Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Monika Frank

Ziemniaki zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2

 Sylwia Stachura
13.10.2019 12:37
Ziemniaki zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2
Ziemniaki zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2 (Zdjęcie frytek / Shutterstock)

Ziemniaki cieszą się złą sławą – chociaż dostarczają witamin i związków mineralnych, dietetycy najczęściej radzą, aby podczas odchudzania unikać tych warzyw.

Okazuje się, że dania, których podstawą są ziemniaki, nie tylko zagrażają smukłości sylwetki, ale również zdrowiu. Nowe badania wykazały, że regularne spożywanie ziemniaków zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 nawet o 33 proc.

Japońscy naukowcy z Osaka Medical Center zbadali związek pomiędzy jedzeniem ziemniaków a ryzykiem zachorowania na cukrzycę. Wyniki nie są optymistyczne – osoby, które spożywają w ciągu tygodnia siedem porcji tych warzyw, są nawet o 33 proc. bardziej zagrożone tą niebezpieczną chorobą.

Im rzadziej sięgamy po ziemniaki, tym niższe ryzyko cukrzycy. Osoby, które jedzą je od dwóch do czterech razy tygodniowo, są o 7 proc. bardziej zagrożone od tych, które w ogóle nie spożywają dań z ziemniaków.

Zobacz film: "Co wpływa na glikemię?"

Najgorzej na nasze zdrowie oddziałują frytki, dlatego bezpieczniej będzie zamienić je na ziemniaki gotowane lub pieczone. Japońscy specjaliści radzą, by co najmniej trzy porcje ziemniaków zastąpić produktami pełnoziarnistymi, takimi jak kasze, komosa ryżowa, ryż, makaron.

Ważne jest też, by nie były one rozgotowywane, lecz gotowane al dente (na pół-twardo). Taka zmiana może zmniejszyć groźbę zachorowania na cukrzycę typu 2 nawet o 12 proc. Najlepiej zaraz po ugotowaniu wstawić ziemniaki na noc do lodówki, a następnego dnia odgrzać. W ten sposób znacznie obniżymy ich indeks glikemiczny.

Co ciekawe, badacze sugerują, żeby nie traktować ziemniaków jako warzyw. Twierdzą, że ze względu na to, jak wpływają na kondycję, należy porównywać je z produktami zaliczanymi do grupy węglowodanów przetworzonych.

Ziemniaki zawierają głównie skrobię, która podczas podawania ich na gorąco staje się bardzo łatwo przyswajalna. Gdy zjemy porcję frytek czy zapiekanki z ziemniaków, poziom cukru we krwi szybko rośnie.

Eksperci radzą, aby osoby, które już znajdują się w grupie ryzyka zachorowania na cukrzycę, ograniczyły ilość ziemniaków (a zwłaszcza smażonych frytek) w codziennej diecie. W jadłospisie warto uwzględnić produkty, które zapobiegają tej chorobie, takie jak orzechy, pełne ziarna, warzywa.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze