Jak zapobiegać nowotworom?

Światowy Fundusz Badań nad Nowotworami opublikował niedawno nowy raport na temat związku między sposobem odżywiania, aktywnością fizyczną a profilaktyką nowotworową. Wnioski z badań można streścić w kilku prostych zaleceniach. Należy wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe, które pomagają zapobiegać nowotworom. Naukowcy przez pięć lat analizowali prawie 500 000 badań z całego świata. Wyniki tych prac pozwoliły określić, jakie nawyki żywieniowe mają działanie przeciwnowotworowe. Zalecenia są łatwe do zapamiętania i do wprowadzenia w życie. Oto, co zakłada dieta antyrakowa.

Polecane wideo:

Żywienie a choroby nowotworowe

Odpowiednie żywienie może nie tylko uchronić przed chorobą nowotworową, ale również odgrywa ogromną rolę we wspomaganiu leczenia. Choroby nowotworowe nadal stanowią największe po schorzeniach układu krążenia zagrożenie dla życia Polaków. Większość ludzi w naszym kraju sądzi, iż największy wpływ na rozwinięcie raka mają palenie tytoniu oraz uwarunkowania genetyczne. Jednak badania wyraźnie wskazują na fakt, że jedynie 20% chorób nowotworowych spowodowanych jest skłonnościami dziedzicznymi oraz wewnątrzustrojowymi, a 30% wynika z palenia papierosów. Tymczasem, równie wysokie ryzyko zachorowania co palenie tytoniu, niosą czynniki żywieniowe. Jeżeli chodzi o liczbę Polaków zapadających na schorzenia nowotworowe każdego roku, obecnie wynosi ona ok. 110 tysięcy, z których ok. 75 tysięcy umiera.

Zalecenia diety antyrakowej

  1. Codziennie jedz co najmniej pięć porcji (około 400 g) owoców i warzyw, a do każdego posiłku włączaj pełnoziarniste produkty zbożowe lub orzechy. Wymienione pokarmy mają właściwości przeciwnowotworowe, pomagają zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów układu trawiennego, m.in. nowotworu jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka oraz jelit.
  2. Jedz mniej niż 500 g czerwonego mięsa tygodniowo. Spożywanie dużej ilości czerwonego mięsa i wysoko przetworzonego mięsa (głównie wędlin) znacząco zwiększa ryzyko raka jelita grubego oraz prawdopodobnie ma również wpływ na wzrost ryzyka zachorowania na nowotwory przełyku, płuc, żołądka czy prostaty. Pod pojęciem czerwonego mięsa rozumiemy w tym przypadku wieprzowinę, wołowinę, baraninę oraz mięso kóz. Natomiast wysoko przetworzone mięso to wszelkiego rodzaju wędliny: wędzone, suszone, solone itd.
  3. Pij niewielkie ilości alkoholu. Nawyki żywieniowe chroniące przed rakiem obejmują również spożycie alkoholu. Alkohol ma działanie rakotwórcze, zwiększa ryzyko raka jamy ustnej, przełyku, jelita grubego i piersi. Dlatego nie powinno się przekraczać dozwolonej dawki alkoholu: maksymalnie jeden kieliszek dziennie dla kobiet i dwa kieliszki dla mężczyzn. Co więcej, powinien to być alkohol niskoprocentowy. Wyjatkiem jest czerwone wino, które zawiera antyoksydanty oraz substancje wykazujące właściwości przeciwnowotworowe.
  4. Jedz mało soli. Eksperci zalecają unikanie pokarmów z dużą ilością soli (wędliny, słone przekąski) i konserwowanych solą np. ryb, a także dań gotowych, które również zawierają duże ilości soli. Ograniczenie spożycia soli zmniejsza ryzyko raka żołądka.
  5. Dostarczaj organizmowi wszelkich potrzebnych witamin i minerałów w pożywieniu, a nie w suplementach diety. Badania naukowe wykazały, że suplementy diety zawierające duże dawki witamin i minerałów mogą zwiększać ryzyko chorób nowotworowych. A przecież wystarczy zrównoważona i zdrowa dieta, dzięki której bez problemu dostarczymy wszelkich potrzebnych witamin, minerałów i antyoksydantów.

Idealna dieta antynowotworowa opiera się na produktach bogatych w białko i dostarczających masę energii. Najlepiej zwrócić uwagę na pokarm zwierający białko pełnowartościowe, np. twaróg, jaja, chude ryby i mięso – cielęcina, kurczak, wołowina i królik. Należy pamiętać, aby w trakcie przygotowywania dań wykorzystywać jedynie świeże składniki najwyższej jakości. Warto opierać się na zasadach podstawowych dla diety lekkostrawnej, gotować pożywienie na parze lub piec – na ruszcie lub w folii aluminiowej.

Komentarze (4)
~VegBert
~VegBert 3 dni temu

Najpierw pisza by jeść nie wiecej niz 500g tygodniowo a na koncu by jesc cielecine..? Po co jesc cis co zwieksza ryzyko zachorowania ma raka? Nikt nie wspomina by ograniczyc owoce, warzywa, straczkowe czy orzechy.. Czy 40 papierosow dziennie to jest zle ale 10 to juz mozna? Pytam po co jesc cos co jest rakotworcze?

Odpowiedz
~Michael
~Michael 9 miesięcy temu

@~ja raz dwa: Właśnie, aluminium nie działa nowotworowo? Jak ktoś się bierze za porady to musi mieł łeb na karku, a nie brednie wypisywać. Nie znaczy to, że w większości autor nie ma racji, ale zawsze diabeł tkwi w szczegółach.

Odpowiedz
~mariola
~mariola ponad rok temu

"Dostarczaj organizmowi wszelkich potrzebnych witamin i minerałów w pożywieniu, a nie w suplementach diety." - dokładnie. Wystarczy spojrzeć na suplementy z kurkumą, które się nie wchłaniają, tylko podłapali temat działania antynowotworowego kurkumy i sprzedają tabletki nic nie warte :/

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta antyrakowa - przepisy
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Dieta antyrakowa - przepisy
Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa

Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa

składowi pomagają zapobiegać nowotworom, obniżają poziom złego i podnoszą poziom dobrego cholesterolu. Bakłażan Jest bogatym źródłem błonnika i witamin (...) z grupy B. Dostarcza silnych przeciwutleniaczy, które ochraniają...

Newsy - zdrowie

Proste badanie krwi może wykazać obecność raka

Proste badanie krwi może wykazać obecność raka

, pozostawiają swój unikalny podpis we krwi, zwany metylacją CpG haplotypów. * Jak powstaje nowotwór? * Jak zapobiegać nowotworom? * Nowotwory, które można odziedziczyć * Jak nie dać...

Zioła i przyprawy

6 zaskakujących zastosowań kurkumy

6 zaskakujących zastosowań kurkumy

Indyjska królowa przypraw Uznawana za najzdrowszą przyprawę na świecie. Niszczy wirusy, niweluje stany zapalne, a dzięki zawartości antyoksydantów hamuje procesy starzenia i zapobiega groźnym chorobom. Naukowcy twierdzą, że kurkuma wzmacnia...