Sposoby na problemy trawienne
Pieczenie w żołądku, odbijanie się i kwaśny posmak w ustach to bardzo nieprzyjemne dolegliwości. W takich przypadkach często pierwszą reakcją jest sięgnięcie po leki obniżające kwasowość. Następnym krokiem powinno być działanie mające na celu uniknięcie nawrotów zgagi i niestrawnośc.
1. Kiedy trawienie powoduje bóle żołądka?
Żołądek jest kluczowym organem uczestniczącym w procesie trawienia. To w nim pożywienie jest gromadzone i poddawane działaniu soków trawiennych, w wyniku czego powstają substancje odżywcze dla organizmu. Z różnych przyczyn trawienie niektórych pokarmów jest utrudnione, a efektem ubocznym tego procesu są gazy.
Dowiedz się więcej
2. Objawy niestrawności i zgagi
Objawy niestrawności mogą być różne: uczucie ciężkości i przesytu, wzdęcia, odbijanie się, gazy, skurcze i bóle brzucha a nawet mdłości. Czasami soki żołądkowe próbują wydostać się z żołądka przez zwieracz, aż do przełyku, wtedy mamy do czynienia z refluksem żołądkowo-przełykowym. Ma on postać zgagi, której towarzyszy uczucie pieczenia w żołądku i kwaśny posmak w ustach.
3. Zapobieganie problemom trawiennym
Leki obniżające kwasowość mogą być skuteczne w łagodzeniu przejściowych problemów trawiennych. Jednak aby zapobiec częstym nawrotom dolegliwości, należy przestrzegać kilku zasad:
- unikaj obfitych i ciężkich posiłków; jedz częściej i wybieraj posiłki lekkostrawne,
- unikaj lub ogranicz spożywanie niektórych pokarmów i napojów: tłustych i smażonych potraw, produktów mlecznych (dodatkowo stymulują produkcję kwasów żołądkowych), napojów gazowanych (wywołują wzdęcia), alkoholu (sprzyja rozluźnianiu mięśni zwieracza żołądka, podobnie jak napoje zawierające kofeinę– kawa, herbata, cola), mięty, cytrusów itd.,
- pij wodę, ponieważ hamuje ona cofanie się soków trawiennych,
- nie leż po jedzeniu,
- śpij na lewym boku,
- rzuć palenie i unikaj zadymionych pomieszczeń,
- unikaj stosowania aspiryny, która podobnie do niektórych antybiotyków może pogarszać dolegliwości trawienne,
- nie noś zbyt obcisłych ubrań i pasków.
4. Medycyna naturalna na dobre trawienie
Medycyna naturalna również dysponuje kilkoma ciekawymi sposobami na problemy trawienne:
- ziołolecznictwo (skonsultuj się z farmaceutą): lukrecja, imbir, anyż, koper, korzeń prawoślazu,
- wodorowęglan sodu – dzięki zasadowości neutralizuje kwasy trawienne. Dorzuć kilka kropli soku z cytryny, żeby rozproszyć gazy tworzące się w momencie kontaktu wodorowęglanu sodu z kwasami żołądkowymi,
- marchew, ogórek, rzodkiewka i burak to także pokarmy zasadowe, które można spożywać m.in. w postaci soków warzywnych,
- żucie gumy (bez cukru) może okazać się pomocne w łagodzeniu zgagi i niestrawności, ponieważ pobudza wydzielanie śliny, która ma właściwości neutralizujące kwasy.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.