Zioła na niestrawność
Dolegliwości trawienne to częsty problem, jednak żeby go rozwiązać, nie trzeba od razu łykać tabletek. Przygotowując codzienne posiłki, warto sięgać po łatwo dostępne zioła. Potrawy takie jak bigos, flaki, dania przyrządzane z kapusty, fasoli czy tłuste mięsa często są ciężkostrawne, ale to działanie można złagodzić, doprawiając je m.in. majerankiem, koperkiem i tymiankiem. Odpowiednie zioła usprawniają pracę jelit i żołądka oraz zmniejszają bóle brzucha.
1. Co to jest niestrawność?
Niestrawnością określamy takie problemy żołądkowe jak zgaga, gazy, wzdęcia, nudności, uczucie dyskomfortu brzucha i zatwardzenie.
Tradycyjne potrawy pełne majonezu, tłuszczów zwierzęcych i cukru są dużym wyzwaniem dla twojego żołądka. W takiej sytuacji nie nadąża on z produkcją soków trawiennych i jedzenie zalega w układzie pokarmowym.
Dowiedz się więcej
Gdy zjesz za dużo, pokarm wolno przesuwa się w jelitach i zaczyna fermentować. W czasie tego procesu wydzielają się gazy, które wypełniają dolną część układu pokarmowego i są przyczyną wzdęć brzucha. Ważna jest odpowiednia dieta, bogata w warzywa i owoce, produkty zbożowe, otręby oraz napoje. Dietę na zaparcia warto wzbogacić ziołami, które poprawiają przemianę materii oraz ułatwiają wypróżnianie się.
2. Zioła na trawienie
Dolegliwości trawienne to zmora coraz większej grupy ludzi. Leczenie farmakologiczne nie zawsze jest skuteczne w przypadku chorób układu pokarmowego. Z pomocą przychodzą środki ziołowe – herbatki, napary, nalewki, krople.
Oto zioła na niestrawność, które powinny się znaleźć w domowej apteczce:
- Kminek zwyczajny – to przyprawa o specyficznym, dość ostrym aromacie i szczypiącym smaku; zawiera olejek eteryczny, którego głównymi składnikami są: karwon i limonen, flawonoidy i kwasy organiczne. Owoc kminku pobudza wydzielanie soków trawiennych, działa przeciwskurczowo i wiatropędnie. Zielarze zalecają dodawanie go do tłustych, ciężkostrawnych potraw. Kminek na wzdęcia polecany jest w postaci naparu wykonanego z połowy łyżeczki ziół. Ciepły, zaparzony napój pije się trzy razy dziennie.
- Mięta pieprzowa – zawiera olejki eteryczne, garbniki, związki flawonoidowe, witaminę C i karoten. Napar z liści mięty pomaga w przypadku nieżytów żołądka i jelit, zwłaszcza we wzdęciach i niestrawności. Filiżankę herbaty na trawienie warto wypić po zjedzeniu ciężkostrawnych potraw. Popularnym lekiem doraźnym są krople miętowe, które działają rozkurczająco na mięśnie gładkie jelit i uśmierzają ból. Choremu podaje się 20-30 kropelek rozpuszczonych w łyżce stołowej wody.
- Melisa lekarska – ma przyjemny, cytrynowy zapach, który zawdzięcza m.in. olejkom lotnym. Są w nich m.in.: garbniki, śluzy, gorycze i mikroelementy, w tym miedź. Jest znana z działania uspokajającego, dlatego stosuje się ją w zaburzeniach żołądkowych. Szczególnie polecany jest napar z ziół na trawienie w proporcji: 2 płaskie łyżeczki mięty i jedna melisy. Herbatę należy odstawić pod przykryciem na 20 minut i pić po przecedzeniu.
Mniej spotykane zioła na niestrawność to:
- Bylica – jest to krzew o wysokości 1,5 metra, uprawiany w całej Europie ze względu na wartości lecznicze. Jest jednym z podstawowych surowców wykorzystywanych do produkcji leków w schorzeniach układu trawiennego. Preparaty z bylicy są stosowane zwłaszcza na przewlekłe zaburzenia trawienia u osób starszych. Leczą również problemy z pęcherzem żółciowym.
- Ostropest plamisty – pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Może być składnikiem diety na wzdęcia, ponieważ owoce tej rośliny mają działanie oczyszczające. Na bazie wyciągów z rośliny produkowane są środki lecznicze stosowane na zapalenie wątroby, marskość wątroby i przy zaburzeniach wydzielania żółci.
3. Mniszek lekarski na trawienie
Mniszek lekarski to popularny mlecz, który rośnie na całej kuli ziemskiej. Do celów leczniczych wykorzystuje się korzenie, liście i kwiaty. Dobrze jest pić mniszek lekarski po kuracjach antybiotykowych, aby zregenerować wątrobę. Można go stosować w postaci soku ze świeżych liści i wywaru z suszonych korzeni. Zioła na trawienie dobrze jest wyhodować w swoim ogródku. Tymczasem wielu ogrodników uważa tę roślinę za chwast, nie zdając sobie sprawy z jego drogocennych właściwości i zastosowania w leczeniu niestrawności.
Domowe sposoby na leczenie ziołami:
- Zrywaj świeże zioła. Najlepszy jest świeży mniszek lekarski zerwany wczesną wiosną. Starsze liście będą smaczniejsze po ugotowaniu.
- Przed posiłkami zjadaj sałatkę z dodatkiem liści mniszka lekarskiego, który zawiera teraksacynę. Substancja ta wywołuje gorzki smak, ale działa stymulująco na system trawienny, wspomagając produkcję żółci i kwasów żołądkowych. Spożywanie gorzkich potraw od dawna było stosowane w różnych kulturach jako część zdrowej diety.
- Liście i korzenie mniszka lekarskiego zmiksuj z sokiem marchwiowym i jabłkowym (dla smaku). Taka mikstura spożywana w ciągu dnia zapewni prawidłowe funkcjonowanie układu trawienia, a więc będzie dobrym sposobem na niestrawność.
- Na problemy z trawieniem pomoże herbatka z mniszka lekarskiego, która jest dostępna w sprzedaży, ale możesz ją też wykonać sama. Wystarczy zasuszyć liście, kwiaty i korzeń tej rośliny, a następnie je skruszyć i wrzucić do sitka.
- Jedz liście i pij herbatki z mniszka lekarskiego, aby złagodzić zaparcia i zapobiec im. Mniszek jest łagodnym i skutecznym środkiem przeczyszczającym.
- Przed zażyciem mniszka lekarskiego na niestrawność skonsultuj się z lekarzem, gdyż posiada on właściwości, które mogą skomplikować takie schorzenia, jak wrzodowe schorzenie okrężnicy, syndrom jelita wrażliwego, ostra biegunka, nadkwasota czy kamienie żółciowe.
Zioła na trawienie regulują także poziom cholesterolu oraz ułatwiają trawienie tłuszczów i białka. Na trawienie pomocne są również tymianek i rozmaryn, które pomagają w usuwaniu z organizmu zbędnych produktów przemiany materii.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.