Leczenie niestrawności

spis treści
rozwiń

Problemy z niestrawnością nie pojawiają się bez przyczyny. Żeby rozwiązać zagadkę wzdęć, dyskomfortu w jamie brzusznej, zgagi, odbijania o nieprzyjemnym zapachu i smaku w ustach, biegunki i innych podobnych dolegliwości, wystarczy przypomnieć sobie posiłki zjedzone poprzedniego dnia.

1. Jakie są przyczyny niestrawności?

Układ trawienny działa jak skomplikowana maszyna, w której każdy organ ma swoją ściśle określoną rolę. Jeśli jeden element zawiedzie, cały mechanizm szwankuje. Uwaga, najczęściej daje on o sobie znać w bolesny sposób. Niestrawność nie pojawia się bez przyczyny. Nasz organizm odbiera jako atak, wszystkie złe przyzwyczajenia, które można podsumować zdaniem: „co za dużo, to niezdrowo”. Należy tutaj wymienić obfite posiłki zakrapiane alkoholem wśród rodziny czy znajomych, małe smutki leczone dużą ilością czekolady itd. Bez względu na przyczynę i formę naszego obżarstwa kara jest zawsze jedna – niestrawność.

2. Jak dochodzi do niestrawności?

Pogryziony i zmieszany ze śliną pokarm schodzi przez przełyk do żołądka. Żołądek zaciska się i zapewnia przejście jedzenia do odźwiernika, który łączy go z dwunastnicą. W tym samym czasie wydziela soki trawienne, które dzięki zawartych w nich enzymach rozkładają tłuszcze, cukry i proteiny. Jeśli do żołądka trafia bardzo duża ilość pokarmu, wydziela on więcej soków trawiennych, co doprowadza do zamknięcia odźwiernika. Pokarm nie może przemieścić się dalej w kierunku dwunastnicy i zalega w żołądku, powodując uczucie ciężkości, zgagę czy biegunkę.

W wypadku niestrawności często mówi się o dolegliwościach wątrobowych, jednak tak naprawdę odpowiedzialny za bóle brzucha jest pęcherzyk żółciowy. Kiedy jemy za dużo albo bardzo tłusto, pęcherzyk żółciowy kurczy się, żeby wydzielić więcej żółci mogącej strawić tłuszcze. To te skurcze odczuwamy w czasie niestrawności.

3. Jak leczyć niestrawność?

Oprócz lekkiej diety opartej na wywarach z jarzyn, można również poszukać porady u farmaceuty. Na przykład betaina stymuluje uwalnianie żółci, a tym samym trawienie tłuszczy. Jeśli bólom towarzyszy pieczenie w żołądku, skuteczne będzie zastosowanie leków obniżających kwasowość. Zalecane jest również spożywanie lekkich posiłków oraz ułatwienie pracy układowi trawiennemu przez dokładne przeżuwanie pokarmów. Na czas leczenia niestrawności należy całkowicie odstawić papierosy, alkohol, kawę i mocno przyprawione jedzenie.

4. Jak zapobiegać niestrawności?

Mimo że nie istnieją cudowne sposoby na uniknięcie niestrawności, kilka poniższych rad pomoże złagodzić jej objawy:

  • Mierz siły na zamiary, jeśli jesteś podatny na niestrawność zawsze uważaj na to, co jesz i w jakich ilościach.
  • Bądź przewidujący i bierz preparaty z betainą przed posiłkami, które mogą zakłócić pracę twojego układu trawiennego.
  • Unikaj zbyt dużej ilości alkoholu i napojów gazowanych.
  • Unikaj surowych pokarmów, których fermentacja może powodować bóle brzucha.
  • Unikaj pokarmów bogatych w tłuszcze (jajka, czekolada, ciasta...)

Jeżeli pomimo tych rad często masz problemy z trawieniem, skonsultuj się z lekarzem.

Następny artykuł: Sposoby na niestrawność

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!