Bób - charakterystyka, właściwości, jak gotować bób

Nasiona bobu, ze względu na swoje właściwości odżywcze, są składnikiem wielu potraw. Na kuchennych stołach królują przede wszystkim zupy z jego dodatkiem, makaron, pierogi czy sałatki. Sprawdź, jakie właściwości ma bób i jak odpowiednio go przyrządzać.

Bób - charakterystyka

Bób jest znany w różnych zakątkach świata. Prawdopodobnie sięgano po niego już w czasach starożytnych ze względu na jego walory smakowe oraz powodowanie uczucia sytości. Jest on nie tylko łatwy w przygotowaniu, ale dodatkowo zawiera wiele składników odżywczych. Jest źródłem dużej ilości białka. Ze względu na małą kaloryczność (ok. 187 kcal w jednej szklance), a także niską zawartość kwasów tłuszczowych jest polecany osobom będącym na diecie.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Spożywania bobu nie zaleca się osobom chorującym na dnę moczanową, mającym problemy z nerkami oraz cierpiącym na zaburzenia w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego. Spożywa się go przeważnie na surowo lub po ugotowaniu. Młodą roślinę warto jeść w postaci surowej. Młode ziarna bobu mają dość miękką skórkę, dlatego mogą być spożywane tuż po wyjęciu ich ze strąków. Poza tym skórka bobu zawiera największą ilość witamin. Wiele osób woli gotowany bób, jednak warto pamiętać, że w czasie takiego przyrządzania traci on aż 40 proc. cennych witamin oraz minerałów.

W sklepach jest on dostępny często już w formie zapakowanej. Jeżeli jednak chcemy mieć pewność co do jakości produktu, warto kupować świeży w strąkach i zwracać uwagę na to, czy ma intensywną zieloną barwę i czy nie widać na nim przebarwień. Nie należy przechowywać bobu w lodówce przez dłuższy czas, gdyż może przez to stracić większość swoich walorów odżywczych. Maksymalny czas jego przetrzymywania nie powinien trwać dłużej niż tydzień.

Trzeba także uważać, aby go nie rozgotować, gdyż wtedy traci dużo ze swoich właściwości i ma nieprzyjemny smak. Jedzenie bobu w nadmiarze może być przyczyną wzdęć oraz może spowodować fermentację w jelitach. U niektórych osób może być przyczyną reakcji uczuleniowych.

Jak sprawić, by warzywa smakowały lepiej?

Jeśli chcesz żyć zdrowo, należy jeść 7 porcji warzyw dziennie według najnowszych badań. Jak najlepiej spożywać większe ilości warzyw? Sprawić, aby smakowały...

Bób - właściwości

O zdrowotnym działaniu bobu mówi się wiele. Wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu i tym samym pomaga regulować ciśnienie krwi. Dzięki zawartości błonnika reguluje pracę jelit, powoduje uczucie sytości i sprawia, że rzadziej sięgamy po różne przekąski. Co również ważne kalorii bób ma bardzo niewiele. Kalorii bób ma tylko 88 w 100 g. Poza tym błonnik spowalnia wchłanianie węglowodanów i oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Dlatego spożywanie bobu zaleca się osobom, które regularnie kontrolują swoja wagę i jedzenie posiłków. Często jest on składnikiem wielu dań wegetariańskich, np. w diecie Ornisha ze względu na zawartość białka, które może stanowić alternatywę dla białka zwierzęcego. Spożywanie bobu jest zalecane przy mdłościach i problemach trawiennych.

Po tę roślinę powinny sięgać także kobiety w ciąży, gdyż jest ona źródłem kwasu foliowego. Organizm nie potrafi syntetyzować tego związku, dlatego powinien być dostarczany wraz z pożywieniem. Kwas foliowy zapobiega powstawaniu wad rozwojowych u dziecka. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. 100 g ziaren bobu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy w 106 proc. W przypadku cukrzycy ciążowej jest konieczne jednak poszukiwanie alternatywnych źródeł tego związku. Spożywanie bobu powinny ograniczyć także osoby chorujące na cukrzycę ze względu na jego wysoki indeks glikemiczny.

Bób bywa również wykorzystywany w leczeniu niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza lub kwasu foliowego oraz witaminy B12. Wpływają one na produkcję krwinek czerwonych, których zadaniem jest dostarczanie tlenu do komórek organizmu. W przypadku podejrzenia anemii warto więc wprowadzić do swojego jadłospisu dania z bobem. W stanach zapalnych skóry często stosuje się okłady z wykorzystaniem mąki z nasion bobu.

Bób w przepisach jest składnikiem sezonowaym. Dzięki temu, że bób kalorii ma tak niewiele można się znim zajadać dowoli. Choć często przepisy z bobem to pyszne letnie sałatki, to jednak nadal dla wielu osób przepis na bób idealny to ten na bób gotowany. To właśnie ten przepis na bób jest najbardziej poszukiwany każdego roku.

Bób - jak ugotować bób?

Większość ludzi lubi bób, ale niewiele z nich wie jak ugotować bób. W internecie można znaleźć wiele wskazówek na to, jak ugotować bób. Jeśli jednak nie mamy zaufania, zawsze możemy zapytać mamy bądź babci jak ugotować bób, one na pewno podpowiedzą jak zrobić to najlepiej.

Najważniejsze jest to jak długo gotować bób. Przed pierwszą próbą każdy zastanawia się ile gotować bób. Gotowanie bobu jest wbrew pozorom bardzo łatwe. To jak długo gotować bób zależy od mocy ognia pod garnkiem. Ponadto to ile gotować bób ma wpływ na jego smak. Na silnym ogniu gotowanie bobu trwa ok. 15 min.

Zanim ugotujemy bób, należy go dokładnie wypłukać. Woda powinna być lekko osolona. Należy uważać, aby nie gotować go zbyt długo, gdyż spowoduje to utratę przez niego walorów odżywczych. Poza tym ziarenka nie powinny być zbyt miękkie. Aby nieco podkreślić jego smak, można dodać odrobinę masła, cukier lub kilka ząbków czosnku.

Bób można gotować na dużym ogniu bądź parze. Czas gotowania nie powinien przekraczać 15 minut. W przypadku starszych ziaren zaleca się ich dłuższe gotowanie, aż do uzyskania odpowiedniej miękkości. Po wyjęciu z wody należy odcedzić je dokładnie w durszlaku.

Najwięcej witamin zawartych jest w skórce, w związku z tym ziarna najlepiej spożywać w całości. Ugotowany bób można jeść sam lub jako dodatek do sałatek, kanapek, itp.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Bób w kuchni. Zobacza, co z niego przyrządzić (WIDEO)

Bób stary jak świat"? To prawda. Jest naszym rodzimym warzywem i przez wszystkich jest znany. Jego smak nie każdemu jednak odpowiada (...) , ponieważ jest bardzo charakterystyczny. Jednak bób jest bardzo zdrowy i pożywny,...

Przystawki

Hummus z bobu (WIDEO)

Bób to zdrowe warzywo, którym zajadają się zarówno dorośli, jak i dzieci. Możemy wykorzystać go jako dodatek do dań lub po prostu ugotować (...) go i zjeść. Jest też głównym składnikiem wielu potraw, szczególnie wykorzystujemy go w...

Dania z warzyw

Pasta z bobu

Pasta z bobu

. Przygotowanie: W wodzie z dodatkiem łyżki cukru należy ugotować bób, pod koniec gotowania dodając łyżeczkę majeranku, odrobinę cząbru i szczyptę (...) To bardzo zdrowa roślina strączkowa. Warto przygotować z niej...

Zasady przechowywania żywności

Warunki przechowywania warzyw

odżywiania. Aby zachowywać prozdrowotne właściwości warzyw, konieczne jest przechowywanie ich w odpowiednich warunkach. Warzywa zimą mogą być prawie (...) i nie ma uniwersalnych zasad przechowywania dla wszystkich jarzyn. Właściwości...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Właściwości roślin strączkowych

Właściwości roślin strączkowych

. Bez wątpienia groch, fasola, bób, ciecierzyca, soczewica i soja powinny częściej gościć na naszych stołach. Jakie są zalety jedzenia tych roślin? Zobacz (...) , w której moczymy rośliny strączkowe przed gotowaniem....

Witaminy

Co niszczy witaminy?

Co niszczy witaminy?

(takie jak: kalafior, brokuły czy bób) najlepiej gotować na parze, w wodzie lub na surowo - w formie surówek i sałatek. Te ostatnie w procesie przygotowania tracą (...) kwas askorbinowy. Wspomaga ona układ odpornościowy,...

Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety

Dieta ryżowa - czym jest, jadłospis

odchudzające się za pomocą tej diety oprócz ryżu mogą spożywać także rośliny strączkowe (bób, soję, soczewicę, groch oraz fasolę), gruboziarniste (...) z jogurtem naturalnym typu light, do dania dodajemy kostkę żółtego sera, startego...

Zioła i przyprawy

Tymianek - właściwości i zastosowanie

Tymianek -  właściwości i zastosowanie

Tymianek - charakterystyka Tymianek to zioło, które w naszych kuchniach pojawia się jako składnik marynat do mięs, przyprawy do ryb i ziemniaków (...) właściwościom konserwującym. Nazwa zioła pochodzi od greckiego thymon,...

Medycyna naturalna

Naturalne źródła amigdaliny

Naturalne źródła amigdaliny

. Źródłem tej substancji jest bób, soczewica, fasola biała, ciecierzyca. Dlaczego warto wzbogacić codzienną dietę o te produkty? Przyrządzone w odpowiedni (...) przyswajalnego białka oraz kwasu foliowego. Bób z kolei...