Egzotyczne owoce

Owoce egzotyczne nie tylko są smaczne i mają ciekawy wygląd. Okazuje się, że stanowią cenne źródło witamin, minerałów oraz błonnika. Skutecznie wspomagają pracę jelit, przyspieszają przemianę materii, podnoszą odporność organizmu. Są dobrym sposobem na urozmaicenie zdrowej diety. Poza tym smaczna przekąska z papai, pomelo czy persymony może być daniem pomocnym w odchudzaniu. Poznajmy zatem dziwne, ale jakże smakowite i zdrowe owoce egzotyczne.

Polecane wideo:

1. Owoce na odchudzanie

Persymona – te owoce egzotyczne wyglądem przypominają małe, pomarańczowe pomidorki. Mają gładką jadalną skórkę i duży suchy kielich kwiatowy. Miąższ dojrzałej persymony ma galaretowatą konsystencję i jest słodki. Najlepiej nadaje się na sos, sorbet lub galaretkę. Jędrniejsze owoce persymony można pokroić na cząstki i dodać do sałatki lub podawać z serem. Bardziej cierpkie owoce nadają się do suszenia. W smaku przypominają wtedy figi. Są bogatym źródłem beta-karotenu i witaminy C. Ze względu na dużą zawartość błonnika mają działanie przeczyszczające i wspomagają odchudzanie.

Pomelo jest największym owocem z rodziny cytrusów. Jego waga może dochodzić do 2 kg. Owoce pomelo wyglądają jak duże grejpfruty. Mają żółtozieloną lub różową skórkę. Od grejpfrutów są mniej gorzkie, ale też mniej aromatyczne i soczyste. Najczęściej jada się je na surowo lub w sałatkach. Z pomelo można robić sok albo marmoladę. Kandyzowaną skórkę tego owocu dodaje się do ciast i deserów. Pomelo dostarcza organizmowi mnóstwo składników mineralnych i witamin, zwłaszcza witaminy C.

Gujawa wyglądem przypomina gruszkę. Ma gładką jadalną skórkę pokrytą woskowym nalotem. Miąższ gujawy zawiera liczne małe pestki, które są jadalne. Ma żółty lub różowy kolor. W smaku gujawa jest lekko kwaśna. Surowe owoce pokrojone na ćwiartki można jeść same lub dodawać do sałatek. Ugotowaną gujawę dodaje się do deserów i ciast. Te owoce egzotyczne nadają się również na przetwory – soki, syropy i marmolady. Są cennym źródłem cukrów, białka, wapnia, żelaza i witaminy C.

2. Owoce egzotyczne a zdrowa dieta

Owoce papai mają owalny kształt. Najczęściej są niewielkie, ważą do 30 dag. Miąższ tych owoców egzotycznych zawiera liczne czarne pestki, które są jadalne. Ma barwę żółtopomarańczową lub różową. Papaja w smaku jest mało wyrazista, lekko słodkawa. Najczęściej je się ją na surowo. Kroi na pół, usuwa pestki i wyjada ze środka miąższ albo kroi się na kawałki. Wybornie smakuje pokropiona sokiem z cytryny. Można ją dodawać do sałatek, dżemów i pikli albo gotować i przyrządzać jak warzywa dyniowate. Owoce papai są nietrwałe. Zawierają dużo witaminy C i beta-karotenu.

Liczi (czyli chińskie śliwki) to zdrowe owoce egzotyczne, które wyglądem przypominają maliny. Są jednak od nich nieco większe i pokryte cienką, suchą skorupką o kolorze żółtym lub żółtobrązowym. W środku mają pestkę wielkości fasoli, którą trzeba usunąć. Gdy owoc jest dojrzały, skorupka łatwo odchodzi od słodkiego i galaretowatego miąższu. Liczi wyśmienicie smakuje z bitą śmietaną. Można je dodawać do kompotów, sałatek, potraw rybnych i drobiowych. Obrane owoce nadają się również na mrożonki. Przechowywane w temperaturze pokojowej psują się po dwóch dniach. Są cennym źródłem cukru, białka, potasu, kwasów organicznych i witaminy C.

W zależności od odmiany, owoce mango różnią się kolorem i wielkością. Najlepsze są owoce o wadze 30-50 dag. Najczęściej są wydłużone i nieco spłaszczone. Mają cienką, gładką, ale twardą skórkę, którą najczęściej się obiera. Miąższ mango jest żółtopomarańczowy i soczysty. W środku znajduje się duża spłaszczona pestka. Owoc mango zwykle jada się na surowo, przecina na pół, usuwa pestkę i łyżeczką wyjada miąższ ze środka. Można też pokroić go na kawałeczki. Dobrze smakuje wcześniej schłodzony w lodówce. Gotowane owoce mango dodaje się do deserów, konfitur i sosów. Mango dostarcza organizmowi cukrów, białka, minerałów, błonnika, beta-karotenu, witamin z grupy B, witamin C oraz PP.

W zdrowej diecie nie może też zabraknąć owocu granatu. Granat pokryty jest fioletową, a z czasem brązową twardą łupiną. W środku granat podzielony jest na segmenty wypełnione czerwonymi galaretowatymi kuleczkami, które mają jadalne białe pestki. Obrane owoce można jeść na surowo, miąższ wyjadać ze środka łyżeczką. Słodko-cierpki smak granatu doskonale gasi pragnienie. W potrawach sok z granatu z powodzeniem zastępuje sok z cytryny. Owoce granatu zawierają kwasy organiczne, żelazo, wapń, fosfor, potas oraz witaminę C.

Karambola to egzotyczny owoc, który ma nie tylko ciekawą nazwę, ale i wygląd. Jest podłużny i karbowany. Po przekrojeniu ma kształt gwiazdy. Pokryty jest żółtozieloną lub żółtobrązową skórką, pod którą znajduje się lekko przezroczysty miąższ. Karambola zawiera niewiele małych, jadalnych pestek. W smaku jest słodko-kwaśna i bardzo soczysta. Jada się ją najczęściej na surowo. Dekoracyjne gwiazdki można dodawać do sałatek, deserów, potraw rybnych i mięsnych. Karambola zawiera dużo magnezu, żelaza, witaminy C oraz beta-karotenu.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Owoce
Owoce

10 powodów, dla których warto jeść cytrynę

10 powodów, dla których warto jeść cytrynę

Zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych Pół kubka soku cytrynowego każdego dnia zwiększa poziom cytrynianów w moczu. Badania wykazały, że spożywanie cytryny może zapobiec powstawaniu wapniowych kamieni w nerkach.Normalizacja pH Jeśli dieta bogata jest...

Owoce

Dlaczego warto jeść pomarańcze?

Dlaczego warto jeść pomarańcze?

starzenia się, przez co wyglądamy młodziej. Poza pomarańczami, jedz inne owoce i warzywa, aby mieć piękną skórę.Polepszenie wzroku Nie tylko skóra

Owoce

Dlaczego warto jeść tangerynki?

Dlaczego warto jeść tangerynki?

owoce do złudzenia przypominają zwykłe klementynki lub mandarynki, ale są większe, mają ciemniejszą skórkę i charakterystyczne wydłużenie z jednej (...) , ale również ze względu na pozytywny wpływ na zdrowie.Przeciw wolnym rodnikom Smaczne,...

Owoce

8 owoców tropikalnych, których powinieneś spróbować

8 owoców tropikalnych, których powinieneś spróbować

, które z nich warto jeść nie tylko od święta.Męczennica jadalna - marakuja Aromatyczne w smaku, fioletowe, czerwone lub żółte owoce marakui są doskonałym (...) źródłem witamin C i A oraz potasu i błonnika. Jeden owoc zawiera tylko 16...

Owoce

Longan, czyli smocze oko - właściwości i zastosowanie

Longan, czyli smocze oko - właściwości i zastosowanie

do żadnego innego owocu na świecie. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji, a jego nazwa w języku chińskim oznacza smocze oko. Świeże owoce longanu (...) w słodkim syropie. 100 g suszonych owoców kosztuje ok. 30 zł, z kolei za puszkę...

Owoce

Owoce w diecie

Owoce w diecie

Owoce powinny na dobre zagościć w naszych jadłospisach. Wybierając owoce sezonowe w rozsądnych ilościach, zagwarantujemy organizmowi dużą dawkę witamin i antyoksydantów.

Owoce

Niezwykłe moce zwykłego owocu - poznaj właściwości banana

Niezwykłe moce zwykłego owocu - poznaj właściwości banana

Bananowe zdrowie Ten łatwo dostępny i bardzo lubiany owoc ma imponujące właściwości prozdrowotne. Dowiedz się, jakie są zalety spożywania bananów.Wzrost mięśni Jeśli po treningu czujesz, że twoje mięśnie są obolałe lub ich wzrost nie jest zadowalający,...

Owoce

Miłośnicy gruszek są szczuplejsi i zdrowsi

Miłośnicy gruszek są szczuplejsi i zdrowsi

spożywanie gruszek również niesie ze sobą wiele korzyści. Naukowcy wykazali, że osoby jedzące te owoce są mniej zagrożone otyłością (...) mogą być właśnie gruszki. Po przeanalizowaniu danych medycznych zebranych od ponad 20 tysięcy...

Owoce

Patrz, co wybierasz! Te owoce mają najwięcej pestycydów

Patrz, co wybierasz! Te owoce mają najwięcej pestycydów

Zdrowe, ale pełne pestycydów O tym, że warzywa i owoce są zdrowe, wie każdy z nas. Jemy je z chęcią, ponieważ są niskokaloryczne, a obfitują (...) zapotrzebowanie organizmu na witaminę C? Najlepiej kupować te owoce kiedy...

Owoce

Czerymoja - najdziwniejszy owoc świata

Czerymoja - najdziwniejszy owoc świata

górzystych. Te rosnące na dużych, rozgałęzionych drzewach owoce z przypominającą łuskę skórką uchodzą za prawdziwy przysmak kuchni łacińskiej