Zdrowe przekąski do pracy

Wielu z nas staje przed dylematem, jak zdrowo odżywiać się w pracy. Wokół pełno pokus – automaty z batonami i chipsami, bary typu fast-food i piekarnie wypełnione kalorycznymi pączkami i drożdżówkami. W pracy można jeść smacznie i zdrowo, ale trzeba wcześniej opracować plan działania. Jedzenie kupowane pod wpływem impulsu rzadko jest dietetyczne, dlatego należy wcześniej pomyśleć o zdrowych przekąskach. Podpowiadamy, co warto zabrać ze sobą do biura.

Przekąska do pracy musi spełnić kilka wymagań. Poza zaspokojeniem głodu, powinna dać nam energię i pobudzić, kiedy czujemy się senni. Ważne, aby nie miała więcej niż 200 kalorii i była bogata w białko. Oprócz tego powinno się ją szybko przygotowywać i łatwo jeść. Poniżej lista zdrowych przekąsek, które warto mieć w szufladzie biurka albo w torebce.

1. Masło orzechowe

Masło orzechowe to jedna z najlepszych przekąsek do biura. Jest bogate w białko i błonnik, dzięki czemu dostarcza energii. Z czym jeść masło orzechowe? Świetnie smakuje w połączeniu z pełnoziarnistymi krakersami, które dostarczają węglowodanów złożonych. Warto spróbować także masła orzechowego z owocami. Sprawdzą się banany oraz jabłka, pokrojone w plasterki i posmarowane masłem orzechowym.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

2. Owsianka

Przygotowanie owsianki na mleku w warunkach biurowych może być trudne, ale na rynku dostępne są tzw. owsianki instant. Zawartość opakowania wystarczy wsypać do miseczki lub kubka, zalać gorącą wodą i po kilku minutach możemy cieszyć się ciepłym i sycącym drugim śniadaniem. Należy zwrócić jednak uwagę, by w składzie nie miała cukru ani syropu glukozowo-fruktozowego.

3. Hummus

Hummus to pasta na bazie ciecierzycy i tahini (sosu sezamowego), pochodząca z Libanu. Jeśli mamy blender, przygotowanie tej przekąski zajmie nam kilka minut. Hummus jest zdrowy, bogaty w białko i witaminy, dlatego warto zabrać ze sobą pojemnik pasty do pracy. Można go jeść z plackami pita albo pełnoziarnistym pieczywem. W wersji dietetycznej najlepiej smakuje ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki. Do pojemnika na lunch spakuj marchewkę, paprykę, ogórka, seler naciowy i zjedz razem z orientalną pastą z ciecierzycy.

4. Warzywa z dipem

Doskonale wiemy, że świeże warzywa powinny znajdować się w każdym posiłku. W pracy możemy je jeść z dodatkiem dipu jogurtowego. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a my mamy pełną swobodę w kompozycji smaku. Do jogurtu można dodać świeże zioła, czosnek, przyprawy, sok z cytryny. W połączeniu z marchewką, rzodkiewkami, pomidorkami koktajlowymi czy papryką, stanowi dobrą i niskokaloryczną przekąskę, którą możemy zjeść o każdej porze dnia.

5. Guacamole

Meksykańska pasta z awokado kojarzy się nam głównie z wieczorami przed telewizorem albo spotkaniami ze znajomymi. Jest jednak bardzo zdrowa i nadaje się na przekąskę do pracy. Główny składnik guacamole to awokado, które zawiera zdrowe tłuszcze, potas oraz witaminy C, E i A. Do pasty dodaje się również sok z limonki, papryczkę chili oraz pomidory. Najczęściej guacamole je się z chipsami nachos, ale, jeśli dbamy o linię, możemy posmarować nim kromkę pełnoziarnistego pieczywa.

6. Owoce

Łatwo zabrać je ze sobą do pracy, świetnie sprawdzają się, gdy dopada nas głód. Codziennie powinniśmy jeść świeże owoce. Wybierajmy te, które są aktualnie w sezonie, ponieważ mają najwięcej witamin. Jeśli rano mamy więcej czasu, możemy skomponować sałatkę owocową i wziąć ze sobą na lunch.

Owoce warto łączyć z orzechami, migdałami, pestkami dyni lub słonecznika - dzięki temu po ich spożyciu jesteśmy dłużej syci.

7. Orzechy

Lubisz w pracy coś pochrupać? Zamiast chipsów, krakersów i paluszków, wybierz orzechy. Zawierają zdrowe tłuszcze, które pozytywnie wpływają na stan serca i minimalizują ryzyko zachorowania na nowotwory. Z orzechami nie można jednak przesadzać, ponieważ są bardzo kaloryczne. Jeśli chcemy schudnąć, powinniśmy kontrolować wielkość porcji i nie jeść więcej niż garść orzechów dziennie. W sklepach dostępnych jest wiele ich gatunków, dobrze jest więc urozmaicać przekąski, próbując nowych smaków. Poza orzechami włoskimi i laskowymi, polecamy orzechy brazylijskie, makadamia, migdały, pekany, nerkowce, pistacje i piniole.

Przekąski do pracy nie muszą być tuczące i pełne pustych kalorii. Starajmy się wybierać zdrowe produkty, które dostarczą nam energii i wartości odżywczych. Poza tym wpłyną korzystnie na naszą koncentrację, ułatwiając wykonywanie codziennych obowiązków. Jakie przekąski wy lubicie jeść w pracy?

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.