Najzdrowszy ryż - jak wybrać dobre odmiany

Ryż obok ziemniaków, kasz i makaronów to najczęstszy dodatek do obiadów. Dietetycy zalecają często zamianę ziemniaków na ryż, przekonując, że dzięki temu schudniemy. Przyjrzyjmy się zatem różnym rodzajom tego zboża i poznajmy najzdrowsze jego odmiany oraz przekonajmy się, czy rzeczywiście tak bardzo przewyższa tradycyjne bulwy pod względem wartości odżywczych i kaloryczności. Pomoże nam w tym Anna Kuczkin, dietetyk.

Gatunki i odmiany ryżu

Na świecie wyróżnia się około 150 tysięcy odmian ryżu. Najczęściej spotykanym produktem na sklepowej półce jest ryż krótkoziarnisty, czyli małe, okrągłe ziarenka, które bardzo łatwo wchłaniają wodę, po ugotowaniu są miękkie i sklejają się. Dzięki temu idealnie nadają się do sushi, risotto czy paelli.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Drugim rodzajem jest ryż średnioziarnisty, który najlepiej sprawdza się jako dodatek do deserów i risotto.

Ostatni na liście jest ryż długoziarnisty. Ten rodzaj zawiera mniej skrobi, dzięki czemu po ugotowaniu nie skleja się, co sprawdza się w takich daniach jak zupy i sałatki.

Inna klasyfikacja ryżu zależy od jego koloru. Ryż biały to najpopularniejsza odmiana, o delikatnym smaku. Poddawany jest procesowi oczyszczania, przez co nie jest bogaty w składniki odżywcze.

Ryż brązowy z kolei zawiera błonnik, magnez, żelazo i witaminy z grupy B. Ryż czerwony jest niełuskany, bardzo podobny do brązowego. Ryż czarny, nazywany także dzikim, ma dużą zawartość składników odżywczych i antocyjanów, czyli przeciwutleniaczy pomocnych w walce z nowotworami.

Czy ryż to lepsza opcja do obiadu niż ziemniaki?

Ryż dostarcza duże ilości węglowodanów złożonych, które powinny być podstawowym źródłem energii. Stanowi cenne źródło potasu (reguluje ciśnienie krwi), magnezu (koi nerwy i poprawia koncentrację), żelaza i cynku (poprawiają odporność), witamin z grupy B (regulują pracę układu nerwowego), witaminy E (chroni przed wolnymi rodnikami) i błonnika (poprawia trawienie).

W ryżu nie ma glutenu, dlatego mogą go jeść osoby z celiakią. Ziemniaki mają właściwości zasadotwórcze, dzięki czemu pomagają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. Obfitują w potas obniżający ciśnienie krwi oraz magnez, który jest budulcem zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi stany zmęczenia i stres. Mają też nieco wapnia, żelaza i fosforu. Dostarczają także niemal wszystkich witamin – najwięcej jest w nich witaminy C.

Ziemniaki i ryż różnią się kalorycznością. 100 g suchego ryżu ma ok. 350 kalorii, 100 gramów po ugotowaniu to ok. 135 kalorii, natomiast ziemniaki - bez względu na to czy na surowo czy po ugotowaniu - dostarczają ich 76.

Czy pochodzenie zboża ma znaczenie?

Kolebką ryżu są Indie i oczywiście Chiny. Największymi producentami są zaś: Chiny, Indie, Indonezja, Wietnam, Bangladesz. Za najbardziej szlachetną odmianę uznaje się basmati, uprawiany na terenie Indii i Pakistanu.

Arsen - niebezpieczna substancja w ryżu

Stężenia arsenu w ryżu różnią się w zależności od odmiany i regionu, w którym jest on uprawiany. Ryż biały, szczególnie basmati i jaśminowy, często mają niższe stężenia arsenu niż brązowy, ponieważ pierwiastek ten w dużej części gromadzi się właśnie w otrębach. Arszenik może wywołać bóle głowy, metaliczny posmak w ustach, nadmiar śliny, krwiomocz i utratę przytomności. Długotrwałe spożywanie małych jego dawek może powodować podwyższenie ryzyka zachorowania na raka pęcherza, płuc i skóry, a także chorób serca i cukrzycy typu 2.

Jakie inne szkodliwe substancje mogą znajdować się w ryżu?

W ryżu znajdują się też pestycydy, metale ciężkie. Na szczęście nie są to duże stężenia i nie należy z tego powodu wykluczyć produktu z jadłospisu. Aby przygotować najzdrowszą wersję ryżu, należy go dokładnie wypłukać pod zimną, bieżącą wodą (oczyszczamy go w ten sposób z zanieczyszczeń i ryżowej mączki).

Następnie zagotowujemy odpowiednią ilość wody (ok. 2,5 szklanki na 1 szklankę ryżu), dolewamy łyżkę oleju, wsypujemy ryż i gotujemy ok. 7 minut, po czym przykrywamy garnek i gotujemy na minimalnym ogniu do momentu, aż ryż wchłonie wodę.

Jaki jest najmniej zdrowy gatunek ryżu?

Najpopularniejszą odmianą jest ryż biały. Jego główną zaletą jest uniwersalny smak i różnorodne zastosowanie, zarówno w potrawach wytrawnych, jak i słodkich. Niestety to najmniej wartościowa odmiana, ponieważ otrzymuje się ją poprzez usunięcie brązowej wierzchniej warstwy (bogatej w błonnik), w wyniku czego staje się lekkostrawny, ale i mało wartościowy.

Ze względu na lekkostrawność jest on polecany dzieciom, alergikom oraz osobom z chorobami układu pokarmowego. Jako że jest bardzo bogatym źródłem węglowodanów, zalecany jest też osobom uprawiającym sport.

Komentarze (23)
~kasia
~kasia ponad rok temu

Przecież nie będziemy jeść samego ryżu.Oczywiście jest świetny i ma dużo wartości odżywczych. Ale jak nie zmienimy nawyków żywieniowych to nie obniżymy cholesterol czy schudniemy. Od lat zmagałam się z moimi kg! Próbowałam różnych sposobów na pozbycie się nadwagi.Nie mam już z tym problemu, zmieniłam nawyki żywieniowe, ale pomógł mi w tym polecając mi świetny program konsultant Wellness:idealnafigura.com/gberes, schudłam zdrowo, bezpiecznie, co najważniejsze utrzymuje już ponad rok świetną figurę.

Odpowiedz
~Kama slough
~Kama slough ponad rok temu

@~Smętek: mam niestety tylko jedna odpowiedz na Twoje pytanie.Silownia i duzo cwiczen.Niestety potrzeba czasu.Ja tez wazylem 70kg przy wzroscie 184.Teraz waze 83 ale to byla dluga droga.Nigdy nic nie bralem typu suplementy czy dopingi.Ryz makaron pieczywo i warzywa z miesem.Nie opychaj sie tlustymi miesami bo raka dostaniesz.Full body workout znajdz na youtube i do dziela.Zycze powodzenia

Odpowiedz
~uguf
~uguf ponad rok temu

Jprdl jakie farmazony tU piszecie niby żeby zamienić ziemniaki na ryż bo się schudnie A jak porównujecie te dwa produkty pod względem kalorii to się okazuje że jednak ryż jest bardziej tuczący. Brak konsekwencji I robienie czytelnika w konia.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Niektóre skrawki produktów spożywczych są bogate w składniki odżywcze? Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w wyrzucanej przez nas do kosza skórce od marchewki, ziemniaka czy jabłka zawarte są najcenniejsze składniki odżywcze. Chociażby z tego względu...

Produkty żywnościowe

Produkty, które pogarszają nastrój

Produkty, które pogarszają nastrój

. Smażone potrawy, słodkie desery czy produkty wytwarzane z rafinowanych, czyli oczyszczonych z otrąb zbóż pozbawione są bowiem szeregu ważnych dla zdrowia (...) do diety zielone warzywa liściaste, fasolę, owoce cytrusowe czy pełnoziarniste...

Produkty żywnościowe

Korzeń imbiru

Korzeń imbiru

Spośród właściwości imbiru za najważniejsze uznać można ułatwianie trawienia, dzięki olejkowi zawartemu w kłączu pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.

Produkty żywnościowe

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

? Jeśli tak, być może to, co wybierasz, wcale nie jest dobre dla twojego organizmu. Istnieją produkty, które nie tylko nie zaspokajają głodu, ale go potęgują (...) . Jak twierdzą naukowcy, może ona uzależniać - to dlatego wciąż masz apetyt...

Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki

Produkty żywnościowe

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Ziemniaki Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Zwykle przygotowujemy je jako dodatek do dania głównego, obierając bulwy, aby następnie ugotować, upiec, usmażyć czy zrobić z niego purée. Niestety, w ten sposób pozbawiamy ziemniaki...

Produkty żywnościowe

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

W jaki sposób jesz jajka? Czy wiesz, że sposób, w jaki jesz jajka mówi wiele o tym, jakim człowiekiem jesteś? Do takich wniosków doszli naukowcy z Midlab International. To, czy wybierasz jajecznicę, jajko gotowane na miękko czy na twardo, może wskazywać...

Produkty żywnościowe

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Najważniejszy posiłek Dietetycy i eksperci ds. zdrowego odżywiania są pewni - śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i powinien składać się z produktów, które dostarczają nam cennych składników odżywczych, witamin i soli mineralnych. Zdrowe i...

Produkty żywnościowe

Kisiel czy budyń - co jest zdrowsze?

Kisiel czy budyń - co jest zdrowsze?

Budyń vs. kisiel Wiele osób, mając ochotę na coś słodkiego, zamiast po słodycze sięga po budyń lub kisiel, uważając te produkty za zdrowsze