Cynamon leczy cukrzycę!

Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw znanych ludzkości. Powstaje z kory drzewa, które pierwotnie występowało we wschodniej i północno-wschodniej Azji. Powszechnie znanym rodzajem tego zioła jest cynamonowiec chiński. Słodszą, a zarazem droższą formą jest cynamon cejloński. Cynamon jest nie tylko świetnym dodatkiem do potraw, ale także ziołem posiadającym szeroki zakres działań leczniczych. Już starożytni cenili właściwości zdrowotne tej rośliny.

Właściwości cynamonu dawniej i dziś

Laseczki cynamonu

Cynamon to jedna z najstarszych przypraw znanych ludzkości.

W tradycyjnej medycynie chińskiej (ok. 2800 r. p.n.e.) stosowano cynamon w leczeniu przeziębienia, trudności trawiennych, nudności, biegunki oraz bolesnych miesiączek. Egipcjanie używali tego zioła w procesie balsamowania, a także w celu przechowywania mięsa. W starożytnym Rzymie stosowano cynamon nie tylko w leczeniu dolegliwości ciała, ale także duszy. Używano go jako środka do leczenia kaszlu i przeziębienia oraz okadzano nim mieszkanie, aby wypłoszyć złe duchy. Medycyna ajurwedyczna (starohinduska) zalecała stosowanie cynamonu w walce z cukrzycą oraz niestrawnością. W związku z leczniczymi właściwościami używa się cynamonu jako składnika herbaty chai, wspomagającej trawienie nabiału i owoców. Jako olej cynamon jest stosowany w aromaterapii w celu ukojenia nerwów.

Polecane wideo:

Cynamon ma dodatkowe właściwości. Można go używać jako środka przeciwgrzybiczego w walce z infekcjami drożdżakowymi oraz grzybicą pochwy. Działając antybakteryjnie, cynamon pomaga w walce z wrzodami. Ma on swoje zastosowanie także jako płukanka uśmierzająca ból gardła. Cynamon używany jako przyprawa zawiera kumarynę - związek rozrzedzający krew. W związku z tym kobiety w ciąży nie powinny dodawać cynamonu do potraw, natomiast przyszłe matki chore na cukrzycę powinny skontaktować się z lekarzem przed wzbogaceniem diety o tę przyprawę.

Cynamon w walce z cukrzycą

Obecnie prowadzi się badania nad zastosowaniem cynamonu w leczeniu chorób, a w szczególności cukrzycy. Naukowcy ze Szwecji przeprowadzili eksperyment, w którym jednej grupie osób podano pudding ryżowy z cynamonem, a drugiej ryż bez tej przyprawy. Okazało się, że u osób, które zjadły potrawę z cynamonem, obniżył się poziom cukru we krwi. Naukowcy podejrzewają, że cynamon spowalnia procesy trawienne, zostawiając ciału więcej czasu na rozkład węglowodanów, które podnoszą poziom cukru w krwiobiegu. Wyniki badań nie były jednak do końca wiarygodne z powodu zbyt małej liczby uczestników (tylko 14 osób brało udział w badaniu).

Następne badania przeprowadzone przez naukowców miały na celu zbadanie właściwości leczniczych cynamonu w formie pigułki. Osoby cierpiące z powodu cukrzycy typu 2 zażywały 1,6 grama cynamonu dziennie (równowartość pełnej łyżeczki). Po miesiącu u każdego z badanych zaobserwowano spadek poziomu glukozy we krwi, u niektórych nawet o 29%. Dodatkowo, w krwi badanych wykryto redukcję trójglicerydów (23-30%) oraz spadek poziomu cholesterolu (12-26%). Badania przeprowadzone na kobietach w okresie postmenopauzalnym potwierdziły te wyniki.

Zaglądając do szafki kuchennej, rzadko zdajemy sobie sprawę z właściwości spożywanych produktów. Cynamon nie jest jedyną przyprawą, która ma swoje zastosowanie w medycynie. Bazylia, kminek, oregano czy nawet ostra papryka mają właściwości lecznicze. Naprawdę warto wkomponować tak drogocenne produkty w codzienną dietę.

Komentarze (5)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zioła i przyprawy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Zioła i przyprawy
Zioła i przyprawy

Glistnik jaskółcze ziele - właściwości zdrowotne

Glistnik jaskółcze ziele - właściwości zdrowotne

Jaskółcze ziele - trujące źródło zdrowia Chociaż nazwa glistnik jaskółcze ziele może wydawać się obca, jest to roślina pospolita na całym obszarze Polski. Nawet się nie spodziewamy, że przy drogach, w lasach czy nad brzegami rzek rośnie tak wartościowe...

Zioła i przyprawy

Moc ukryta w papryce

Moc ukryta w papryce

Przyprawa na zdrowie Zmielona papryka w proszku to nie tylko piękna dekoracja potraw. Powstaje ona w wyniku mielenia suszonych warzyw (...) , zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej związanej z wiekiem i katarakcie. To one nadają też przyprawie...

Zioła i przyprawy

Estragon - zioło zdrowia i urody

Estragon - zioło zdrowia i urody

Wężowe zioło Stosowany kiedyś głównie jako antidotum na jad wężowy, estragon jest obecnie cenioną przyprawą królującą w kuchni francuskiej (...) wykorzystuje się ją także w Ameryce Północnej i na Bliskim Wschodzie. Choć...

Zioła i przyprawy

Tajemnicze GOPO

Tajemnicze GOPO Odtwórz wideo

Już od starożytności dzika róża była znana z korzystnego oddziaływania na organizm człowieka. Płatki róży są wykorzystywane do owocowych konfitur, likierów i soków. Owoce znajdują zastosowanie w lecznictwie, m.in. na przeziębienie (dzięki dużej zawartości...

Zioła i przyprawy

Dlaczego warto jeść sumak?

Dlaczego warto jeść sumak?

Właściwości przyprawy Na dzikich krzewach występujących w rejonie Morza Śródziemnego rosną czerwone kulki, które po ususzeniu i rozdrobnieniu stają (...) się aromatyczną przyprawą. Sumak ma kwaśny, lekko owocowy smak...

Zioła i przyprawy

Wrotycz pospolity

Wrotycz pospolity

Badania nad stosowanymi od wieków roślinami pozwalają w naukowy sposób potwierdzić ich skuteczność w leczeniu chorób.

Zioła i przyprawy

Wartości lecznicze czosnku

Wartości lecznicze czosnku

Czosnek skutecznie chroni przed infekcjami o charakterze bakteryjnym i wirusowym. Powinny polubić go osoby ze skłonnościami do drożdżaków i pleśniawek.

Zioła i przyprawy

Najzdrowsze zioła, które powinniśmy dodawać do posiłków

Najzdrowsze zioła, które powinniśmy dodawać do posiłków

Niepozorne źródło zdrowia Nic nie poprawi smaku naszych potraw lepiej niż szczypta aromatycznych ziół. To prawdziwe cuda natury, za sprawą (...) najbardziej wartościowe zioła stosowane w kuchni. Oregano Garbniki, przeciwutleniacze...

Zioła i przyprawy

Dlaczego warto jeść koperek?

Dlaczego warto jeść koperek?

z ust. Odchudza Jeżeli chcesz pozbyć się dodatkowych kilogramów, warto abyś włączył koperek ogrodowy do swojej codziennej diety. Zioło przyspiesza

Zioła i przyprawy

Berbere - przyprawa dla miłośników pikantności!

Berbere - przyprawa dla miłośników pikantności!

Berbere - początki przyprawy Berbere jest ognistą przyprawą wywodzącą się z kuchni etiopskiej. Nazwa pochodzi od ludu Berberów, zamieszkałego Saharę (...) i Północną Afrykę. Przyprawę stosuje się przede...