Czego nie jeść, by uniknąć zgagi?

Objawy zgagi bywają różne – u niektórych jest to palenie w przełyku, kwaśny posmak w ustach, u innych będzie to ból w klatce piersiowej. Czasem zgaga powoduje chrypkę lub kaszel. Leki na zgagę są jednymi z najczęściej kupowanych w aptekach. Ale czy musimy od razu po nie sięgać? W wielu przypadkach pomaga zmiana nawyków, unikanie pewnych składników oraz odpowiednia dieta.

1. Zmiana nawyków w walce ze zgagą

Zmiana nawyków żywieniowych, oprócz diety, jest kluczem do walki ze zgagą. Pierwszym krokiem, jaki musimy zrobić, jest unikanie przejadania się i jedzenia dużych porcji. Dla niektórych będzie to prawdziwe wyzwanie, jednak mimo to warto je podjąć. W ten sposób unikniemy nadmiernego wypełniania żołądka. Lepiej jeść klika małych posiłków w równych odstępach czasu. Jedzenie przed samym snem jest złym pomysłem, ponieważ pozycja leżąca ułatwia cofanie się treści żołądkowej i powstawanie zgagi. Dlatego też kolację najlepiej jeść na 3 godziny przed spoczynkiem.

Zobacz film: "Choroby serca najczęstszą przyczyną zgonów Polaków"

Dowiedz się więcej

Kolejny nawyk, który dobrze jest zmienić, to jedzenie w biegu. Warto zjeść posiłek w spokoju, delektując się jego smakiem i zapachem. Nacieszmy się jedzeniem. Spożywanie pokarmów w spokoju powoduje szybsze pojawienie się uczucia sytości, co wpływa na ilość zjedzonego posiłku. Sprzymierzeńcem w walce ze zgagą jest także ruch. Warto, np. po obiedzie, iść na spokojny spacer. Umiarkowana aktywność fizyczna jest znacznie lepsza niż sjesta.

2. Odpowiednia dieta naszym sprzymierzeńcem

To, co jemy, ma wpływ na działanie naszego układu pokarmowego. Warto wiedzieć, co należy usunąć z diety, by zgaga nie powracała. Pierwsze, co powinniśmy wykluczyć, to tłuszcz. Tłuste potrawy bardzo obciążają nasz żołądek i są ciężkostrawne. Z diety powinniśmy usunąć tłuste wędliny, mięsa, sosy oraz żywność typu fast food. Aby jeszcze bardziej ograniczyć ilość tego składnika w pożywieniu, zmieńmy sposób przygotowywania potraw. Zamiast smażyć – gotujmy, duśmy, grillujmy, pieczmy. Drugą rzeczą, na którą powinniśmy zwrócić uwagę, są potrawy kwaśne i ostre. Przy zgadze lepiej nie spożywać wszelkich przetworów w marynatach octowych, owoców cytrusowych, pomidorów i ich przetworów oraz ogórków. Kwasy zawarte w cytrusach czy marynatach zwiększają kwasowość soków żołądkowych, z kolei witamina C zwiększa wydzielanie soków trawiennych.

3. Słodycze i napoje powodujące zgagę

To, co pijemy, również może powodować zgagę. Niestety, kwaśne soki, napoje gazowane i alkohol zwiększają ryzyko wystąpienia dolegliwości. Alkohol prowadzi do obniżenia napięcia zwieracza przełyku, co może skutkować cofaniem się treści żołądkowej. Podobne działanie ma mięta. Picie napojów gazowanych powoduje dostanie się do żołądka dużej ilości powietrza, które rozdyma go. Zwiększa więc ryzyko wystąpienia zgagi. Kofeina zawarta w kawie powoduje zwiększenie produkcji kwasów żołądkowych. Dobrym pomysłem jest więc wykluczenie z naszego jadłospisu kawy i mocnej herbaty. Niestety, czekolada i kakao również zawierają kofeinę. Jeśli nie możemy się obejść bez „małego co nieco”, ograniczmy się do jednej, maksymalnie dwóch kostek czekolady w ciągu dnia.

Zgagę, czyli uczucie palenia czy pieczenia w przełyku, miał choć raz chyba każdy. Według statystyk TNS OBOP cierpi na nią połowa Polaków, a 10 proc. męczy się z nią codziennie. Sposobów na nią jest wiele, ale najlepszymi są odpowiednia dieta i wykluczenie produktów powodujących tę dolegliwość. Zamiast gnać do apteki po leki bez konsultacji lekarskiej, warto zmienić swój tryb życia – pomoże to nie tylko na zgagę, ale z pewnością wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie.

spis treści
rozwiń
Następny artykuł: Domowe sposoby na zgagę

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!