Herbata na odchudzanie

Herbata na odchudzanie
Herbata na odchudzanie

Picie herbaty to również sposób spędzania czasu w bliskim gronie. Wiele składników napoju ma również...

zobacz galerię

Herbata jest najpopularniejszym napojem na świecie. Mimo że nie zawiera składników odżywczych, jednakże ze względu na obecność witamin, składników mineralnych, jak również polifenoli korzystnie wpływa na zdrowie. W licznych badaniach dowiedziono, iż zielona, jak i czerwona herbata wspomaga proces odchudzania.

1. Zalety herbaty na odchudzanie

Właściwości herbaty zawiera mieszankę składników i olejków eterycznych, działających odprężająco i uspokajająco na nerwy, dzięki czemu skutecznie zmniejszają niepokój i stres po posiłku. Zrelaksowanie ciała po kolacji ułatwia również trawienie i w rezultacie – przyspiesza przemianę materii.

Zobacz film: "Zielona herbata a herbatki odchudzające"

Napój można zaparzyć zaraz przed położeniem się spać, jednak najwyższą skuteczność odnotowuje się, spożywając herbatę na odchudzanie po posiłku. Jeżeli stosujesz wysokobiałkową dietę, napój ten pomoże zapobiec zaparciom i niestrawności, które są typowym efektem spożywania większej ilości protein.

2. Wady herbaty na odchudzanie

Dzięki swoim właściwościom, herbata na odchudzanie zwiększa szanse na skuteczne pozbycie się nadwagi. Do trzech głównych kierunków działania tego preparatu zaliczamy właściwości:

  • przeczyszczające,
  • moczopędne,
  • hamujące apetyt.

Działanie takie skutecznie wpływa na spadek wagi (przynajmniej na początku), jednak nie jest najzdrowszą receptą na utratę zbędnych kilogramów. Wiele rodzajów herbat zawiera składniki przeczyszczające, które zwiększają ruch jelit i w rezultacie prowadzą do utraty wody z organizmu. Składniki te nie powodują jednak utraty tkanki tłuszczowej. Ponadto, spadek wagi jest jedynie tymczasowy i zatrzymuje się po wyregulowaniu pracy jelit. Regularne spożywanie herbat zawierających wspomniane składniki buduje zależność od preparatów odchudzających i stopniowo prowadzi do osłabienia systemu jelita grubego.

Utrata wody spowodowana działaniem przeczyszczającym i moczopędnym herbat na odchudzanie może prowadzić do odwodnienia organizmu i w rezultacie powodować uczucie przemęczenia, drażliwość i zmniejszenie wydajności organizmu. Długotrwałe odwodnienie jest jedną z przyczyn problemów sercowo-naczyniowych i innych poważnych chorób. Najlepszym sposobem na wydalenie z organizmu nadmiaru wody jest nie picie herbat odchudzających, a spożywanie dużej ilości wody. Przyjmowanie nowych płynów sygnalizuje ciału konieczność wypłukania zgromadzonych w organizmie zapasów wody.

Warto również wspomnieć o działaniu herbat powodującym zmniejszenie uczucia głodu. Pohamowanie apetytu może prowadzić do utraty nadwagi, jednak z drugiej strony, często wywołuje senność, zdenerwowanie i kołatania serca.

3. Zielona herbata a odchudzanie

Herbata Thea sinensis jest produktem otrzymywanym z wiecznie zielonego krzewu Camellia. Herbata uprawiana jest w zaledwie 5 krajach na świecie - Indie, Chiny, Sri Lanka, Kenia oraz Indonezja. Najczęściej spożywanym gatunkiem herbaty jest czarna, jednakże tylko zielona i czerwona herbata wspomaga proces odchudzania. Prozdrowotne działanie zielonej herbaty wynika ze związków polifenolowych w niej zawartych. Liczne badania wykazały, że regularne spożywanie zielonej herbaty zapobiega rozwojowi nowotworów, chorób neurodegeneracyjnych (stwardnienie rozsiane, choroba Alzheimera, choroba Parkinsona), chorób układu krążenia (nadciśnienie, miażdżyca, choroba niedokrwienna serca). Zielona herbata wspomaga odchudzanie i zapobiega otyłości. Dowiedziono, że jej picie sprzyja stabilizacji masy ciała oraz zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Zawarte w naparze zielonej herbaty katechiny redukują tkankę nawet o 50%. Co więcej, katechiny hamują zarówno wzrost komórek tkanki tłuszczowej (adipocytów), jak również ich namnażanie. Polifenole zielonej herbaty hamują aktywność enzymów rozkładających węglowodany i tłuszcze, czyli amylazy oraz lipazy. Obniżenie aktywności tych enzymów zmniejsza przyswajanie zarówno tłuszczów, jak i węglowodanów w jelitach. Ponadto ogranicza wchłanianie cholesterolu, tym samym zapobiega hipercholesterolemii i miażdżycy.

4. Czerwona herbata a odchudzanie

Czerwona herbata pu-erh powstaje w wyniku krótkotrwałego procesu fermentacji, podczas którego drobnoustroje rozkładają zielone liście herbaty, nadając charakterystyczny aromat i smak. Ze względu na ten fakt, czerwona herbata wykazuje odmienne właściwości w porównaniu do zielonej. Herbaty pu-erh wspomagają trawienie, dlatego zalecane jest ich picie po posiłku ciężkostrawnym, obfitym w tłuszcze oraz zawierającym produkty wzdymające. Czerwona herbata wspomaga walkę z otyłością. Liczne badania kliniczne wykazały, że regularne spożywanie herbaty pu-erh w trakcie odchudzania zapobiega efektowi jo-jo. Ponadto osoby pijące systematycznie herbatę przez 1 miesiąc straciły około 5 kg. Taki efekt jest wynikiem zwiększenia procesów metabolicznych, ułatwienia trawienia pokarmów. Taniny zawarte w czerwonej herbacie zwiększają wydzielanie żółci i hamują wchłanianie lipidów w jelitach. Ponadto działanie moczopędne czerwonej herbaty zapobiega obrzękom oraz sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Czerwona herbata ma silne właściwości antyoksydacyjne oraz poprawia odporność organizmu, wspomaga oczyszczanie go z toksyn, a także zapobiega rozwojowi nowotworów. Regularne spożywanie 2 filiżanek czerwonej i zielonej herbaty wspomaga proces odchudzania.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.