Ziemniaki - kalorie, zastosowanie, typy

Ziemniaki posiadają sporo właściwości leczniczych. Medycyna ludowa do dziś wykorzystuje ich cenne składniki odżywcze do leczenia wielu schorzeń. Bulwy ziemniaczane zawierają cukry, białka, witaminy (m.in. C, B1, B6, PP) oraz minerały. Właściwości ziemniaków wykorzystuje się przy leczeniu oparzeń, chorób skóry, wrzodów żołądka. Substancje zawarte w warzywach hamują wzrost niektórych grzybów i bakterii. Ziemniaki mają mało kalorii i są skutecznym sposobem w leczeniu wielu chorób i dolegliwości.

Polecane wideo:

1. Ziemniaki - kalorie i zastosowanie

Ziemniaki, inaczej pyry, kartofle, grule, są gatunkiem byliny należącym do rodziny psiankowatych, podobnie jak pomidor i tytoń. Prawidłowa ich nazwa to Solanum tuberosum L. Ziemniaki jadalne pochodzą z Ameryki Południowej. Zanim stały się rośliną jadalną, służyły jako roślina ozdobna i lecznicza. Ziemniaki po pewnym czasie stały się podstawą wyżywienia, ratując w ten sposób ubogą ludność od głodu i śmierci. W Polsce są one jednym z najbardziej rozpowszechnionych zbiorów. W Polsce roczne zbiory tej rośliny wynoszą ok. 13,5-15,5 mln ton. Wykorzystanie ziemniaków jest liczne.

Ziemniaki wykorzystywane są jako:

  • przetwory paszowe (49%),
  • sadzeniaki (12%),
  • przetwory, np. frytki, susze, kostki ziemniaczane (5%),
  • 0,5% jest eksportowana,
  • 20% – jest bezpośrednio konsumowana,
  • 13% – stanowią ubytki i straty.

W naszym kraju spożywa się około 121 kg ziemniaków na osobę, natomiast w innych krajach Europy Zachodniej ich spożycie jest o połowę niższe.

Do najważniejszej części ziemniaka należy bulwa, kłąb – to ona jest spożywana. Natomiast łodyga, liście i kwiaty są trujące, zawierają one toksyczny składnik: solaninę, która wywołuje zatrucie pokarmowe.
W skład ziemniaka wchodzi:

  • woda – 75%,
  • skrobia – 18,5%,
  • białka – 2%,
  • błonnik – 1,5%.

Wbrew pozorom ziemniaki mają mało kalorii i posiadają dużo składników odżywczych, m.in.: magnez, potas, fosfor, żelazo, wapń oraz niską zawartość sodu. Wielką zaletą ziemniaków jest to, że nie zawierają cholesterolu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają w niewielkiej ilość pełnowartościowe białka oraz dużo błonnika. Ziemniaki posiadają również wiele witamin, są źródłem witamin D,E,K, B1, B3, B6, kwasu foliowego oraz witaminy C.

2. Ziemniaki - kalorie i typy

Wiele osób uznaje ziemniaki za bombę kaloryczną. Ale czy jest tak naprawdę? Ziemniaki mają mało kalorii i same w sobie nie są tuczące, jednak z pewnymi dodatkami, takimi jak sosy, masło, śmietana, stanowią już bombę kaloryczną. Np. ziemniaki okraszone tłuszczem roślinnym dostarczają nam 110 kcal/100 g. Jeszcze bardziej kaloryczne są dania z ziemniaków, takie jak: kopytka, placki ziemniaczane, pyzy.

Ważny jest sposób przygotowania ziemniaków. Ziemniaczki gotowane na parze lub w mundurkach są najzdrowsze, ponieważ nie tracą cennych składników odżywczych i witamin. Zaleca się, aby ziemniaki były gotowane w mundurkach przez ok. 15-20 minut w osolonej wodzie – jest to najlepszy sposób przygotowania ziemniaków. Im ziemniak starszy, tym więcej kalorii zawiera w sobie.

Typy ziemniaków kulinarnych:

  • typ A – sałatkowy, twardy,
  • typ B – ogólnoużytkowy, średnio twardy – nadaje się na placki, frytki,
  • typ C – mączysty – jest używany do pieczenia i do przygotowywania dań ziemniaczanych,
  • typ D – bardzo mączysty – bardzo mocno rozgotowujący się.

Wybierając ziemniaki, warto przyjrzeć się ich wyglądowi. Słodki ziemniak nie powinien być zielony, tylko jednolity i nieuszkodzony.

Warto pamiętać, że ziemniaki nie mają dużo kalorii i są źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Dlatego dobrze przygotowany ziemniak nie zawiera kalorii, a może dostarczyć nam składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Wobec tego jedzmy dużo dobrze przygotowanych ziemniaków eliminując kalorie w postaci tłuszczów.

Komentarze (4)
~elkonpul
~elkonpul 7 miesięcy temu

"Wykorzystanie ziemniaków jest liczne.: 49%na pasze, 12% sadzeniaki, 5% przetwory (mrożonki warzywne, frytki), 0.5% eksport, 13% ubytki i straty. " W tym fragmencie widać że do poziomu "niusowców" z gazeta.pl, i innych onetopodobnych portali, powoli dopasowują się inni. Drogi autorze, rozumiem że statystyka nie jest Twojego autorstwa (swoją drogą posiada ona nie tylko błędy merytoryczne, ale i jakieś dziwne założenia) i miała ona uatrakcyjnić, czy też sprawić że wygląda on bardziej profesjonalnie, ale nie zwalnia to Ciebie ze sprawdzenia logiczności cytowania. Z przytoczonych liczb wynika że te 0.5% eksportowanych ziemniaków nie jest wykorzystywanych za granicą na pasze, sadzenie, konsumpcji, tylko do czegoś innego, nie wiadomo dlaczego, tylko za granicą jest w ten sposób wykorzystywane. Kolejny to 13%procent ziemniaków które są uprawiane na straty i ubytki :-) :-) :-) masakra. Do sadzeniaków też można się przyczepić . A więc jak te wykorzystanie ziemniaków wygląda w rzeczywistości? Odrzucamy to co nam się zepsuło po drodze, nie liczymy tego co zostawiliśmy na ponowienie upraw, no i zakładamy że za granicą jest podobny rozkład wykorzystania ziemniaka. 66,6%pasza, 27,3%spożywane bezpośrednio, 6,1% przetwory. Pozdrawiam

Odpowiedz
~smutny TŻ
~smutny TŻ ponad rok temu

"Wielką zaletą ziemniaków jest to, że nie zawierają cholesterolu " ... no fakt, to wielka zaleta .... WOW! Brawoooo... A wiecie, że ziemniak również nie ma rąk? O.o ...Nie wspominając o innych błędach! Smutne. Internet to prawdziwy śmietnik...

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa
Warzywa

Sok z marchwi - pij na zdrowie!

Sok z marchwi - pij na zdrowie!

Bogactwo witamin i składników mineralnych To jeden z najzdrowszych soków - w dodatku jest pyszny i można go łączyć na wiele sposobów z innymi warzywami lub ulubionymi owocami. Marchew to prawdziwa skarbnica witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego), witamin...

Warzywa

Właściwości okry

Właściwości okry

z właściwości zdrowotnych tego małego zielonego warzywa o każdej porze roku.Astma Spożywanie nawet niewielkich ilości owoców i warzyw bogatych w witaminę C (...) w zapobieganiu chorobom nerek. Badania pokazały, że jedzenie tego warzywa...

Warzywa

Jakie warzywa najlepiej jeść zimą?

Warto dodawać do swoich posiłków rodzime, dostępne warzywa, które mają dużo składników odżywczych i naprawdę wyraźny smak. Sięgnijmy po kiszonki

Warzywa

Właściwości roślin strączkowych

Właściwości roślin strączkowych

z Harvard School of Public Health wykazali, że kobiety, które jadły fasolę i inne warzywa strączkowe co najmniej dwa razy w tygodniu, rzadziej chorowały

Warzywa

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

i mung. W Polsce do najpopularniejszych dań z wykorzystaniem tego warzywa zalicza się: fasolkę po bretońsku, zupę fasolową oraz wegetariański pasztet (...) z rodzajów warzywa pomaga zwalczyć inne schorzenia i przypadłości.Właściwości...

Warzywa

Cebula - warzywo, które zwalcza choroby

Cebula - warzywo, które zwalcza choroby

zapalnym. Jak podają naukowcy, włączenie warzywa do codziennego jadłospisu może zmniejszyć ryzyko złamania szyjki kości udowej. Jeśli bolą cię stawy

Warzywa

Najlepsze warzywa na mrożonki

Najlepsze warzywa na mrożonki

z daleka świeże, acz z konieczności konserwowane warzywa. Każdego dnia powinniśmy spożywać około 300-400 gramów jarzyn. Mrożenie to jedna z najlepszych (...) mrożenie nie wymaga dodawania żadnych substancji konserwujących.Ekologiczne...