Rzodkiewka - historia warzywa, właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni i kosmetyce

Rzodkiewka, nazywana też królową nowalijek, to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Pojawiające się pierwsze wiosenne okazy są rozchwytywane ze względu na charakterystyczny, ostry i świeży smak. Niewielu z nas jednak wie, jak rzodkiewka cennym źródłem witamin i składników odżywczych.

Rzodkiewka - historia warzywa

Wbrew pozorom to nie Europę uznaje się za ojczyznę tego warzywa. Jej starsza siostra rzodkiew była uprawiana na południu Azji, natomiast uznawana za jej karłowatą formę rzodkiewka jest wytworem Egipcjan. Egipscy rolnicy zaczęli uprawiać ją w pierwszych wiekach naszej ery, a do Europy dotarła w XIII wieku za sprawą Rzymian. Dzisiaj coraz popularniejsze są też inne rodzaje rzodkiewki, różniące się od znanej nam czerwonej nie tylko kolorem, ale też kształtem, smakiem i zastosowaniem.

Polecane wideo:

Rzodkiewka - właściwości zdrowotne

Rzodkiewka bogata jest głównie w witaminy i minerały. Wśród nich znajdziemy witaminy: A, C oraz z grupy B, a także żelazo, fosfor, cynk, potas i siarkę. Zawartość „pierwiastka życia”, czyli potasu pozwala na regulację ciśnienia krwi i tętna. Rzodkiewka usprawnia pracę mózgu, poprawiając pamięć i koncentrację, wspomagając go jednocześnie w trakcie wytężonej pracy. Ze względu na zawartość potasu jest polecana także chorym na insulinooporność, ponieważ uwrażliwia tkanki na działanie insuliny.

Z powodu zawartości witaminy C powinna regularnie pojawiać się w naszej diecie w okresie wzmożonych zachorowań na grypę i przeziębienie. Warto też spożywać rzodkiewkę profilaktycznie dla wsparcia pracy układu immunologicznego. Dzięki niskiej kaloryczności rzodkiewka może wejść w skład diety odchudzającej. Dodatkowo wspomaga pracę wątroby, pobudza ją do wydzielania żółci, dzięki czemu ułatwia trawienie. Według niektórych specjalistów rzodkiewka jest w stanie łagodzić dolegliwości układu trawienia takie jak zgaga czy niestrawność.

Nie bez powodu jest nazywana „warzywem pięknych włosów”. Zawiera siarkę, czyli główny budulec łuski włosów i płytki paznokci. Regularne spożywanie rzodkiewki może więc zadziałać jak najlepszy suplement diety – nie dość, że wzmocni i zapobiegnie rozdwajaniu się włosów, to wzmocni paznokcie.

Co ciekawe rzodkiewkę można spożywać nie tylko w postaci stałej, ale równie doskonale smakuje w formie płynnej. Taka postać nadaje jej kilku innych właściwości. Regularne picie wyciśniętego soku lub zblendowanej rzodkiewki pomoże na bolące gardło, zwłaszcza podczas przeziębienia czy grypy i ułatwi odkrztuszanie. Nie bez powodu więc stosuje się ją podczas naturalnej terapii chorób oskrzelowych i astmy. Picie soku z rzodkiewki przez 2–3 tygodnie korzystnie wpływa na stan i pracę nerek.

Niegdyś rzodkiewką nacierano stawy zmienione chorobami reumatycznymi. Sądzono również, że składniki rzodkiewki pomagają pozbyć się z organizmu pasożytów. Jej jedzenie polecano także karmiącym – według dawnej medycyny ludowej rzodkiewka miała wspomagać laktację. Rzodkiewki nie powinny jednak spożywać osoby z chorobą wrzodową żołądka lub dwunastnicy, a także pacjenci leczący się na nieżyt jelit lub zapalenie wątroby. Zawartość olejków i kwasów organicznych może podrażnić chore miejsca i doprowadzić do zaognienia się dolegliwości i stanów zapalnych.

Rzodkiewka - zastosowanie w kosmetyce

Rzodkiewka znalazła swoje zastosowanie także w kosmetyce. Nie chodzi jednak o znaną nam odmianę z czerwoną skórką, ale o jej siostrę – rzodkiew czarną. Wyciągi z niej znajdziemy w szamponach i odżywkach do włosów zapobiegającym ich wypadaniu i przetłuszczaniu. Sok z czarnej rzodkwi jest używany także w celu zwalczania nawracającego łupieżu i do rozjaśniania piegów, wygładzania zmarszczek.

Rzodkiewka - zastosowanie w kuchni

Możemy pokusić się o przygotowanie innych potraw niż tylko twaróg z rzodkiewką. Obecnie wykorzystuje się nie tylko bulwy, ale także liści młodej rzodkiewki. Wystarczą dwa pęczki, pół litra bulionu warzywnego, biała część pora, młoda cebulka, śmietana i przyprawy, aby wyczarować pyszną, dietetyczną zupę krem. Możemy też przygotować pyszny dodatek do mięsnego obiadu – sałatkę z rzodkiewką. Do pokrojonej w plastry rzodkiewki dodajmy szczypiorek, plastry ogórka oraz koperek i jogurt naturalny.

Komentarze (11)
PROZDROWOTNIA
PROZDROWOTNIA ponad rok temu

Na włosy, cerę i paznokcie polecam również rzeżuchę. Dla tych co mają jeszcze Świąteczny wystrój, warto na kanapkę zielony kłębek włożyć :) http://prozdrowotnia.blogspot.com/2016/03/rzezucha-nie-tylko-od-swieta.html

Odpowiedz
~Danka
~Danka ponad rok temu

Krzyżowe pomagają w regulacji hormonów i odchudzaniu. Przeczytajcie sobie książke Odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii, tam sporo informacji, które diety są niezdrowe i dlaczego, jakie spustoszenie sieją w organizmie, ale przede wszystkim dowiesz się jak jeść i ćwiczyć, by zrzucać kilogramy i być zdrowym. Warto coś zrobić dla siebie, ja mam już dychę mniej :)

Odpowiedz
~janka
~janka ponad rok temu

Stosuję preparat Foreverslim od prawie trzech miesięcy.Dobrze dobrane naturalne składniki pozwalają na szybszy spadek wagi.Przez cały okres brania tabletek nie wystąpiły żadne skutki uboczne.Teraz cieszę się z tego że jestem coraz lżejsza.

Odpowiedz
~kasia
~kasia ponad rok temu

Przecież nie będziemy jeść samej rzodkiewki.Oczywiście jest świetna i ma dużo wartości odżywczych. Ale jak nie zmienimy nawyków żywieniowych to nie obniżymy cholesterol czy schudniemy. Od lat zmagałam się z moimi kg! Próbowałam różnych sposobów na pozbycie się nadwagi.Nie mam już z tym problemu, zmieniłam nawyki żywieniowe, ale pomógł mi w tym polecając mi świetny program konsultant Wellness:idealnafigur.com/gberes, schudłam zdrowo, bezpiecznie, co najważniejsze utrzymuje już ponad rok świetną figurę.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Dieta online

~Monika1115 • ostatni post 15 godzin temu

3

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Czyściec bulwiasty - w jaki sposób wpływa na zdrowie?

Czyściec bulwiasty - w jaki sposób wpływa na zdrowie?

rzodkiewka bądź kalarepa. Możemy go jeść na surowo, smażyć, zapiekać, a nawet kisić. Azjaci uważają bulwy czyśćca za znak szczęścia, uznając tę roślinę (...) za sprzyjającą długowieczności. Jeżeli poszukujesz nowych smaków i jesteś...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Dobroczynny wpływ oliwy

Dobroczynny wpływ oliwy

Oliwa z oliwek jest niezastąpiona w kuchni i kosmetyce.

Właściwości ziół

Bławatek - właściwości lecznicze i zastosowanie

Bławatek - właściwości lecznicze i zastosowanie

i przeciwbakteryjnym, kwiaty bławatka stosowane są na cerę tłustą i trądzikową. Zastosowanie bławatka w kosmetyce i kuchni Ze względu na wiele właściwości odżywczych (...) ma także...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Właściwości rzodkwi japońskiej

Właściwości rzodkwi japońskiej

Korzyści zdrowotne Rzodkiew japońska jest niezwykle popularna w krajach Dalekiego Wschodu ze względu na imponujące właściwości, małą kaloryczność (...) i wysoką zawartość składników odżywczych. Korzyści zdrowotne...

Zdrowe odżywianie

Jakie właściwości zdrowotne posiada tymianek?

Jakie właściwości zdrowotne posiada tymianek?

Tymianek jak antybiotyk Tymianek to pachnąca roślina, która znana była już w starożytności ze względu na swoje właściwości lecznicze i zastosowanie (...) w kuchni. Dodawany jest do zup, sosów i mięs....

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Właściwości oleju rzepakowego

Właściwości oleju rzepakowego

się wyrazistym żółtozłotym kolorem oraz delikatnym aromatem. Jakie właściwości zdrowotne posiada? Przeczytaj również: Cenne właściwości oliwy (...) przeciwutleniaczy znajduje szerokie zastosowanie...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Kimchi - właściwości

Kimchi - właściwości

. W całej kuchni koreańskiej istnieje ok. 100 rodzajów kimchee. Oto kilka właściwości zdrowotnych, jakie posiadają kiszone warzywa rodem z Azji (...) Kimchi - bomba zdrowotna...

Zdrowe odżywianie

Olej rydzowy - zapomniane złoto

Olej rydzowy - zapomniane złoto

tłuszczowych omega-6 i omega-3 (0,4:1). Jest to bardzo ważne, ponieważ tylko wtedy olej ma właściwości zdrowotne. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (...) opóźniające starzenie. Dlatego olej z lnianki ma również...

Ziołolecznictwo

Właściwości i wartości odżywcze arcydzięgla

Właściwości i wartości odżywcze arcydzięgla

trawienie Arcydzięgiel ma szerokie zastosowanie nie tylko w medycynie ludowej i kosmetyce, ale także w kuchni. Łodygi można gotować na parze (...) Arcydzięgiel - właściwości zdrowotne...

Owoce

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

Doceniana w kuchni Cytrusy te często dodaje się do potraw w celu podkreślenia smaku. Stanowią ważny element kuchni meksykańskiej, wietnamskiej (...) drobnoustrojom Sok z limonki ma właściwości przeciwbakteryjne...