Cynamon leczy cukrzycę!

Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw znanych ludzkości. Powstaje z kory drzewa, które pierwotnie występowało we wschodniej i północno-wschodniej Azji. Powszechnie znanym rodzajem tego zioła jest cynamonowiec chiński. Słodszą, a zarazem droższą formą jest cynamon cejloński. Cynamon jest nie tylko świetnym dodatkiem do potraw, ale także ziołem posiadającym szeroki zakres działań leczniczych. Już starożytni cenili właściwości zdrowotne tej rośliny.

Właściwości cynamonu dawniej i dziś

W tradycyjnej medycynie chińskiej (ok. 2800 r. p.n.e.) stosowano cynamon w leczeniu przeziębienia, trudności trawiennych, nudności, biegunki oraz bolesnych miesiączek. Egipcjanie używali tego zioła w procesie balsamowania, a także w celu przechowywania mięsa. W starożytnym Rzymie stosowano cynamon nie tylko w leczeniu dolegliwości ciała, ale także duszy. Używano go jako środka do leczenia kaszlu i przeziębienia oraz okadzano nim mieszkanie, aby wypłoszyć złe duchy. Medycyna ajurwedyczna (starohinduska) zalecała stosowanie cynamonu w walce z cukrzycą oraz niestrawnością. W związku z leczniczymi właściwościami używa się cynamonu jako składnika herbaty chai, wspomagającej trawienie nabiału i owoców. Jako olej cynamon jest stosowany w aromaterapii w celu ukojenia nerwów.

Cynamon ma dodatkowe właściwości. Można go używać jako środka przeciwgrzybiczego w walce z infekcjami drożdżakowymi oraz grzybicą pochwy. Działając antybakteryjnie, cynamon pomaga w walce z wrzodami. Ma on swoje zastosowanie także jako płukanka uśmierzająca ból gardła. Cynamon używany jako przyprawa zawiera kumarynę - związek rozrzedzający krew. W związku z tym kobiety w ciąży nie powinny dodawać cynamonu do potraw, natomiast przyszłe matki chore na cukrzycę powinny skontaktować się z lekarzem przed wzbogaceniem diety o tę przyprawę.

Polecane wideo:

Cynamon w walce z cukrzycą

Obecnie prowadzi się badania nad zastosowaniem cynamonu w leczeniu chorób, a w szczególności cukrzycy. Naukowcy ze Szwecji przeprowadzili eksperyment, w którym jednej grupie osób podano pudding ryżowy z cynamonem, a drugiej ryż bez tej przyprawy. Okazało się, że u osób, które zjadły potrawę z cynamonem, obniżył się poziom cukru we krwi. Naukowcy podejrzewają, że cynamon spowalnia procesy trawienne, zostawiając ciału więcej czasu na rozkład węglowodanów, które podnoszą poziom cukru w krwiobiegu. Wyniki badań nie były jednak do końca wiarygodne z powodu zbyt małej liczby uczestników (tylko 14 osób brało udział w badaniu).

Następne badania przeprowadzone przez naukowców miały na celu zbadanie właściwości leczniczych cynamonu w formie pigułki. Osoby cierpiące z powodu cukrzycy typu 2 zażywały 1,6 grama cynamonu dziennie (równowartość pełnej łyżeczki). Po miesiącu u każdego z badanych zaobserwowano spadek poziomu glukozy we krwi, u niektórych nawet o 29%. Dodatkowo, w krwi badanych wykryto redukcję trójglicerydów (23-30%) oraz spadek poziomu cholesterolu (12-26%). Badania przeprowadzone na kobietach w okresie postmenopauzalnym potwierdziły te wyniki.

Zaglądając do szafki kuchennej, rzadko zdajemy sobie sprawę z właściwości spożywanych produktów. Cynamon nie jest jedyną przyprawą, która ma swoje zastosowanie w medycynie. Bazylia, kminek, oregano czy nawet ostra papryka mają właściwości lecznicze. Naprawdę warto wkomponować tak drogocenne produkty w codzienną dietę.

Komentarze (4)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zioła i przyprawy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zioła i przyprawy
Zioła i przyprawy

Herbata z dzikiej róży

Właściwości dzikiej róży były znane już w starożytności. Płatki kwiatu stanowiły popularne perfumy i dodatek do kąpieli. Starożytni Rzymianie wypychali poduszki płatkami róż w celu osiągnięcia spokojnego snu. Dzika róża zawiera bogate substancje czynne,...

Zioła i przyprawy

Kozieradka - zioło dla zdrowia i urody

Kozieradka - zioło dla zdrowia i urody

są cenione w kuchni. Wykorzystuje się ją jako przyprawę m.in. w kuchni hinduskiej oraz tajlandzkiej. Jest składnikiem różnych zup, sosów, makaronów, bywa (...) na stołach jako dodatek do różnych potraw. Od dawna jest ona cenioną...

Zioła i przyprawy

Roślina doniczkowa o zdrowotnych właściwościach: żyworódka pierzasta

Roślina doniczkowa o zdrowotnych właściwościach: żyworódka pierzasta

Jak pielęgnować roślinę? W przypadku żyworódki należy unikać zbyt częstego podlewania. Nadmiar wody jest u tej rośliny przyczyną szybkiego gnicia korzeni. Najlepiej umiejscowić ją na parapecie okiennym, aby zapewnić jej wystarczającą ilość światła słonecznego.Właściwości...

Zioła i przyprawy

Właściwości lecznicze goździków

Właściwości lecznicze goździków

. Sprawdź, na jakie problemy ze zdrowiem pomoże ci ta przyprawa. Źródło cennych składników Niepozorne goździki wyróżniają się zawartością antyoksydantów (...) . Po ciężkim dniu warto zaparzyć sobie herbatę z dodatkiem goździków lub wypić...

Zioła i przyprawy

Prozdrowotne właściwości trawy cytrynowej

Prozdrowotne właściwości trawy cytrynowej

Jak wygląda trawa cytrynowa? To roślina o cienkich i długich liściach, która ma cytrynowy zapach. To ze względu na zawartość olejku eterycznego obecnego także w skórce cytryny. Trawa cytrynowa nadaje potrawom łagodny, słodki smak. Może być sproszkowana,...

Zioła i przyprawy

Babki lecznicze - rodzaje i właściwości

Babki lecznicze - rodzaje i właściwości

poprawiona zostaje perystaltyka jelit.Preparaty ziołowe z wyciągu z babki jajowatej pomagają także pozbyć się biegunki. Z masy jelitowej zioła (...) wagę. Jej stosowanie powstrzymuje nadmierny apetyt. Zioła wypite trzy...

Zioła i przyprawy

Właściwości zdrowotne szafranu

Właściwości zdrowotne szafranu

Ekskluzywna przyprawa Szafran znany jest z tego, że dodaje potrawom wyjątkowego posmaku. Nie jest to przyprawa tania - szafran uznawany (...) wyznacznikiem aspektu odżywczego przyprawy jest 28 gramów...

Zioła i przyprawy

Magiczne właściwości cynamonu

Magiczne właściwości cynamonu

wierzeń noszenie go przy sobie miało zapewnić zdrowie i powodzenie. Cynamon, bo o nim mowa, pochodzi z Cejlonu i dziś jest przyprawą wykorzystywaną (...) , że odzyskuje ona zdrowy, naturalny kolor i blask. Działa przeciwgrzybiczo. Wzmocniony...

Zioła i przyprawy

Właściwości werbeny cytrynowej

Właściwości werbeny cytrynowej

Właściwości werbeny cytrynowej Choć dziś werbena cytrynowa jest nieco zapomniana, nasi przodkowie z powodzeniem wykorzystywali ją przy przeziębieniach, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych i gorączce. Zawarta w niej werbenalina działa napotnie,...