbir ma ostry smak. 100 g imbiru zawiera około 67 kcal, 2,3 g białka, 0,9 g tłuszczu, 2,4 g błonnika, 20 mg wapnia, 3,5 mg żelaza, 405 mg magnezu.

Imbir - wpływ na zdrowie

Badania wykazują, że imbir przeciwdziała nudnościom, wymiotom oraz odruchom wymiotnym. Dzięki temu, imbir zapobiega dolegliwościom w chorobie lokomocyjnej, morskiej, po narkozie. Imbir wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Dlatego stosuje się go przy przeziębieniach. Ponadto imbir przynosi ulgę chorym stawom, ponieważ rozgrzewa organizm. Korzeń imbiru stosowany jako przyprawa do potraw reguluje trawienie, pobudzając wydzielanie soku żołądkowego i śliny. Korzeń imbiru jest świetny na wzdęcia, działa rozkurczowo i żółciopędnie. Ma ochronny wpływ na żołądek, zapobiegając powstawaniu wrzodów. Ponadto zmniejsza ilość i częstość ataków migreny.

Napar z imbiru warto stosować przy bólu gardła, ponieważ ma działanie odkażające, zwalcza infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze. Pobudza wydzielanie śluzu, dlatego wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i płuc. Imbir ma także zastosowanie przy trudnościach z koncentracją. Zwiększa ją oraz poprawia wydajność umysłową. Imbir można dodać go do kawy, herbaty, która po spożyciu rozgrzeje organizm. Imbir jest uważany za afrodyzjak.

Działanie imbiru jest nieocenione. Uzyskane do tej pory wyniki wskazują na jego korzystny wpływ na układ odpornościowy, ochronne działanie na wątrobę, poprawę wrażliwości na insulinę, znaczenie w chemioprewencji nowotworów. Możemy mieć nadzieję, że dalsze badania odkryją kolejne zdrowotne właściwości imbiru.

Korzeń imbiru

Spośród właściwości imbiru za najważniejsze uznać można ułatwianie trawienia, dzięki olejkowi zawartemu w kłączu pobudza wydzielanie soku żołądkowego,...

Imbir - zastosowanie dla ciała

Olejek z imbiru ma zastosowanie w preparatach antycellulitowych. Dzięki temu, że imbir pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu, pomaga walczyć z tym defektem. Imbir stosuje się również w szamponach i balsamach do włosów, gdyż przeciwdziała starzeniu się skóry głowy, a tym samym powoduje, że włosy stają się zdrowe, gęste i mocne. Korzeń imbiru dzięki swojemu egzotycznemu zapachowi jest podstawą wielu perfum. Świetnie współgra z kardamonem i pieprzem.

Ekstrakt z kłącza imbiru poprawia stan skóry głowy oraz wygląd włosów. Można go samodzielnie przygotować, łącząc zmielone kłącze imbiru z etanolem i zalewając tę mieszankę ciepłym olejem winogronowym. Taką papkę należy odstawić na 5 dni, przefiltrować i wcierać dwie łyżki stołowe dwa razy dziennie.

Marynowany imbir ma zastosowanie w nieżycie i stanach zapalnych nosa. Zmielone kłącze świeżego imbiru należy zalać wodą i gotować przez 5 minut, odstawić na kolejne 30, przecedzić i stosować jako aerozol 3-6 razy dziennie. W przeziębieniach należy pić napar z imbirem 3 razy dziennie po 30-50 ml.

Spirytus z imbirem pomaga przy obolałych i opuchniętych nogach, bolących stawach, nerwobólach, na opryszczki, owrzodzenia, ropnie. Przygotowanie: suszony imbir zalać spirytusem i macerować przez 7 dni w słoiku, przefiltrować, wcierać.

Imbir lekarski jest podstawowym dodatkiem do wielu potraw, skutecznym lekarstwem na wiele codziennych bolączek oraz naturalnym afrodyzjakiem. Można kupić go w postaci sproszkowanej lub jako korzeń imbiru.

Imbir - zastosowanie

Zastosowanie imbiru wynika z jego właściwości. Jak już wspomniano, imbir znalazł zastosowanie w kosmetykach antycellulitowych, szamponach, czy odżywkach, ale również w kuchni. Świeży imbir jest często wykorzystywany w kuchni ze względu na swój niesamowity aromat.

Doskonałym przepisem z imbirem jest zupa dyniowa. Choć w tym przepisie imbir jest tylko przyprawą, to tak naprawdę świeży imbir nadaje charakteru w tym przepisie. Inne przepisy z imbirem, które warto wypróbować, to różne dipy, sosy i słodkie wypieki, jak np. przepis na ciasto marchewkowe z imbirem.

Korzeń imbiru doskonale sprawdzi się również w przepisie na lemoniadę imbirową oraz przetwory.

Imbir - cena

Cena imbiru świeżego waha się od 15 do nawet 35 złotych. Wszystko zależy do jakości korzenia imbiru i sposobu uprawy. Modne obecnie produkty bio są droższe, więc również korzeń imbiru bio będzie najdroższy.

Natomiast cena imbiru suszonego to ok. 2-3 złote za opakowanie w zależności od firmy. Przykładowo cena imbiru suszonego w postaci proszku wynosi ok. 2.5 zł za opakowanie 15 g. Im większe opakowanie imbiru suszonego, tym niższa cena za kilogram.

Komentarze (12)
~selena
~selena ponad rok temu

Ostroznie z imbirem. Przez kilka dni pilam wysmienita imbirowa herbatke a pozniej uderzylam sie patykiem w brode i po prostu zrobilo sie male skaleczenie. Krwotok byl z tego przez trzy dni. Krew sikala jak z fontanny.

Odpowiedz
~kaisa
~kaisa ponad rok temu

Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych. Po co całe życie się odchudzać, to jest bardzo męczące dla naszego organizmu. Ja już z tym nie mam problemu, zmieniłam nawyki żywieniowe, ale pomógł mi w tym polecając mi świetny program konsultant Wellness(idealnafigura.com/gberes), schudłam zdrowo, bezpiecznie, co najważniejsze utrzymuje już ponad rok świetną figurę.Każdej to polecam

Odpowiedz
~natura
~natura ponad rok temu

Najlepsza mieszanka na przeziebienia i grype jest sklad; Wycisniety sok z owocow rozy + miod+sok z cytryny+ spirytus. W proporcjach zblizonych kazdego skladnika.W ciagu jednej doby stawia z goraczki na nogi. Jedna trzecia szklanki mikstury 2-3 razy wystarczy by kazdy cieszyl sie zdrowiem.

Odpowiedz
~kaisa
~kaisa ponad rok temu

Zioła ziołami, ok, sama różne piję, ale piję też świetną herbatkę która pomogła mi spalić tkankę tłuszczową.W ciągu miesiąca spadło mi 7cm w pasie i biodrach i prawie 3 kilo.Ale pomaga mi w tym konsultant Wellness:idealnafigura.com/gberes i dzięki temu zmieniam troszkę nawyki żywieniowe i wiem że schudnę bez efektu jo-jo.Super

Odpowiedz
~kasia
~kasia ponad rok temu

Imbir zwiększa beztłuszczową masę ciała to nie tylko dobre dla sportowców,myślę że dla osób odchudzających się też może być dobrą alternatywą.Ale sam len nie pomoże, wiem ze swojego doświadczenia. Mnie sie udało, zaczęłam inaczej się odżywiać, do tego poleciła mi znajoma świetny program, a miałam jeszcze kilka kg. do przodu, których się pozbyłam, wyglądam lepiej, młodziej. Nie udałoby mi się bez świetnego programu o którym możecie poczytać na (www.idealnafigura.com/gberes)

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zioła i przyprawy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zioła i przyprawy
Zioła i przyprawy

Żeńszeń jako adaptogen

Żeńszeń jako adaptogen Odtwórz wideo

) oraz węglowodany (oligo- i polisacharydy). Zioło to poleca się stosować w takich stanach jak: zaburzenia pamięci i kojarzenia, obniżona odporność

Zioła i przyprawy

Zioła, które obniżają ciśnienie

Zioła, które obniżają ciśnienie

diastoliczne zostało obniżone. Zioła to samo zdrowie! Powyższe przykłady ziół i przypraw są dowodem na to, że zmiana nawyków żywieniowych (...) składająca się z dużej ilości warzyw i owoców oraz mniejszej...

Zioła i przyprawy

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

Zioła - podstawa domowego ogródka Zioła to jedne z najłatwiejszych do hodowania roślin w domu. Nie potrzebują wiele miejsca, a świeże są znakomitym (...) dodatkiem do sałatek, soków, zup i innych potraw. Poza tym posiadanie...

Zioła i przyprawy

Zioła, które warto hodować w domu

Zioła, które warto hodować w domu

Zioła, które warto wyhodować w domu Nie potrzebujesz ogrodu, aby móc korzystać z dobroczynnych właściwości ziół. Wystarczy postawić doniczki (...) z roślinami na balkonie lub nawet w kuchni i od czasu do czasu je podlewać....

Zioła i przyprawy

Zdrowotne właściwości musztardy

Zdrowotne właściwości musztardy

przyprawy - najlepsza dla ciebie może okazać się musztarda stołowa - pasuje do sałatek, kanapek, mięs i sosu winegret. Delikatniejsza jest musztarda

Zioła i przyprawy

Dlaczego cynamon jest dobry dla mózgu?

Dlaczego cynamon jest dobry dla mózgu?

Właściwości cynamonu O tym, że cynamon rewelacyjnie działa na nasze zdrowie, wiedzieli już starożytni Grecy. Współcześnie jest hitem wśród przypraw (...) i korzennego aromatu. Za co cenimy tę przyprawę? Cynamon pozytywnie...

Zioła i przyprawy

Ocet balsamiczny - sekret zdrowia i urody

Ocet balsamiczny - sekret zdrowia i urody

Brunatne złoto Wykorzystywany przez mistrzów kuchni całego świata ocet balsamiczny, w rejonie Morza Śródziemnego znany jest od tysięcy lat. Jego owianą tajemnicą recepturę przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie, a jako produkt ekskluzywny gościł...

Zioła i przyprawy

Jakie przyprawy ułatwiają odchudzanie?

Jakie przyprawy ułatwiają odchudzanie?

glukozy we krwi. To jedna z najlepszych przypraw na utratę wagi, dlatego powinna znaleźć się w menu każdej odchudzającej się osoby. Eksperci radzą (...) Pieprz czarny to podstawowa przyprawa w każdej kuchni. Jeśli dotąd...

Zioła i przyprawy

Żeń-szeń

Żeń-szeń Odtwórz wideo

Jeśli chodzi o nazwężeń-szenia, to słowo to pochodzi od terminu „Panax Ginseng". Panaceum oznacza środek na wszelkie dolegliwości, zaś gin-seng to człekokształtny korzeń. Warto wiedzieć, że roślina ta jest jednym z najstarszych surowców leczniczych...

Zioła i przyprawy

Nieocenione właściwości rozmarynu

Nieocenione właściwości rozmarynu

odkryto, że roślina ta jest doskonałą przyprawą w kuchni, a ponadto wykazuje wiele właściwości leczniczych. Niepozorna krzewinka potrafi zneutralizować (...) nawet toksyczne, rakotwórcze substancje! Dlaczego warto dodawać go do potraw? Rozmaryn...