Gorący napój imbirowy

Nie każdy lubi korzenny smak imbiru i przyrządzanego z niego napoju. Warto jednak pamiętać, że roślina ta zawiera wiele cennych składników mineralnych, m.in. wapń, magnez, fosfor i potas. W połączeniu z cytryną zawierającą spore ilości witaminy C, może być doskonałym napojem na przeziębienie. Warto pamiętać jednak, że imbiru nie mogą spożywać kobiety w ciąży i karmiące oraz chorzy na wrzody żołądka i dwunastnicy, refluks żołądkowy.

Składniki:

  • 100 g świeżego korzenia imbiru,
  • 1 cytryna,
  • 2-3 łyżki miodu.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Sposób przygotowania:

Świeży, nieobrany imbir włóż do garnka i zalej 1/2 l zimnej wody, następnie dodaj sok i skórkę z cytryny. Całość podgrzewaj na wolnym ogniu przez ok. 15-20 minut, a pod koniec osłódź odrobiną miodu.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!