Właściwości pietruszki

Właściwości pietruszki są znane już od ponad 2000 lat. Liście, owoce i korzenie pietruszki wykorzystywane są w medycynie ludowej od stuleci. Świeże liście pietruszki są bardzo pożyteczne i mogą być używane jako składnik zdrowej diety. Korzeń pietruszki jest stosowany w leczeniu wzdęć, zapalenia pęcherza oraz dolegliwości reumatycznych. Świeże warzywa są cenionym ziołem łagodzącym bóle miesiączkowe. Pietruszka zwyczajna jest bogata w prowitaminę A, witaminę C, sole mineralne i żelazo.

Polecane wideo:

1. Właściwości lecznicze pietruszki

Zawarte w pietruszce witaminy i minerały (wapń, magnez i potas) pozytywnie wpływają na krążenie krwi, a żelazo pomaga zwalczać anemię. Pietruszka pomaga również usuwać toksyny z organizmu. Właściwości pietruszki dotyczą także menstruacji. Pomaga wywołać spóźnioną miesiączkę, wzmacnia krwawienie. Pietruszka zwyczajna to również sprawdzony sposób na bóle menstruacyjne. Jej działanie rozkurczające dobrze wpływa na mięśnie miednicy. Wywar z pietruszki polecany jest na problemy z pęcherzem, prostatą i nerkami. Korzeń pietruszki ma właściwości moczopędne i jest stosowany w obrzękach i problemach z zatrzymaniem płynów w ciele.

Natka pietruszki ma właściwości antyseptyczne, wpływa pozytywnie na proces trawienia i zapobiega infekcjom układu moczowego. Zawarta w natce pietruszki witamina A dobrze działa na wzrok, szczególnie o zmierzchu. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C zaspokaja jedna łyżka stołowa pietruszki. Dlatego warto dodawać ją do dań, szczególnie w okresach osłabienia organizmu (przesilenie wiosenne). Ponadto pietruszka odświeża oddech i maskuje nieprzyjemny zapach, np. czosnku.

Pietruszka jest stosowana w następujących chorobach i dolegliwościach:

  • astma,
  • problemy z pęcherzem,
  • kaszel,
  • zatrzymanie wody, płynów,
  • dolegliwości trawienne,
  • wysokie ciśnienie,
  • wzdęcia i gazy,
  • problemy z nerkami,
  • problemy z prostatą,
  • dolegliwości wątrobowe,
  • reumatyzm,
  • brak lub nieregularne miesiączki.

2. Zastosowanie pietruszki

Surowa natka zachowuje najwięcej właściwości pietruszki. Można ją stosować jako dodatek do potraw i surówek. Zachowuje również większość swoich właściwości w postaci suszonej i mrożonej, gotowana natomiast traci część zalet zdrowotnych, m.in. tracona jest witamina C. Najlepszą porą na zrywanie liści pietruszki jest wczesny ranek, kiedy nie ma dużego słońca i liście szybko nie zwiędną. Aby wysuszyć liście pietruszki, należy je rozłożyć na płaskiej powierzchni i pozostawić w miejscu, gdzie występuje cień i wieje wiatr. Liście pietruszki można zamrażać w foremkach na lód i przechowywać w woreczkach foliowych.

W medycynie naturalnej pietruszkę stosuje się zwykle pod postacią naparów i napojów. Należy pamiętać o tym, że kobiety w ciąży nie powinny zażywać pietruszki w tej medycznej formie. Pomijając właściwości zdrowotne pietruszki, można stwierdzić, że jest ona po prostu smaczna. Korzeń dodaje słodyczy i cudownego aromatu zupom – zwłaszcza rosołowi i bulionowi. Pietruszka zwyczajna jest podstawą libańskiej sałatki tabule.

Obecnie zioła pietruszki rzadko można znaleźć rosnące dziko. Pietruszka zwyczajna jest uprawiana na całym świecie jako pożywny dodatek do potraw, sałatek i zup.

Polecane wideo:

Komentarze (17)
~abc123
~abc123

co oznacza porównanie typu: "natka pietruszki posiada kilka razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe"? Czy jest to porównanie wagowe np 100g pietruszki = 500g jakiegoś cytrusa? jeśli tak oznaczałoby że by zrównoważyć ilość witaminy C z jednej pomarańczy należałoby zjeść całą stertę natki pietruszki a w artykule napisane jest że łyżka stołowa natki pietruszki pokryje całodzienne zapotrzebowanie na wit C

Odpowiedz
~marrrta
~marrrta

w Norwegii kilogram korzenia pietruszki kosztuje 130 koron, tj ok 65-70 zlotych. Czy ktos potrafi mi wytlumaczyc co rozni polska pietruszke od norweskiej ze ta druga jest taka drogocenna? Bardzo lubie gotowana, ale ta cena tutaj powoduje ze odechceiwa sie kupowac

Odpowiedz
~Eresz
~Eresz

@~Duch: Francuzi nie jedzą pietruszki. Podobnie jak Belgowie i chyba Hiszpanie. Byłam kiedyś na kursie językowym, mieliśmy w grupie osoby z różnych krajów i niektórzy byli bardzo zdziwieni, że korzeń pietruszki w ogóle jest jadalny.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Warzywa
Warzywa

Korzyści z jedzenia ogórków

Korzyści z jedzenia ogórków

zbawienny wpływ na zdrowie człowieka. Zastanawiasz się, jakie korzyści może przynieść ci regularne spożywanie tego warzywa?Uzupełnia niedobory wody Ogórek (...) W ogórku zawarte są związki określane mianem lignanów, które mogą uchronić...

Warzywa

Zielone warzywa, które warto dodawać do koktajli

Zielone warzywa, które warto dodawać do koktajli

Koktajle na zdrowie Koktajle przyrządzone z warzyw i owoców mają nie tylko doskonały smak, lecz także są cenne dla naszego zdrowia. Dowiedz się, które spośród zielonych warzyw liściastych będą stanowić idealny dodatek do koktajlów.Boćwina Boćwina zawiera...

Warzywa

Poznaj właściwości fasolki szparagowej

Poznaj właściwości fasolki szparagowej

Popularny przysmak Fasolka szparagowa należy do roślin strączkowych i stanowi jedną z odmian fasoli zwykłej. W Ameryce Środkowej oraz Południowej znana jest już od 7000 lat. W krajach europejskich zaczęła być popularna pod koniec XVI wieku, gdzie zdobyła...

Warzywa

Warzywa na zimę

Warzywa na zimę

Warzywa w zimie Warzywa można jeść przez cały rok, ale trzeba wiedzieć, które najlepiej wybierać w czasie zimy.

Warzywa

Źródło likopenu

Źródło likopenu

Pomidory bogate są w bardzo cenny składnik - likopen - to barwnik, który nadaje owocom mocno czerwony kolor, dzięki niemu w organizmie dezaktywowane są wolne rodniki, przez co działa on antynowotworowo.

Warzywa

Dlaczego warto jeść koper włoski?

Dlaczego warto jeść koper włoski?

Śródziemnomorski smak Ma lekko słodki, anyżkowy smak. Warzywo uprawia się w rejonie Morza Śródziemnego i często wykorzystuje w kuchni włoskiej, greckiej i hiszpańskiej. Wszystkie elementy rośliny są jadalne - bulwa, nasiona, natka i łodygi. W naszym kraju...

Warzywa

Pietruszka - warzywo idealne

Pietruszka - warzywo idealne

Zioło idealne Mała, niepozorna roślina. Wzmacnia, uodparnia, poprawia cerę i humor. Pietruszka z powodzeniem mogłaby być okrzyknięta królową wśród polskich ziół, a my, zafascynowani ziołami egzotycznymi, często nie zdajemy sobie z tego sprawy. Natka...

Warzywa

Dlaczego warto jeść brukiew?

Dlaczego warto jeść brukiew?

, które mają największe właściwości przeciwnowotworowe. Wszystko za sprawą zawartych w niej glukozynolanów - pochodnych cukrów, które odpowiadają za gorzki smak warzywa (...) glukozynolanów zawiera nać brukwi (od 39 do 166 mg na 100...

Warzywa

Lecznicze właściwości czarnej rzepy

Lecznicze właściwości czarnej rzepy

Czy warto jeść czarną rzepę? Jedna z najstarszych roślin uprawnych w Europie, Azji i Afryce. Nie wygląda zbyt atrakcyjnie: pod czarną skórką kryje się biały miąższ o dość ostrym smaku i charakterystycznym - żeby nie powiedzieć brzydkim - zapachu. Być...