Właściwości ziemniaków

Ziemniaki posiadają sporo właściwości leczniczych. Medycyna ludowa do dziś wykorzystuje ich cenne składniki odżywcze do leczenia wielu schorzeń. Bulwy ziemniaczane zawierają cukry, białka, witaminy (m.in. C, B1, B6, PP) oraz minerały. Właściwości ziemniaków wykorzystuje się przy leczeniu oparzeń, chorób skóry, wrzodów żołądka. Substancje zawarte w warzywach hamują wzrost niektórych grzybów i bakterii. Ziemniaki są skutecznym sposobem w leczeniu wielu chorób i dolegliwości.

Polecane wideo:

1. Zastosowanie ziemniaków

Ziemniaki, inaczej pyry, kartofle, grule, są gatunkiem byliny należącym do rodziny psiankowatych, podobnie jak pomidor i tytoń. Prawidłowa ich nazwa to Solanum tuberosum L. Ziemniaki jadalne pochodzą z Ameryki Południowej. Zanim stały się rośliną jadalną, służyły jako roślina ozdobna i lecznicza. Ziemniaki po pewnym czasie stały się podstawą wyżywienia, ratując w ten sposób ubogą ludność od głodu i śmierci. W Polsce są one jednym z najbardziej rozpowszechnionych zbiorów. W Polsce roczne zbiory tej rośliny wynoszą ok. 13,5-15,5 mln ton. Wykorzystanie ziemniaków jest liczne.

Wykorzystywane są jako:

  • przetwory paszowe (49%),
  • sadzeniaki (12%),
  • przetwory, np. frytki, susze, kostki ziemniaczane (5%),
  • 0,5% jest eksportowana,
  • 20% – jest bezpośrednio konsumowana,
  • 13% – stanowią ubytki i straty.

W naszym kraju spożywa się około 121 kg ziemniaków na osobę, natomiast w innych krajach Europy Zachodniej ich spożycie jest o połowę niższe.

Do najważniejszej części ziemniaka należy bulwa, kłąb – to ona jest spożywana. Natomiast łodyga, liście i kwiaty są trujące, zawierają one toksyczny składnik: solaninę, która wywołuje zatrucie pokarmowe.
W skład ziemniaka wchodzi:

  • woda – 75%,
  • skrobia – 18,5%,
  • białka – 2%,
  • błonnik – 1,5%.

Wbrew pozorom ziemniaki posiadają dużo składników odżywczych, m.in.: magnez, potas, fosfor, żelazo, wapń oraz niską zawartość sodu. Wielką zaletą ziemniaków jest to, że nie zawierają cholesterolu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają w niewielkiej ilość pełnowartościowe białka oraz dużo błonnika. Ziemniaki posiadają również wiele witamin, są źródłem witamin D,E,K, B1, B3, B6, kwasu foliowego oraz witaminy C.

2. Kaloryczność ziemniaków

Wiele osób uznaje ziemniaki za bombę kaloryczną. Ale czy jest tak naprawdę? Ziemniaki same w sobie nie są tuczące, jednak z pewnymi dodatkami, takimi jak sosy, masło, śmietana, stanowią już bombę kaloryczną. Np. ziemniaki okraszone tłuszczem roślinnym dostarczają nam 110 kcal/100 g. Jeszcze bardziej kaloryczne są dania z ziemniaków, takie jak: kopytka, placki ziemniaczane, pyzy.

Ważny jest sposób przygotowania ziemniaków. Ziemniaczki gotowane na parze lub w mundurkach są najzdrowsze, ponieważ nie tracą cennych składników odżywczych i witamin. Zaleca się, aby ziemniaki były gotowane w mundurkach przez ok. 15-20 minut w osolonej wodzie – jest to najlepszy sposób przygotowania ziemniaków. Im ziemniak starszy, tym więcej kalorii zawiera w sobie.

Typy ziemniaków kulinarnych:

  • typ A – sałatkowy, twardy,
  • typ B – ogólnoużytkowy, średnio twardy – nadaje się na placki, frytki,
  • typ C – mączysty – jest używany do pieczenia i do przygotowywania dań ziemniaczanych,
  • typ D – bardzo mączysty – bardzo mocno rozgotowujący się.

Wybierając ziemniaki, warto przyjrzeć się ich wyglądowi. Słodki ziemniak nie powinien być zielony, tylko jednolity i nieuszkodzony.

Warto pamiętać, że ziemniaki są źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Dlatego dobrze przygotowany ziemniak może dostarczyć nam składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Wobec tego jedzmy dużo dobrze przygotowanych ziemniaków.

Polecane wideo:

Komentarze (4)
~elkonpul
~elkonpul

"Wykorzystanie ziemniaków jest liczne.: 49%na pasze, 12% sadzeniaki, 5% przetwory (mrożonki warzywne, frytki), 0.5% eksport, 13% ubytki i straty. " W tym fragmencie widać że do poziomu "niusowców" z gazeta.pl, i innych onetopodobnych portali, powoli dopasowują się inni. Drogi autorze, rozumiem że statystyka nie jest Twojego autorstwa (swoją drogą posiada ona nie tylko błędy merytoryczne, ale i jakieś dziwne założenia) i miała ona uatrakcyjnić, czy też sprawić że wygląda on bardziej profesjonalnie, ale nie zwalnia to Ciebie ze sprawdzenia logiczności cytowania. Z przytoczonych liczb wynika że te 0.5% eksportowanych ziemniaków nie jest wykorzystywanych za granicą na pasze, sadzenie, konsumpcji, tylko do czegoś innego, nie wiadomo dlaczego, tylko za granicą jest w ten sposób wykorzystywane. Kolejny to 13%procent ziemniaków które są uprawiane na straty i ubytki :-) :-) :-) masakra. Do sadzeniaków też można się przyczepić . A więc jak te wykorzystanie ziemniaków wygląda w rzeczywistości? Odrzucamy to co nam się zepsuło po drodze, nie liczymy tego co zostawiliśmy na ponowienie upraw, no i zakładamy że za granicą jest podobny rozkład wykorzystania ziemniaka. 66,6%pasza, 27,3%spożywane bezpośrednio, 6,1% przetwory. Pozdrawiam

Odpowiedz
~smutny TŻ
~smutny TŻ

"Wielką zaletą ziemniaków jest to, że nie zawierają cholesterolu " ... no fakt, to wielka zaleta .... WOW! Brawoooo... A wiecie, że ziemniak również nie ma rąk? O.o ...Nie wspominając o innych błędach! Smutne. Internet to prawdziwy śmietnik...

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Warzywa
Warzywa

Korzyści z jedzenia ogórków

Korzyści z jedzenia ogórków

zbawienny wpływ na zdrowie człowieka. Zastanawiasz się, jakie korzyści może przynieść ci regularne spożywanie tego warzywa?Uzupełnia niedobory wody Ogórek (...) W ogórku zawarte są związki określane mianem lignanów, które mogą uchronić...

Warzywa

Zielone warzywa, które warto dodawać do koktajli

Zielone warzywa, które warto dodawać do koktajli

Koktajle na zdrowie Koktajle przyrządzone z warzyw i owoców mają nie tylko doskonały smak, lecz także są cenne dla naszego zdrowia. Dowiedz się, które spośród zielonych warzyw liściastych będą stanowić idealny dodatek do koktajlów.Boćwina Boćwina zawiera...

Warzywa

Poznaj właściwości fasolki szparagowej

Poznaj właściwości fasolki szparagowej

Popularny przysmak Fasolka szparagowa należy do roślin strączkowych i stanowi jedną z odmian fasoli zwykłej. W Ameryce Środkowej oraz Południowej znana jest już od 7000 lat. W krajach europejskich zaczęła być popularna pod koniec XVI wieku, gdzie zdobyła...

Warzywa

Warzywa na zimę

Warzywa na zimę

Warzywa w zimie Warzywa można jeść przez cały rok, ale trzeba wiedzieć, które najlepiej wybierać w czasie zimy.

Warzywa

Źródło likopenu

Źródło likopenu

Pomidory bogate są w bardzo cenny składnik - likopen - to barwnik, który nadaje owocom mocno czerwony kolor, dzięki niemu w organizmie dezaktywowane są wolne rodniki, przez co działa on antynowotworowo.

Warzywa

Dlaczego warto jeść koper włoski?

Dlaczego warto jeść koper włoski?

Śródziemnomorski smak Ma lekko słodki, anyżkowy smak. Warzywo uprawia się w rejonie Morza Śródziemnego i często wykorzystuje w kuchni włoskiej, greckiej i hiszpańskiej. Wszystkie elementy rośliny są jadalne - bulwa, nasiona, natka i łodygi. W naszym kraju...

Warzywa

Pietruszka - warzywo idealne

Pietruszka - warzywo idealne

Zioło idealne Mała, niepozorna roślina. Wzmacnia, uodparnia, poprawia cerę i humor. Pietruszka z powodzeniem mogłaby być okrzyknięta królową wśród polskich ziół, a my, zafascynowani ziołami egzotycznymi, często nie zdajemy sobie z tego sprawy. Natka...

Warzywa

Dlaczego warto jeść brukiew?

Dlaczego warto jeść brukiew?

, które mają największe właściwości przeciwnowotworowe. Wszystko za sprawą zawartych w niej glukozynolanów - pochodnych cukrów, które odpowiadają za gorzki smak warzywa (...) glukozynolanów zawiera nać brukwi (od 39 do 166 mg na 100...

Warzywa

Lecznicze właściwości czarnej rzepy

Lecznicze właściwości czarnej rzepy

Czy warto jeść czarną rzepę? Jedna z najstarszych roślin uprawnych w Europie, Azji i Afryce. Nie wygląda zbyt atrakcyjnie: pod czarną skórką kryje się biały miąższ o dość ostrym smaku i charakterystycznym - żeby nie powiedzieć brzydkim - zapachu. Być...