Właściwości czerwonego wina

„Winojest najszlachetniejsze wśród napojów, najsmaczniejsze wśród lekarstw i najprzyjemniejsze wśród pokarmów” – tak właśnie wyraził się o tym alkoholu słynny grecki myśliciel, Plutarchos. Miał on rację – wino jest napojem, który kryje w sobie nie tylko walory smakowe, ale także właściwości zdrowotne. Zostało to udowodnione naukowo. Dlaczego wino jest takie wyjątkowe? Zawdzięcza to swojemu składowi i substancjom, które wytwarzają się w trakcie jego produkcji. Najwartościowsze jest wino z małych winnic, wytwarzane tradycyjnymi metodami. Czerwone wino składa się z około 10-14% alkoholu. Jest on potrzebny, by zachować właściwe dla tego trunku smak i aromat. Tak naprawdę jednak, to wcale nie jemu zawdzięczamy tak korzystne właściwości wina. Sekret tkwi w związkach niealkoholowych.

Polecane wideo:

Wino czerwone czy białe?

Badania wskazują na to, że większe właściwości prozdrowotne wykazuje przede wszystkim wino czerwone. W procesie jego fermentacji wykorzystuje się bowiem nie tylko owoce, ale również ich skórki. Są one cennym źródłem polifenoli, którym to właśnie wino zawdzięcza swoje wspaniałe właściwości. Można ich również dostarczać poprzez zjedzenie winogron, ale badania wykazały, że wtedy nie są one tak łatwo przyswajalne. Proces fermentacji wina rozbija polifenole na prostsze związki, dzięki czemu nasz organizm łatwej je trawi. Czym zatem są te substancje, które tak korzystnie wpływają na nasz organizm?

Właściwości czerwonego wina

Czerwone wino zawiera cenne dla zdrowia flawonoidy. Najważniejsze z nich to: katechina, kwercetyna, resweratrol i epigallokatechina. Są to polifenole, wykazujące silne, ale korzystne działanie w obrębie serca i układu krwionośnego. Zwiększają światło tętnic, przez co krew krąży szybciej, zaopatrując w niezbędne składniki każdą komórkę ciała. Dzięki tym związkom hamowane są również procesy zakrzepowe. Serce jest lepiej zaopatrywane w tlen. Poza tym, jak wykazały badania, polifenole zawarte w czerwonym winie mogą znacznie zmniejszyć ilość złego cholesterolu w organizmie. Zapobiegają tym samym zmianom miażdżycowym. Jeden z polifenoli – resweratrol, bardzo usprawnia przepływ krwi poprzez swoje działanie rozkurczowe. Ponadto okazało się, że ten sam związek ma działanie przeciwnowotworowe, hamując rozwój szkodliwych komórek. Inny polifenol – kwercetyna, wykazuje silne działanie przeciwzakrzepowe. Katechina skutecznie wyłapuje i zwalcza wolne rodniki. Czwarty z nich – epigallokatechina, to również związek o właściwościach antynowotworowych.

Wino w rozsądnych ilościach

Mimo tych wszystkich leczniczych i prozdrowotnych właściwości, nie zapomnijmy, że czerwone wino jest też alkoholem, do picia którego znajdziemy wiele przeciwwskazań. Czy jest jednak jakaś dopuszczalna ilość tego trunku, na którą możemy sobie pozwolić? Najczęściej zalecaną ilością czerwonego wina – jaką się również poleca w przypadku chorób serca – jest szklanka, w celu pobudzenia trawienia i lepszego krążenia. Zawiera ona około 30 mg czystego alkoholu. Taka dawka jest uznawana za formalnie bezpieczną. Lampka wina do obiadu to nie tylko miły zwyczaj, ale również działanie na korzyść swojego organizmu. Życzmy sobie więc smacznego i pijmy, byle rozsądnie: na zdrowie!

Monika Kornaś

Komentarze (5)
~Grzegorz Kaplo
~Grzegorz Kaplo

no proszę zapomnieliście o mleku lub kwaśnym mleku. Odkont pamiętam mleko mi zawsze pomagało mało do tego jak się przesadziło to tylko mleko mi pomagało tłuszcze iwapn to super połączenie polecam.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Alkohole
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Alkohole
Alkohole

Poznaj mity na temat kaca

Poznaj mity na temat kaca

wypitego alkoholu.Wino to najłagodniejszy wybór Fakt: Czerwone wino zawiera taninę, która u niektórych osób powoduje ból głowy. Słodowe alkohole

Alkohole

Naturalne lekarstwa na kaca

Naturalne lekarstwa na kaca

Lekarstwo na wagę złota Ból głowy, nudności, osłabienie i złe samopoczucie to dolegliwości, które mogą się pojawić po udanej imprezie. Nadmiar alkoholu wywołuje nieprzyjemne skutki, a na poprawę samopoczucia często trzeba czekać kilka godzin. Jak radzić...

Alkohole

Właściwości piwa. Czy może być dobre dla zdrowia?

Właściwości piwa. Czy może być dobre dla zdrowia?

Złocisty napój na zdrowie Nauka pokazuje, że piwo może przynieść wiele korzyści dla zdrowia, mimo że powszechnie jest kojarzone negatywnie. Wystarczy pamiętać, aby zachować umiar w jego spożyciu (jedna porcja dziennie w przypadku kobiet oraz do dwóch...

Alkohole

Szampan na zdrowie. Zdrowotne korzyści musującego wina

Szampan na zdrowie. Zdrowotne korzyści musującego wina

Sylwester bez toastu lampką szampana o północy nie byłby kompletny. Okazuje się, że musujący napój ma wiele dobrych dla zdrowia właściwości. Szampan poprawia pamięć, ma mało kalorii i pozytywnie wpływa na serce. Poznaj zdrowotne korzyści z picia szampana....

Alkohole

Sprawdź, które alkohole powodują najgorszego kaca

Sprawdź, które alkohole powodują najgorszego kaca

Masz własną teorię dotyczącą tego, które alkohole wywołują najgorszego kaca? Jasne, wiedza poparta doświadczeniem jest bardzo cenna, jednak my (...) mamy naukowe dowody. Zanim wyruszysz na imprezę sprawdź, które alkohole...

Alkohole

Jak alkohol wpływa na ciało, mięśnie, serce i mózg?

Jak alkohol wpływa na ciało, mięśnie, serce i mózg?

Czy wiesz, że jeden łyk piwa, wina czy whiskey krąży po twoim organizmie przez około dwie godziny? Szybko wnika do krwiobiegu i dotyka praktycznie każdego narządu i tkanki. Zastanawiałeś się kiedyś, jakie szkody w twoim organizmie wywołuje jego działanie?...

Alkohole

Upij się choćby raz, a...

Coraz młodsze nastolatki sięgają po alkohol, szczególnie w okresie wakacyjnym. Jest to tym bardziej niepokojące, gdyż to właśnie mózg młodych ludzi, będący w ciągłym rozwoju, cierpi najmocniej wskutek picia. Okazuje się, że alkohol wpływa w największej...

Alkohole

Właściwości nalewek

Od pewnego czasu spożywanie wina w umiarkowanej ilości uchodzi za dobry nawyk. Nawet lekarze przyznają, że wino, zwłaszcza czerwone, zmniejsza ryzyko zawału serca i wpływa korzystnie na stan zdrowia. Przeprowadzone niedawno badania wykazały, że bardzo...

Alkohole

Niemal każdy dorosły Polak pije alkohol, ale nie wie jak dużo

95 procent dorosłych Polaków pije alkohol. Jednocześnie prawie taka sama liczba osób nie wie, ile go spożywa. Takie wnioski płyną z najnowszego raportu „Czego Polacy o alkoholu nie wiedzą?". W badaniu, wykonanym na zlecenie Związku Pracodawców Polski...

Alkohole

Ciemne alkohole wywołują gorszego kaca!

Ciemne alkohole wywołują gorszego kaca!

Aby uniknąć kaca należy pić powoli, a przede wszystkim z umiarem. Mało kto wie jednak, że dużo większego kaca może spowodować spożywanie ciemnych trunków takich jak np. burbon. Zjawisko takie jest wywołane przez toksyczne związki (kongenery, czyli cząsteczki...