Kumaryna

Kumaryna to substancja chemiczna o zapachu świeżego siana. Występuje naturalnie w niektórych roślinach, a szczególnie w cynamonie. Kumaryna ma działanie rozkurczowe i przeciwobrzękowe, ale ze względu na jej toksyczne właściwości nie stosuje się jej w medycynie, gdyż może wywołać marskość lub raka wątroby. Tylko w niewielkich ilościach wykorzystuje się ją w niektórych gałęziach przemysłu.

Właściwości kumaryny

Kumaryna trudno rozpuszcza się w wodzie, ale za to w alkoholach, eterze i tłuszczach bez większego problemu. Zapach kumaryny przypomina suche siano połączone z ekstraktem z wanilii. Smak kumaryny jest nieco piekący, podana doustnie do organizmu łatwo ulega wchłonięciu z jelit do limfy i krwi. Dystrybucję kumaryny do organizmu przyspieszają pokarmy tłuste i alkohol.

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

Produkty, które zawierają kumarynę:

  • cynamon,
  • herbaty z cynamonem,
  • płatki śniadaniowe z cynamonem,
  • niektóre pierniki,
  • ciasta i inne słodycze zawierające cynamon.

Kumaryna to naturalna substancja, która występuje w niektórych roślinach, głównie trawach, a także w niektórych przyprawach, np. w cynamonie. Ma zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, mydlarskim, tytoniowym i spirytusowym. Jest używana do maskowania zapachu niektórych wyrobów przemysłowych. Kumaryna zawarta w wielu roślinach jest stosowana w lekach przeciwkrzepliwych. Leki te mają podobną budowę do witaminy K, a ich podanie wywołuje stan odpowiadający niedoborowi tej witaminy. Przyprawa kuchenna występuje także w jednym z gatunków trawy, który popularnie nazywa się „żubrówką” (turówka wonna). Używa się jej do barwienia alkoholu. Kumaryna znajduje się w wielu produktach dostępnych na rynku. Według niektórych badań, kumaryna znajdująca się w cynamonie okazuje się bardzo groźna dla zdrowia człowieka, oczywiście jeśli jest spożywana w dużych dawkach.

Kumaryna w cynamonie

Któż z nas nie lubi płatków, bułeczek czy ciast z cynamonem. Niestety, jak twierdzą eksperci, jeśli chcemy jeść zdrowo, powinniśmy ograniczyć spożywanie tych produktów. Przyprawa cynamon zawiera bowiem substancję zwaną kumaryną, która w dużych ilościach może spowodować bardzo negatywne skutki dla naszego zdrowia. Najwięcej tego szkodliwego związku wykryto w odmianie cynamonu zwanej cassia („kasja”). Jest on tańszy od cynamonu cejlońskiego, a przez to powszechniej dostępny na polskim rynku. Pamiętaj, by robiąc zakupy, spoglądać na ulotkę i sprawdzać zawartość kumaryny w danym produkcie. Staraj się wybierać cynamon cejloński, który posiada mniejszą ilość tej szkodliwej substancji. Naturalne właściwości cynamonu cejlońskiego nie są tak toksyczne jak odmiany „kasja”.

Jeśli zależy ci na zdrowym odżywianiu i unikaniu substancji toksycznych, powinieneś ograniczyć ilość kumaryny w swojej diecie. Bezpieczna dawka, którą można spożyć jednego dnia nie powinna przekroczyć 0,1 mg na kilogram masy ciała. Warto zatem, znając swoją masę, obliczyć sobie dopuszczalną dla organizmu ilość spożywanej kumaryny. Eksperci radzą, aby ze względu na zawartość kumaryny w cynamonie, jeść nie częściej niż jedną porcję raz w tygodniu. Zatem należy ograniczyć spożycie ciastek i płatków śniadaniowych, które zawierają cynamon.

Komentarze (11)
~Mateusz Donajski
~Mateusz Donajski 8 miesięcy temu

Bzdura, kumaryna dla ludzi jest bezpieczna i nie ma żadnych skutków ubocznych. Odsyłam do prac naukowych, np.: Marta Malinowska, Katarzyna Bielawska METABOLIZM I WŁAŚCIWOŚCI ANTYOKSYDACYJNE KUMARYN

Odpowiedz
~bieda panie bieda
~bieda panie bieda 11 miesięcy temu

Haha. Na tym samym portalu w artykule "Przyprawy, które leczą" napisaliście, żeby jeść pół łyżeczki cynamonu dziennie ze względu na jego właściwości prozdrowotne, a tu informacja, żeby ograniczać spożycie cynamonu i jeść maksymalnie jedną porcję w tygodniu. LOL. Z przykrością stwierdzam, że ten portal to syf.

Odpowiedz
~bieda panie bieda
~bieda panie bieda 11 miesięcy temu

Artykuł tzw. "z du**". Dlaczego nie ma żadnych źródeł przedstawianych tez? Autorka jest jakimś autorytetem w dziedzinie toksykologii? Po co straszycie ludzi? Kumaryna podczas metabolizmu ulega hydroksylowaniu w pozycji C7 do 7-hydroksykumaryny, która ma działanie antyoksydacyjne (tak jak wit C, wit. A i wit. E), liczne badania in vivo i in vitro wykazały że ma ona toksyczny wpływ ale jedynie na organizmy szczura, gdzie podczas szlaku metabolicznego tworzy się bardzo reaktywny związek przejściowy 3,4-epoksyd, który rozpada się do aldehydu. Aldehydy jak powszechnie wiadomo są toksyczne stąd negatywne skutki kumaryny ale na szczury. [Kostova I., Synthetic and natural coumarins as antioxidants, Mini Rev. med. Chem. 2006; 6 (4) 365-374]

Odpowiedz
~Anty urzędnik
~Anty urzędnik ponad rok temu

@~Witold: wiem - kumaryna i jej działanie jest znane od lat i potwierdzone w badaniach, ale koncerny jak napisał Smakosz mają swoje sowicie opłacane "wyniki", które mają zastraszyć potencjalnych pacjentów i skierować na drogę farmakologii, chemii i innego syfu. Brzmi jak teoria spiskowa? Owszem, i ma tak brzmieć bo niestety niektóre teorie są przepełnione prawdą.

Odpowiedz
~Smakosz
~Smakosz ponad rok temu

@~Witold: A skąd wiesz, że tak nie jest? Wyniki "badań", określające kumarynę jako wielce szkodliwą, są preparowane na zamówienie przemysłu farmakologicznego. Kumaryną rzeczywiście można się zatruć, ale trzeba byłoby ją jeść albo w czystej postaci, albo np. jeść cynamon łyżkami

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zioła i przyprawy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Zioła i przyprawy
Zioła i przyprawy

Zioła, które obniżają ciśnienie

Zioła, które obniżają ciśnienie

diastoliczne zostało obniżone. Zioła to samo zdrowie! Powyższe przykłady ziół i przypraw są dowodem na to, że zmiana nawyków żywieniowych (...) składająca się z dużej ilości warzyw i owoców oraz mniejszej...

Zioła i przyprawy

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

Zioła - podstawa domowego ogródka Zioła to jedne z najłatwiejszych do hodowania roślin w domu. Nie potrzebują wiele miejsca, a świeże są znakomitym (...) dodatkiem do sałatek, soków, zup i innych potraw. Poza tym posiadanie...

Zioła i przyprawy

Zdrowotne właściwości musztardy

Zdrowotne właściwości musztardy

przyprawy - najlepsza dla ciebie może okazać się musztarda stołowa - pasuje do sałatek, kanapek, mięs i sosu winegret. Delikatniejsza jest musztarda

Zioła i przyprawy

Ocet balsamiczny - sekret zdrowia i urody

Ocet balsamiczny - sekret zdrowia i urody

Brunatne złoto Wykorzystywany przez mistrzów kuchni całego świata ocet balsamiczny, w rejonie Morza Śródziemnego znany jest od tysięcy lat. Jego owianą tajemnicą recepturę przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie, a jako produkt ekskluzywny gościł...

Zioła i przyprawy

Dlaczego cynamon jest dobry dla mózgu?

Dlaczego cynamon jest dobry dla mózgu?

Właściwości cynamonu O tym, że cynamon rewelacyjnie działa na nasze zdrowie, wiedzieli już starożytni Grecy. Współcześnie jest hitem wśród przypraw (...) i korzennego aromatu. Za co cenimy tę przyprawę? Cynamon pozytywnie...

Zioła i przyprawy

Jakie przyprawy ułatwiają odchudzanie?

Jakie przyprawy ułatwiają odchudzanie?

glukozy we krwi. To jedna z najlepszych przypraw na utratę wagi, dlatego powinna znaleźć się w menu każdej odchudzającej się osoby. Eksperci radzą (...) Pieprz czarny to podstawowa przyprawa w każdej kuchni. Jeśli dotąd...

Zioła i przyprawy

Szałwia - zioło o wielu leczniczych właściwościach

Szałwia - zioło o wielu leczniczych właściwościach

Lecznicza roślina Nazwa tego zioła pochodzi od łacińskiego słowa salvere, czyli leczyć lub ratować. Szałwia w pełni zasługuje na to określenie (...) wypić ją po posiłku, aby pobudzić produkcję soków trawiennych. Zioło...

Zioła i przyprawy

Przyprawy na wzmocnienie odporności

Przyprawy na wzmocnienie odporności

. W kuchennych szafkach kryją się też inne produkty o leczniczych właściwościach - przyprawy. Dodają smaku i aromatu potrawom, a przy okazji dobrze (...) wpływają na kondycję i stan organizmu. Jakie przyprawy warto...

Zioła i przyprawy

Nieocenione właściwości rozmarynu

Nieocenione właściwości rozmarynu

odkryto, że roślina ta jest doskonałą przyprawą w kuchni, a ponadto wykazuje wiele właściwości leczniczych. Niepozorna krzewinka potrafi zneutralizować (...) nawet toksyczne, rakotwórcze substancje! Dlaczego warto dodawać go do potraw? Rozmaryn...

Zioła i przyprawy

Zioła, które warto hodować w domu

Zioła, które warto hodować w domu

Zioła, które warto wyhodować w domu Nie potrzebujesz ogrodu, aby móc korzystać z dobroczynnych właściwości ziół. Wystarczy postawić doniczki (...) z roślinami na balkonie lub nawet w kuchni i od czasu do czasu je podlewać....