Kumaryna

Kumaryna to substancja chemiczna o zapachu świeżego siana. Występuje naturalnie w niektórych roślinach, a szczególnie w cynamonie. Kumaryna ma działanie rozkurczowe i przeciwobrzękowe, ale ze względu na jej toksyczne właściwości nie stosuje się jej w medycynie, gdyż może wywołać marskość lub raka wątroby. Tylko w niewielkich ilościach wykorzystuje się ją w niektórych gałęziach przemysłu.

Właściwości kumaryny

Kumaryna trudno rozpuszcza się w wodzie, ale za to w alkoholach, eterze i tłuszczach bez większego problemu. Zapach kumaryny przypomina suche siano połączone z ekstraktem z wanilii. Smak kumaryny jest nieco piekący, podana doustnie do organizmu łatwo ulega wchłonięciu z jelit do limfy i krwi. Dystrybucję kumaryny do organizmu przyspieszają pokarmy tłuste i alkohol.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Produkty, które zawierają kumarynę:

  • cynamon,
  • herbaty z cynamonem,
  • płatki śniadaniowe z cynamonem,
  • niektóre pierniki,
  • ciasta i inne słodycze zawierające cynamon.

Kumaryna to naturalna substancja, która występuje w niektórych roślinach, głównie trawach, a także w niektórych przyprawach, np. w cynamonie. Ma zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, mydlarskim, tytoniowym i spirytusowym. Jest używana do maskowania zapachu niektórych wyrobów przemysłowych. Kumaryna zawarta w wielu roślinach jest stosowana w lekach przeciwkrzepliwych. Leki te mają podobną budowę do witaminy K, a ich podanie wywołuje stan odpowiadający niedoborowi tej witaminy. Przyprawa kuchenna występuje także w jednym z gatunków trawy, który popularnie nazywa się „żubrówką” (turówka wonna). Używa się jej do barwienia alkoholu. Kumaryna znajduje się w wielu produktach dostępnych na rynku. Według niektórych badań, kumaryna znajdująca się w cynamonie okazuje się bardzo groźna dla zdrowia człowieka, oczywiście jeśli jest spożywana w dużych dawkach.

Kumaryna w cynamonie

Któż z nas nie lubi płatków, bułeczek czy ciast z cynamonem. Niestety, jak twierdzą eksperci, jeśli chcemy jeść zdrowo, powinniśmy ograniczyć spożywanie tych produktów. Przyprawa cynamon zawiera bowiem substancję zwaną kumaryną, która w dużych ilościach może spowodować bardzo negatywne skutki dla naszego zdrowia. Najwięcej tego szkodliwego związku wykryto w odmianie cynamonu zwanej cassia („kasja”). Jest on tańszy od cynamonu cejlońskiego, a przez to powszechniej dostępny na polskim rynku. Pamiętaj, by robiąc zakupy, spoglądać na ulotkę i sprawdzać zawartość kumaryny w danym produkcie. Staraj się wybierać cynamon cejloński, który posiada mniejszą ilość tej szkodliwej substancji. Naturalne właściwości cynamonu cejlońskiego nie są tak toksyczne jak odmiany „kasja”.

Jeśli zależy ci na zdrowym odżywianiu i unikaniu substancji toksycznych, powinieneś ograniczyć ilość kumaryny w swojej diecie. Bezpieczna dawka, którą można spożyć jednego dnia nie powinna przekroczyć 0,1 mg na kilogram masy ciała. Warto zatem, znając swoją masę, obliczyć sobie dopuszczalną dla organizmu ilość spożywanej kumaryny. Eksperci radzą, aby ze względu na zawartość kumaryny w cynamonie, jeść nie częściej niż jedną porcję raz w tygodniu. Zatem należy ograniczyć spożycie ciastek i płatków śniadaniowych, które zawierają cynamon.

Komentarze (11)
~Mateusz Donajski
~Mateusz Donajski 10 miesięcy temu

Bzdura, kumaryna dla ludzi jest bezpieczna i nie ma żadnych skutków ubocznych. Odsyłam do prac naukowych, np.: Marta Malinowska, Katarzyna Bielawska METABOLIZM I WŁAŚCIWOŚCI ANTYOKSYDACYJNE KUMARYN

Odpowiedz
~bieda panie bieda
~bieda panie bieda ponad rok temu

Haha. Na tym samym portalu w artykule "Przyprawy, które leczą" napisaliście, żeby jeść pół łyżeczki cynamonu dziennie ze względu na jego właściwości prozdrowotne, a tu informacja, żeby ograniczać spożycie cynamonu i jeść maksymalnie jedną porcję w tygodniu. LOL. Z przykrością stwierdzam, że ten portal to syf.

Odpowiedz
~bieda panie bieda
~bieda panie bieda ponad rok temu

Artykuł tzw. "z du**". Dlaczego nie ma żadnych źródeł przedstawianych tez? Autorka jest jakimś autorytetem w dziedzinie toksykologii? Po co straszycie ludzi? Kumaryna podczas metabolizmu ulega hydroksylowaniu w pozycji C7 do 7-hydroksykumaryny, która ma działanie antyoksydacyjne (tak jak wit C, wit. A i wit. E), liczne badania in vivo i in vitro wykazały że ma ona toksyczny wpływ ale jedynie na organizmy szczura, gdzie podczas szlaku metabolicznego tworzy się bardzo reaktywny związek przejściowy 3,4-epoksyd, który rozpada się do aldehydu. Aldehydy jak powszechnie wiadomo są toksyczne stąd negatywne skutki kumaryny ale na szczury. [Kostova I., Synthetic and natural coumarins as antioxidants, Mini Rev. med. Chem. 2006; 6 (4) 365-374]

Odpowiedz
~Anty urzędnik
~Anty urzędnik ponad rok temu

@~Witold: wiem - kumaryna i jej działanie jest znane od lat i potwierdzone w badaniach, ale koncerny jak napisał Smakosz mają swoje sowicie opłacane "wyniki", które mają zastraszyć potencjalnych pacjentów i skierować na drogę farmakologii, chemii i innego syfu. Brzmi jak teoria spiskowa? Owszem, i ma tak brzmieć bo niestety niektóre teorie są przepełnione prawdą.

Odpowiedz
~Smakosz
~Smakosz ponad rok temu

@~Witold: A skąd wiesz, że tak nie jest? Wyniki "badań", określające kumarynę jako wielce szkodliwą, są preparowane na zamówienie przemysłu farmakologicznego. Kumaryną rzeczywiście można się zatruć, ale trzeba byłoby ją jeść albo w czystej postaci, albo np. jeść cynamon łyżkami

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zioła i przyprawy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Zioła i przyprawy
Zioła i przyprawy

Magiczne właściwości cynamonu

Magiczne właściwości cynamonu

wierzeń noszenie go przy sobie miało zapewnić zdrowie i powodzenie. Cynamon, bo o nim mowa, pochodzi z Cejlonu i dziś jest przyprawą wykorzystywaną (...) maseczki do twarzy Wzmocniony organizm Cynamon należy do grupy przypraw...

Zioła i przyprawy

Sól jest niezbędna do życia (WIDEO)

Sól jest niezbędna do życia (WIDEO) Odtwórz wideo

Sól w diecie - ile można spożywać? Wypowiedź: Justyna Mizera, dietetyk sportowy, autorka bloga www.zMizerami.pl. Niesolone nie smakuje. Natomiast słone jest niezdrowe - tak mówi wielu dietetyków. Czy sól rzeczywiście jest aż tak niezdrowa? Okazuje się,...

Zioła i przyprawy

Babki lecznicze - rodzaje i właściwości

Babki lecznicze - rodzaje i właściwości

jajowatej pomagają także pozbyć się biegunki. Z masy jelitowej zioła odciągają nadmiar wody. Nasiona i łuski babki mają właściwości osłaniające (...) . Mogą być stosowane np. podczas choroby wrzodowej. Babka pomaga utrzymać prawidłową...

Zioła i przyprawy

W jaki sposób salsefia wpływa na zdrowie?

W jaki sposób salsefia wpływa na zdrowie?

Dlaczego warto zainteresować się salsefią? Właściwości zdrowotne salsefii (inaczej kozibród porolistny) znane były już w starożytności. W Polsce roślina ta pojawiła się za czasów króla Stanisława Augusta Poniatowskiego. Początkowo również wykorzystywana...

Zioła i przyprawy

Herbata z dzikiej róży (WIDEO)

Herbata z dzikiej róży (WIDEO) Odtwórz wideo

Właściwości dzikiej róży były znane już w starożytności. Płatki kwiatu stanowiły popularne perfumy i dodatek do kąpieli. Starożytni Rzymianie wypychali poduszki płatkami róż w celu osiągnięcia spokojnego snu. Dzika róża zawiera bogate substancje czynne,...

Zioła i przyprawy

Roślina doniczkowa o zdrowotnych właściwościach: żyworódka pierzasta

Roślina doniczkowa o zdrowotnych właściwościach: żyworódka pierzasta

Jak pielęgnować roślinę? W przypadku żyworódki należy unikać zbyt częstego podlewania. Nadmiar wody jest u tej rośliny przyczyną szybkiego gnicia korzeni. Najlepiej umiejscowić ją na parapecie okiennym, aby zapewnić jej wystarczającą ilość światła słonecznego. Właściwości...

Zioła i przyprawy

Właściwości zdrowotne szafranu

Właściwości zdrowotne szafranu

niedocenianych ziół i przypraw Wpływ skladników odżywczych szafranu na zdrowie Mangan zawarty w dużych ilościach w szafranie reguluje stężenie glukozy (...) Ekskluzywna przyprawa Szafran znany jest z...

Zioła i przyprawy

Zioła, które zmienią każdy posiłek w zdrowszy

Zioła, które zmienią każdy posiłek w zdrowszy

, pierwszy produkt zawiera dwa razy więcej antyoksydantów niż konkurent. Co więcej, oregano przoduje pod tym względem wśród innych ziół. Szałwia Jeśli chodzi (...) ) w konkurencji na zawartość przeciwutleniaczy znajduje się mięta pieprzowa....