Imbir - ziołolecznictwo, wpływ na zdrowie, zastosowanie, cena

Imbir jest coraz chętniej stosowany przez Polaków. Nie tylko jako smaczny dodatek do mięs, zup i sałatek. Zaczynamy również doceniać i korzystać z właściwości zdrowotnych imbiru. Herbaty i napary z imbirem są niezastąpione w przypadku przeziębień i grypy, bólu gardła czy brzucha. To jednak nie wszystkie zalety drogocennego korzenia imbiru. Dowiedz się więcej o imbirze.

Zobacz film: "Niezastąpiony imbir"

1. Imbir - wykorzystanie w ziołolecznictwie

Imbir jest rośliną, która ma wiele odmian. W stanie dzikim rośnie w Azji i Australii. Odmiana imbiru, która stosowana jest w medycynie, nie występuje w środowisku naturalnym. Chiny, Arabia czy Indie znają właściwości lecznicze imbiru od tysięcy lat. Zapiski z najstarszego zielnika chińskiego mówią o roku 2800 p.n.e., gdzie zaliczono imbir do drugiej klasy, czyli łagodzącej ciężkie choroby.

Jedz imbir na zdrowie
Jedz imbir na zdrowie [10 zdjęć]

Imbir ma pikantny aromat i gości w kuchni na świecie dość często. Imbir jednak był używany przez tysiące...

zobacz galerię

W zachowanych pismach wspomina się o właściwościach imbiru leczących dolegliwości żołądkowe. Średniowieczna Europa poznała imbir dzięki lekarzowi Awicennie, który opisał zdrowotne właściwości imbiru. Później stał się przedmiotem handlu. Dziś imbir uprawia się w Chinach, Indiach, Australii, Nigerii, na Jamajce i Tajwanie. Obecnie imbir jest powszechnie używany jako surowiec leczniczy i przyprawa.

Kłącze imbiru wykorzystuje się w lecznictwie. Imbir można kupić w sklepach zielarskich, spożywczych i marketach. Co takiego zawiera imbir? Przede wszystkim olejek eteryczny oraz wiele innych substancji, w tym związek fenolowy – gingerol. To dzięki niemu imbir ma ostry smak. 100 g imbiru zawiera około 67 kcal, 2,3 g białka, 0,9 g tłuszczu, 2,4 g błonnika, 20 mg wapnia, 3,5 mg żelaza, 405 mg magnezu.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

2. Imbir - wpływ na zdrowie

Badania wykazują, że imbir przeciwdziała nudnościom i wymiotom ,oraz odruchom wymiotnym. Dzięki temu, imbir zapobiega dolegliwościom w chorobie lokomocyjnej, morskiej, po narkozie. Imbir wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Dlatego stosuje się go przy przeziębieniach. Ponadto imbir przynosi ulgę chorym stawom, ponieważ rozgrzewa organizm.

Korzeń imbiru stosowany jako przyprawa do potraw reguluje trawienie, pobudzając wydzielanie soku żołądkowego i śliny. Korzeń imbiru jest świetny na wzdęcia, działa rozkurczowo i żółciopędnie. Ma ochronny wpływ na żołądek, zapobiegając powstawaniu wrzodów. Ponadto zmniejsza ilość i częstość ataków migreny.

Napar z imbiru warto stosować przy bólu gardła, ponieważ ma działanie odkażające, zwalcza infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze. Pobudza wydzielanie śluzu, dlatego wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i płuc.

Imbir ma także zastosowanie przy problemach z koncentracją. Zwiększa ją oraz poprawia wydajność umysłową. Imbir można dodać go do kawy, herbaty, która po spożyciu rozgrzeje organizm. Imbir jest uważany za afrodyzjak.

Zobacz także:

Działanie imbiru jest nieocenione. Uzyskane do tej pory wyniki wskazują na jego korzystny wpływ na układ odpornościowy, ochronne działanie na wątrobę, poprawę wrażliwości na insulinę, znaczenie w chemioprewencji nowotworów. Możemy mieć nadzieję, że dalsze badania odkryją kolejne zdrowotne właściwości imbiru.

3. Imbir - zastosowanie dla ciała

Olejek z imbiru ma zastosowanie w preparatach antycellulitowych. Dzięki temu, że imbir pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu, pomaga walczyć z tym defektem. Imbir stosuje się również w szamponach i balsamach do włosów, gdyż przeciwdziała starzeniu się skóry głowy, a tym samym powoduje, że włosy stają się zdrowe, gęste i mocne. Korzeń imbiru dzięki swojemu egzotycznemu zapachowi jest podstawą wielu perfum. Świetnie współgra z kardamonem i pieprzem.

Ekstrakt z kłącza imbiru poprawia stan skóry głowy oraz wygląd włosów. Można go samodzielnie przygotować, łącząc zmielone kłącze imbiru z etanolem i zalewając tę mieszankę ciepłym olejem winogronowym. Taką papkę należy odstawić na 5 dni, przefiltrować i wcierać dwie łyżki stołowe dwa razy dziennie.

Marynowany imbir ma zastosowanie w nieżycie i stanach zapalnych nosa. Zmielone kłącze świeżego imbiru należy zalać wodą i gotować przez 5 minut, odstawić na kolejne 30, przecedzić i stosować jako aerozol 3-6 razy dziennie. W przeziębieniach należy pić napar z imbirem 3 razy dziennie po 30-50 ml.

Spirytus z imbirem pomaga przy obolałych i opuchniętych nogach, bolących stawach, nerwobólach, na opryszczki, owrzodzenia, ropnie. Przygotowanie: suszony imbir zalać spirytusem i macerować przez 7 dni w słoiku, przefiltrować, wcierać.

Imbir lekarski jest podstawowym dodatkiem do wielu potraw, skutecznym lekarstwem na wiele codziennych bolączek oraz naturalnym afrodyzjakiem. Można kupić go w postaci sproszkowanej lub jako korzeń imbiru.

4. Imbir - zastosowanie

Zastosowanie imbiru wynika z jego właściwości. Jak już wspomniano, imbir znalazł zastosowanie w kosmetykach antycellulitowych, szamponach, czy odżywkach, ale również w kuchni. Świeży imbir jest często wykorzystywany w kuchni ze względu na swój niesamowity aromat.

Doskonały przepis z imbirem to zupa dyniowa. Choć w tym przepisie imbir jest tylko przyprawą, to tak naprawdę świeży imbir nadaje charakteru w tym przepisie. Inne przepisy z imbirem, które warto wypróbować, to różne dipy, sosy i słodkie wypieki, jak np. przepis na ciasto marchewkowe z imbirem.

Korzeń imbiru doskonale sprawdzi się również w przepisie na lemoniadę imbirową oraz przetwory.

5. Imbir - cena

Cena imbiru świeżego waha się od 15 do nawet 35 złotych. Wszystko zależy do jakości korzenia imbiru i sposobu uprawy. Modne obecnie produkty bio są droższe, więc również korzeń imbiru bio będzie najdroższy.

Natomiast cena imbiru suszonego to ok. 2-3 złote za opakowanie w zależności od firmy. Przykładowo cena imbiru suszonego w postaci proszku wynosi ok. 2.5 zł za opakowanie 15 g. Im większe opakowanie imbiru suszonego, tym niższa cena za kilogram.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!