Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (874 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Węglowodany złożone – podział, funkcje i właściwości

Avatar placeholder
20.12.2023 16:19
Węglowodany złożone stanowią źródło energii dla organizmu.
Węglowodany złożone stanowią źródło energii dla organizmu. (123rf)

Węglowodany złożone to związki wielocząsteczkowe, które składają się z cukrów prostych połączonych w łańcuchy. Są zbudowane z co najmniej dwóch cząsteczek monosacharydów. Znajdują się w wielu produktach spożywczych i stanowią ważną składową codziennej diety. Ma to związek z tym, że pełnią w organizmie wiele ważnych funkcji. Co warto wiedzieć?

spis treści

1. Co to są węglowodany złożone?

Węglowodany złożone to związki organiczne zbudowane z wielu monosacharydów (cukrów prostych) połączonych ze sobą wiązaniem glikozydowym. To polimery, które mogą zawierać od kilku do kilku tysięcy cząsteczek. Każda z nich zbudowana jest z atomów węgla, wodoru i tlenu. Stąd też ich nazwa: węglowodany (połączenie węgla i wody).

Warto wiedzieć, że w procesie hydrolizy dochodzi do rozkładu cukrów złożonych, czego wynikiem jest powstanie węglowodanów prostych, które mogą być spożytkowane przez organizm.

Węglowodany, inaczej sacharydy lub cukry to związki, które dla organizmu są jednym z podstawowych źródeł energii. Pełnią nie tylko funkcje zapasowe (np. glikogen w organizmach zwierzęcych), ale i strukturalne (np. chityna u owadów i skorupiaków).

2. Podział węglowodanów

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Dlaczego warto robić screening?"

Węglowodany to duża grupa związków, które różnią się między sobą budową chemiczną, właściwościami fizykochemicznymi, podatnością na trawienie w przewodzie pokarmowym człowieka oraz intensywnością zwiększania poziomu glukozy we krwi.

Ze względu na budowę, węglowodany dzieli się na:

  • proste (inaczej monosacharydy, jednocukry),
  • złożone (disacharydy, oligosacharydy, polisacharydy).

Węglowodany złożone dzieli się na:

  • disacharydy, czyli dwucukry, które zawierają 2 cząsteczki monosacharydów. To sacharoza, laktoza, maltoza, trehaloza. Należą do węglowodanów łatwo przyswajalnych przez człowieka,
  • oligosacharydy, które zawierają od 3 do 10 cząsteczek monosacharydów. To melezytoza, rafinoza, stachioza, maltodekstryny, fruktooligosacharydy, galaktooligosacharydy polidekstroza, oporne dekstryny, galaktozydy,
  • polisacharydy, które zawierają wiele cząsteczek monosacharydów. To polisacharydy skrobiowe (skrobia, skrobia modyfikowana, skrobia oporna, inulina) i polisacharydy nieskrobiowe (celuloza, hemicelulozy, pektyny, hydrokoloidy).

Węglowodany można również podzielić ze względu na podatność na działanie enzymów trawiennych przewodu pokarmowego i ich wpływ na stężenie glukozy we krwi (glikemię). Wyróżnia się węglowodany:

  • przyswajalne (skrobia oraz jednocukry i dwucukry, np.: glukoza, fruktoza, sacharoza, laktoza),
  • nieprzyswajalne (np. pektyny, celuloza, hemicelulozy).

3. Właściwości węglowodanów złożonych

Uznaje się, że węglowodany złożone są zdrowsze niż cukry proste. Ma to związek z tym, że ich trawienie trwa dłużej, przez co są wolniej wchłaniane. Dzięki temu na dłużej zaspokajają głód i dostarczają energii na dłuższy czas niż węglowodany proste.

Mówi się, że cukry proste to najgorsze węglowodany. Wchłaniają się niemal natychmiast, częściowo w jamie ustnej. Wywołują nagły oraz duży wyrzut insuliny, co wpływa na wahanie stężenia glukozy. Dają szybki zastrzyk energii, ale sprawiają, że w krótkim czasie pojawia się uczucie głodu (wskutek wytworzenia przez trzustkę dużej ilości insuliny). Spożycie węglowodanów złożonych nie daje takich efektów (nie dochodzi do nagłych wahań poziomu glukozy).

Kolejną zaletą obecności węglowodanów złożonych w diecie jest możliwość większej kontroli stężenia glukozy we krwi niż ma to miejsce w przypadku cukrów prostych. Na szczególną uwagę w diecie zasługują węglowodany złożone, które mają niski indeks glikemiczny. Nie dość, że dostarczają organizmowi energii, to nie obciążają trzustki. To dobre węglowodany dla diabetyków.

4. Węglowodany złożone w diecie

Węglowodany złożone są obecne w wielu produktach spożywczych. Aby je uzupełnić, należy do diety wprowadzać optymalną ilość:

  • pieczywa, przede wszystkim pełnoziarnistego,
  • makaronu, zwłaszcza z pełnego ziarna, razowego pszennego i żytniego, z semoliny, ryżowego i gryczanego,
  • ryżu, przede wszystkim brązowego, ale sprawdzi się także basmati, jaśminowy, dziki, czerwony,
  • kaszy, takiej jak gryczana, jaglana, pęczak, owsiana, mazurska, perłowa,
  • otrębów, kiełków pszenicy i musli, płatków zbożowych, takich jak: owsiane, jęczmienne, żytnie, orkiszowe, jaglane, ryżowe,
  • mąki: owsianej, ryżowej, jaglanej czy pszennej razowej,
  • roślin strączkowych (groch, fasola, ciecierzyca, bób, soczewica, korzeniowych i liściastych (ziemniaki, bataty, buraki, marchew, pietruszka).

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze