Jakie są przyczyny zgagi?
Nieprzyjemne pieczenie za mostkiem często wybudza cię ze snu? Po jedzeniu odczuwasz dolegliwe palenie w przełyku? Prawdopodobnie dokucza ci zgaga. Nie należy jej lekceważyć gdyż może zwiastować inną chorobę - refluks żołądkowo-przełykowy.
1. Co to jest zgaga?
Zgaga to pieczenie lub palenie umiejscowione za mostkiem wywołane cofaniem się kwasów solnych i enzymów trawiennych. Osoby cierpiące na nią odczuwają ból i dyskomfort. W jamie ustnej może pojawić się smak goryczy lub kwasu. Dolegliwości nasilają się zazwyczaj po jedzeniu i nocą.
2. Przyczyny powstawania zgagi
Zgaga jest tylko namiastką dolegliwości, które wywołuje refluks żołądkowo-przełykowy. Refluks to nieprawidłowa praca zwieracza dolnego przełyku. Zwieracz jest odpowiedzialny za cofanie się treści żołądka do przełyku. Wraz z pokarmem przemieszczają się też kwasy solne i enzymy trawienne. W ten sposób dochodzi do powstania zgagi. Inne dolegliwości wywoływane przez refluks żołądkowo-przełykowy to: nudności, odbijania, wymioty, bóle nadbrzusza, bóle za mostkiem, dysfagia, czkawka, ślinotok.
Inną przyczyną cofania się treści żołądka jest upośledzenie motoryki przełyku. Pokarm przechodzi przez przełyk. To przemieszczenie jest możliwe dzięki ruchom robaczkowym (perystaltycznym). Jeśli oczyszczanie przełyku jest zaburzone, wówczas kwas solny i enzymy przedostają się do niego i nasilają swoje szkodliwe działanie.
Przepuklina rozworu przełykowego przepony jest kolejnym czynnikiem wywołującym refluks żołądkowo-przełykowy. Żołądek powinien znajdować się w jamie brzusznej, pod przeponą. Przepuklina rozworu przełykowego przepony oznacza, że żołądek znalazł się ponad przeponą. Wpływa to na pogorszenie oczyszczania przełyku.
Do powstania zgagi może przyczynić się sklerodermia. Jest to choroba tkanki łącznej. Leki, które się wykorzystuje do jej leczenia mogą zaburzać oczyszczanie przełyku lub pracę dolnego zwieracza.
Inne przyczyny zgagi to zaburzenia opróżniania żołądka i niedobór wydzielania śliny. Kiedy w żołądku nagromadzi się zbyt dużo pokarmu, sprzyja to cofaniu się jego treści. Niedobór śliny powoduje wolniejsze spłukiwanie zawartości przełyku.
3. Diagnozowanie refluksu żołądkowo-przełykowego
Jeśli zauważysz u siebie charakterystyczne objawy choroby, tj. zgagę, nudności, odbijanie, wybierz się do lekarza. Po zdiagnozowaniu choroby, będzie możliwe wdrożenie odpowiedniego leczenia. Żeby postawić prawidłową diagnozę, lekarz może zlecić następujące badania:
- rentgen górnego odcinka przewodu pokarmowego,
- endoskopia górnego odcinka przewodu pokarmowego (gastroskopia),
- pomiar kwaśności przełyku,
- badanie manometryczne.
4. Domowe sposoby na zgagę
- Odpowiednie odżywianie – przejadanie się, „napychanie” do żołądka sprzyja powstawaniu zgagi. Ważne jest by nie objadać się na noc. Ostatni posiłek można zjeść 2-3 godziny przed snem. Lepiej jeść mniej, ale częściej. Warto zrezygnować z tłustych pokarmów i napojów gazowanych. Należy ograniczyć spożywanie słodyczy i soków z owoców cytrusowych, czekolady, kawy.
- Ograniczenie alkoholu i rzucenie palenia – zbyt duże ilości obu używek mogą prowadzić do wielogodzinnego utrzymywania się objawów zgagi.
- Odpowiednia waga – nadwaga i otyłość wywołują zwiększone ciśnienie wewnątrz brzucha. Powoduje to wypychanie pokarmu kwasów solnych i enzymów trawiennych z żołądka do przełyku.
- Wyprostowana postawa – prace wymagające utrzymania pochylonej postawy ciała sprzyjają powstawaniu zgagi. Uniesiona głowa i tułów podczas spania – taka pozycja zmniejsza nieprzyjemne dolegliwości.
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.