Siemię lniane - wartości odżywcze, właściwości lecznicze, sposób jedzenia
Siemię lniane to niepozorne ziarenka lnu pospolitego, zaliczane do superfoods o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych. Siemię lniane może być traktowane jako część profilaktyki osteoporozy, cukrzycy, otyłości, nowotworów czy chorób sercowo-naczyniowych. Już jedna łyżka siemienia dziennie ma pozytywny wpływa na kondycję organizmu. Co warto wiedzieć o tym produkcie?
1. Co to jest siemię lniane?
Siemię lniane to brązowe lub lekko złote ziarenka lnu pospolitego. Produkt ten należy do superfoods, czyli żywności o cennych właściwościach zdrowotnych.
Okazuje się, że siemię lniane ma pozytywny wpływ na kondycję organizmu, wygląd skóry i włosów. Można kupić je w formie ziarenek lub zmielonego proszku. Do diety warto włączyć również olej lniany otrzymywany z nasion.
2. Wartości odżywcze siemienia lnianego
- błonnik (stanowi ponad 1/3 masy nasion),
- kwasy tłuszczowe omega-3 (stanowią ok. 60 procent tłuszczów),
- magnez,
- potas,
- wapń,
- mangan,
- miedź,
- cynk,
- selen,
- kwas foliowy,
- witamina C,
- witamina E,
- witamina K,
- niacyna,
- witaminy z grupy B,
- lignany,
- substancje śluzowe,
- sterole roślinne,
- aminokwasy.
100 gramów siemienia lnianego zawiera 534 kalorie, nawet niewielka ilość produktu wzbogaca potrawy o dodatkowe składniki odżywcze i właściwości prozdrowotne.
3. Właściwości lecznicze siemienia lnianego
Siemię lniane wywiera pozytywny wpływ na układ pokarmowy, co okazuje się szczególnie wartościowe w przypadku problemów żołądkowo-jelitowych. Wszystko za sprawą substancji śluzowych, które chronią wrażliwą śluzówkę przewodu pokarmowego.
Właściwości te szczególnie cenią osoby, które cierpią na chorobę wrzodową. Za sprawą regularnego spożywania siemienia zauważają zmniejszenie dolegliwości i dyskomfortu.
Siemię lniane wspomaga trawienie i redukuje problemy z wypróżnianiem, takie jak biegunki i zaparcia. Dodatkowo pomaga w przypadku zespołu jelita drażliwego i skłonności do wzdęć.
Produkt ma też pozytywne działanie w przypadku przeziębienia i grypy - nawilża gardło i drogi oddechowe, dzięki czemu zmniejsza się ból gardła i kaszel.
Siemię lniane ze względu na wysoką zawartość błonnika ma nieodzowny wpływ na poziom złego cholesterolu we krwi. Za jego sprawą możliwe jest zmniejszenie ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, miażdżycy czy zakrzepicy.
Błonnik jest też niezbędny w procesie odchudzania, pomaga w pozbyciu się toksyn z organizmu, przyspiesza uczucie sytości i sprawia, że jesteśmy najedzeni na dłużej.
Siemię lniane reguluje stężenie glukozy we krwi i zapobiega nadmiernemu wzrostowi cukru we krwi. Redukuje również objawy, związane z nieprawidłowym stężeniem estrogenów, szczególnie w okresie menopauzy.
Produkt może być traktowany jako element profilaktyki przeciwnowotworowej, siemię obniża ryzyko rozwoju raka żołądka, jelita grubego, piersi i szyjki macicy. Dodatkowo hamuje rozwój osteoporozy i nadciśnienia tętniczego, ze względu na obniżanie napięcia ścian naczyń krwionośnych.
4. Jak jeść siemię lniane?
Zaleca się spożywać 1-2 łyżki siemienia lnianego dziennie, by dostrzec jego wpływ na zdrowie. Ziarenka można wykorzystać jako dodatek do kanapek, sałatek, zup i wielu innych potraw. Produkt można wcześniej delikatnie podprażyć na suchej patelni.
Siemię sprawdza się świetnie do wypieków chleba, bułek, tart i babeczek. Zmielone siemię lniane ma właściwości wiążące, więc może zastępować jajka w większości przepisów.
Dzięki temu potrawy staną się odpowiednie dla wegan i osób na diecie cholesterolowej. Sproszkowane ziarna wzbogacą również jogurty, musli, owsianki, koktajle czy placuszki. Można przyrządzić z nich kisiel, który pomoże w przypadku problemów żołądkowych.
4.1. Kisiel z siemienia lnianego
Składniki:
- trzy łyżki ziaren lnu,
- szklanka przegotowanej ciepłej wody.
Przygotowanie:
Siemię lniane zalewamy wodą i odstawiamy na co najmniej godzinę. Następnie całość odcedzamy i spożywamy 2-3 razy dziennie, do momentu aż poczujemy się lepiej. Do kisielu można dodać ulubione owoce z odrobiną miodu lub syropu daktylowego.
5. Skutki uboczne spożywania siemienia lnianego
Siemię lniane przynosi wiele korzyści dla zdrowia, ale produkt w nadmiarze może skutkować odwodnieniem. Ma to związek z faktem, że ziarenka pochłaniają duże ilości wody. Po spożyciu siemienia należy pamiętać o piciu dużej ilości wody.
Niektóre osoby skarżą się na biegunki lub nudności, może mieć to związek z posiadanymi nietolerancjami pokarmowymi. Wówczas najlepiej zmniejszyć ilość spożywanego siemienia lub całkowicie je odstawić. Ostrożność powinni zachować przede wszystkim pacjenci z chorobami układu pokarmowego, takimi jak zwężenie przełyku czy niedrożność jelita.
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.