Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Herbata na odchudzanie

Avatar placeholder
06.11.2019 13:46
Herbata na odchudzanie
Herbata na odchudzanie (iStock)

Herbata wspomaga odchudzanie, co zostało udowodnione w licznych badaniach. Pozwala oszukać głód, wspomaga metabolizm, a tym samym spalanie nadprogramowego tłuszczu, zwłaszcza tego zlokalizowanego na brzuchu czy biodrach. Dodaje także energii podczas codziennych aktywności fizycznych. Dodatkowo herbaty na odchudzanie mają przyjemny aromat, dobrze smakują i są niezwykle proste w przygotowaniu. Oto herbaty, które powinny znaleźć się w menu, gdy jesteś na diecie.

spis treści

1. Zalety herbaty na odchudzanie

Herbata zawiera mieszankę składników i olejków eterycznych, działających odprężająco i uspokajająco, dzięki czemu skutecznie zmniejszają niepokój i stres.

Spożyta po posiłku ułatwia trawienie i w rezultacie – przyspiesza przemianę materii. Właśnie spożyta po obiedzie czy kolacji daje najlepsze efekty, choć niektórzy zalecają jej picie także przed snem.

Zobacz film: "Oto przyprawy, które przyspieszają odchudzanie"

Jeżeli stosujesz wysokobiałkową dietę, napój ten pomoże zapobiec zaparciom i niestrawności, które są typowym efektem spożywania większej ilości protein.

Herbata na odchudzanie
Herbata na odchudzanie

Picie herbaty to również sposób spędzania czasu w bliskim gronie. Wiele składników napoju ma również

zobacz galerię

2. Wady herbaty na odchudzanie

Herbaty na ochudzanie mają trzy podstawowe właściwości:

  • przeczyszczające
  • moczopędne
  • hamujące apetyt

Dzięki temu przyczyniają się do spadku wagi (przynajmniej na początku odchudzania), jednak nie jest to najzdrowsza metoda na utratę zbędnych kilogramów.

Wiele rodzajów herbat zawiera składniki przeczyszczające, które zwiększają ruch jelit i w rezultacie prowadzą do utraty wody z organizmu. Składniki te nie powodują jednak utraty tkanki tłuszczowej. Ponadto, spadek wagi jest jedynie tymczasowy i zatrzymuje się po wyregulowaniu pracy jelit. Regularne spożywanie herbat zawierających wspomniane składniki buduje zależność od preparatów odchudzających i stopniowo prowadzi do osłabienia jelita grubego.

Utrata wody spowodowana działaniem przeczyszczającym i moczopędnym herbat na odchudzanie może prowadzić do odwodnienia organizmu i w rezultacie powodować uczucie przemęczenia, drażliwość i zmniejszenie wydajności organizmu. Długotrwałe odwodnienie jest jedną z przyczyn problemów sercowo-naczyniowych i innych poważnych chorób.

Najlepszym sposobem na wydalenie z organizmu nadmiaru wody jest nie picie herbat odchudzających, a spożywanie dużej ilości wody.

Warto również wspomnieć o herbatach powodujących zmniejszenie uczucia głodu. Pohamowanie apetytu może prowadzić do utraty nadwagi, jednak z drugiej strony, często wywołuje senność, zdenerwowanie i kołatania serca.

3. Herbaty odchudzające

3.1. Zielona herbata

Zielona herbata wspomaga odchudzanie, zapobiegając odkładaniu się tkanki tłuszczowej, a także sprzyja stabilizacji masy ciała po zakończeniu diety ochudzającej. Zawarte w naparze zielonej herbaty katechiny redukują tkankę nawet o 50 proc. Co więcej, katechiny hamują zarówno wzrost komórek tkanki tłuszczowej (adipocytów), jak również ich namnażanie.

Katechiny mają także inną właściwość - odblokowują komórki tłuszczowe. Dlatego po zieloną herbatę warto sięgnąć przed każdym treningiem fizycznym. 12-tygodniowe badania pokazały, że ich uczestnicy, którzy połączyli nawyk picia 4-5 filiżanek zielonej herbaty dziennie i 25 minutowy trening, stracili średnio 2 kg więcej niż ci, którzy jej nie pili.

Polifenole zielonej herbaty hamują aktywność enzymów rozkładających węglowodany i tłuszcze, czyli amylazy oraz lipazy. Obniżenie aktywności tych enzymów zmniejsza przyswajanie zarówno tłuszczów, jak i węglowodanów w jelitach. Ponadto ogranicza wchłanianie cholesterolu, tym samym zapobiega hipercholesterolemii i miażdżycy.

Zielona herbata ma także inne właściwości, które wynikają z zawartości związków polifenolowych. Liczne badania wykazały, że regularne spożywanie zielonej herbaty zapobiega rozwojowi nowotworów, chorób neurodegeneracyjnych (stwardnienie rozsiane, choroba Alzheimera, choroba Parkinsona) chorób układu krążenia (nadciśnienie, choroba niedokrwienna serca).

3.2. Czerwona herbata

Czerwona herbata pu-erh powstaje w wyniku krótkotrwałego procesu fermentacji, podczas którego drobnoustroje rozkładają zielone liście herbaty, nadając charakterystyczny aromat i smak. Ze tego względu czerwona herbata wykazuje odmienne właściwości w porównaniu do zielonej.

Czerwona herbata wspomaga walkę z otyłością, ponieważ przyspiesza procesy metaboliczne i ułatwia trawienia pokarmów. Taniny zawarte w czerwonej herbacie zwiększają wydzielanie żółci i hamują wchłanianie lipidów w jelitach. Zaleca się ich picie zwłaszcza po posiłku ciężkostrawnym, obfitym w tłuszcze oraz zawierającym produkty wzdymające.

W badaniach wykazano, że osoby pijące systematycznie czerwoną herbatę przez 1 miesiąc straciły około 5 kg. Regularne spożywanie herbaty pu-erh w trakcie odchudzania zapobiega także efektowi jo-jo.

Ponado czerwona herbata ma właściwości moczopędne, dzięki czemu zapobiega obrzękom oraz sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi.

Poza tym czerwona herbata ma silne właściwości antyoksydacyjne oraz poprawia odporność organizmu, wspomaga oczyszczanie go z toksyn, a także zapobiega rozwojowi nowotworów.

Do czerwonej herbaty można zaliczyć także herbatę Rooibos. To liście "czerwonego krzewu" – rośliny uprawianej wyłącznie w małym regionie Afryki Południowej w pobliżu Cape Town. Co sprawia, że herbata Rooibos sprzyja odchudzaniu?

To zawartość unikalnego i skutecznego flawonoidu o nazwie aspalatin. Badania wykazują, że ten związek może zmniejszyć w organizmie poziom hormonów stresu, które powodują głód, gromadzenie tkanki tłuszczowej, nadciśnienie tętnicze, choroby układu krążenia, insulinooporność i cukrzycę typu 2.

3.3. Herbata biała

Biała herbata przede wszystkim zapobiega tworzeniu się nowych komórek tłuszczowych.

Badania opublikowane w czasopiśmie Nutrition and Metabolism pokazały, że biała herbata może jednocześnie zwiększyć lipolizę (rozpad tłuszczu) i zablokować adipogenezę (powstawanie komórek tłuszczowych). Zawdzięcza to wysokiemu poziomowi aktywnych składników, które obecne są też w komórkach organizmu.

Biała herbata jest naturalnie suszona na słońcu, dzięki czemu najmniej przetworzona. Jednocześnie to najbogatsze źródło przeciwutleniaczy spośród wszystkich herbat.

3.4. Herbata Oolong

Herbata Oolong to lekki, kwiatowy napar, który – podobnie jak herbata zielona – zawiera mnóstwo katechin pomagających w utracie masy ciała poprzez zwiększenie zdolności organizmu do metabolizowania tłuszczów.

Badania przeprowadzone w Chinach pokazały, że ci, którzy regularnie pili herbatę Oolong, tracili aż 3 kilogramy w przeciągu 6 tygodni. Żeby wspomóc jej fantastyczne działanie odchudzające, pamiętaj o wyłączeniu ze swoich wieczornych posiłków węglowodanów.

3.5. Herbata miętowa

Miętowa herbata skutecznie hamuje apetyt, dzięki czemu przyczynia się do utraty wagi. Badanie opublikowane w Journal of Neurological and Orthopaedic Medicine pokazało, że badani, którzy wąchali herbatę miętową co 2 godziny, tracili miesięcznie nawet 2,5 kilograma.

Pomimo że herbata zawiera mniej kofeiny niż kawa, picie jej dużych ilości może powodować problemy ze snem. Aby temu zapobiec, warto na poduszkę wylać kilka kropli olejku miętowego. Towarzyszący ci na co dzień zapach mięty pozwoli ci więc nie tylko schudnąć, ale też spać spokojnie.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze