Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (874 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Monika Konieczna

Ziemniak - historia, odmiany, wartości odżywcze, właściwości

 Sylwia Stachura
01.04.2021 12:37
Ziemniak - historia, odmiany, wartości odżywcze, właściwości
Ziemniak - historia, odmiany, wartości odżywcze, właściwości (Shutterstock)

Gotowane, pieczone, smażone, w formie purée, frytek albo chipsów – każdy z nas ma swój ulubiony wariant ziemniaków. Bez wątpienia to jedne z najbardziej popularnych produktów na naszych stołach. Chociaż uważa się, że są tuczące, tak naprawdę mają mało kalorii, za to zawierają wiele cennych substancji.

spis treści

1. Historia ziemniaka

Ziemniak to roślina z rodziny psiankowatych. Dla wielu z nas jest podstawą obiadu, jednak na polskich stołach obecny jest dopiero od XVII wieku. Do Europy trafił w XVI wieku za sprawą Hiszpanów, którzy przywieźli tę roślinę z państwa Inków. Obecnie jest uprawiany na szeroką skalę i szacuje się, że statystyczny Polak zjada w ciągu roku ponad 100 kg ziemniaków! Taki wynik nie powinien  dziwić, jeśli weźmiemy pod uwagę, jak wiele potraw kuchni polskiej bazuje właśnie na tym warzywie.

 

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"
Jedzenie bogate w potas
Jedzenie bogate w potas [6 zdjęć]

Objawy niedoboru potasu mogą uderzyć w cały organizm. Wśród najczęściej zgłaszanych symptomów wymienia

zobacz galerię

2. Odmiany ziemniaka

Na świecie istnieje ponad 10 tys. odmian ziemniaków. W Polsce występuje ponad 100 różnych odmian, a do najbardziej popularnych należą: Irga, Vineta, Agata, Irys, Lord.

Ze względu na przeznaczenie kulinarne, wyróżnia się 4 główne typy ziemniaków:

  • A – odmiany sałatkowe, po ugotowaniu nie rozpadają się i zachowują kształt;
  • B – wszechstronne, które można gotować, piec, smażyć, używać do zup czy farszów;
  • C – mączyste, polecane zwłaszcza do pieczenia, placków ziemniaczanych, pyz i kopytek;
  • D – bardzo mączyste, o suchej konsystencji.

3. Wartości odżywcze

Ziemniaki uważane są za jedno z najbardziej tuczących warzyw, ale tak naprawdę wcale nie są kaloryczne. Wszystkiemu winne są dodatki. W 100 g ugotowanych ziemniaków jest tylko 75 kcal! Jeśli nie dodamy do nich masła, śmietany lub okrasy, to pozostaną zdrowym dodatkiem do codziennych posiłków.

Ziemniaki nie zawierają tłuszczu i są bogate w mikroelementy, zwłaszcza potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor. Poza tym są źródłem witamin A, B1, B2, B3, B6, C, E, K i PP. W ziemniakach znajduje się też błonnik pokarmowy.

4. Właściwości lecznicze ziemniaków

Duża dawka potasu oraz niska zawartość sodu sprawiają, że warzywo to jest polecane osobom, które cierpią na nadciśnienie tętnicze. Należy jednak pamiętać o tym, by przy schorzeniach układu krążenia używać bardzo mało soli (pod koniec gotowania ziemniaków) lub całkowicie z niej zrezygnować.

Ziemniaki są lekkostrawne, dlatego można je jeść w przypadku dolegliwości trawiennych, a także przy zatruciach. Zawartość błonnika sprawia, że są dobrym produktem na trawienie. Dzięki nim można pozbyć się problemu zaparć, wzdęć, zgagi oraz biegunki (jeśli oczywiście jemy ziemniaki z wody, a nie smażone). Warto wiedzieć, że im młodsze ziemniaki, tym więcej drogocennego błonnika zawierają.

Dlaczego w naszym menu powinno znaleźć się miejsce dla ziemniaka? Ponieważ warzywo to dostarcza nam energii. Węglowodany złożone dają uczucie sytości. To świetene „paliwo”. Ważne jest, że po zjedzeniu ziemniaków energia będzie uwalniać się stopniowo, przez co dłużej nie będziemy czuć głodu i będziemy mogli funkcjonować na wysokich obrotach. Najwięcej energii dadzą nam ziemniaki gotowane na parze lub w łupinach.

Ziemniaki są uważane również za skuteczny lek przeciwbólowy. Okłady z surowych ziemniaków stosuje się w ludowej medycynie na zwichnięcia, zapalenia stawów oraz bóle reumatyczne.

5. Sposoby przygotowania ziemniaków

Istnieje bardzo dużo sposobów przygotowywania ziemniaków. Mogą stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem do innych produktów. Najzdrowsze są gotowane, zwłaszcza na parze. Warto jeść je ze skórką, w której znajduje się wiele cennych substancji.

Najmniej polecane są ziemniaki smażone, czyli frytki, chipsy, placki ziemniaczane. Tłuszcz i węglowodany tworzą związek bardzo niekorzystny dla naszej figury, dlatego jeśli dbamy o linię, to powinniśmy ich unikać.

Pamiętajmy również o tym, że w popularnych pyzach i kopytkach znajduje się dużo białej mąki, która również nie służy sylwetce. Z kolei zapiekanki z ziemniaków często składają się z sosu na bazie śmietany i sera, czyli składników tłustych i pełnych kalorii.

Odpowiednia obróbka ziemniaków nie tylko pozwala zaoszczędzić dużo kalorii, ale również zachować cenne wartości. W czasie gotowania na parze lub pieczenia tracimy najmniej witaminy C, dlatego starajmy się wybierać ten rodzaj obróbki termicznej.

6. Ile kalorii mają surowe ziemniaki

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 75 g (1/2 szklanki, pokrojone w kostkę)
Wartość energetyczna 77,0 kcal 57,8 kcal
Białko 2,05 g 1,54 g
Węglowodany 17,49 g 13,12 g
Cukier 0,82 g 0,62 g
Błonnik 2,10 g 1,58 g
Tłuszcz 0,09 g 0,07 g
Tłuszcze nasycone 0,03 g 0,02 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,00 g 0,00 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,04 g 0,03 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 19,70 mg 14,78 mg
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze