Przeciwutleniacze w diecie

Antyoksydanty, czyli inaczej przeciwutleniacze, zyskują ostatnio coraz więcej zwolenników i nie dzieje się to bez powodu. Moc naturalnych składników zapobiegają bowiem występowaniu licznych chorób, w tym układu krążenia, nowotworowych, stanów zapalnych, cukrzycy. W przypadku chorób przewlekłych spowalniają ich rozwój oraz łagodzą objawy chorobowe. Przeciwutleniacze w żywności pochodzą głównie z żywności nieprzetworzonej i wolnej od syntetycznych dodatków.

Dieta a rak

Przeciwutleniacze w diecie

Nie każdy składnik organiczny nadaje się do wykorzystania w kosmetyce. Zanim trafi do słoiczka z kremem, zostaje przebadany, w celu wykluczenia możliwości...

Dieta antyrakowa powinna być bogata w antyoksydanty, ponieważ podczas normalnego funkcjonowania organizmu, w komórkach powstają wolne rodniki tlenowe, których nadmiar uszkadza organelle komórkowe (jądro komórkowe, błony, mitochondria), w wyniku czego komórka albo obumiera, albo zamienia się w komórkę nowotworową.

Żywność light pod lupą dietetyka

Przeciwutleniacze w postaci witamin antyoksydacyjnych (witaminy A, E, C), soli mineralnych (selen) oraz karotenoidów i polifenoli inaktywują wolne komórki, zapobiegając tym samym rozwojowi wielu chorób.

Przeciwutleniacze w owocach

Większość owoców posiada wysoką zawartość witamin C, A, E. Najwięcej antyoksydantów znajduje się w czarnych porzeczkach, owocach cytrusowych, jabłkach, truskawkach, malinach oraz czarnych jagodach, winogronach. Karotenoidy będące prekursorami witaminy A nadają pomarańczową i czerwoną barwę, jak również wykazują aktywność antyoksydacyjną. Dlatego też w codziennej diecie powinny znajdować się owoce o tych barwach.

Przeciwutleniacze w warzywach

Warzywa są zazwyczaj bogatym źródłem witamin A, E oraz przeciwutleniającego mikroelementu – selenu, który w organizmie wchodzi w skład enzymów usuwających wolne rodniki tlenowe. Najwięcej karotenoidów występuje w marchewce, dyni, brokułach, sałacie oraz czerwonej papryce. Związki o charakterze antyoksydacyjnym występują również w czosnku, cebuli, natce pietruszki oraz bazylii. Naturalne przeciwutleniacze przeciwdziałają chorobom nowotworowym oraz chorobom przewlekłym układu krążenia.

Przeciwutleniacze w ziarnach i roślinach strączkowych

Suszona fasola, a zwłaszcza fasola czerwona, należą do czołówki warzyw pod względem zawartości antyoksydantów. Natomiast pełne ziarna nie mają sobie równych, jeśli chodzi o zawartość przeciwutleniaczy w gramie produktu.

Przeciwutleniacze w orzechach i przyprawach

W orzechach występują witamina E i selen, które należą do grupy antyoksydantów. Orzechy włoskie i laskowe oraz pistacje zawierają największe dawki zdrowych składników. Wśród przypraw najbogatsze w przeciwutleniacze będą cynamon, oregano i goździki.

Przeciwutleniacze w kawie, herbacie i winie

Zarówno kawa, jak i herbata są bogatymi źródłami flawonoidów. Flawonoidy należą do grupy polifenoli, które nadają czerwonemu winu właściwości przeciwdziałające starzeniu się organizmu oraz przeciwdziałają chorobom układu krążenia, jak zawał serca, miażdżyca, udar mózgu.

Przeciwutleniacze w diecie są bardzo ważne dla zachowania zdrowia organizmu, dlatego też nie należy rezygnować ze spożywania warzyw i owoców, zwłaszcza w profilaktyce chorób nowotworowych.

Diana Maciąg, ponad rok temu

Bibliografia

  • Pitchford P. Odżywianie dla zdrowia, Galaktyka, Łódź 2008, ISBN 978-83-7579-023-8
  • Piwowar A. (red.), Mikroskładniki odżywcze, MedPharm, Wrocław 2010, ISBN 978-83-60466-82-7
  • Świderski F. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2003, ISBN 83-204-3228-6
  • Stanway P. Zdrowa dieta - zdrowe życie, Medium, Warszawa 1998, ISBN 83-87863-15-7

Dieta antyrakowa

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta antyrakowa - przepisy
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Dieta antyrakowa - przepisy
Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Przygotuj skórę na spotkanie ze słońcem

Przygotuj skórę na spotkanie ze słońcem

Uwzględniając tłuszcz w diecie pozwolimy tkankom zatrzymać cenną wilgoć. Już kilka kropel oliwy z oliwek lub garść orzechów dziennie pomoże uniknąć (...) w diecie ochroni twoją skórę przed poparzeniem słonecznym...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Sprawdzone zdrowotne właściwości octu jabłkowego

Sprawdzone zdrowotne właściwości octu jabłkowego

jednak wie, że ma również inne cenne właściwości, bardzo korzystne dla zdrowia. Wspomaga odchudzanie, obniża poziom cukru we krwi, zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy (...) , reguluje procesy trawienne, a więc sprzyja odchudzaniu. Zawiera...

Dieta antyrakowa - przepisy

Jedzenie, które uchroni cię przed rakiem piersi

Jedzenie, które uchroni cię przed rakiem piersi

, zawierających dobroczynne składniki. Oliwa z oliwek Przeciwutleniacze zawarte w oliwie z oliwek oraz kwas oleinowy zapobiegają wzrostowi komórek nowotworowych (...) . Działania takie zostały wykazane podczas badań przeprowadzanych w...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

9 powodów, dla których warto jeść nasiona chia

9 powodów, dla których warto jeść nasiona chia

i dzięki temu mogą być spożywane o każdej porze dnia. Stanowią one również idealną przekąskę dla osób, które ograniczają spożycie węglowodanów w diecie (...) . Zawierają silne przeciwutleniacze Zawarte w nasionach chia...

Profilaktyka zawału serca

Jedzenie, które wspomaga pracę serca

Jedzenie, które wspomaga pracę serca

krążenia, co zostało potwierdzone naukowo. Jabłka Kwercetyna i inne przeciwutleniacze występujące w jabłkach pomagają zwalczyć stres oksydacyjny (brak (...) w obliczu wysokiego spożycia sodu w codziennej diecie wielu...

Żywność ekologiczna

Poznaj niesamowite właściwości śliwek umeboshi

Poznaj niesamowite właściwości śliwek umeboshi

. Sprawdź również: Przeciwutleniacze w diecie Pomagają zachować mocne i zdrowe kości Śliwki umeboshi przynoszą również korzyści naszym kościom dzięki dużej (...) , ale zawierają dużą ilość witamin, minerałów i przeciwutleniaczy....

Błonnik - definicja, skład, funkcje, zawartość w pożywieniu

7 produktów, które mają więcej błonnika niż jabłka

7 produktów, które mają więcej błonnika niż jabłka

Znaczenie błonnika w diecie Błonnik pokarmowy (włókna pokarmowe) to jeden ze złożonych węglowodanów. Nie jest on trawiony w układzie pokarmowym (...) człowieka, niemniej ma bardzo istotny wpływ na organizm. W dobrze zbilansowanej diecie...

Ciąża i dziecko

Freekeh, czyli zielone ziarno pszenicy

Freekeh, czyli zielone ziarno pszenicy

stosowany przez osoby na diecie. Zawartość włókna pokarmowego zapewnia dłuższe uczucie sytości po jedzeniu, dzięki czemu nie sięgamy po przekąski (...) - przeciwutleniacze, które hamują procesy związane ze starzeniem....

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

7 powodów, dla których warto spożywać komosę ryżową

7 powodów, dla których warto spożywać komosę ryżową

tej substancji. Jest bogata w przeciwutleniacze Zawarte w komosie ryżowej silne przeciwutleniacze, takie jak kwercetyna oraz kemferol, wywierają (...) składnik dla układu pokarmowego, gdyż reguluje perystaltykę jelit....

Odchudzanie

Jak schudnąć 10 kg w sześć tygodni?

Jak schudnąć 10 kg w sześć tygodni?

sposób pozbędziesz się nadmiaru kilogramów. Naturalne przeciwutleniacze Pomidory i papryka to najlepsze źródło wit. A i C. Beta-karoten - naturalny (...) diecie. Zamiast tuczących przekąsek, podjadaj surową paprykę...