Trwa ładowanie...

Kimchi na problemy z wypadaniem włosów. Warto jeść codziennie

Uważa się, że kimchi to sekret zdrowia Koreańczyków. Na szczęście danie staje się coraz bardziej popularne również w Europie. Warto włączyć je do codziennego menu, zwłaszcza jeśli cierpisz na nadmierne wypadanie włosów.

Zobacz film: "Właściwości Kimchi"

1. Co to jest kimchi?

Kimchi to potrawa wywodząca się z tradycyjnej kuchni koreańskiej. Składa się z fermentowanych lub kiszonych warzyw, ale jego głównym składnikiem jest kapusta pekińska. Do kimchi dodaje się również czosnek, marchew, rzodkiew japońską, cebulę, papryczkę chilli, imbir, pieprz, musztardę, sól, cukier, rzeżuchę, a nawet owoce morza.

Proces przygotowywania kimchi nie należy do najłatwiejszych. Najpierw kapusta musi "moczyć się" w wodzie z solą. Warzywa powinny być bardzo drobno posiekane. Ważne jest również odpowiednie przygotowanie pasty kimchi składającej się z wody, mąki ryżowej i cukru.

Przepis na kimchi znajdziesz TUTAJ.

Podobno przeciętny Koreańczyk zjada aż 22 kg Kimchi rocznie. Nie ma się co dziwić - to danie zostało uznane za jedno z najzdrowszych na świecie.

2. Jakie są właściwości kimchi?

Dlaczego kimchi jest takie zdrowe? Jak wszystkie fermentowane lub kiszone produkty, zawiera niezwykle cenne bakterie probiotyczne - lactobacillus, które wspierają prawidłową pracę jelit oraz chronią nasz organizm w trakcie antybiotykoterapii.

Kimchi pozytywnie wpływa również na układ sercowo-naczyniowy. Pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi, tym samym chroniąc przed zawałem, udarem czy rozwojem miażdżycy.

Kimchi to także doskonałe źródło witaminy A, która wspiera zdrowie naszych oczu i jest silnym antyoksydantem zmniejszającym ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Okazuje się, że to jednak nie wszystkie zalety jedzenia tego koreańskiego przysmaku.

3. Co na porost włosów? Jedz kimchi!

Naukowcy z Korei Południowej z Uniwersytetu Dankook przeprowadzili eksperyment na grupie 46 osób. Przez 4 miesiące monitorowali stan włosów badanych. Osoby biorące udział w eksperymencie codziennie przed śniadaniem oraz po kolacji spożywały specjalnie przygotowany koktajl składający się z kimchi oraz cheonggukjang (sfermentowany napój sojowy).

Naukowcy poddali analizie włosy uczestników po miesiącu, a następnie po trzech od momentu rozpoczęcia badania. Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie "World Journal of Men's Health". Okazało się, że włosy uczestników są znacznie grubsze i jest ich więcej.

U 93 proc. osób biorących udział w eksperymencie doszło do zahamowania wypadania włosów. U 30,4 proc. mężczyzn zauważono zdecydowaną poprawę, jeśli chodzi o grubość włosów. U 26,1 proc. panów zwiększyła się liczba włosów. U 65,2 proc. kobiet stwierdzono poprawę obydwu parametrów - poprawie uległa zarówno grubość, jak i ilość włosów.

Naukowcy mają zamiar kontynuować badania, tym razem wykorzystując również grupę kontrolą otrzymującą placebo.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Pomocni lekarze
    Szukaj innego lekarza