„Standardy leczenia żywieniowego w onkologii” większą szansą na pokonanie nowotworu
Szacuje się, że co roku w Polsce na nowotwory zapada prawie 150 tysięcy Polaków, a 92 tysiące spośród nich umiera. Na szanse ich przeżycia nie wpływa jedynie wiek i stopień zaawansowania nowotworu, ale także, a może przede wszystkim, stopień odżywienia. Aż 30% chorych zakwalifikowanych do rozpoczęcia leczenia onkologicznego wykazuje cechy niedożywienia, przez co ich szanse na skuteczne leczenie i przeżycie gwałtownie maleją. Z tego powodu na XXI Zjeździe Polskiego Towarzystwa Chirurgii Onkologicznej w Poznaniu ogłoszono wcześniej opracowane „Standardy leczenia żywieniowego w onkologii”.
1. Krok ku skuteczniejszemu leczeniu
Współpraca Polskiego Towarzystwa Chirurgii Onkologicznej, Polskiego Towarzystwa Onkologicznego, Polskiego Towarzystwa Onkologii Klinicznej oraz Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu zaowocowała powstaniem wytycznych, według których pacjenci onkologiczni będą oceniani pod względem żywieniowym i w zależności od oceny poddawani odpowiedniemu leczeniu. Uczestnicy zjazdu oraz współtwórcy wytycznych mają nadzieję, że sprecyzowanie zasad dotyczących wszystkich pacjentów chorujących na nowotwory pozwoli na zwiększenie skuteczności i poprawę efektów leczenia pacjentów w Polsce.
We sformułowanych „Standardach leczenia...” specjaliści w dziedzinie onkologii opracowali wskazówki i rekomendacje dla lekarzy, dotyczące form i wskazań pacjentów zarówno do żywienia jelitowego, jak i pozajelitowego, a także zaleceń dietetycznych dla osób cierpiących na nowotwory.
2. Śmiertelne skutki niedożywienia
Niedożywienie wśród pacjentów onkologicznych jest poważnym problemem, który nie tylko utrudnia leczenie, ale wręcz wyniszcza chory organizm. W zależności od rodzaju nowotworu, niedożywienie występuje u 30–85% pacjentów, a u 5–20% jest główną przyczyną śmierci. Najczęściej występuje u pacjentów cierpiących na nowotwory układu pokarmowego, np. raka żołądka, trzustki czy wątroby oraz na raka mózgu, przełyku i prostaty.
Niedożywienie organizmu prowadzi do szybkiej utraty masy ciała, osłabienia, obniżenia odporności i zaburzenia trawienia. Brak składników odżywczych i witamin w organizmie prowadzi też do trudności w gojeniu się ran i zwiększenia prawdopodobieństwa rozwoju zakażeń i powikłań.
Wobec nakazu Ministerstwa Zdrowia dotyczącego oceny stanu pacjenta pod względem niedożywienia, każdy lekarz ma obowiązek wypełnić stosowny formularz, określić najlepszą metodę uzupełnienia u pacjenta niedoboru substancji odżywczych i rozpocząć leczenie żywieniowe.
Obecnie podczas leczenia onkologicznego stosuje się odpowiednie żywienie doustne, dojelitowe lub pozajelitowe. Jednak niewłaściwe określenie stanu pacjenta pod względem żywieniowym często sprawia, że wprowadzenie odpowiedniego sposobu odżywiania nie daje oczekiwanych rezultatów, a wycieńczony i niedożywiony organizm nie podejmuje próby walki z nowotworem. – Jest nadzieja, że dzięki jasno sprecyzowanym zasadom oceny stanu odżywienia pacjenta i zastosowaniu terapii żywieniowej poprawią się efekty leczenia onkologicznego w Polsce – mówi dr n. med. Michał Jankowski z Kliniki Chirurgii Onkologicznej Collegium Medicum Uniwersytetu M. Kopernika w Centrum Onkologii w Bydgoszczy.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.