Kasza jaglana w diecie - wartości odżywcze, właściwości lecznicze, dania z kaszy jaglanej

spis treści
rozwiń

Chociaż uchodzi za jeden z najzdrowszych produktów zbożowych na świecie - kasza jaglana w diecie jest rzadkością i niestety nadal pozostaje niedoceniona. Tymczasem za włączeniem kaszy jaglanej do codziennej diety przemawia szereg argumentów, które najwyższa pora wziąć pod uwagę, komponując codzienne menu. Co zatem warto wiedzieć na temat kaszy jaglanej?

1. Kasza jaglana w diecie - wartości odżywcze

Pod względem zawartości cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych kasza jaglana jedynie w niewielkim stopniu ustępuje kaszy gryczanej.  W jej składzie znajdziemy przede wszystkim łatwo przyswajalne białko i węglowodany złożone, które nasz organizm przyswaja stopniowo, zapewniając nam tym samym stałą dawkę energii. Kasza jaglana obfituje w witaminy z grupy B, przede wszystkim tiaminę (B12), ryboflawinę (B2) oraz pirydoksynę (B6), a także cenne tłuszcze, fosfor i usprawniającą pamięć lecytynę. Na tym jednak nie kończy się lista prozdrowotnych właściwości kaszy jaglanej. Nie powoduje ona uczulenia, więc z powodzeniem do diety mogą włączyć ją osoby nietolerujące glutenu, a pod względem zawartości soli mineralnych przewyższa popularną pszenicę, żyto i jęczmień. Co więcej, dieta bogata w kaszę jaglaną dostarcza organizmowi ważnego dla właściwej pracy układu krwionośnego krzemu, który pozytywnie wpływa także na stan kości, włosów, skóry oraz paznokci.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Które zboża są najzdrowsze?
Które zboża są najzdrowsze? [10 zdjęć]

Produkty z przetworzonego ziarna są często obecne na półkach sklepów, gdyż mają dłuższą świeżość. Problem...

zobacz galerię

2. Kasza jaglana w diecie - właściwości lecznicze

Po kaszę jaglaną warto sięgnąć nie tylko wtedy, gdy naszym problemem jest celiakia. Ze względu na niezwykle lekkostrawną postać, jej spożywanie jest zalecane osobom uskarżającym się na kłopoty z prawidłowym funkcjonowaniem układu pokarmowego. Z tego samego powodu kasza jaglana to wręcz idealny pomysł na lekkostrawne śniadanie. Jest bardzo sycąca, a jednocześnie niskokaloryczna. Nie bez powodu podaje się ją pacjentom podczas rekonwalescencji po przebytych chorobach, takich jak choćby przeziębienie, zatrucie pokarmowe, schorzenia wątroby, dróg żółciowych czy nerek.

Kasza jaglana powinna znaleźć się w diecie każdej z osób, która potrzebuje detoksykacji organizmu. Dzięki obecności antyoksydantów kaszę tę uznaje się za skuteczny oręż w walce ze szkodliwymi wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi nie tylko za procesy starzenia się, ale i powstawanie komórek nowotworowych. Kasza jaglana w diecie pomaga dodatkowo pozbyć się nadmiaru śluzów, dzięki czemu chętnie wykorzystuje się ją jako domowe lekarstwo na katar czy mokry kaszel.

3. Kasza jaglana w diecie - dania z kaszy jaglanej

Jak gotować kaszę jaglaną? To niezwykle proste. Po uprzednim umyciu i odsączeniu ziaren rzucamy je na wrzącą wodę (powinno jej być 3 razy więcej niż kaszy). Do smaku możemy dodać odrobinę soli i oleju lub masła. Kaszę gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu około 20 minut. W momencie, kiedy wchłonie całą wodę powinna być gotowa do spożycia. Jeżeli jednak po upływie tego czasu nadal wydaje nam się zbyt twarda, to możemy wstawić ją do piekarnika lub szczelnie zawinąć garnek kocem i odstawić na godzinę. To powinno wystarczyć, by stała się wystarczająco miękka i sypka.

„Jaglanka” może być podawana na różne sposoby. Świetnie smakuje kasza jaglana na słodko – z miodem i bakaliami czy orzechami stanowi lekką i zdrową propozycję na śniadanie, jednak idealnie komponuje się także z sosami i mięsem. Chętnie jest dodawana do zup, np. pomidorowej, soczewicowej, a nawet barszczu ukraińskiego w wersji wegetariańskiej.

Zwolennikom bardziej treściwych dań z pewnością przypadną do gustu kotlety z kaszą jaglaną. Do ich przygotowania potrzebujemy 75 dag mielonego mięsa drobiowego (np. z kurczaka lub indyka), 20 dag sera białego, 1 szklankę kaszy jaglanej, 3/4 szklanki owsianych otrąb, jedno jajko, oliwę, 2 cebule oraz przyprawy – ostrą paprykę, biały pieprz, sos sojowy, czosnek oraz bazylię. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, przyprawy oraz otręby, a następnie dokładnie wyrabiamy. Do ugotowanej i ostygniętej kaszy dodajemy ser oraz zeszkloną na patelni, drobno pokrojoną cebulę. Tak przygotowany farsz doprawiamy według uznania, a następnie nadziewamy nim mięsne kulki, formując niezbyt dużej wielkości kotlety, które najlepiej smakują przygotowane w parowarze.

Na deser warto zafundować sobie budyń jaglany z polewą malinową. W tym przypadku wystarczą 2 szklanki kaszy jaglanej, 400 ml mleka, odrobinę ekstraktu waniliowego, syrop z agawy, 30 dag malin oraz szczypta soli. Do ugotowanej, lekko osolonej kaszy dodać mleko i zapach waniliowy, wszystko razem gotować około 15 minut, a po ostygnięciu zmiksować z dodatkiem syropu. Powstałą masę przełożyć do miseczek. Następnie do rozgrzanego w garnku syropu dodać maliny i smażyć na dużym ogniu do momentu, aż polewa stanie się odpowiednio gęsta. Po przestudzeniu polać nią przygotowany wcześniej budyń.

Potrawy z kaszy jaglanej urozmaicą zarówno nasze codzienne menu, jak i wykwintny obiad przygotowany dla najbliższych. To zdrowsza alternatywa dla tuczących ziemniaków czy białego ryżu, która pozwoli nam cieszyć się zdrowiem i szczupłą sylwetką.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!