Cynamon leczy cukrzycę!

Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw znanych ludzkości. Powstaje z kory drzewa, które pierwotnie występowało we wschodniej i północno-wschodniej Azji. Powszechnie znanym rodzajem tego zioła jest cynamonowiec chiński. Słodszą, a zarazem droższą formą jest cynamon cejloński. Cynamon jest nie tylko świetnym dodatkiem do potraw, ale także ziołem posiadającym szeroki zakres działań leczniczych. Już starożytni cenili właściwości zdrowotne tej rośliny.

Właściwości cynamonu dawniej i dziś

W tradycyjnej medycynie chińskiej (ok. 2800 r. p.n.e.) stosowano cynamon w leczeniu przeziębienia, trudności trawiennych, nudności, biegunki oraz bolesnych miesiączek. Egipcjanie używali tego zioła w procesie balsamowania, a także w celu przechowywania mięsa. W starożytnym Rzymie stosowano cynamon nie tylko w leczeniu dolegliwości ciała, ale także duszy. Używano go jako środka do leczenia kaszlu i przeziębienia oraz okadzano nim mieszkanie, aby wypłoszyć złe duchy. Medycyna ajurwedyczna (starohinduska) zalecała stosowanie cynamonu w walce z cukrzycą oraz niestrawnością. W związku z leczniczymi właściwościami używa się cynamonu jako składnika herbaty chai, wspomagającej trawienie nabiału i owoców. Jako olej cynamon jest stosowany w aromaterapii w celu ukojenia nerwów.

Cynamon ma dodatkowe właściwości. Można go używać jako środka przeciwgrzybiczego w walce z infekcjami drożdżakowymi oraz grzybicą pochwy. Działając antybakteryjnie, cynamon pomaga w walce z wrzodami. Ma on swoje zastosowanie także jako płukanka uśmierzająca ból gardła. Cynamon używany jako przyprawa zawiera kumarynę - związek rozrzedzający krew. W związku z tym kobiety w ciąży nie powinny dodawać cynamonu do potraw, natomiast przyszłe matki chore na cukrzycę powinny skontaktować się z lekarzem przed wzbogaceniem diety o tę przyprawę.

Polecane wideo:

Cynamon w walce z cukrzycą

Obecnie prowadzi się badania nad zastosowaniem cynamonu w leczeniu chorób, a w szczególności cukrzycy. Naukowcy ze Szwecji przeprowadzili eksperyment, w którym jednej grupie osób podano pudding ryżowy z cynamonem, a drugiej ryż bez tej przyprawy. Okazało się, że u osób, które zjadły potrawę z cynamonem, obniżył się poziom cukru we krwi. Naukowcy podejrzewają, że cynamon spowalnia procesy trawienne, zostawiając ciału więcej czasu na rozkład węglowodanów, które podnoszą poziom cukru w krwiobiegu. Wyniki badań nie były jednak do końca wiarygodne z powodu zbyt małej liczby uczestników (tylko 14 osób brało udział w badaniu).

Następne badania przeprowadzone przez naukowców miały na celu zbadanie właściwości leczniczych cynamonu w formie pigułki. Osoby cierpiące z powodu cukrzycy typu 2 zażywały 1,6 grama cynamonu dziennie (równowartość pełnej łyżeczki). Po miesiącu u każdego z badanych zaobserwowano spadek poziomu glukozy we krwi, u niektórych nawet o 29%. Dodatkowo, w krwi badanych wykryto redukcję trójglicerydów (23-30%) oraz spadek poziomu cholesterolu (12-26%). Badania przeprowadzone na kobietach w okresie postmenopauzalnym potwierdziły te wyniki.

Zaglądając do szafki kuchennej, rzadko zdajemy sobie sprawę z właściwości spożywanych produktów. Cynamon nie jest jedyną przyprawą, która ma swoje zastosowanie w medycynie. Bazylia, kminek, oregano czy nawet ostra papryka mają właściwości lecznicze. Naprawdę warto wkomponować tak drogocenne produkty w codzienną dietę.

Polecane wideo:

Komentarze (4)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zioła i przyprawy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zioła i przyprawy
Zioła i przyprawy

Zioła, które obniżają ciśnienie

Zioła, które obniżają ciśnienie

diastoliczne zostało obniżone.Zioła to samo zdrowie! Powyższe przykłady ziół i przypraw są dowodem na to, że zmiana nawyków żywieniowych jest konieczna, aby pozostać zdrowym. Nie oznacza to jednak, że dieta musi być...

Zioła i przyprawy

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

Zioła - podstawa domowego ogródka Zioła to jedne z najłatwiejszych do hodowania roślin w domu. Nie potrzebują wiele miejsca, a świeże są znakomitym (...) dodatkiem do sałatek, soków, zup i innych potraw. Poza tym posiadanie...

Zioła i przyprawy

Przyprawy na wzmocnienie odporności

Przyprawy na wzmocnienie odporności

. W kuchennych szafkach kryją się też inne produkty o leczniczych właściwościach - przyprawy. Dodają smaku i aromatu potrawom, a przy okazji dobrze wpływają (...) na kondycję i stan organizmu. Jakie przyprawy warto włączyć...

Zioła i przyprawy

Żeń-szeń

Żeń-szeń

Jeśli chodzi o nazwężeń-szenia, to słowo to pochodzi od terminu „Panax Ginseng”. Panaceum oznacza środek na wszelkie dolegliwości, zaś gin-seng to człekokształtny korzeń. Warto wiedzieć, że roślina ta jest jednym z najstarszych surowców...

Zioła i przyprawy

Żeńszeń jako adaptogen

Żeńszeń jako adaptogen

(np. ginzenozydy) oraz węglowodany (oligo- i polisacharydy). Zioło to poleca się stosować w takich stanach jak: zaburzenia pamięci i kojarzenia, obniżona

Zioła i przyprawy

Zdrowotne właściwości musztardy

Zdrowotne właściwości musztardy

łagodniejsze przyprawy - najlepsza dla ciebie może okazać się musztarda stołowa - pasuje do sałatek, kanapek, mięs i sosu winegret. Delikatniejsza

Zioła i przyprawy

Dlaczego cynamon jest dobry dla mózgu?

Dlaczego cynamon jest dobry dla mózgu?

Właściwości cynamonu O tym, że cynamon rewelacyjnie działa na nasze zdrowie, wiedzieli już starożytni Grecy. Współcześnie jest hitem wśród przypraw (...) i korzennego aromatu. Za co cenimy tę przyprawę? Cynamon pozytywnie...

Zioła i przyprawy

Zioła, które warto hodować w domu

Zioła, które warto hodować w domu

Zioła, które warto wyhodować w domu Nie potrzebujesz ogrodu, aby móc korzystać z dobroczynnych właściwości ziół. Wystarczy postawić doniczki (...) z roślinami na balkonie lub nawet w kuchni i od czasu do czasu je podlewać....

Zioła i przyprawy

Nieocenione właściwości rozmarynu lekarskiego

Nieocenione właściwości rozmarynu lekarskiego

gościom weselnym. Z czasem odkryto, że roślina ta jest doskonałą przyprawą w kuchni, a ponadto wykazuje wiele właściwości leczniczych. Niepozorna (...) krzewinka potrafi zneutralizować nawet toksyczne, rakotwórcze substancje! Dlaczego...