Właściwości czerwonego wina

„Winojest najszlachetniejsze wśród napojów, najsmaczniejsze wśród lekarstw i najprzyjemniejsze wśród pokarmów” – tak właśnie wyraził się o tym alkoholu słynny grecki myśliciel, Plutarchos. Miał on rację – wino jest napojem, który kryje w sobie nie tylko walory smakowe, ale także właściwości zdrowotne. Zostało to udowodnione naukowo. Dlaczego wino jest takie wyjątkowe? Zawdzięcza to swojemu składowi i substancjom, które wytwarzają się w trakcie jego produkcji. Najwartościowsze jest wino z małych winnic, wytwarzane tradycyjnymi metodami. Czerwone wino składa się z około 10-14% alkoholu. Jest on potrzebny, by zachować właściwe dla tego trunku smak i aromat. Tak naprawdę jednak, to wcale nie jemu zawdzięczamy tak korzystne właściwości wina. Sekret tkwi w związkach niealkoholowych.

Polecane wideo:

Wino czerwone czy białe?

Badania wskazują na to, że większe właściwości prozdrowotne wykazuje przede wszystkim wino czerwone. W procesie jego fermentacji wykorzystuje się bowiem nie tylko owoce, ale również ich skórki. Są one cennym źródłem polifenoli, którym to właśnie wino zawdzięcza swoje wspaniałe właściwości. Można ich również dostarczać poprzez zjedzenie winogron, ale badania wykazały, że wtedy nie są one tak łatwo przyswajalne. Proces fermentacji wina rozbija polifenole na prostsze związki, dzięki czemu nasz organizm łatwej je trawi. Czym zatem są te substancje, które tak korzystnie wpływają na nasz organizm?

Właściwości czerwonego wina

Czerwone wino zawiera cenne dla zdrowia flawonoidy. Najważniejsze z nich to: katechina, kwercetyna, resweratrol i epigallokatechina. Są to polifenole, wykazujące silne, ale korzystne działanie w obrębie serca i układu krwionośnego. Zwiększają światło tętnic, przez co krew krąży szybciej, zaopatrując w niezbędne składniki każdą komórkę ciała. Dzięki tym związkom hamowane są również procesy zakrzepowe. Serce jest lepiej zaopatrywane w tlen. Poza tym, jak wykazały badania, polifenole zawarte w czerwonym winie mogą znacznie zmniejszyć ilość złego cholesterolu w organizmie. Zapobiegają tym samym zmianom miażdżycowym. Jeden z polifenoli – resweratrol, bardzo usprawnia przepływ krwi poprzez swoje działanie rozkurczowe. Ponadto okazało się, że ten sam związek ma działanie przeciwnowotworowe, hamując rozwój szkodliwych komórek. Inny polifenol – kwercetyna, wykazuje silne działanie przeciwzakrzepowe. Katechina skutecznie wyłapuje i zwalcza wolne rodniki. Czwarty z nich – epigallokatechina, to również związek o właściwościach antynowotworowych.

Wino w rozsądnych ilościach

Mimo tych wszystkich leczniczych i prozdrowotnych właściwości, nie zapomnijmy, że czerwone wino jest też alkoholem, do picia którego znajdziemy wiele przeciwwskazań. Czy jest jednak jakaś dopuszczalna ilość tego trunku, na którą możemy sobie pozwolić? Najczęściej zalecaną ilością czerwonego wina – jaką się również poleca w przypadku chorób serca – jest szklanka, w celu pobudzenia trawienia i lepszego krążenia. Zawiera ona około 30 mg czystego alkoholu. Taka dawka jest uznawana za formalnie bezpieczną. Lampka wina do obiadu to nie tylko miły zwyczaj, ale również działanie na korzyść swojego organizmu. Życzmy sobie więc smacznego i pijmy, byle rozsądnie: na zdrowie!

Monika Kornaś

Redakcja abcZdrowie.pl, ponad rok temu

Alkohole

Polecane wideo:

Komentarze (5)
~Grzegorz Kaplo
~Grzegorz Kaplo

no proszę zapomnieliście o mleku lub kwaśnym mleku. Odkont pamiętam mleko mi zawsze pomagało mało do tego jak się przesadziło to tylko mleko mi pomagało tłuszcze iwapn to super połączenie polecam.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Alkohole
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Alkohole
Alkohole

Słabe wino też dobre

Słabe wino też dobre

Jak ocenia World Cancer Research Fund (WCRF) osoby, które piją wino z niższym niż zwykle poziomem alkoholu, tzn. plasującym się na 10%, mogą być zdrowsze. Lekkie wina są bardzo popularne w Wielkiej Brytanii, a jak się okazuje picie takich trunków może...

Alkohole

Najzdrowsze drinki na sylwestrową imprezę

Najzdrowsze drinki na sylwestrową imprezę

Najlepszy alkohol na imprezę Nowy Rok witamy lampką szampana, ale to nie jedyny trunek, po jaki sięgamy w sylwestrową noc. Jeśli alkohol w ogóle miewa pozytywny wpływ na zdrowie, to największy posiada czerwone wytrawne wino, które zawiera przeciwutleniacze...

Alkohole

4 produkty, które są zdrowe, ale tylko w małych ilościach

4 produkty, które są zdrowe, ale tylko w małych ilościach

Czerwone wino Nawet najzdrowsza żywność spożywana w zbyt dużej ilości może negatywnie wpływać na nasz organizm. Jeśli dany produkt jest wartościowy, wcale nie oznacza to, że można bezkarnie zajadać się nim bez umiaru. Oto kilka produktów, z którymi nie...

Alkohole

Poznaj mity na temat kaca

Poznaj mity na temat kaca

wypitego alkoholu.Wino to najłagodniejszy wybór Fakt: Czerwone wino zawiera taninę, która u niektórych osób powoduje ból głowy. Słodowe alkohole

Alkohole

Naturalne lekarstwa na kaca

Naturalne lekarstwa na kaca

Lekarstwo na wagę złota Ból głowy, nudności, osłabienie i złe samopoczucie to dolegliwości, które mogą się pojawić po udanej imprezie. Nadmiar alkoholu wywołuje nieprzyjemne skutki, a na poprawę samopoczucia często trzeba czekać kilka godzin. Jak radzić...

Alkohole

Właściwości piwa. Czy może być dobre dla zdrowia?

Właściwości piwa. Czy może być dobre dla zdrowia?

Złocisty napój na zdrowie Nauka pokazuje, że piwo może przynieść wiele korzyści dla zdrowia, mimo że powszechnie jest kojarzone negatywnie. Wystarczy pamiętać, aby zachować umiar w jego spożyciu (jedna porcja dziennie w przypadku kobiet oraz do dwóch...

Alkohole

Leki a alkohol

Coraz większa liczba osób, nie tylko w polskim społeczeństwie, przyjmuje różnego rodzaju leki. Ilość przyjmowanych specyfików farmaceutycznych rośnie w dramatycznym tempie z roku na rok. Jako potencjalni odbiorcy powinniśmy wiedzieć, że niebezpieczne...

Alkohole

Wina domowej roboty

Nie od dziś wiadomo, że wino spożywane w umiarze sprzyja zdrowiu. Jeden kieliszek wina dla kobiet i dwa kieliszki dla mężczyzn dziennie wystarczą, by zmniejszyć ryzyko zawału serca o 30-50%. Szczególnie zdrowe jest czerwone wino, które obniża poziom cholesterolu...

Alkohole

Alkohol a zdrowie

wyższej wino przestaje być lekarstwem, a staje się trucizną. Należy też pamiętać o tym, że wszystkie inne alkohole nie mają już żadnych