Imbir - ziołolecznictwo, wpływ na zdrowie, zastosowanie, cena

Imbir jest coraz chętniej stosowany przez Polaków. Nie tylko jako smaczny dodatek do mięs, zup i sałatek. Zaczynamy również doceniać i korzystać z właściwości zdrowotnych imbiru. Herbaty i napary z imbirem są niezastąpione w przypadku przeziębień i grypy, bólu gardła czy brzucha. To jednak nie wszystkie zalety drogocennego korzenia imbiru. Dowiedz się więcej o imbirze.

Zobacz film: "Niezastąpiony imbir"

spis treści

1. Imbir - wykorzystanie w ziołolecznictwie

Imbir jest rośliną, która ma wiele odmian. W stanie dzikim rośnie w Azji i Australii. Odmiana imbiru, która stosowana jest w medycynie, nie występuje w środowisku naturalnym. Chiny, Arabia czy Indie znają właściwości lecznicze imbiru od tysięcy lat. Zapiski z najstarszego zielnika chińskiego mówią o roku 2800 p.n.e., gdzie zaliczono imbir do drugiej klasy, czyli łagodzącej ciężkie choroby.

Jedz imbir na zdrowie
Jedz imbir na zdrowie [10 zdjęć]

Imbir ma pikantny aromat i gości w kuchni na świecie dość często. Imbir jednak był używany przez tysiące...

zobacz galerię

W zachowanych pismach wspomina się o właściwościach imbiru leczących dolegliwości żołądkowe. Średniowieczna Europa poznała imbir dzięki lekarzowi Awicennie, który opisał zdrowotne właściwości imbiru. Później stał się przedmiotem handlu. Dziś imbir uprawia się w Chinach, Indiach, Australii, Nigerii, na Jamajce i Tajwanie. Obecnie imbir jest powszechnie używany jako surowiec leczniczy i przyprawa.

Kłącze imbiru wykorzystuje się w lecznictwie. Imbir można kupić w sklepach zielarskich, spożywczych i marketach. Co takiego zawiera imbir? Przede wszystkim olejek eteryczny oraz wiele innych substancji, w tym związek fenolowy – gingerol. To dzięki niemu imbir ma ostry smak. 100 g imbiru zawiera około 67 kcal, 2,3 g białka, 0,9 g tłuszczu, 2,4 g błonnika, 20 mg wapnia, 3,5 mg żelaza, 405 mg magnezu.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

2. Imbir - wpływ na zdrowie

Badania wykazują, że imbir przeciwdziała nudnościom i wymiotom ,oraz odruchom wymiotnym. Dzięki temu, imbir zapobiega dolegliwościom w chorobie lokomocyjnej, morskiej, po narkozie. Imbir wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Dlatego stosuje się go przy przeziębieniach. Ponadto imbir przynosi ulgę chorym stawom, ponieważ rozgrzewa organizm.

Korzeń imbiru stosowany jako przyprawa do potraw reguluje trawienie, pobudzając wydzielanie soku żołądkowego i śliny. Korzeń imbiru jest świetny na wzdęcia, działa rozkurczowo i żółciopędnie. Ma ochronny wpływ na żołądek, zapobiegając powstawaniu wrzodów. Ponadto zmniejsza ilość i częstość ataków migreny.

Napar z imbiru warto stosować przy bólu gardła, ponieważ ma działanie odkażające, zwalcza infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze. Pobudza wydzielanie śluzu, dlatego wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i płuc.

Imbir ma także zastosowanie przy problemach z koncentracją. Zwiększa ją oraz poprawia wydajność umysłową. Imbir można dodać go do kawy, herbaty, która po spożyciu rozgrzeje organizm. Imbir jest uważany za afrodyzjak.

Zobacz także:

Działanie imbiru jest nieocenione. Uzyskane do tej pory wyniki wskazują na jego korzystny wpływ na układ odpornościowy, ochronne działanie na wątrobę, poprawę wrażliwości na insulinę, znaczenie w chemioprewencji nowotworów. Możemy mieć nadzieję, że dalsze badania odkryją kolejne zdrowotne właściwości imbiru.

3. Imbir - zastosowanie dla ciała

Olejek z imbiru ma zastosowanie w preparatach antycellulitowych. Dzięki temu, że imbir pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu, pomaga walczyć z tym defektem. Imbir stosuje się również w szamponach i balsamach do włosów, gdyż przeciwdziała starzeniu się skóry głowy, a tym samym powoduje, że włosy stają się zdrowe, gęste i mocne. Korzeń imbiru dzięki swojemu egzotycznemu zapachowi jest podstawą wielu perfum. Świetnie współgra z kardamonem i pieprzem.

Ekstrakt z kłącza imbiru poprawia stan skóry głowy oraz wygląd włosów. Można go samodzielnie przygotować, łącząc zmielone kłącze imbiru z etanolem i zalewając tę mieszankę ciepłym olejem winogronowym. Taką papkę należy odstawić na 5 dni, przefiltrować i wcierać dwie łyżki stołowe dwa razy dziennie.

Marynowany imbir ma zastosowanie w nieżycie i stanach zapalnych nosa. Zmielone kłącze świeżego imbiru należy zalać wodą i gotować przez 5 minut, odstawić na kolejne 30, przecedzić i stosować jako aerozol 3-6 razy dziennie. W przeziębieniach należy pić napar z imbirem 3 razy dziennie po 30-50 ml.

Spirytus z imbirem pomaga przy obolałych i opuchniętych nogach, bolących stawach, nerwobólach, na opryszczki, owrzodzenia, ropnie. Przygotowanie: suszony imbir zalać spirytusem i macerować przez 7 dni w słoiku, przefiltrować, wcierać.

Imbir lekarski jest podstawowym dodatkiem do wielu potraw, skutecznym lekarstwem na wiele codziennych bolączek oraz naturalnym afrodyzjakiem. Można kupić go w postaci sproszkowanej lub jako korzeń imbiru.

4. Imbir - zastosowanie

Zastosowanie imbiru wynika z jego właściwości. Jak już wspomniano, imbir znalazł zastosowanie w kosmetykach antycellulitowych, szamponach, czy odżywkach, ale również w kuchni. Świeży imbir jest często wykorzystywany w kuchni ze względu na swój niesamowity aromat.

Doskonały przepis z imbirem to zupa dyniowa. Choć w tym przepisie imbir jest tylko przyprawą, to tak naprawdę świeży imbir nadaje charakteru w tym przepisie. Inne przepisy z imbirem, które warto wypróbować, to różne dipy, sosy i słodkie wypieki, jak np. przepis na ciasto marchewkowe z imbirem.

Korzeń imbiru doskonale sprawdzi się również w przepisie na lemoniadę imbirową oraz przetwory.

5. Imbir - cena

Cena imbiru świeżego waha się od 15 do nawet 35 złotych. Wszystko zależy do jakości korzenia imbiru i sposobu uprawy. Modne obecnie produkty bio są droższe, więc również korzeń imbiru bio będzie najdroższy.

Natomiast cena imbiru suszonego to ok. 2-3 złote za opakowanie w zależności od firmy. Przykładowo cena imbiru suszonego w postaci proszku wynosi ok. 2.5 zł za opakowanie 15 g. Im większe opakowanie imbiru suszonego, tym niższa cena za kilogram.

6. Surowy imbir - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 2 g (1 łyżeczka)
Wartość energetyczna 80,0 kcal 1,60 kcal
Białko 1,82 g 0,04 g
Węglowodany 17,77 g 0,36 g
Cukier 1,70 g 0,03 g
Błonnik 2,00 g 0,04 g
Tłuszcz 0,75 g 0,02 g
Tłuszcze nasycone 0,20 g 0,00 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,15 g 0,00 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,15 g 0,00 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 5,00 mg 0,10 mg
Imbir - ziołolecznictwo, wpływ na zdrowie, zastosowanie, cena
Imbir - ziołolecznictwo, wpływ na zdrowie, zastosowanie, cena (Shutterstock)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy