Czarna rzodkiew – właściwości odżywcze

Czarna rzodkiew, to wciąż mało popularne i niedoceniane warzywo. Okazuje się jednak, że w jej składzie znajdziemy wiele cennych wartości odżywczych. Znajdujące się w niej glukozynolany, które są np. skuteczną bronią w walce z wirusem grypy.

Czarna rzodkiew

Czarna rzodkiew w większości należy do grupy odmian zimowych – uprawia się ją najczęściej jesienią. Jej charakterystyczna ciemna barwa występuje tylko na zewnątrz warzywa. Miąższ, podobnie jak w przypadku znanej wszystkim rzodkiewki, jest biały. Czarna odmiana jest jednak ostrzejsza w smaku i aromacie.

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

Od zwykłej rzodkiewki różni ją także zawartość wody. W czarnej rzodkwi jest jej mniej, więc warzywo nie parcieje zbyt szybko. Z tego powodu jest łatwiejsze w przechowywaniu.

Właściwości odżywcze czarnej rzodkwi

W miąższu czarnej rzodkwi znajduje się wiele witamin: C, PP oraz tych z grupy B. To źródło soli mineralnych: potasu, wapnia, fosforu, sodu, magnezu, żelaza, cynku oraz molibdenu.

Miąższ skrywa w sobie także białka, węglowodany oraz błonnik i kwas foliowy. Za intensywny zapach i ostrość odpowiadają natomiast olejki eteryczne. Warzywo jest niskokaloryczne – w 100 gramach znajdziemy tylko 12 kalorii.

Zawartość glukozynolanów

Czarna rzodkiew to jednak nie tylko bogactwo witamin i składników mineralnych. Okazuje się, że zawarte w niej glukozynolany, czyli związki składające się z glukozy oraz fragmentów zawierających atom siarki, wykazują działanie antynowotworowe.

Zalecana dawka tych związków wynosi ok. 45 mg. Znajdziemy je nie tylko w czarnej rzodkwi, ale i w białej i czerwonej kapuście, brukselce czy brokułach.

Dla kogo czarna rzodkiew?

Czarna rzodkiew polecana jest osobom zmagającym się z problemami układu pokarmowego. Warzywo wykazuje działanie moczopędne oraz żółciotwórcze, co pozytywnie wpływa także na nerki i wątrobę. Spożywana regularnie oczyści z toksyn, złogów i innych zbędnych produktów przemiany materii.

Dzięki dużej zawartości witaminy C picie soku z czarnej rzodkwi może pomóc w stanach zapalnych gardła oraz błony śluzowej jamy ustnej. Wzmacnia on również odporność oraz pozytywnie wpływa na układ krwionośny.

Warzywo posiada właściwości bakteriobójcze. Doskonale sprawdza się więc jako środek leczniczy przy przeziębieniach i infekcjach grypopodobnych.

Czarną rzodkiew wystarczy pokroić w cienkie plastry, przełożyć miodem lub posypać cukrem i ssać jak tabletkę na ból gardła przynajmniej dwa razy dziennie. Obecnie trwają badania nad czarną rzodkwią jako środkiem przeciwwirusowym na wirus grypy A1H1.

Szkodliwe azotany

Przy zakupie warto zwracać uwagę na miejsce, z którego pochodzi warzywo. Czarna rzodkiew uprawiana w złych warunkach może bowiem negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie.

Warzywo bardzo łatwo pochłania z ziemi azotany, czyli substancje chemiczne powstające podczas uprawy w szklarni, gdzie stosowane są sztuczne nawozy. Z nich powstają azotyny, a te mają udowodnione działanie rakotwórcze.

Magdalena Bury

O autorze

Magdalena Bury

Zdobywczyni prestiżowego tytułu Dziennikarz Medyczny 2016 Roku w kategorii Publicystyka Internetowa. Członek Stowarzyszenia Dziennikarze dla Zdrowia oraz Dziennikarskiego Klubu Promocji Zdrowia. Absolwentka Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej oraz Pedagogiki o sp. przedszkolnej i wczesnoszkolnej. W mediach od 2012 roku.

Magdalena Bury, 12 miesięcy temu

Warzywa

Komentarze (15)
~Ostrożnie
~Ostrożnie ponad rok temu

Wrażenia po spożyciu czarnej rzodkwi mam ekstremalne. Po spożyciu wieczorem całej rzodkwi czarnej przeżyłem takie coś jak koniec życia. Ciężar w żołądku tak jakbym połknął cegłę, pot na czole, bez wymiotów,wrażenie umierania. Okropne uczucie,lekarka wyjaśniła mi to nazajutrz ,że to był skurcz żołądka, takie reakcje daje ta rzodkiew.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Czarna rzepa - właściwości, zastosowanie

z najstarszych roślin uprawnych znanych w Europie, Afryce, a także w Azji. Czarna rzepa - właściwości Czarna rzepa to wiele składników odżywczych (...) to nie tylko wiele właściwości...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Lecznicze właściwości czarnej rzepy

Lecznicze właściwości czarnej rzepy

się w polskiej kuchni. Szkoda, bo mało kosztuje (w dyskoncie 5 zł za kilogram), a ma wiele prozdrowotnych właściwości. Czarna rzepa, nazywana także czarną (...) rzodkwią, odznacza...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Właściwości rzodkwi japońskiej

Właściwości rzodkwi japońskiej

Korzyści zdrowotne Rzodkiew japońska jest niezwykle popularna w krajach Dalekiego Wschodu ze względu na imponujące właściwości, małą kaloryczność (...) , np. w zupie, ale najzdrowsze jest na surowo. Właściwości...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Czarna fasola - właściwości zdrowotne

Czarna fasola - właściwości zdrowotne

Wartości odżywcze czarnej fasoli Czarna fasola to proste i smaczne uzupełnienie diety, które może polepszyć ogólny stan zdrowia na wiele sposobów (...) . Jak na tak skromną roślinę strączkową, ma zaskakująco...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

zawiera mnóstwo błonnika, który pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Właściwości prozdrowotne fasoli czarnej Spożywanie czarnej fasoli (...) beżową, różową, zieloną i czarną....

Produkty żywnościowe

Zepsute jedzenie, które każdy powinien jeść

Zepsute jedzenie, które każdy powinien jeść

Dlaczego warto jeść fermentowane produkty? Proces fermentacji sprawia, że jedzenie lepiej się trawi, a składniki odżywcze szybciej się wchłaniają (...) . Fermentacja powoduje też, że jedzenie staje się bardziej odżywcze....

Składniki odżywcze

Jakie antyoksydanty znajdziesz w swojej kuchni?

Jakie antyoksydanty znajdziesz w swojej kuchni?

, które mają właściwości przeciwzapalne. Pistacje zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej i chronią przed anemią. Czarna herbata Najczęściej słyszymy (...) o cudownych właściwościach zielonej...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Marchewka zamiast chrupek

Marchewka zamiast chrupek

Warto przekonać dziecko do jedzenia warzyw ze względu na ich składniki odżywcze.

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Krewetki

Krewetki

Owoce morza bogatym źródłem białka, mają zaledwie 2% tłuszczu.