Kimchi na problemy z wypadaniem włosów. Warto jeść codziennie

Uważa się, że kimchi to sekret zdrowia Koreańczyków. Na szczęście danie staje się coraz bardziej popularne również w Europie. Warto włączyć je do codziennego menu, zwłaszcza jeśli cierpisz na nadmierne wypadanie włosów.

Kimchi to tradycyjne koreańskie danieKimchi to tradycyjne koreańskie danie
Katarzyna Krupka

Co to jest kimchi?

Kimchi to potrawa wywodząca się z tradycyjnej kuchni koreańskiej. Składa się z fermentowanych lub kiszonych warzyw, ale jego głównym składnikiem jest kapusta pekińska. Do kimchi dodaje się również czosnek, marchew, rzodkiew japońską, cebulę, papryczkę chilli, imbir, pieprz, musztardę, sól, cukier, rzeżuchę, a nawet owoce morza.

Proces przygotowywania kimchi nie należy do najłatwiejszych. Najpierw kapusta musi "moczyć się" w wodzie z solą. Warzywa powinny być bardzo drobno posiekane. Ważne jest również odpowiednie przygotowanie pasty kimchi składającej się z wody, mąki ryżowej i cukru.

Przepis na kimchi znajdziesz TUTAJ.

Właściwości Kimchi

Podobno przeciętny Koreańczyk zjada aż 22 kg Kimchi rocznie. Nie ma się co dziwić - to danie zostało uznane za jedno z najzdrowszych na świecie.

Jakie są właściwości kimchi?

Dlaczego kimchi jest takie zdrowe? Jak wszystkie fermentowane lub kiszone produkty, zawiera niezwykle cenne bakterie probiotyczne - lactobacillus, które wspierają prawidłową pracę jelit oraz chronią nasz organizm w trakcie antybiotykoterapii.

Kimchi pozytywnie wpływa również na układ sercowo-naczyniowy. Pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi, tym samym chroniąc przed zawałem, udarem czy rozwojem miażdżycy.

Kimchi to także doskonałe źródło witaminy A, która wspiera zdrowie naszych oczu i jest silnym antyoksydantem zmniejszającym ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Okazuje się, że to jednak nie wszystkie zalety jedzenia tego koreańskiego przysmaku.

Co na porost włosów? Jedz kimchi!

Naukowcy z Korei Południowej z Uniwersytetu Dankook przeprowadzili eksperyment na grupie 46 osób. Przez 4 miesiące monitorowali stan włosów badanych. Osoby biorące udział w eksperymencie codziennie przed śniadaniem oraz po kolacji spożywały specjalnie przygotowany koktajl składający się z kimchi oraz cheonggukjang (sfermentowany napój sojowy).

Naukowcy poddali analizie włosy uczestników po miesiącu, a następnie po trzech od momentu rozpoczęcia badania. Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie "World Journal of Men's Health". Okazało się, że włosy uczestników są znacznie grubsze i jest ich więcej.

U 93 proc. osób biorących udział w eksperymencie doszło do zahamowania wypadania włosów. U 30,4 proc. mężczyzn zauważono zdecydowaną poprawę, jeśli chodzi o grubość włosów. U 26,1 proc. panów zwiększyła się liczba włosów. U 65,2 proc. kobiet stwierdzono poprawę obydwu parametrów - poprawie uległa zarówno grubość, jak i ilość włosów.

Naukowcy mają zamiar kontynuować badania, tym razem wykorzystując również grupę kontrolą otrzymującą placebo.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"