Niezwykłe właściwości papryczki chili

Już dawno obalono mit, jakoby papryczka chili miała wywoływać wrzody żołądka i negatywnie wpływać na układ pokarmowy. Okazuje się, że w rzeczywistości ta niepozorna siostra słodkiej papryki nie tylko nie szkodzi, ale może nawet pomóc. Może więc warto przekonać się do jej ostrego smaku i wprowadzić ją do swojej diety?

Dostarczy składników odżywczych

Prozdrowotne właściwości papryczka chili zawdzięcza swojemu bogatemu składowi. W 100 g tego południowoamerykańskiego warzywa znajdziemy aż 240 proc. dziennego zapotrzebowania naszego organizmu na witaminę C, 39 proc. zapotrzebowania na witaminę B6 oraz 32 proc. na witaminę A. Swój ostry charakter zawdzięcza kapsaicynie, która według licznych badań ma działanie antybakteryjne, antynowotworowe, przeciwbólowe i przeciwcukrzycowe. W papryczce znajdziemy też potas, mangan, magnez i żelazo. Jak dzięki takim składnikom papryczka chili wpływa na nasze zdrowie?

Naturalne spalacze tłuszczu

Ochroni twoje serce

Zawarta w papryczce chili kapsaicyna wspomaga ochronę serca dzięki swoim właściwościom obniżającym poziom cholesterolu we krwi. Pomoże też rozpuścić fibryny, które odpowiadają za tworzenie się zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Takie właściwości papryczki wyjaśniają, dlaczego w kulturach, w menu których używana jest często i w dużych ilościach, ryzyko wystąpienia ataku serca i udaru mózgu jest znacznie niższe niż w pozostałych częściach świata.

Pomoże spalić tłuszcz i zgubić dodatkowe kilogramy

Także w utracie wagi dzięki papryczce chili pierwsze skrzypce gra kapsaicyna. Oprócz tego, że ochroni twoje serce, jest też termogeniczna, co oznacza, że stymuluje spalanie tłuszczu w organizmie przez przyspieszenie metabolizmu i zwiększenie wytwarzania ciepła. Zrzucenie wagi jest więc na wyciągnięcie ręki każdego z nas, oczywiście o ile dietę paprykową połączymy z odpowiednią aktywnością fizyczną.

Pomoże w walce z rakiem

Według najnowszych badań kapsaicyna, odpowiedzialna za utrzymanie organizmu w dobrej kondycji, może też zabić komórki raka trzustki bez szkody dla pozostałych zdrowych komórek. Udowadniając działanie tej substancji, naukowcy wyjaśnili jednocześnie, dlaczego ludzie żyjący w Meksyku i Indiach, których dieta zaliczana jest do ostrych, mają tendencję do rzadszego zapadania na niektóre rodzaje nowotworów niż ludzie, których dieta jest określana jako mdła.

Zapobiegnie bólom głowy i migrenom

Inne badania pokazały, że spożywanie chili może przynieść ulgę w bólach głowy, migrenach oraz bólach zatok. Znana nam kapsaicyna hamuje neuropeptyd, który jest kluczowym nadajnikiem bólu w naszej głowie. Jeśli więc cierpisz na częste bóle głowy lub migreny, wybierz się do warzywniaka i zakup papryczkę chili.

Nie dopuści do powstania chorób układu pokarmowego

I znowu cudotwórcza kapsaicyna! Prowadzi do wyleczenia chorób zapalnych jelit i zabicie takich bakterii jak Helicobacter pylori, które prowadzą do powstawania wrzodów żołądka. Węgierskie badania pokazały, że chili zmniejsza produkcję kwasu żołądkowego oraz krwawienie żołądkowe związane z przyjmowaniem leków. Z kolei badania przeprowadzone w Azji dowiodły, że jedzenie chili zmniejsza ryzyko wystąpienia wrzodów nawet o 53 proc.

Jak ze wszystkim, tak i z papryczką chili trzeba uważać. Meksykańskie badania potwierdziły, że spożywanie równowartości 9 papryczek jalapeños dziennie podnosi ryzyko raka żołądka. Jeśli jednak wiemy, czym jest umiar, a pikantny smak w potrawach nam nie przeszkadza, to warto dodać tę sproszkowaną przyprawę lub świeże warzywo do każdego posiłku.

 

Komentarze (50)
~Weronika
~Weronika 3 tygodnie temu

OOO nie wiedziałam o tym miodzie, czytałam wiele badań dotyczących kapsaicyny, ale na taką informację nie wpadłam. Sama biorę habaicynę, w której jest sproszkowane habanero i pierzga pszczela, zawsze zastanawiałam się skąd takie połączenie, a to pewnie chodzi o to o czym Ty piszesz. Czy możesz się podzielić tytułem artykułu?

Odpowiedz
~Bella
~Bella 2 miesiące temu

Jeśli chodzi o ostrość to wcale nie chili jest najostrzejsze. Są tak ostre mendy, że trzeba się do nich całościowo ubierać przy gotowaniu, w ciuchy ochronne - https://frushi.pl/najostrzejsze-papryczki-na-swiecie/

Odpowiedz
~Eugen
~Eugen 3 miesiące temu

Pozytywne testy na wyodrębnienie bezpiecznej formy kapsaicyny do naszego organizmu dowiodły, że najbezpieczniejszy efekt do naszego organizmu uzyskano poprzez absorpcję kapsaicyny w mieszance cukru trzcinowego i miodu. Nadmienić należy, że są to są wyłącznie osobiste odczucia oraz spostrzeżenia - stwierdzenia tzw grupy sympatyków chili (GSCH). Ostrzeżenie - kapsaicyna w trakcie stosowania nie toleruje tzw sąsiedztwa -używania żadnych leków chemicznych. Wyraźnie zaznacza się negatywny wpływ jakiejkolwiek postaci alkoholu na samopoczucie ( ból głowy ). Leki tzw rozkurczowe wywołują spowolnienie pracy serca a tym samym odczucie podczas snu zamierania - zatrzymania pracy serca i niemożliwość oddechu - bardzo groźny objaw.

Odpowiedz
~Eugen
~Eugen 3 miesiące temu

Opinia praktyków. Praktyczne działanie lecznicze chili było sprawdzane przez kilku entuzjastów poprzez okres 6 mcy . W dobranym zespole badawczym był biolog molekularny, lekarz (dr nauk medycznych) oraz osoby leczące się naturalnie posiadające znajomość ziołolecznictwa. Pierwsza ocena była negatywna – stosowano bezpośrednio zbyt duże dawki co spowodowało podrażnienie żołądka. Zmieniono sposób stosowania na rozpuszczanie – wchłanianie spreparowanego syropu z chili w ustach w małych dawkach - nie wystąpiły żadne podrażnienia. Zaleca się rozwagę w sposobie stosowania i dawkowania - papryczka chili jest tylko dla „myślących” .... Jej działanie lecznicze jest niesamowite, zaskakujące w efektach.

Odpowiedz
~Staszek
~Staszek 6 miesięcy temu

A moja żonka marynuje papryke slodka I na moja zyczenie do dame do kazdego sloiczka 2. do 3. papryczki chili - pycha. Troche ostre ale nie za bardzo, super sprubujcie nie wiem czy ktos tak robi ale "pomysl jest mój". Smacznego.

Odpowiedz
~kasia
~kasia 9 miesięcy temu

Przecież nie będziemy jeść same papryczki.Oczywiście są świetne i mają dużo wartości odżywczych. Ale jak nie zmienimy nawyków żywieniowych to nie obniżymy cholesterol czy schudniemy. Od lat zmagałam się z moimi kg! Próbowałam różnych sposobów na pozbycie się nadwagi.Nie mam już z tym problemu, zmieniłam nawyki żywieniowe, ale pomógł mi w tym polecając mi świetny program konsultant Wellness:idealnafigura.com/gberes, schudłam zdrowo, bezpiecznie, co najważniejsze utrzymuje już ponad rok świetną figurę.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Zapalenie zatok - przyczyny, objawy, leczenie, powikłania

Papryczki chili na zapalenie zatok

właściwości papryczki chili * Pikantne potrawy obniżają współczynnik śmiertelności * Cudowna mikstura na przeziębienie, grypę i candidę (...) Naukowcy odkryli nowe właściwości papryczek...

Żywienie

Jedzenie ostrych papryczek chilli przedłuża nasze życie

Konsumpcja dużych ilości czerwonych ostrych papryczek chili kojarzy się ze zmniejszeniem i opóźnieniem całkowitej śmiertelności, według najnowszych (...) badań naukowych. Naukowcy z Larner College of Medicine na University of Vermont...

Zapiekanki

Zapiekanka na ostro

Zapiekanka na ostro

Tradycyjna zapiekanka z kurczakiem zostaje wzbogacona o papryczki chili - to naprawdę ostre danie, to przekąska dla prawdziwych fanów kuchni meksykańskiej.

Zioła i przyprawy

Berbere - przyprawa dla miłośników pikantności!

Berbere - przyprawa dla miłośników pikantności!

ją na kanapki i jako dodatek do potraw. Składniki: 1 cebula; 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek; 1 łyżeczka papryczki chili; 3 łyżki przyprawy (...) się takie dodatki jak: ziele angielskie, imbir, kardamon, czarny pieprz,...

Uroda

Jak pikantne jedzenie wpływa na organizm?

Jak pikantne jedzenie wpływa na organizm?

z przeziębieniem Pikantne potrawy mogą pomagać w walce z przeziębieniem, zwłaszcza jeśli zawierają chili. Ostre papryczki są bogate w witaminy A i C (...) , więc wspomagają układ odpornościowy w walce z przeziębieniem....

Dieta na cellulit

Jedzenie, które zwalcza cellulit

Jedzenie, które zwalcza cellulit

się cellulitu. Ostre papryczki Papryki chili oraz cayenne zawierają w składzie kapsaicynę, która może przyśpieszyć procesy metaboliczne nawet o 25 (...) %. Skutkiem tego jest usprawnienie procesów spalania tkanki tłuszczowej....

Żywienie

Jak wykorzystać cytrynę, by się odchudzić?

Jak wykorzystać cytrynę, by się odchudzić?

i papryczka chili Syrop klonowy, papryczki chili, cytryna i woda - to dość oryginalne połączenie składników. Mikstura ta pomoże jednak zgubić zbędne kilogramy (...) Wykorzystajmy właściwości...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Kimchi - właściwości

Kimchi - właściwości

Kimchi - bomba zdrowotna Symbol kuchni koreańskiej, danie pełne zdrowotnych właściwości, którego receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie (...) . W całej kuchni koreańskiej istnieje ok. 100 rodzajów kimchee. Oto kilka właściwości...