Alkohol powoduje raka jelita!

Częste picie skraca życie – oczywiście jest tu mowa o alkoholu. Najnowsze badania wykazały, że nadmierne spożywanie alkoholu powoduje raka jelita grubego. Co roku jest rozpoznawanych 700 tysięcy nowych przypadków zachorowania na ten nowotwór. Stanowi on jedną z najczęstszych przyczyn zgonów na nowotwory złośliwe.

Alkohol a rak jelita grubego

Nowotwór jelita grubego jest najczęstszą przyczyną zgonów spośród chorób nowotworowych. Do czynników ryzyka powodujących raka jelita należą: brak błonnika w diecie, częste spożywanie pokarmów smażonych oraz grillowanych, a także palenie tytoniu, które zwiększa ryzyko śmierci z powodu raka jelita grubego u kobiet o 40%, a u mężczyzn o 30%. Ponadto do występowania nowotworu predysponują skłonności genetyczne, występowanie zaparć oraz brak aktywności fizycznej. Na podstawie najnowszej analizy badań epidemiologicznych przeprowadzonych w 61 krajach wykazano, że spożycie alkoholu powoduje raka jelita grubego. Osoby, które spożywają 1 drinka dziennie (50 g alkoholu), mają zwiększone ryzyko zachorowania o 21%, z kolei konsumowanie powyżej 50 g alkoholu zwiększa ryzyko zachorowania aż o 52%, w porównaniu do osób niespożywających alkoholu.

Polecane wideo:

50 g czystego alkoholu znajduje się w:

  • 100 g wódki,
  • 400 ml wina,
  • 1 litrze piwa (w 2 puszkach).

Proces rozwoju zmian nowotworowych jelita grubego może trwać nawet kilka lat, nie dając początkowo żadnych objawów. W zaawansowanym stadium choroby pojawiają się krwawienia z układu pokarmowego (kał często pokryty jest warstewką świeżej krwi), bóle brzucha oraz na przemian – zaparcia i biegunki. Ponadto zmienia się rytm wypróżnień. Wiele osób nie ma apetytu, chudnie i odczuwa nieprzyjemny smak w ustach. Utrata krwi w wyniku krwawień prowadzi do anemii oraz osłabienia organizmu. Zapadalność na nowotwór jelita grubego systematyczne zwiększa się, dlatego ciągle poszukuje się przyczyn występowania tego schorzenia oraz metod zapobiegania mu.

Alkohol jako czynnik kancerogenny

Wiele dotychczas przeprowadzonych badań wskazuje na związek pomiędzy spożywaniem alkoholu a zwiększonym ryzykiem zachorowania na choroby nowotworowe. Alkohol uważany jest za jedną z przyczyn wystąpienia raka wątroby. Konsumpcja napojów alkoholowych stanowi bezpośrednią przyczynę wystąpienia nowotworów wątroby u 20% nowo zdiagnozowanych przypadków tej choroby. Nowotwory jamy ustnej oraz gardła najczęściej kojarzone są z paleniem papierosów. Jednakże wykazano, że spośród wszystkich przypadków tej choroby około 35% jest następstwem picia alkoholu. Ponadto u osób, które spożywają codziennie alkohol, częściej występują zakażenia wirusem HPV, zwiększające ryzyko zachorowania na nowotwory. Podobnie jak w przypadku nowotworów jamy ustnej i gardła, rozwój raka przełyku jest związany z konsumpcją napojów alkoholowych, przy czym wzrost ryzyka zachorowania jest wyższy dla napojów wysokoprocentowych niż niskoprocentowych (piwo, wino). Nadużywanie alkoholu jest jednym z czynników predysponujących do rozwoju raka krtani. Liczne publikacje naukowe wskazują, że równoczesne spożywanie alkoholu oraz palenie tytoniu znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na raka w porównaniu do osób niepalących tytoniu i niepijących.

Komentarze (2)
~pawlo
~pawlo ponad rok temu

Fakt to poważną choroba zasada jest prosta dbasz o siebie -jest i będzie ok,odpuścisz sobie- czekaj na zaostrzenie i kwater w szpitalu,choruje na cu od 5lat fakt zdrowego trybu życia nie prowadziłem alkohol,palenie i fastfoody, dzisiaj mam 32lata i zdałem sobie sprawę że bez zdrowia nic nie ma sensu pije sporadycznie wino,rzuciłem palenie (to cholerstwo głównie powodowało krwawienie z jelita) chociaż miałem z tym problem nasluchalem się głupot że to pomaga przy cu do czasu kiedy mój lekarz nie wyczuł odemnie na wizycie tego cudownego zapachu skomentował krótko: to do czasu jak pan zobaczy ślady krwi to sobie podziekuje bo substancje tytoniu osłabiają jelito a co za tym idzie krwawienie,jem bez zdrowo i jestem szczęśliwym człowiekiem!

Odpowiedz
~olo
~olo ponad rok temu

Choruje na cu od 2 lat lekarz mi wprost powiedział że przy zaniedbaniu tej choroby powstanie nowotwór główną przyczyną mojego stanu był stres i palenie tak kto by pomyślał papieros a jelito niestety substancje tytoniu powodują pęknie naczyń krwionosnych a za tym krwawienie z odbytu. Z chorobą jelita niestety nie ma żartów !!!

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Alkohole
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Odchudzanie

agacia2000 • ostatni post 9 godzin temu

1

Pomocni lekarze

Artykuły Alkohole
Alkohole

Naturalne lekarstwa na kaca

Naturalne lekarstwa na kaca

i dodać plasterek cytryny. Gwarantujemy, że napój z imbiru szybko stawia na nogi i niweluje problemy z żołądkiem. Zobacz także: Sprawdź, które alkohole powodują najgorszego kaca

Alkohole

Właściwości piwa. Czy może być dobre dla zdrowia?

Właściwości piwa. Czy może być dobre dla zdrowia?

Złocisty napój na zdrowie Nauka pokazuje, że piwo może przynieść wiele korzyści dla zdrowia, mimo że powszechnie jest kojarzone negatywnie. Wystarczy pamiętać, aby zachować umiar w jego spożyciu (jedna porcja dziennie w przypadku kobiet oraz do dwóch...

Alkohole

Poznaj mity na temat kaca

Poznaj mity na temat kaca

wypitego alkoholu. Wino to najłagodniejszy wybór Fakt: Czerwone wino zawiera taninę, która u niektórych osób powoduje ból głowy. Słodowe alkohole

Alkohole

Cydr - alkohol dobry dla zdrowia?

Cydr - alkohol dobry dla zdrowia?

Moda na cydr Cydr, nazywany też jabłecznikiem, to napój o zawartości alkoholu ok. 1-8 proc. Powstaje z przefermentowanego soku jabłkowego z dojrzałych owoców. Jego wygląd może być klarowny, ale zdarzają się cydry mętne. Jego smak jest słodko-kwaśny, bardzo...

Alkohole

Napoje wysokoprocentowe

Napoje wysokoprocentowe

Każdy napój alkoholowy to źródło "pustych kalorii", pijąc napoje wyskokowe, nie dostarczamy organizmowi żadnych wartościowych składników. Czerwone wino wzmacnia układ odpornościowy, najnowsze badania dowiodły, że jest również bogate w wartościowe antyoksydanty.

Alkohole

Ciemne alkohole wywołują gorszego kaca!

Ciemne alkohole wywołują gorszego kaca! Odtwórz wideo

Aby uniknąć kaca należy pić powoli, a przede wszystkim z umiarem. Mało kto wie jednak, że dużo większego kaca może spowodować spożywanie ciemnych trunków takich jak np. burbon. Zjawisko takie jest wywołane przez toksyczne związki (kongenery, czyli cząsteczki...

Alkohole

Dlaczego warto pić czerwone wino?

Dlaczego warto pić czerwone wino?

Wino obniża poziom cholesterolu Badania wykazują, że czerwone winogrono, z którego produkuje się wino może mieć bardzo znaczący wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Dzieje się tak dzięki obecności w nim polifenoli (m.in. resweratrolu). Te w zależności...

Alkohole

Sprawdzone sposoby na poimprezowe dolegliwości

Sprawdzone sposoby na poimprezowe dolegliwości

Co powoduje poimprezowe dolegliwości? Wiele osób uskarża się na poimprezowe dolegliwości. Zbyt duża ilość jedzenia czy wypitego alkoholu sprawia, że na drugi dzień czujemy się zmęczeni i wyczerpani. O ile skutki całonocnej imprezy nie były tak uciążliwe...

Alkohole

Poznaj 9 mitów na temat alkoholu

Poznaj 9 mitów na temat alkoholu

Popularność alkoholu Alkohol to najpowszechniej używana używka, który sprawia, że jego entuzjaści często trafiają na pogotowie. Co ciekawe, 60% osób spożywających alkohol w dużych ilościach zdaje sobie sprawę z tego, że ich nawyki zwiększyły ryzyko negatywnych...