Najzdrowszy ryż - jak wybrać dobre odmiany

Ryż obok ziemniaków, kasz i makaronów to najczęstszy dodatek do obiadów. Dietetycy zalecają często zamianę ziemniaków na ryż, przekonując, że dzięki temu schudniemy. Przyjrzyjmy się zatem różnym rodzajom tego zboża i poznajmy najzdrowsze jego odmiany oraz przekonajmy się, czy rzeczywiście tak bardzo przewyższa tradycyjne bulwy pod względem wartości odżywczych i kaloryczności. Pomoże nam w tym Anna Kuczkin, dietetyk.

Gatunki i odmiany ryżu

Na świecie wyróżnia się około 150 tysięcy odmian ryżu. Najczęściej spotykanym produktem na sklepowej półce jest ryż krótkoziarnisty, czyli małe, okrągłe ziarenka, które bardzo łatwo wchłaniają wodę, po ugotowaniu są miękkie i sklejają się. Dzięki temu idealnie nadają się do sushi, risotto czy paelli.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Drugim rodzajem jest ryż średnioziarnisty, który najlepiej sprawdza się jako dodatek do deserów i risotto.

Ostatni na liście jest ryż długoziarnisty. Ten rodzaj zawiera mniej skrobi, dzięki czemu po ugotowaniu nie skleja się, co sprawdza się w takich daniach jak zupy i sałatki.

Inna klasyfikacja ryżu zależy od jego koloru. Ryż biały to najpopularniejsza odmiana, o delikatnym smaku. Poddawany jest procesowi oczyszczania, przez co nie jest bogaty w składniki odżywcze.

Ryż brązowy z kolei zawiera błonnik, magnez, żelazo i witaminy z grupy B. Ryż czerwony jest niełuskany, bardzo podobny do brązowego. Ryż czarny, nazywany także dzikim, ma dużą zawartość składników odżywczych i antocyjanów, czyli przeciwutleniaczy pomocnych w walce z nowotworami.

Czy ryż to lepsza opcja do obiadu niż ziemniaki?

Ryż dostarcza duże ilości węglowodanów złożonych, które powinny być podstawowym źródłem energii. Stanowi cenne źródło potasu (reguluje ciśnienie krwi), magnezu (koi nerwy i poprawia koncentrację), żelaza i cynku (poprawiają odporność), witamin z grupy B (regulują pracę układu nerwowego), witaminy E (chroni przed wolnymi rodnikami) i błonnika (poprawia trawienie).

W ryżu nie ma glutenu, dlatego mogą go jeść osoby z celiakią. Ziemniaki mają właściwości zasadotwórcze, dzięki czemu pomagają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. Obfitują w potas obniżający ciśnienie krwi oraz magnez, który jest budulcem zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi stany zmęczenia i stres. Mają też nieco wapnia, żelaza i fosforu. Dostarczają także niemal wszystkich witamin – najwięcej jest w nich witaminy C.

Ziemniaki i ryż różnią się kalorycznością. 100 g suchego ryżu ma ok. 350 kalorii, 100 gramów po ugotowaniu to ok. 135 kalorii, natomiast ziemniaki - bez względu na to czy na surowo czy po ugotowaniu - dostarczają ich 76.

Czy pochodzenie zboża ma znaczenie?

Kolebką ryżu są Indie i oczywiście Chiny. Największymi producentami są zaś: Chiny, Indie, Indonezja, Wietnam, Bangladesz. Za najbardziej szlachetną odmianę uznaje się basmati, uprawiany na terenie Indii i Pakistanu.

Arsen - niebezpieczna substancja w ryżu

Stężenia arsenu w ryżu różnią się w zależności od odmiany i regionu, w którym jest on uprawiany. Ryż biały, szczególnie basmati i jaśminowy, często mają niższe stężenia arsenu niż brązowy, ponieważ pierwiastek ten w dużej części gromadzi się właśnie w otrębach. Arszenik może wywołać bóle głowy, metaliczny posmak w ustach, nadmiar śliny, krwiomocz i utratę przytomności. Długotrwałe spożywanie małych jego dawek może powodować podwyższenie ryzyka zachorowania na raka pęcherza, płuc i skóry, a także chorób serca i cukrzycy typu 2.

Jakie inne szkodliwe substancje mogą znajdować się w ryżu?

W ryżu znajdują się też pestycydy, metale ciężkie. Na szczęście nie są to duże stężenia i nie należy z tego powodu wykluczyć produktu z jadłospisu. Aby przygotować najzdrowszą wersję ryżu, należy go dokładnie wypłukać pod zimną, bieżącą wodą (oczyszczamy go w ten sposób z zanieczyszczeń i ryżowej mączki).

Następnie zagotowujemy odpowiednią ilość wody (ok. 2,5 szklanki na 1 szklankę ryżu), dolewamy łyżkę oleju, wsypujemy ryż i gotujemy ok. 7 minut, po czym przykrywamy garnek i gotujemy na minimalnym ogniu do momentu, aż ryż wchłonie wodę.

Jaki jest najmniej zdrowy gatunek ryżu?

Najpopularniejszą odmianą jest ryż biały. Jego główną zaletą jest uniwersalny smak i różnorodne zastosowanie, zarówno w potrawach wytrawnych, jak i słodkich. Niestety to najmniej wartościowa odmiana, ponieważ otrzymuje się ją poprzez usunięcie brązowej wierzchniej warstwy (bogatej w błonnik), w wyniku czego staje się lekkostrawny, ale i mało wartościowy.

Ze względu na lekkostrawność jest on polecany dzieciom, alergikom oraz osobom z chorobami układu pokarmowego. Jako że jest bardzo bogatym źródłem węglowodanów, zalecany jest też osobom uprawiającym sport.

Komentarze (23)
~kasia
~kasia ponad rok temu

Przecież nie będziemy jeść samego ryżu.Oczywiście jest świetny i ma dużo wartości odżywczych. Ale jak nie zmienimy nawyków żywieniowych to nie obniżymy cholesterol czy schudniemy. Od lat zmagałam się z moimi kg! Próbowałam różnych sposobów na pozbycie się nadwagi.Nie mam już z tym problemu, zmieniłam nawyki żywieniowe, ale pomógł mi w tym polecając mi świetny program konsultant Wellness:idealnafigura.com/gberes, schudłam zdrowo, bezpiecznie, co najważniejsze utrzymuje już ponad rok świetną figurę.

Odpowiedz
~Kama slough
~Kama slough ponad rok temu

@~Smętek: mam niestety tylko jedna odpowiedz na Twoje pytanie.Silownia i duzo cwiczen.Niestety potrzeba czasu.Ja tez wazylem 70kg przy wzroscie 184.Teraz waze 83 ale to byla dluga droga.Nigdy nic nie bralem typu suplementy czy dopingi.Ryz makaron pieczywo i warzywa z miesem.Nie opychaj sie tlustymi miesami bo raka dostaniesz.Full body workout znajdz na youtube i do dziela.Zycze powodzenia

Odpowiedz
~uguf
~uguf ponad rok temu

Jprdl jakie farmazony tU piszecie niby żeby zamienić ziemniaki na ryż bo się schudnie A jak porównujecie te dwa produkty pod względem kalorii to się okazuje że jednak ryż jest bardziej tuczący. Brak konsekwencji I robienie czytelnika w konia.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Tańsze zamienniki superproduktów

Tańsze zamienniki superproduktów

, który powinniśmy dodać do codziennego menu. Większość z nich to produkty egzotyczne, które są trudno dostępne, a w dodatku kosztowne. Oto lista zamienników

Produkty żywnościowe

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

Lepiężnik Liście i korzeń lepiężnika zawierają substancję, która blokuje reakcje alergiczne. Nie jest ona jednak zalecana dzieciom i osobom powyżej 65 roku życia, a także uczulonym na ambrozję. Korzeń zawiera spore ilości alkaloidów pirolizydynowych,...

Produkty żywnościowe

Produkty spożywcze, które cię postarzają

Produkty spożywcze, które cię postarzają

. Poza tym są bardzo szkodliwe dla zdrowia - zwiększają ryzyko chorób serca oraz otyłości. Jakie produkty zawierają dużo tych substancji? Przede wszystkim (...) zawartością tego syropu grozi otyłością, chorobami wątroby, a nawet próchnicą...

Produkty żywnościowe

8 domowych sposobów na zwalczenie infekcji

8 domowych sposobów na zwalczenie infekcji

Miód Właściwości lecznicze miodu znane są od wieków. Na szczególne uznanie zasługuje jego działanie antybakteryjne - niektórzy nawet cenią miód bardziej niż antybiotyki. Można śmiało stosować go w profilaktyce i leczeniu przeziębienia oraz infekcji dróg...

Produkty żywnościowe

Czym zastąpić drogie składniki w przepisach?

Czym zastąpić drogie składniki w przepisach?

Mąka ararutowa Jeśli w przepisie pojawi się ten składnik, możesz zastąpić go podwójną ilością mąki uniwersalnej. Trik ten działa wówczas, gdy nie chodzi o posiłek dla osób z nietolerancją glutenu. Ekstrakt z wanilii Ekstrakt z wanilii wymagany w przepisach...

Produkty żywnościowe

Zdrowotne właściwości spiruliny

Zdrowotne właściwości spiruliny

, w tym 8 takich, z których zbudowane są białka - to najwyższa koncentracja, jaką możemy odnaleźć w produkcie żywnościowym. Związki te nie tylko wchodzą

Produkty żywnościowe

6 produktów, które poprawią i pogorszą twój nastrój

6 produktów, które poprawią i pogorszą twój nastrój

Jesienna depresja Jesienią coraz więcej osób skarży się na sezonowe zaburzenia afektywne, popularnie zwane jako SAD (Seasonal Affective Disorder). To rodzaj depresji, która pojawia się po lecie. Spowodowana jest zmniejszeniem poziomu światła słonecznego...

Produkty żywnościowe

Cibora jadalna - właściwości lecznicze

Cibora jadalna - właściwości lecznicze

Wpływ migdała ziemnego na zdrowie Wyglądem przypomina trawę, ale nie dajmy się zmylić, że to chwast. Cibora jadalna, nazywana także migdałem ziemnym, to bogactwo witamin i minerałów. Dzięki temu roślina wzmocni organizm w walce z wieloma schorzeniami,...

Produkty żywnościowe

Najlepsze zimowe produkty na utratę wagi

Najlepsze zimowe produkty na utratę wagi

tym samym do podjadania po obiedzie. Gruszki Gruszki, podobnie jak inne produkty na naszej liście, są bogate w błonnik. Już jeden średni owoc zawiera 6 g