Ziemniaki - kalorie, zastosowanie, typy

Ziemniaki posiadają sporo właściwości leczniczych. Medycyna ludowa do dziś wykorzystuje ich cenne składniki odżywcze do leczenia wielu schorzeń. Bulwy ziemniaczane zawierają cukry, białka, witaminy (m.in. C, B1, B6, PP) oraz minerały. Właściwości ziemniaków wykorzystuje się przy leczeniu oparzeń, chorób skóry, wrzodów żołądka. Substancje zawarte w warzywach hamują wzrost niektórych grzybów i bakterii. Ziemniaki mają mało kalorii i są skutecznym sposobem w leczeniu wielu chorób i dolegliwości.

Polecane wideo:

Ziemniaki - kalorie i zastosowanie

Ziemniaki, inaczej pyry, kartofle, grule, są gatunkiem byliny należącym do rodziny psiankowatych, podobnie jak pomidor i tytoń. Prawidłowa ich nazwa to Solanum tuberosum L. Ziemniaki jadalne pochodzą z Ameryki Południowej. Zanim stały się rośliną jadalną, służyły jako roślina ozdobna i lecznicza. Ziemniaki po pewnym czasie stały się podstawą wyżywienia, ratując w ten sposób ubogą ludność od głodu i śmierci. W Polsce są one jednym z najbardziej rozpowszechnionych zbiorów. W Polsce roczne zbiory tej rośliny wynoszą ok. 13,5-15,5 mln ton. Wykorzystanie ziemniaków jest liczne.

Ziemniaki wykorzystywane są jako:

  • przetwory paszowe (49%),
  • sadzeniaki (12%),
  • przetwory, np. frytki, susze, kostki ziemniaczane (5%),
  • 0,5% jest eksportowana,
  • 20% – jest bezpośrednio konsumowana,
  • 13% – stanowią ubytki i straty.

W naszym kraju spożywa się około 121 kg ziemniaków na osobę, natomiast w innych krajach Europy Zachodniej ich spożycie jest o połowę niższe.

Do najważniejszej części ziemniaka należy bulwa, kłąb – to ona jest spożywana. Natomiast łodyga, liście i kwiaty są trujące, zawierają one toksyczny składnik: solaninę, która wywołuje zatrucie pokarmowe.

W skład ziemniaka wchodzi:

  • woda – 75%,
  • skrobia – 18,5%,
  • białka – 2%,
  • błonnik – 1,5%.

Wbrew pozorom ziemniaki mają mało kalorii i posiadają dużo składników odżywczych, m.in.: magnez, potas, fosfor, żelazo, wapń oraz niską zawartość sodu. Wielką zaletą ziemniaków jest to, że nie zawierają cholesterolu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają w niewielkiej ilość pełnowartościowe białka oraz dużo błonnika. Ziemniaki posiadają również wiele witamin, są źródłem witamin D,E,K, B1, B3, B6, kwasu foliowego oraz witaminy C.

Ziemniaki - kalorie i typy

Wiele osób uznaje ziemniaki za bombę kaloryczną. Ale czy jest tak naprawdę? Ziemniaki mają mało kalorii i same w sobie nie są tuczące, jednak z pewnymi dodatkami, takimi jak sosy, masło, śmietana, stanowią już bombę kaloryczną. Np. ziemniaki okraszone tłuszczem roślinnym dostarczają nam 110 kcal/100 g. Jeszcze bardziej kaloryczne są dania z ziemniaków, takie jak: kopytka, placki ziemniaczane, pyzy.

Ważny jest sposób przygotowania ziemniaków. Ziemniaczki gotowane na parze lub w mundurkach są najzdrowsze, ponieważ nie tracą cennych składników odżywczych i witamin. Zaleca się, aby ziemniaki były gotowane w mundurkach przez ok. 15-20 minut w osolonej wodzie – jest to najlepszy sposób przygotowania ziemniaków. Im ziemniak starszy, tym więcej kalorii zawiera w sobie.

Typy ziemniaków kulinarnych:

  • typ A – sałatkowy, twardy,
  • typ B – ogólnoużytkowy, średnio twardy – nadaje się na placki, frytki,
  • typ C – mączysty – jest używany do pieczenia i do przygotowywania dań ziemniaczanych,
  • typ D – bardzo mączysty – bardzo mocno rozgotowujący się.

Wybierając ziemniaki, warto przyjrzeć się ich wyglądowi. Słodki ziemniak nie powinien być zielony, tylko jednolity i nieuszkodzony.

Warto pamiętać, że ziemniaki nie mają dużo kalorii i są źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Dlatego dobrze przygotowany ziemniak nie zawiera kalorii, a może dostarczyć nam składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Wobec tego jedzmy dużo dobrze przygotowanych ziemniaków eliminując kalorie w postaci tłuszczów.

Komentarze (6)
~maryska
~maryska 4 miesiące temu

no tak ziemniaki bataty wszystko mozna tylko trzeba wiedziec jak i ile. ja chodze tutaj www.twojcel.eu i jestem bardzo zadowolona bo pracuje z psychodietetykiem i chudne bez jakiejs specjalnej diety czy kombinacji i niewiadomo czego. Dodatkowo maja na miejscu dietetyka który uczy tego jak jeść a nie tylko kasuje za kolejne jadłospisy, dla mnie bomba polecam gorąco :)

Odpowiedz
~elkonpul
~elkonpul ponad rok temu

"Wykorzystanie ziemniaków jest liczne.: 49%na pasze, 12% sadzeniaki, 5% przetwory (mrożonki warzywne, frytki), 0.5% eksport, 13% ubytki i straty. " W tym fragmencie widać że do poziomu "niusowców" z gazeta.pl, i innych onetopodobnych portali, powoli dopasowują się inni. Drogi autorze, rozumiem że statystyka nie jest Twojego autorstwa (swoją drogą posiada ona nie tylko błędy merytoryczne, ale i jakieś dziwne założenia) i miała ona uatrakcyjnić, czy też sprawić że wygląda on bardziej profesjonalnie, ale nie zwalnia to Ciebie ze sprawdzenia logiczności cytowania. Z przytoczonych liczb wynika że te 0.5% eksportowanych ziemniaków nie jest wykorzystywanych za granicą na pasze, sadzenie, konsumpcji, tylko do czegoś innego, nie wiadomo dlaczego, tylko za granicą jest w ten sposób wykorzystywane. Kolejny to 13%procent ziemniaków które są uprawiane na straty i ubytki :-) :-) :-) masakra. Do sadzeniaków też można się przyczepić . A więc jak te wykorzystanie ziemniaków wygląda w rzeczywistości? Odrzucamy to co nam się zepsuło po drodze, nie liczymy tego co zostawiliśmy na ponowienie upraw, no i zakładamy że za granicą jest podobny rozkład wykorzystania ziemniaka. 66,6%pasza, 27,3%spożywane bezpośrednio, 6,1% przetwory. Pozdrawiam

Odpowiedz
~smutny TŻ
~smutny TŻ ponad rok temu

"Wielką zaletą ziemniaków jest to, że nie zawierają cholesterolu " ... no fakt, to wielka zaleta .... WOW! Brawoooo... A wiecie, że ziemniak również nie ma rąk? O.o ...Nie wspominając o innych błędach! Smutne. Internet to prawdziwy śmietnik...

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Błędy, jakie popełniamy przy gotowaniu ziemniaków

Błędy, jakie popełniamy przy gotowaniu ziemniaków

Jak przygotować ziemniaki? Jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Wielu z nas spożywa je codziennie. Lubimy je w postaci gotowanej, smażonej (...) , pieczonej czy grillowanej. Nie cieszą się zbyt dobrą opinią. Zarzuca się im, że są...

Typ sylwetki

Kobieta waza

Kobieta waza

Kobieta waza ma obfite piersi i kształtne biodra. Jej figura jest bardzo kobieca.

Produkty żywnościowe

Najlepsze zimowe produkty na utratę wagi

Najlepsze zimowe produkty na utratę wagi

. Oto kilka z nich. Dynia masłowa Dynia masłowa jest niezwykle bogata w sycący błonnik i względnie uboga w kalorie - tylko 45 kcal na 100 g! Oznacza (...) zimowych miesięcy. Słodkie ziemniaki Podobnie jak dynia, słodkie...

Typ sylwetki

Piękne ciało w kilku prostych krokach

Piękne ciało w kilku prostych krokach

o jak najmniejszej liczbie kalorii czy dietę białkową. Racjonalna dieta, składająca się z odpowiedniej ilości węglowodanów, białek oraz tłuszczów, to klucz do pięknego (...) jest to, aby w ciągu dnia jeść 4-6 lekkich posiłków w odstępach...

Typ sylwetki

Kobieta kręgiel

Kobieta kręgiel

Figura kręgiel ma masywne uda i łydki. Aby je ukryć, należy dobrać odpowiedni strój.

Typ sylwetki

Kobieta jabłko

Kobieta jabłko

Figura jabłko ma duży brzuch, który może ukryć w bluzce z lejącego materiału. Brak talii może zatuszować paskiem.

Typ sylwetki

Kobieta cegła

Kobieta cegła

Figura cegła nie posiada talii i ma męską budowę ciała. Aby poczuć sie bardziej kobieco, musi dobrać odpowiedni strój.