Bób - wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, gotowanie
Bób, podobnie jak pozostałe warzywa strączkowe, posiada wiele cennych wartości odżywczych. Przede wszystkim charakteryzuje go wysoka zawartość białka, dzięki czemu może stanowić alternatywę dla produktów odzwierzęcych. W składzie znajdują się również witaminy z grupy B, cynk, żelazo, fosfor, miedź i sód. Jakie witaminy ma bób i jakie właściwości ma bób?
1. Co to jest bób?
Bób (Vicia faca) to warzywo strączkowe cenione za względu na posiadane właściwości odżywcze i lecznicze. Jest to jedna z pierwszych roślin uprawianych przez człowieka.
W Polsce bób hodowany jest do bezpośredniego spożycia, kiszenia i mrożenia. Jest to roślina jednoroczna, która osiąga około 100 cm wysokości, każdy strąk posiada 3-4 jadalne nasiona.
2. Właściwości lecznicze bobu
Bób jest niezwykle zdrowym warzywem, który wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim jest świetną alternatywą dla mięsa i produktów odzwierzęcych ze względu na wysoką zawartość białka (7,6 g na 100 g ugotowanego bobu).
Roślina powinna znaleźć się w menu osób z chorobami układu krążenia, które powinny ograniczyć ilość spożywanego mięsa i nasyconych kwasów tłuszczowych.
Bób cechuje również niska zawartość sodu, a wysoka ilość potasu i błonnika, co przekłada się na regulowanie ciśnienia tętniczego krwi i redukcję poziomu cholesterolu we krwi.
Warzywo sprzyja także leczeniu niedokrwistości mikrocytarnej wynikającej z niedoboru żelaza oraz anemii megaloblastycznej, spowodowanej niewystarczającą ilością kwasu foliowego i witaminy B12 w organizmie.
Składniki te przyczyniają się do tworzenia krwinek czerwonych, niezbędnych do rozprowadzania tlenu do wszystkich komórek w ciele. Bób jest naturalnym źródłem lewodopy, czyli aktywnej formy dopaminy, neuroprzekaźnika potrzebnego do przechodzenia impulsów w układzie nerwowym.
Z tego względu bób wspomaga sprawność ruchową, funkcjonowanie układu nerwowego i chroni przed rozwojem choroby Parkinsona. Warzywo może być stałym elementem diety odchudzającej, ze względu na niską zawartość tłuszczu i znaczącą ilość błonnika w składzie. Bób sprzyja redukcji masy ciała i na dłużej zachowuje uczucie sytości.
Bób jest też zalecany kobietom w ciąży ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego. Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia, kobieta ciężarna powinna spożywać minimum 400 mikrogramów witaminy B9 każdego dnia, składnik ten przeciwdziała wystąpieniu ciężkich wad rozwojowych u płodu.
3. Komu bób może szkodzić?
Bób nie jest zalecany osobom ze zdiagnozowaną dną moczanową, ponieważ kwas moczowy jest ostatnim produktem przemiany puryn obecnych w tej roślinie. Częste spożywanie bobu w tej sytuacji może doprowadzić do wystąpienia między innymi kamicy nerkowej.
Warzywo strączkowe może wywołać reakcję alergiczną, zwłaszcza u pacjentów chorych na fawizm (chorobę fasolową). Bób może odpowiadać również za pogorszenie samopoczucia u osób mających problemy z układem pokarmowym, ponieważ wzmaga wzdęcia i fermentację jelitową.
Spożycie rośliny powinny ograniczyć także pacjenci z insulinoopornością lub cukrzycą (również ciążową), ponieważ indeks glikemiczny ugotowanego bobu wynosi 80.
4. Jak gotować bób?
Do gotowania należy wybierać intensywnie zielone ziarna, o gładkiej skórce, bez plam. Bób należy opłukać pod strumieniem zimnej wody, następnie przełożyć do garnka, zalać wodą, tak by było jej 2 razy więcej niż ziaren i wsypać płaską łyżkę cukru.
Całość doprowadzamy do wrzenia, dodajemy szczyptę soli i ewentualnie ząbek czosnku lub kilka gałązek kopru. Gotujemy pod przykryciem przez 15-30 minut. Bób można jeść po obraniu lub razem ze skórką.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.