Zielone warzywa zamiast leków

Zapomnij o cudownych lekach czy suplementach diety - wystarczą brokuły, szpinak, roszponka czy kapusta, by obronić się przed śmiertelnymi chorobami. Tak przynajmniej, w dużym uproszczeniu, uważa dr Michael Greger, lekarz i propagator zdrowego odżywiania. A najcenniejszym źródłem substancji, które mają nas ochronić przed nowotworami i chorobami przewlekłymi, są zielone warzywa - powinniśmy jeść je codziennie. Jednak należy je przygotować w określony sposób, inaczej tracą większość swych właściwości.

Żywność light pod lupą dietetyka

Brokuły: codziennie jedna porcja - pół szklanki posiekanych warzyw lub ćwierć szklanki kiełków

Brokuły posiadają niesamowite właściwości zdrowotne. To jedna z najsilniejszych broni w walce z nowotworami - warzywa chronią przed kancerogennym uszkodzeniem DNA i rozprzestrzenianiem się komórek rakowych. Badania wykazują, że zmniejszają ryzyko nowotworów złośliwych, np. piersi, prostaty, płuc czy jelita grubego.

Zresztą zalet mają o wiele więcej. Oczyszczają wątrobę, a dzięki zawartości wapnia i fosforu wzmacniają kości i zęby. Mają też pozytywny wpływ na stan stawów i skóry. Badania przeprowadzone przez niemieckich naukowców dowiodły, że zbawiennie działają na wzrok. Zawarte w nich substancje: luteina i zeaksantyna chronią oczy przed zaćmą oraz zwyrodnieniem plamki żółtej. Brokuły zawierają też dużo potasu, który pomaga w utrzymaniu właściwego ciśnienia krwi. Działają moczopędne, co korzystnie wpływa na likwidowanie obrzęków.

Te zielone warzywa doskonale wzmacniają serce, obniżając poziom homocysteiny, której nadmiar ma niekorzystny wpływ na ściany tętnic i przyczynia się do rozwoju miażdżycy, a także demencji czy choroby Alzheimera. Pobudzają w organizmie produkcję białka, które zapobiega uszkodzeniu komórek mięśnia sercowego przez wolne rodniki.

Kluczowy składnik - sulforafan

Naukowcy ze Szpitala Dziecięcego MassGeneral i Uniwersytetu Medycznego Johna Hopkinsa zaobserowali też, że brokuły mogą pomóc w leczeniu autyzmu. U pacjentów, którym podawano substancję występujacą w tych warzywach, rzadziej pojawiały się ataki irytacji, chętniej komunikowali się z innymi. Tą substancją był sulforafan. I to przede wszystkim jemu brokuły zawdzięczają swoją wielką leczniczą moc. Trzeba jednak zazaczyć, że zawierają go także inne warzywa krzyżowe i kapustne, np. brukselka, kapusta, kalfior, chrzan, jarmuż, gorczyca, rzodkiewka czy rzeżucha. Sulforafan szczególnie skutecznie wspomaga usuwanie z organizmu związków rakotwórczych, a także aktywuje geny odpowiedzialne za hamowanie rozwoju nowotworów.

Jak jeść?

Dietetycy i specjaliści od żywienia polecają więc brokuły na każdym kroku, a my coraz częściej włączamy je do swojego jadłospisu. Niestety zazwyczaj nie wykorzystujemy cennych właściwości tych warzyw, ponieważ nieodpowiednio je przyrządzamy. Najlepiej zjeść je na surowo. Aby sulforafan mógł się uaktywnić, potrzebny jest bowiem enzym o nazwie myrozynaza, który występuje w dużych ilościach w brokułach surowych, ale niszczy go wysoka temperatura. Jest jednak sposób, by "oszukać" ten mechanizm. Wystarczy przed gotowaniem pokroić bądź posiekać warzywa i odczekać 40 minut. W tym czasie sulforafan zdąży się już uaktywnić.

Pamiętajmy jednak, że trik ten nie działa w przypadku mrożonych warzyw, które przed pakowaniem są krótko blanszowane (wysoka temperatura), co "zabija" myrozynazę. Jednak i na to jest metoda. Potrzebny enzym obecny jest np. w gorczycy. Wystarczy posypać więc ugotowane warzywa, nawet te z mrożonki, zmieloną przyprawą, by sulforafan zaczął działać. Naukowcy zalecają też jedzenie „zielonego kalafiora” z innymi warzywami i dodatkami zawierającymi myrozynazę, np. z rukolą, rzodkiewką, kiełkami brokułu czy pomidorami.

Ciemnozielone warzywa liściaste: codziennie dwie porcje - szklanka surowych lub gotowanych warzyw

Mało kalorii i mnóstwo cennych składników odżywczych. Tak najkrócej można przedstawić zalety tych warzyw. Szpinak, roszponka, sałata, cykoria czy natka pietruszki zawierają dużo witamin (A, C, K, z grupy B), są bogate w niezbędne minerały (wapń, żelazo, potas, magnez), a także przeciwutleniacze, które chronią komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Posiadają sporo błonnika.

Charakteryzują się też istotną cechą - są najlepszym źródłem naturalnych azotanów zamienianych w organizmie na tlenek azotu, który obniża ciśnienie krwi i pobudza krążenie. Związek ten chroni również przed jaskrą. Niedawne badania naukowców z Brigham and Women's Hospital oraz Harvard Medical School wykazały, że u osób, które jedzą dużo warzyw liściastych, ryzyko jaskry jest niższe od 20 do 30 proc. Choroba ta polega na upośledzeniu przepływu krwi do nerwu wzrokowego, a ważnym czynnikiem regulującym ten proces jest właśnie tlenek azotu. Spośród wszystkich przebadanych przez naukowców z Uniwersytetu Harvarda pokarmów ciemnozielone warzywa liściaste okazały się najlepiej chronić przed chorobami przewlekłymi. Jeśli będziemy jeść je codziennie, zredukujemy ryzyko zawału serca i udaru o 20 proc.

Kluczowy składnik - chlorofil

Intensywny ciemnozielony kolor to zasługa chlorofilu, który ma doskonałe właściwości oczyszczające - unieszkodliwia toksyny, neutralizuje metale ciężkie, pomaga oczyścić wątrobę i jelita. Zawarty w diecie chlorofil i jego pochodna - chlorofilina zmniejszają też ryzyko pojawienia się nowotworów. Dowodem mogą być wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Stanowego w Oregonie. Zawarty w zielonych warzywach związek zapewnia ochronę przed niewielkimi dawkami substancji rakotwórczych występującymi zwykle w środowisku. Liczba guzów wątroby spadła pod jego wpływem o 29 do 64 proc., a nowotworów żołądka - o 24-45 proc. Mechanizm działania był prosty - chlorofil wiązał się ze szkodliwymi substancjami, co ułatwiało ich wydalenie.

Jak jeść?

Aby wykorzystać jak najwięcej zdrowotnych właściwości liściastych warzyw, najlepiej jeść je na surowo, a jeśli gotujemy, to skracać czas obróbki termicznej do minimum i wrzucać warzywa do wrzątku. Pod wpływem wysokiej temperatury chlorofil degraduje się do brązowej feofityny. Ta zmiana barwy z intensywnie zielonej na brązową wskazuje, że warzywa były gotowane zbyt długo i przez to straciły też wiele cennych wartości.

Komentarze (11)
~kasia
~kasia ponad rok temu

Polecam skorzystać z tych informacji zamieszczonych w tym artykule, zmienić swoje nawyki żywieniowe. Ja właśnie miałam z tym problem. Lubię mięso więc jadłam go prawie codziennie.Mało warzyw, owoców, ryb, dużo mięsa i tuczące przekąski spowodowały u mnie nadwagę.Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes)Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie głodowałam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

Odpowiedz
~anna
~anna ponad rok temu

To wszystko prawda - zielone warzywa są bardzo potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dowodem jest mój 60 letni mąż, który zachorował na raka tarczycy. Tarczyca była już tak objęta, że według lekarzy jedynym rozwiązaniem było wycięcie tarczycy. Mąż się nie zgodził, zawierzył bowiem naturalnym metodom (uważał ze operacja by go wykończyła). Zaczął pić świeżo wycisniete warzywno owocowe soki z wyciskarki wolnoobrotowej (metoda Gersona), zaczął jeść pastę dr. Budwig, siemię lniane, pestki moreli, olej lniany, kiełki, nawet zastosował metodę dr. Askhara. Po 3 miesiącach po raku nie było śladu, wróciła energia i chęć do życia. A lekarze udają teraz głupków i mówią że to była jakaś pomyłka. Jeden lekarz nawet zabronił rozpowiadania o tym!

Odpowiedz
~Zibii
~Zibii ponad rok temu

To prawda, ale: Suplementy diety mogą wspaniale i bez kłopotów z obróbką, a co za tym idzie, bez umiejętności kulinarnych itp. problemów pomóc w walce z najcięższymi chorobami przewlekłymi, w tym nowotworowymi. W przeciwieństwie do leków chemicznych, które tak na prawdę zabijają, a nie leczą (szczególnie chemioterapia), najlepsze suplementy diety nie mają żadnych działań ubocznych. Dlatego polecam zapoznanie sie z ich pozytywnym działaniem, szczególnie zaś amerykańskiej firmy NSP, działającej także w Polsce.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Kolor owoców i warzyw ma wpływ na ich właściwości zdrowotne

Kolor owoców i warzyw ma wpływ na ich właściwości zdrowotne

oraz potasu, manganu, kwasu foliowego i błonnika. Zielone warzywa i owoce O tym, że rośliny są zielone, decyduje chlorofil, który doskonale oczyszcza, wpływa (...) . Jeżeli chcesz przeprowadzić naturalny...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Tych warzyw nie powinieneś jeść w zimie

Tych warzyw nie powinieneś jeść w zimie

rozwiązanie. Mrożonki są bardzo zdrowe - kryją się w nich cenne witaminy i składniki mineralne. Pakowana zielenina Pakowane zielone warzywa (...) . Ich doskonałym źródłem są warzywa, które powinny znaleźć...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

10 zielonych warzyw, które można jeść zamiast jarmużu

10 zielonych warzyw, które można jeść zamiast jarmużu

Zielone smakołyki Jarmuż, jako główny składnik sałatek, zielonych chipsów czy zup, podbił serca smakoszy, którzy cenią korzystne właściwości zdrowej (...) żywności. Okazuje się jednak, że to zielone warzywo nie jest...

Zdrowe odżywianie

Dieta na „te dni" - co jeść, aby poczuć się lepiej?

Dieta na „te dni" - co jeść, aby poczuć się lepiej?

tego mogą zaserwować swoim wybrankom kilka produktów, które pozwolą im przetrwać ten trudny czas. Co powinno znaleźć się na talerzu? Zielone warzywa liściaste (...) istnienia wszelkiego zła na świecie. Nic więc dziwnego,...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Zielone szparagi

Zielone szparagi

Szparagi to źródło wielu witamin i błonnika, ponadto są niskokaloryczne. Dla wielu znane są przede wszystkim jako afrodyzjak.

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Owoce i warzywa, których nie należy jeść zimą

Owoce i warzywa, których nie należy jeść zimą

i nawozami. Do Polski docierają zielone warzywa i dojrzewają w sztucznych warunkach, więc ich wartości odżywcze są minimalne. Banany Banany to niezwykle (...) Owoce i warzywa, których nie należy jeść...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Marchewka zamiast chrupek

Marchewka zamiast chrupek

Warto przekonać dziecko do jedzenia warzyw ze względu na ich składniki odżywcze.

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Produkty, których nigdy nie powinieneś jeść przed treningiem

Produkty, których nigdy nie powinieneś jeść przed treningiem

, gdy jesteś w ruchu. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, surowe zielone warzywa liściaste prawie zawsze gwarantują nam wzdęcie brzucha i gazy - a (...) , które negatywnie wpłyną na trening. Przeczytaj także: Zabija...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Produkty, których nie powinno zabraknąć w twojej kuchni

Produkty, których nie powinno zabraknąć w twojej kuchni

się. Warzywa z rodziny krzyżowych Są to warzywa, takie jak kalafior, brokuły czy kapusta, bogate w izotiocyjaniany, które chronią przed rakiem. Izotiocyjaniany (...) są na energię, zamiast na tłuszcz....

Dieta oczyszczająca

Wypróbuj jesienny detoks sezonowymi produktami

Wypróbuj jesienny detoks sezonowymi produktami

przyprawami wypieki. Większość naszych ulubionych dań jest jednak tucząca, dlatego zamiast o dogadzaniu sobie, warto pomyśleć o jesiennym detoksie. Ta pora (...) oczyszczania organizmu z toksyn. W jakiej formie spożywać te warzywa...