Ziemniak - historia, odmiany, wartości odżywcze, właściwości

Gotowane, pieczone, smażone, w formie purée, frytek albo chipsów – każdy z nas ma swój ulubiony wariant ziemniaków. Bez wątpienia to jedne z najbardziej popularnych produktów na naszych stołach. Chociaż uważa się, że są tuczące, tak naprawdę mają mało kalorii, za to zawierają wiele cennych substancji.

Ziemniak - historia

Ziemniak to roślina z rodziny psiankowatych. Dla wielu z nas jest podstawą obiadu, jednak na polskich stołach obecny jest dopiero od XVII wieku. Do Europy trafił w XVI wieku za sprawą Hiszpanów, którzy przywieźli tę roślinę z państwa Inków. Obecnie jest uprawiany na szeroką skalę i szacuje się, że statystyczny Polak zjada w ciągu roku ponad 100 kg ziemniaków! Taki wynik nie powinien  dziwić, jeśli weźmiemy pod uwagę, jak wiele potraw kuchni polskiej bazuje właśnie na tym warzywie.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

 

Jedzenie bogate w potas

Słodkie ziemniaki znajdują się na szczycie rankingu produktów bogatych w potas. 100 gramów słodkiego ziemniaka to 118 kcal i 816 mg potasu, czyli jakieś...

Ziemniak - odmiany

Na świecie istnieje ponad 10 tys. odmian ziemniaków. W Polsce występuje ponad 100 różnych odmian, a do najbardziej popularnych należą: Irga, Vineta, Agata, Irys, Lord.

Ze względu na przeznaczenie kulinarne, wyróżnia się 4 główne typy ziemniaków:

  • A – odmiany sałatkowe, po ugotowaniu nie rozpadają się i zachowują kształt;
  • B – wszechstronne, które można gotować, piec, smażyć, używać do zup czy farszów;
  • C – mączyste, polecane zwłaszcza do pieczenia, placków ziemniaczanych, pyz i kopytek;
  • D – bardzo mączyste, o suchej konsystencji.

Ziemniak - wartości odżywcze

Ziemniaki uważane są za jedno z najbardziej tuczących warzyw, ale tak naprawdę wcale nie są kaloryczne. Wszystkiemu winne są dodatki. W 100 g ugotowanych ziemniaków jest tylko 75 kcal! Jeśli nie dodamy do nich masła, śmietany lub okrasy, to pozostaną zdrowym dodatkiem do codziennych posiłków.

Ziemniaki nie zawierają tłuszczu i są bogate w mikroelementy, zwłaszcza potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor. Poza tym są źródłem witamin A, B1, B2, B3, B6, C, E, K i PP. W ziemniakach znajduje się też błonnik pokarmowy.

Ziemniak - właściwości lecznicze

Duża dawka potasu oraz niska zawartość sodu sprawiają, że warzywo to jest polecane osobom, które cierpią na nadciśnienie tętnicze. Należy jednak pamiętać o tym, by przy schorzeniach układu krążenia używać bardzo mało soli (pod koniec gotowania ziemniaków) lub całkowicie z niej zrezygnować.

Ziemniaki są lekkostrawne, dlatego można je jeść w przypadku dolegliwości trawiennych, a także przy zatruciach. Zawartość błonnika sprawia, że są dobrym produktem na trawienie. Dzięki nim można pozbyć się problemu zaparć, wzdęć, zgagi oraz biegunki (jeśli oczywiście jemy ziemniaki z wody, a nie smażone). Warto wiedzieć, że im młodsze ziemniaki, tym więcej drogocennego błonnika zawierają.

Dlaczego w naszym menu powinno znaleźć się miejsce dla ziemniaka? Ponieważ warzywo to dostarcza nam energii. Węglowodany złożone dają uczucie sytości. To świetene „paliwo”. Ważne jest, że po zjedzeniu ziemniaków energia będzie uwalniać się stopniowo, przez co dłużej nie będziemy czuć głodu i będziemy mogli funkcjonować na wysokich obrotach. Najwięcej energii dadzą nam ziemniaki gotowane na parze lub w łupinach.

Ziemniaki są uważane również za skuteczny lek przeciwbólowy. Okłady z surowych ziemniaków stosuje się w ludowej medycynie na zwichnięcia, zapalenia stawów oraz bóle reumatyczne.

Ziemniak - sposoby przygotowania

Istnieje bardzo dużo sposobów przygotowywania ziemniaków. Mogą stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem do innych produktów. Najzdrowsze są gotowane, zwłaszcza na parze. Warto jeść je ze skórką, w której znajduje się wiele cennych substancji.

Najmniej polecane są ziemniaki smażone, czyli frytki, chipsy, placki ziemniaczane. Tłuszcz i węglowodany tworzą związek bardzo niekorzystny dla naszej figury, dlatego jeśli dbamy o linię, to powinniśmy ich unikać.

Pamiętajmy również o tym, że w popularnych pyzach i kopytkach znajduje się dużo białej mąki, która również nie służy sylwetce. Z kolei zapiekanki z ziemniaków często składają się z sosu na bazie śmietany i sera, czyli składników tłustych i pełnych kalorii.

Odpowiednia obróbka ziemniaków nie tylko pozwala zaoszczędzić dużo kalorii, ale również zachować cenne wartości. W czasie gotowania na parze lub pieczenia tracimy najmniej witaminy C, dlatego starajmy się wybierać ten rodzaj obróbki termicznej.

Komentarze (14)
~kasia
~kasia ponad rok temu

Trzeba dobrać odpowiednią dietę, ćwiczyć, po drugie trzeba zmienić nawyki żywieniowe. Organizm potrzebuje wszystkich składników odżywczych każdego dnia. Ja znalazłam świetne rozwiązanie, nie muszę zastanawiać się co mam jeść, jem bardzo pożywne posiłki a miałam jeszcze kilka kg. do przodu, których się pozbyłam, wyglądam lepiej, młodziej. Do tego poleciła mi znajoma świetny program o którym możecie poczytać na (www.idealnafigura.com/gberes)

Odpowiedz
~kasia
~kasia ponad rok temu

A ja nie mam tym problemu co jeść.Poprostu jem to co lubie, aczkolwiek zmieniłam nawyki żywieniowe.Miałam jeszcze kilka kg do zrzucenia.Udało mi się :) poleciła mi koleżanka taki fajny program(idealnafigura.com/gberes),dzięki któremu od ponad 2 lat utrzymuję swoją wagę a jem to co lubie.Super

Odpowiedz
~maykel
~maykel ponad rok temu

Ja uwielbiam ziemniaki z wolnowara. Ile zrobię to tyle zjem. Proponuje ziemniaki obrać i pokroić w plastry ,osuszyć ,posypać dość obficie solą bo ta sól nie wnika w tego ziemniaka,pieprz, ewentualnie tymianek,czosnek i to wszystko polać oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Nastawiamy wolnowar na "HIGH" i po 2,5 do 3 h. mamy pyszne i zdrowe ziemniaki.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Składniki odżywcze

Zdrowotne właściwości ziemniaków

Zdrowotne właściwości ziemniaków

potas, który jest korzystny w diecie dla osób z nadciśnieniem. * Skórka ziemniaka - więcej zalet niż sam ziemniak * Ziemniaki - historia, skład, właściwości, przepisy ...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Ziemniaki - historia, skład, właściwości, przepisy

Ziemniaki - historia, skład, właściwości, przepisy

Niedoceniane i często uważane za zbędny składnik naszej diety ziemniaki są w rzeczywistości bogatym źródłem witamin i składników odżywczych (...) jeszcze warto je jeść? Ziemniaki - historia Co...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Co jest zdrowsze - ziemniaki czy bataty?

Co jest zdrowsze - ziemniaki czy bataty?

vs zwykłe ziemniaki - wartości odżywcze Spór o to, co jest zdrowsze: słodkie czy zwykłe ziemniaki, jest trudny do rozstrzygnięcia. Oba gatunki (...) są zdrowe, ale nie dla każdego....

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Błędy, jakie popełniamy przy gotowaniu ziemniaków

Błędy, jakie popełniamy przy gotowaniu ziemniaków

ziemniaki młode. Takie bulwy mają ok 16 mg witaminy C w 100 g. Im dłużej leżą w magazynach - tym mniej w nich wartości odżywczych. Przeczytaj także: Do złudzenia przypomina natkę pietruszki. Usuwa...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Najzdrowsze odmiany dyni. Jedz jak najczęściej

Najzdrowsze odmiany dyni. Jedz jak najczęściej

zielonkawa. Dynia pełna jest wartości odżywczych. Polecana osobom z cukrzycą - substancja w niej zawarta może być zamiennikiem insuliny. Doskonała (...) Różne dynie - różne właściwości Królowa jesieni...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Skórka ziemniaka ma więcej zalet niż sam ziemniak

Skórka ziemniaka ma więcej zalet niż sam ziemniak

do włosów Niewiele osób wie o niezwykłej właściwości skórki ziemniaka, którą jest barwienie siwych włosów. Łupina ziemniaka zawiera istotne składniki (...) fenolowe, które mają łagodne właściwości...

Owoce

Odmiany śliwek i ich zastosowanie

Odmiany śliwek i ich zastosowanie

Redakcja poleca: Owoce i warzywa, których nie należy jeść jesienią Owoce i warzywa a miażdżyca Wszystkie rodzaje śliwek mają podobne wartości odżywcze (...) , jednak wszystkie mają podobne wartości...

Produkty żywnościowe

Najlepsze i najgorsze orzechy dla zdrowia

Najlepsze i najgorsze orzechy dla zdrowia

omega 6 oraz przygotowywane w tak wysokiej temperaturze, że tracą swoje wartości odżywcze. Należy również unikać tych, które są sprzedawane wraz (...) , który wspomaga pracę układu nerwowego. Chociaż wszystkie rodzaje...

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Cała prawda o łososiu (WIDEO)

Cała prawda o łososiu (WIDEO) Odtwórz wideo

, którego kupujemy w naszych sklepach, posiada jakiekolwiek wartości odżywcze? Ten materiał rozwieje wszelkie wątpliwości!