Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (872 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Jakie są przyczyny zgagi?

Avatar placeholder
23.02.2020 17:05
Jakie są przyczyny zgagi?
Jakie są przyczyny zgagi?

Nieprzyjemne pieczenie za mostkiem często wybudza cię ze snu? Po jedzeniu odczuwasz dolegliwe palenie w przełyku? Prawdopodobnie dokucza ci zgaga. Nie należy jej lekceważyć gdyż może zwiastować inną chorobę - refluks żołądkowo-przełykowy.

spis treści

1. Co to jest zgaga?

Zgaga to pieczenie lub palenie umiejscowione za mostkiem wywołane cofaniem się kwasów solnych i enzymów trawiennych. Osoby cierpiące na nią odczuwają ból i dyskomfort. W jamie ustnej może pojawić się smak goryczy lub kwasu. Dolegliwości nasilają się zazwyczaj po jedzeniu i nocą.

2. Przyczyny powstawania zgagi

Zgaga jest tylko namiastką dolegliwości, które wywołuje refluks żołądkowo-przełykowy. Refluks to nieprawidłowa praca zwieracza dolnego przełyku. Zwieracz jest odpowiedzialny za cofanie się treści żołądka do przełyku. Wraz z pokarmem przemieszczają się też kwasy solne i enzymy trawienne. W ten sposób dochodzi do powstania zgagi. Inne dolegliwości wywoływane przez refluks żołądkowo-przełykowy to: nudności, odbijania, wymioty, bóle nadbrzusza, bóle za mostkiem, dysfagia, czkawka, ślinotok.

Inną przyczyną cofania się treści żołądka jest upośledzenie motoryki przełyku. Pokarm przechodzi przez przełyk. To przemieszczenie jest możliwe dzięki ruchom robaczkowym (perystaltycznym). Jeśli oczyszczanie przełyku jest zaburzone, wówczas kwas solny i enzymy przedostają się do niego i nasilają swoje szkodliwe działanie.

Zobacz film: "Polacy żyją aż 7 lat krócej niż Szwedzi"

Przepuklina rozworu przełykowego przepony jest kolejnym czynnikiem wywołującym refluks żołądkowo-przełykowy. Żołądek powinien znajdować się w jamie brzusznej, pod przeponą. Przepuklina rozworu przełykowego przepony oznacza, że żołądek znalazł się ponad przeponą. Wpływa to na pogorszenie oczyszczania przełyku.

Do powstania zgagi może przyczynić się sklerodermia. Jest to choroba tkanki łącznej. Leki, które się wykorzystuje do jej leczenia mogą zaburzać oczyszczanie przełyku lub pracę dolnego zwieracza.

Inne przyczyny zgagi to zaburzenia opróżniania żołądka i niedobór wydzielania śliny. Kiedy w żołądku nagromadzi się zbyt dużo pokarmu, sprzyja to cofaniu się jego treści. Niedobór śliny powoduje wolniejsze spłukiwanie zawartości przełyku.

3. Diagnozowanie refluksu żołądkowo-przełykowego

Jeśli zauważysz u siebie charakterystyczne objawy choroby, tj. zgagę, nudności, odbijanie, wybierz się do lekarza. Po zdiagnozowaniu choroby, będzie możliwe wdrożenie odpowiedniego leczenia. Żeby postawić prawidłową diagnozę, lekarz może zlecić następujące badania:

  • rentgen górnego odcinka przewodu pokarmowego,
  • endoskopia górnego odcinka przewodu pokarmowego (gastroskopia),
  • pomiar kwaśności przełyku,
  • badanie manometryczne.

4. Domowe sposoby na zgagę

  • Odpowiednie odżywianie – przejadanie się, „napychanie” do żołądka sprzyja powstawaniu zgagi. Ważne jest by nie objadać się na noc. Ostatni posiłek można zjeść 2-3 godziny przed snem. Lepiej jeść mniej, ale częściej. Warto zrezygnować z tłustych pokarmów i napojów gazowanych. Należy ograniczyć spożywanie słodyczy i soków z owoców cytrusowych, czekolady, kawy.
  • Ograniczenie alkoholu i rzucenie palenia – zbyt duże ilości obu używek mogą prowadzić do wielogodzinnego utrzymywania się objawów zgagi.
  • Odpowiednia waga – nadwaga i otyłość wywołują zwiększone ciśnienie wewnątrz brzucha. Powoduje to wypychanie pokarmu kwasów solnych i enzymów trawiennych z żołądka do przełyku.
  • Wyprostowana postawa – prace wymagające utrzymania pochylonej postawy ciała sprzyjają powstawaniu zgagi. Uniesiona głowa i tułów podczas spania – taka pozycja zmniejsza nieprzyjemne dolegliwości.

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Następny artykuł: Osoby narażone na zgagę
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze