Zatrucie pokarmowe - przyczyny, zapobieganie

Zatruciem pokarmowym nazywamy zaburzone działanie układu pokarmowego wskutek zjedzenia pokarmu wraz z aktywnymi drobnoustrojami chorobotwórczymi lub ich toksynami. Objawem zatrucia pokarmowego są wymioty, biegunki, niekiedy także gorączka. Mogą one pojawić się bezpośrednio po spożyciu skażonej żywności bądź dopiero następnego dnia. Zatrucie pokarmowe jest niebezpieczne szczególnie dla zdrowia kobiet w ciąży, osób starszych oraz chorych z obniżoną odpornością.

Zatrucie pokarmowe - przyczyny

Ze względu na przyczynę, zatrucia pokarmowe możemy podzielić na:

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czym jest ból?"


1. Zatrucie bakteryjne – spowodowane zjedzeniem żywych komórek bakteryjnych lub ich toksyn. Wśród nich znajdują się:


  • Intoksykacja – czyli dostanie się do przewodu pokarmowego toksyn wytworzonych przez bakterie w pokarmie. Powszechne jest zatrucie pokarmowe endotoksynami bakteryjnymi, czyli składnikami ściany komórkowej bakterii Gram-ujemnych. Znacznie groźniejsze, choć na szczęście coraz rzadsze, są zatrucia egzotoksynami, np. jadem kiełbasianym, enterotoksyną gronkowcową czy cytotoksynami niektórych szczepów pałeczki okrężnicy. 

  • Infekcje – bakterie kolonizują w tym przypadku komórki nabłonka jelitowego. Do tego typu zaliczają się zatrucia salmonellą.
Pałeczki salmonelli

Dur brzuszny jest ostrą chorobą zakaźną wywoływaną przez pałeczkę duru brzusznego (Salmonella typhi).

  • Toksykoinfekcje – zatrucie mieszane bakteriami i ich toksynami. 
Objawy: biegunka, ból brzucha. Zwykle wystarczą ścisła dieta, duże ilości płynów i węgiel leczniczy. Jeśli biegunka utrzymuje się dłużej niż dobę, należy zwrócić się do lekarza o pomoc. 


  1. Wirusowe zatrucie pokarmowe – wirusy powodują najczęściej zapalenie żołądka i jelit, co objawia się wymiotami i biegunką. Leczenie zatrucia pokarmowego obejmuje dietę i uzupełnianie płynów. Ten typ zatruć pojawia się często u dzieci. 



  2. Zatrucie grzybicze – powstają w wyniku stałego przyjmowania żywności, która zanieczyszczona jest toksynami grzybów pleśniowych. Skutkuje uszkodzeniem narządów miąższowych, a zwłaszcza wątroby i nerek. Ważne jest, aby nie spożywać produktów spleśniałych. Pamiętać należy, że jeśli pleśń pojawiła się na jakimś fragmencie produktu, to występuje w całym towarze i nie wystarczy tylko odjąć części, na której jest widoczna. Pleśń może rozwijać się również w produktach przechowywanych w ciepłych i wilgotnych miejscach. 


Zatrucie pokarmowe - zapobieganie

Bakterie obecne są wszędzie i trudno się przed nimi ustrzec. Możemy jednak zapobiec zatruciom pokarmowym. Jeżeli chcemy jeść zdrowo i bezpiecznie, powinniśmy kupować żywność w sprawdzonych sklepach – dotyczy to zwłaszcza sklepów, w których kupujemy lody i ciasta. Powinniśmy także uważnie przygotowywać potrawy. Zawsze przedtem należy spojrzeć, czy data ważności danego produktu jest wciąż aktualna. Ponadto trzeba zachować szczególną ostrożność, przyrządzając potrawy mięsne – przed podaniem należy sprawdzić, czy mięso zostało dobrze ugotowane; deseczkę, na której kroiliśmy surowe mięso, należy dokładnie umyć i często ją zmieniać. Nie wolno kilkakrotnie zamrażać i odmrażać produktów. Istotne jest także, by żywność przechowywać w odpowiedniej temperaturze. Zanim dotkniemy jakichkolwiek produktów spożywczych, powinniśmy dokładnie umyć ręce. Należy zachować ostrożność, przyrządzając potrawy z jaj, bo niejednokrotnie są one źródłem zakażenia salmonellą. Objawy zatrucia pokarmowego są niezwykle uciążliwe dla normalnego funkcjonowania organizmu, dlatego lepiej zapobiegać zatruciom niż je leczyć.

Angelika Ciuraj, Małgorzata Kamińska, 11 miesięcy temu

Bibliografia

  • Dziubek Z. Choroby zakaźne i pasożytnicze, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2003, ISBN 83-200-2748-9
  • Szczeklik A. (red.), Choroby wewnętrzne, Medycyna Praktyczna, Kraków 2011, ISBN 978-83-7430-289-0
  • Kokot F. Diagnostyka różnicowa objawów chorobowych, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007, ISBN 978-83-200-3295-6

Źródła zewnętrzne

Układ pokarmowy

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zatrucie pokarmowe - przyczyny, zapobieganie
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Pomocni lekarze

Artykuły Zatrucie pokarmowe - przyczyny, zapobieganie
Gronkowcowe zatrucia pokarmowe - przyczyny

Gronkowiec -zdjęcia

Gronkowiec -zdjęcia

Na zdjęciu widoczna bakteria gronkowca.

Zatrucie pokarmowe - przyczyny, zapobieganie

Popularny drink niebezpieczny dla zdrowia

Popularny drink niebezpieczny dla zdrowia

. Osoba, która go spożywa może nabawić się zatrucia pokarmowego. Kwaśny odczyn Do przygotowania Moscow Mule potrzebujemy wódki, piwa imbirowego (...) w miedzianych kubkach. Metal ten przenika do napoju i wraz z nim...

Zatrucie pokarmowe - przyczyny, zapobieganie

Szkodliwe bakterie żyją w jedzeniu nawet pół roku

Szkodliwe bakterie żyją w jedzeniu nawet pół roku

Niepokojące wyniki nowego badania: bakterie wywołujące zatrucia pokarmowe mogą przetrwać w pakowanych produktach nawet sześć miesięcy. Naukowcy (...) po tym, jak w ostatnim czasie w USA odnotowano większą liczbę przypadków zatruć...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Gronkowcowe zatrucia pokarmowe - przyczyny

? * Jak uniknąć zatrucia pokarmowego w lecie? * Objawy zatrucia pokarmowego * Przyczyny zatruć pokarmowych Same gronkowce reagują silnie (...) płynów...

Zatrucie pokarmowe - przyczyny, zapobieganie

Objawy zatrucia pokarmowego - bakteryjne, wirusowe, grzybicze

Jednym z częściej występującym schorzeń, zwłaszcza w okresie letnim, jest zatrucie pokarmowe. Na skutek spożycia artykułów spożywczych zakażonych (...) bakteriami lub innymi drobnoustrojami dochodzi do zaburzenia pracy...

Zatrucie pokarmowe - przyczyny, zapobieganie

10 produktów, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe

10 produktów, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe

większym zagrożeniem niż zatrucie pokarmowe jest jednak bąblownica, choroba pasożytnicza, która przez długi czas rozwija się bezobjawowo. Skutkiem (...) Drób Wiele mówi się na temat wysokiego ryzyka związanego z zatruciem...

Zatrucie pokarmowe - przyczyny, zapobieganie

Jak uniknąć zatrucia pokarmowego latem? Osiem zasad

Jak uniknąć zatrucia pokarmowego latem? Osiem zasad

Ze względu na wysokie temperatury latem jesteśmy bardziej narażeni na zatrucia pokarmowe, które wiążą się z szeregiem nieprzyjemnych dolegliwości (...) . Czy można uniknąć infekcji? Tak - wystarczy przestrzegać kilku...