Procyjanidyny - źródła, właściwości zdrowotne
Procyjanidyny związki o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Cenione są również za swoje działanie antynowotworowe i przeciwzapalne. W jakich produktach spożywczych znajdują się procyjanidyny? Jak procyjanidyny wpływają na zdrowie skóry?
1. Czym są procyjanidyny?
Procyjanidyny są obecne w roślinach jako oligomery i polimery o różnorodnym poziomie polimeryzacji. Te garbniki skondensowane wykazują pozytywne działanie na wiele procesów zachodzących w organizmie ludzkim.
Ich odkrycia dokonał w latach trzydziestych ubiegłego wieku francuski badacz Jacques Masquelier. Procyjanidyny ze względu na swój wysoki potencjał antyoksydacyjny, działają ochronnie na tętnice, naczynia włosowate i żyły.
2. Jakie są korzyści zdrowotne związane z procyjanidynami?
Włączenie do codziennej diety żywności zawierającej procyjanidyny może skutkować poprawą stanu zdrowia. Badania naukowe wykazały, że garbniki skondensowane działają silnie przeciwutleniająco, antybakteryjnie i przeciwkancerogennie. Działają antyoksydacyjnie poprzez terminację wolnych rodników i chelatowanie metali odpowiedzialnych za katalizowanie utleniania tłuszczów.
Procyjanidyny przeciwdziałają wypadaniu włosów, chronią strukturę włosa przed uszkodzeniami. Oprócz tego, przeciwdziałają rozwojowi schorzeń narządu wzrokowego takich jak zaćma czy nocne zaburzenia widzenia.
Jak procyjanidyny wpływają na zdrowie skóry? Zapobiegają przedwczesnemu niszczeniu komórek i poprawiają stan cery. Suplementacja lub regularne sięganie po procyjanidyny może skutkować nie tylko poprawą jędrności i elastyczności skóry, ale również redukcją przebarwień. Wspomagają leczenie chorób skóry takich jak:
- trądzik,
- łuszczyca,
- atopowe zapalenie skóry czy egzema.
Charateryzują się działaniem odbudowującym na tkankę łączną w skórze - przyczyniają się do redukcji takich problemów jak cellulit czy rozstępy, przyspieszają proces gojenia ran oraz zapobiegają wcześniejszemu pojawianiu się zmarszczek.
3. Jak procyjanidyny wpływają na układ krążenia?
Procyjanidyny wykazują pozytywne działanie na układ krążenia. Skutecznie wymiatają wolne rodniki, które mogą uszkadzać śródbłonek, czyli warstwę komórek wyściełającą wewnętrzną powierzchnię naczyń krwionośnych.
Procyjanidyny obniżają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, obniżają poziom złego cholesterolu LDL, a zarazem przeciwdziałają odkładaniu się w naczyniach lipoproteiny o niskiej gęstości. Suplementacja procyjanidyn może stanowić element profilaktyki:
- zawału,
- miażdżycy,
- udaru mózgu,
- choroby niedokrwiennej serca, czyli choroby wieńcowej,
- hipercholesterolemii.
4. Źródła procyjanidyn
W jakich produktach spożywczych znajdują się procyjanidyny? Substancje o silnych właściwościach antyoksydacyjnych znaleźć można w wielu roślinach, głównie owocach. Borówki, żurawiny, maliny i czarne porzeczki, są bogate w procyjanidyny.
Dodatkowo, garbniki skondensowane występują w jabłkach, pestkach winogron, jagodach goji, korze sosny śródziemnomorskiej, korze drzewa cytrynowego. Orzechy włoskie, orzechy laskowe i orzechy nerkowca stanowią cenne źródło substancji antyoksydacyjnych.
5. Czy procyjanidyny mają właściwości przeciwnowotworowe?
Czy procyjanidyny mają właściwości przeciwnowotworowe? Okazuje się, że tak. Badanie z 2018 roku opublikowane w "Molecular Nutrition & Food Research" sugeruje, że procyjanidyny mogą wykazywać działanie antynowotworowe poprzez hamowanie angiogenezy, czyli procesu tworzenia nowych naczyń krwionośnych potrzebnych do wzrostu i rozprzestrzeniania się nowotworu.
Inne badanie naukowców z 2016 roku opublikowane w "Nutrition and Cancer" mówi z kolei o tym, że garbniki skondensowane mogą wykazywać działanie przeciwnowotworowe poprzez hamowanie proliferacji komórek nowotworowych jelita grubego.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.