Niezwykłe właściwości papryczki chili

spis treści
rozwiń

Już dawno obalono mit, jakoby papryczka chili miała wywoływać wrzody żołądka i negatywnie wpływać na układ pokarmowy. Okazuje się, że w rzeczywistości ta niepozorna siostra słodkiej papryki nie tylko nie szkodzi, ale może nawet pomóc. Może więc warto przekonać się do jej ostrego smaku i wprowadzić ją do swojej diety?

1. Dostarczy składników odżywczych

Prozdrowotne właściwości papryczka chili zawdzięcza swojemu bogatemu składowi. W 100 g tego południowoamerykańskiego warzywa znajdziemy aż 240 proc. dziennego zapotrzebowania naszego organizmu na witaminę C, 39 proc. zapotrzebowania na witaminę B6 oraz 32 proc. na witaminę A. Swój ostry charakter zawdzięcza kapsaicynie, która według licznych badań ma działanie antybakteryjne, antynowotworowe, przeciwbólowe i przeciwcukrzycowe. W papryczce znajdziemy też potas, mangan, magnez i żelazo. Jak dzięki takim składnikom papryczka chili wpływa na nasze zdrowie?

Zobacz film: "Naturalne spalacze tłuszczu"

2. Ochroni twoje serce

Zawarta w papryczce chili kapsaicyna wspomaga ochronę serca dzięki swoim właściwościom obniżającym poziom cholesterolu we krwi. Pomoże też rozpuścić fibryny, które odpowiadają za tworzenie się zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Takie właściwości papryczki wyjaśniają, dlaczego w kulturach, w menu których używana jest często i w dużych ilościach, ryzyko wystąpienia ataku serca i udaru mózgu jest znacznie niższe niż w pozostałych częściach świata.

3. Pomoże spalić tłuszcz i zgubić dodatkowe kilogramy

Także w utracie wagi dzięki papryczce chili pierwsze skrzypce gra kapsaicyna. Oprócz tego, że ochroni twoje serce, jest też termogeniczna, co oznacza, że stymuluje spalanie tłuszczu w organizmie przez przyspieszenie metabolizmu i zwiększenie wytwarzania ciepła. Zrzucenie wagi jest więc na wyciągnięcie ręki każdego z nas, oczywiście o ile dietę paprykową połączymy z odpowiednią aktywnością fizyczną.

4. Pomoże w walce z rakiem

Według najnowszych badań kapsaicyna, odpowiedzialna za utrzymanie organizmu w dobrej kondycji, może też zabić komórki raka trzustki bez szkody dla pozostałych zdrowych komórek. Udowadniając działanie tej substancji, naukowcy wyjaśnili jednocześnie, dlaczego ludzie żyjący w Meksyku i Indiach, których dieta zaliczana jest do ostrych, mają tendencję do rzadszego zapadania na niektóre rodzaje nowotworów niż ludzie, których dieta jest określana jako mdła.

5. Zapobiegnie bólom głowy i migrenom

Inne badania pokazały, że spożywanie chili może przynieść ulgę w bólach głowy, migrenach oraz bólach zatok. Znana nam kapsaicyna hamuje neuropeptyd, który jest kluczowym nadajnikiem bólu w naszej głowie. Jeśli więc cierpisz na częste bóle głowy lub migreny, wybierz się do warzywniaka i zakup papryczkę chili.

6. Nie dopuści do powstania chorób układu pokarmowego

I znowu cudotwórcza kapsaicyna! Prowadzi do wyleczenia chorób zapalnych jelit i zabicie takich bakterii jak Helicobacter pylori, które prowadzą do powstawania wrzodów żołądka. Węgierskie badania pokazały, że chili zmniejsza produkcję kwasu żołądkowego oraz krwawienie żołądkowe związane z przyjmowaniem leków. Z kolei badania przeprowadzone w Azji dowiodły, że jedzenie chili zmniejsza ryzyko wystąpienia wrzodów nawet o 53 proc.

Jak ze wszystkim, tak i z papryczką chili trzeba uważać. Meksykańskie badania potwierdziły, że spożywanie równowartości 9 papryczek jalapeños dziennie podnosi ryzyko raka żołądka. Jeśli jednak wiemy, czym jest umiar, a pikantny smak w potrawach nam nie przeszkadza, to warto dodać tę sproszkowaną przyprawę lub świeże warzywo do każdego posiłku.

Zobacz także:

 

 

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!