Trwa ładowanie...

Kimchi na problemy z wypadaniem włosów. Warto jeść codziennie

Uważa się, że kimchi to sekret zdrowia Koreańczyków. Na szczęście danie staje się coraz bardziej popularne również w Europie. Warto włączyć je do codziennego menu, zwłaszcza jeśli cierpisz na nadmierne wypadanie włosów.

Zobacz film: "Właściwości Kimchi"

1. Co to jest kimchi?

Kimchi to potrawa wywodząca się z tradycyjnej kuchni koreańskiej. Składa się z fermentowanych lub kiszonych warzyw, ale jego głównym składnikiem jest kapusta pekińska. Do kimchi dodaje się również czosnek, marchew, rzodkiew japońską, cebulę, papryczkę chilli, imbir, pieprz, musztardę, sól, cukier, rzeżuchę, a nawet owoce morza.

Proces przygotowywania kimchi nie należy do najłatwiejszych. Najpierw kapusta musi "moczyć się" w wodzie z solą. Warzywa powinny być bardzo drobno posiekane. Ważne jest również odpowiednie przygotowanie pasty kimchi składającej się z wody, mąki ryżowej i cukru.

Przepis na kimchi znajdziesz TUTAJ.

Podobno przeciętny Koreańczyk zjada aż 22 kg Kimchi rocznie. Nie ma się co dziwić - to danie zostało uznane za jedno z najzdrowszych na świecie.

2. Jakie są właściwości kimchi?

Dlaczego kimchi jest takie zdrowe? Jak wszystkie fermentowane lub kiszone produkty, zawiera niezwykle cenne bakterie probiotyczne - lactobacillus, które wspierają prawidłową pracę jelit oraz chronią nasz organizm w trakcie antybiotykoterapii.

Kimchi pozytywnie wpływa również na układ sercowo-naczyniowy. Pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi, tym samym chroniąc przed zawałem, udarem czy rozwojem miażdżycy.

Kimchi to także doskonałe źródło witaminy A, która wspiera zdrowie naszych oczu i jest silnym antyoksydantem zmniejszającym ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Okazuje się, że to jednak nie wszystkie zalety jedzenia tego koreańskiego przysmaku.

3. Co na porost włosów? Jedz kimchi!

Naukowcy z Korei Południowej z Uniwersytetu Dankook przeprowadzili eksperyment na grupie 46 osób. Przez 4 miesiące monitorowali stan włosów badanych. Osoby biorące udział w eksperymencie codziennie przed śniadaniem oraz po kolacji spożywały specjalnie przygotowany koktajl składający się z kimchi oraz cheonggukjang (sfermentowany napój sojowy).

Naukowcy poddali analizie włosy uczestników po miesiącu, a następnie po trzech od momentu rozpoczęcia badania. Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie "World Journal of Men's Health". Okazało się, że włosy uczestników są znacznie grubsze i jest ich więcej.

U 93 proc. osób biorących udział w eksperymencie doszło do zahamowania wypadania włosów. U 30,4 proc. mężczyzn zauważono zdecydowaną poprawę, jeśli chodzi o grubość włosów. U 26,1 proc. panów zwiększyła się liczba włosów. U 65,2 proc. kobiet stwierdzono poprawę obydwu parametrów - poprawie uległa zarówno grubość, jak i ilość włosów.

Naukowcy mają zamiar kontynuować badania, tym razem wykorzystując również grupę kontrolą otrzymującą placebo.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.