Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Właściwości ziemniaków

Ziemniaki posiadają sporo właściwości leczniczych. Medycyna ludowa do dziś wykorzystuje ich cenne składniki odżywcze do leczenia wielu schorzeń. Bulwy ziemniaczane zawierają cukry, białka, witaminy (m.in. C, B1, B6, PP) oraz minerały. Właściwości ziemniaków wykorzystuje się przy leczeniu oparzeń, chorób skóry, wrzodów żołądka. Substancje zawarte w warzywach hamują wzrost niektórych grzybów i bakterii. Ziemniaki są skutecznym sposobem w leczeniu wielu chorób i dolegliwości.

1. Zastosowanie ziemniaków

Ziemniaki, inaczej pyry, kartofle, grule, są gatunkiem byliny należącym do rodziny psiankowatych, podobnie jak pomidor i tytoń. Prawidłowa ich nazwa to Solanum tuberosum L. Ziemniaki jadalne pochodzą z Ameryki Południowej. Zanim stały się rośliną jadalną, służyły jako roślina ozdobna i lecznicza. Ziemniaki po pewnym czasie stały się podstawą wyżywienia, ratując w ten sposób ubogą ludność od głodu i śmierci. W Polsce są one jednym z najbardziej rozpowszechnionych zbiorów. W Polsce roczne zbiory tej rośliny wynoszą ok. 13,5-15,5 mln ton. Wykorzystanie ziemniaków jest liczne.

Wykorzystywane są jako:

  • przetwory paszowe (49%),
  • sadzeniaki (12%),
  • przetwory, np. frytki, susze, kostki ziemniaczane (5%),
  • 0,5% jest eksportowana,
  • 20% – jest bezpośrednio konsumowana,
  • 13% – stanowią ubytki i straty.

W naszym kraju spożywa się około 121 kg ziemniaków na osobę, natomiast w innych krajach Europy Zachodniej ich spożycie jest o połowę niższe.

Do najważniejszej części ziemniaka należy bulwa, kłąb – to ona jest spożywana. Natomiast łodyga, liście i kwiaty są trujące, zawierają one toksyczny składnik: solaninę, która wywołuje zatrucie pokarmowe.
W skład ziemniaka wchodzi:

  • woda – 75%,
  • skrobia – 18,5%,
  • białka – 2%,
  • błonnik – 1,5%.

Wbrew pozorom ziemniaki posiadają dużo składników odżywczych, m.in.: magnez, potas, fosfor, żelazo, wapń oraz niską zawartość sodu. Wielką zaletą ziemniaków jest to, że nie zawierają cholesterolu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają w niewielkiej ilość pełnowartościowe białka oraz dużo błonnika. Ziemniaki posiadają również wiele witamin, są źródłem witamin D,E,K, B1, B3, B6, kwasu foliowego oraz witaminy C.

2. Kaloryczność ziemniaków

Wiele osób uznaje ziemniaki za bombę kaloryczną. Ale czy jest tak naprawdę? Ziemniaki same w sobie nie są tuczące, jednak z pewnymi dodatkami, takimi jak sosy, masło, śmietana, stanowią już bombę kaloryczną. Np. ziemniaki okraszone tłuszczem roślinnym dostarczają nam 110 kcal/100 g. Jeszcze bardziej kaloryczne są dania z ziemniaków, takie jak: kopytka, placki ziemniaczane, pyzy.

Ważny jest sposób przygotowania ziemniaków. Ziemniaczki gotowane na parze lub w mundurkach są najzdrowsze, ponieważ nie tracą cennych składników odżywczych i witamin. Zaleca się, aby ziemniaki były gotowane w mundurkach przez ok. 15-20 minut w osolonej wodzie – jest to najlepszy sposób przygotowania ziemniaków. Im ziemniak starszy, tym więcej kalorii zawiera w sobie.

Typy ziemniaków kulinarnych:

  • typ A – sałatkowy, twardy,
  • typ B – ogólnoużytkowy, średnio twardy – nadaje się na placki, frytki,
  • typ C – mączysty – jest używany do pieczenia i do przygotowywania dań ziemniaczanych,
  • typ D – bardzo mączysty – bardzo mocno rozgotowujący się.

Wybierając ziemniaki, warto przyjrzeć się ich wyglądowi. Słodki ziemniak nie powinien być zielony, tylko jednolity i nieuszkodzony.

Warto pamiętać, że ziemniaki są źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Dlatego dobrze przygotowany ziemniak może dostarczyć nam składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Wobec tego jedzmy dużo dobrze przygotowanych ziemniaków.

Katarzyna Wieczorek,
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Warzywa
Warzywa

Jak unikać pestycydów?

(...) pestycydów w owocach lub warzywach. Co ważne, owoce i warzywa, które poddano badaniom, zostały dokładnie umyte. Okazało się, że mycie ... wyborem jest również kiwi, kapusta, arbuz, grejpfrut, pieczarki oraz słodkie ziemniaki. Te owoce i warzywa nie są co prawda ... te owoce i warzywa, które mają niską zawartość pestycydów. Produkty z tej pierwszej listy też nam nie zaszkodzą, ale mając do wyboru: „jabłko czy ananas?”, lepiej wybrać to drugie. Sięgając po owoce i warzywa zawierające najmniej substancji...

Warzywa

Przekonaj się do warzyw!

Warzywa to jedne z tych produktów spożywczych, które jedni kochają, a drudzy nienawidzą. Jednak niechęć do warzyw ... warzyw bierze się z okresu dzieciństwa, gdy zmuszano nas do ich jedzenia. Niektórym osobom warzywa wydają się mdłe i pozbawione ... mocno odczuwają gorzkie smaki, przez co nie smakują im takie warzywa, jak brokuły, kalafior, bakłażan i niektóre liściaste warzywa. Na szczęście istnieją sposoby na podanie tych warzyw w taki sposób, że niemal nie czuć gorzkiego smaku. Dobrym...

Warzywa

Soki z warzyw organicznych są zdrowsze!

Organiczny sok pomidorowy zawiera więcej składników wykazujących działanie prozdrowotne niż sok pomidorowy otrzymany z warzyw tradycyjnie uprawianych. Żywność organiczna to produkty, które wyrastały i były uprawiane według ścisłych procedur bez udziału...

Warzywa

Czy posiadasz gen, który każe ci nienawidzić brokułów?

Czy posiadasz gen, który każe ci nienawidzić brokułów?

Gorzkie warzywa, takie jak kapusta czy jarmuż, dzielą ludzi na tych, którzy je kochają lub tych, którzy je nienawidzą. Ostatnie badania pokazały, że za to, iż nienawidzimy surówki Coleslaw albo zupy jarzynowej z brukselką można chociaż w części winić nasze geny. Tak, to właśnie mama i tata, którzy w twoim dzieciństwie udawali, że brokuły to samoloty chcące wlecieć do twojej ... wykonywać testów genetycznych, aby wiedzieć, że posiadasz ten gen. Jeżeli warzywa, a szczególnie te zielone, mają dla...

Warzywa

Właściwości selera

Właściwości selera

Właściwości selera były znane Egipcjanom już przed kilku tysiącami lat. Seler był wykorzystywany jako lek na reumatyzm, artretyzm, bóle neuralgiczne, wysokie ciśnienie, zaostrzenie apetytu i wzmocnienie układu nerwowego. Obecnie, świeże warzywa naciowe i korzeniowe są składnikiem prawie każdej diety odchudzającej. Seler korzeniowy zawiera wiele składników mineralnych, m.in. potas ... każdego z nas, podobnie jak wszystkie zielone warzywa. Picie soku z selera naciowego oraz z marchwi czyści organizm ze...

Warzywa

Właściwości soi

Właściwości soi

Soja znana jest od setek lat. Ostatnio wraca do łask za sprawą trwającej mody na wegetarianizm. Najpierw podbiła Amerykę, by teraz pojawiać się na europejskich stołach. Również w Polsce coraz częściej spożywamy tę rośliną. I słusznie, gdyż zawiera...

Warzywa

Właściwości szparagów

Szparagi to niskokaloryczne warzywa zielone. Stanowią ozdobę i przysmak Francuzów. W Polsce znane były już w XVIII wieku, za czasów Napoleona. Pierwsze wzmianki o szparagach istnieją w „Panu Tadeuszu” Adama Mickiewicza. Szparagi są niskokaloryczne i pożywne, gdyż zawierają sporo białka. Mogą być składnikiem zdrowej diety, gdyż mają tylko 18 kcal w 100 g. U nas uchodzą za luksus, rzadko je jadamy. Szparagi są również cenionym afrodyzjakiem. A może warto sięgnąć po szparagi, ze...

Warzywa

Właściwości cebuli

Jak pozbyć się kaca? docenili już XV-wieczni żeglarze. Przez całe stulecia cebula traktowana była jako skuteczny lek na szkorbut. Ze względu na zawartą w niej witaminę C, na dalekie wyprawy zamorskie zabierali to warzywo marynarze, kupcy i wielorybnicy.

Warzywa

Właściwości szpinaku

(...) zdrowotnego warzywa, to czas najwyższy. Podobno upodobania kulinarne zmieniają się co siedem lat, więc jeśli komuś nie...

Warzywa

Zastosowanie alg morskich

Algi morskie mają szerokie zastosowanie. Są wykorzystywane między innymi w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i w kosmetyce. Z uwagi na duże wartości odżywcze, w niektórych regionach świata glony te używane są jako składnik codziennej diety lub jako...