Egzotyczne owoce

Owoce egzotyczne nie tylko są smaczne i mają ciekawy wygląd. Okazuje się, że stanowią cenne źródło witamin, minerałów oraz błonnika. Skutecznie wspomagają pracę jelit, przyspieszają przemianę materii, podnoszą odporność organizmu. Są dobrym sposobem na urozmaicenie zdrowej diety. Poza tym smaczna przekąska z papai, pomelo czy persymony może być daniem pomocnym w odchudzaniu. Poznajmy zatem dziwne, ale jakże smakowite i zdrowe owoce egzotyczne.

Owoce na odchudzanie

Persymona – te owoce egzotyczne wyglądem przypominają małe, pomarańczowe pomidorki. Mają gładką jadalną skórkę i duży suchy kielich kwiatowy. Miąższ dojrzałej persymony ma galaretowatą konsystencję i jest słodki. Najlepiej nadaje się na sos, sorbet lub galaretkę. Jędrniejsze owoce persymony można pokroić na cząstki i dodać do sałatki lub podawać z serem. Bardziej cierpkie owoce nadają się do suszenia. W smaku przypominają wtedy figi. Są bogatym źródłem beta-karotenu i witaminy C. Ze względu na dużą zawartość błonnika mają działanie przeczyszczające i wspomagają odchudzanie.

Polecane wideo:

Pomelo jest największym owocem z rodziny cytrusów. Jego waga może dochodzić do 2 kg. Owoce pomelo wyglądają jak duże grejpfruty. Mają żółtozieloną lub różową skórkę. Od grejpfrutów są mniej gorzkie, ale też mniej aromatyczne i soczyste. Najczęściej jada się je na surowo lub w sałatkach. Z pomelo można robić sok albo marmoladę. Kandyzowaną skórkę tego owocu dodaje się do ciast i deserów. Pomelo dostarcza organizmowi mnóstwo składników mineralnych i witamin, zwłaszcza witaminy C.

Gujawa wyglądem przypomina gruszkę. Ma gładką jadalną skórkę pokrytą woskowym nalotem. Miąższ gujawy zawiera liczne małe pestki, które są jadalne. Ma żółty lub różowy kolor. W smaku gujawa jest lekko kwaśna. Surowe owoce pokrojone na ćwiartki można jeść same lub dodawać do sałatek. Ugotowaną gujawę dodaje się do deserów i ciast. Te owoce egzotyczne nadają się również na przetwory – soki, syropy i marmolady. Są cennym źródłem cukrów, białka, wapnia, żelaza i witaminy C.

Owoce egzotyczne a zdrowa dieta

Owoce papai mają owalny kształt. Najczęściej są niewielkie, ważą do 30 dag. Miąższ tych owoców egzotycznych zawiera liczne czarne pestki, które są jadalne. Ma barwę żółtopomarańczową lub różową. Papaja w smaku jest mało wyrazista, lekko słodkawa. Najczęściej je się ją na surowo. Kroi na pół, usuwa pestki i wyjada ze środka miąższ albo kroi się na kawałki. Wybornie smakuje pokropiona sokiem z cytryny. Można ją dodawać do sałatek, dżemów i pikli albo gotować i przyrządzać jak warzywa dyniowate. Owoce papai są nietrwałe. Zawierają dużo witaminy C i beta-karotenu.

Liczi (czyli chińskie śliwki) to zdrowe owoce egzotyczne, które wyglądem przypominają maliny. Są jednak od nich nieco większe i pokryte cienką, suchą skorupką o kolorze żółtym lub żółtobrązowym. W środku mają pestkę wielkości fasoli, którą trzeba usunąć. Gdy owoc jest dojrzały, skorupka łatwo odchodzi od słodkiego i galaretowatego miąższu. Liczi wyśmienicie smakuje z bitą śmietaną. Można je dodawać do kompotów, sałatek, potraw rybnych i drobiowych. Obrane owoce nadają się również na mrożonki. Przechowywane w temperaturze pokojowej psują się po dwóch dniach. Są cennym źródłem cukru, białka, potasu, kwasów organicznych i witaminy C.

W zależności od odmiany, owoce mango różnią się kolorem i wielkością. Najlepsze są owoce o wadze 30-50 dag. Najczęściej są wydłużone i nieco spłaszczone. Mają cienką, gładką, ale twardą skórkę, którą najczęściej się obiera. Miąższ mango jest żółtopomarańczowy i soczysty. W środku znajduje się duża spłaszczona pestka. Owoc mango zwykle jada się na surowo, przecina na pół, usuwa pestkę i łyżeczką wyjada miąższ ze środka. Można też pokroić go na kawałeczki. Dobrze smakuje wcześniej schłodzony w lodówce. Gotowane owoce mango dodaje się do deserów, konfitur i sosów. Mango dostarcza organizmowi cukrów, białka, minerałów, błonnika, beta-karotenu, witamin z grupy B, witamin C oraz PP.

W zdrowej diecie nie może też zabraknąć owocu granatu. Granat pokryty jest fioletową, a z czasem brązową twardą łupiną. W środku granat podzielony jest na segmenty wypełnione czerwonymi galaretowatymi kuleczkami, które mają jadalne białe pestki. Obrane owoce można jeść na surowo, miąższ wyjadać ze środka łyżeczką. Słodko-cierpki smak granatu doskonale gasi pragnienie. W potrawach sok z granatu z powodzeniem zastępuje sok z cytryny. Owoce granatu zawierają kwasy organiczne, żelazo, wapń, fosfor, potas oraz witaminę C.

Karambola to egzotyczny owoc, który ma nie tylko ciekawą nazwę, ale i wygląd. Jest podłużny i karbowany. Po przekrojeniu ma kształt gwiazdy. Pokryty jest żółtozieloną lub żółtobrązową skórką, pod którą znajduje się lekko przezroczysty miąższ. Karambola zawiera niewiele małych, jadalnych pestek. W smaku jest słodko-kwaśna i bardzo soczysta. Jada się ją najczęściej na surowo. Dekoracyjne gwiazdki można dodawać do sałatek, deserów, potraw rybnych i mięsnych. Karambola zawiera dużo magnezu, żelaza, witaminy C oraz beta-karotenu.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Owoce
Owoce

Daktyle - słodkie i zdrowe owoce

Daktyle - słodkie i zdrowe owoce

Owoce z „drzewa życia" Daktyle to owoce jednego z najstarszych drzew na świecie - palmy daktylowej. Są słodkie i pozytywnie wpływają na zdrowie, a (...) . Stanowią doskonałą alternatywę dla słodyczy i są polecane sportowcom....

Owoce

Najlepsze owoce jagodowe

Najlepsze owoce jagodowe

. To smaczny dodatek do sałatek oraz deserów na bazie jogurtu greckiego. Żurawina Owoce żurawiny są bogatym źródłem proantocyjanidyn - flawonoidów (...) pyszne dżemy i konfitury. Jagody goji W azjatyckiej medycynie naturalnej jagody...

Owoce

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

układ odpornościowy w walce z zarazkami, które powodują przeziębienia czy też grypę. Stosowanie zdrowej diety bogatej w owoce i warzywa jest szczególnie ważne w okresie zimowym, gdy poziom aktywności fizycznej często spada.

Owoce

Poziomka - niedoceniona krewna truskawki

Poziomka - niedoceniona krewna truskawki

liście na długich ogonkach. Jej owoce są okrągłe lub owalne, najczęściej czerwone, choć zdarzają się też żółte i białawe. Pojawiają się w czerwcu (...) oraz lipcu. Mają charakterystyczny, słodkawy zapach i smak. Oprócz dzikich gatunków,...

Owoce

Pestki moreli - lek na raka?

Pestki moreli - lek na raka?

Mały owoc - duże możliwości Mały, niepozorny owoc, często pomijany w diecie. Morela, słodka niewielkich rozmiarów śliwka, w środku której kryje się jeszcze mniejsza pestka. Za to z właściwościami o ogromnym znaczeniu. Zawarta w niej witamina B17 może...

Owoce

Migdały - cenne źródło białka

Migdały - cenne źródło białka

Migdały zawierają spore ilości białka, warto po nie sięgnąć również ze względu na wysoką zawartość zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Owoce

Jakie właściwości ma rambutan?

Jakie właściwości ma rambutan?

Tajemniczy rambutan Małe, różowe kulki otoczone kolcami to owoce rambutanu. Przypominają nieco liczi, z którymi są spokrewnione. Jagodzian rambutan (...) - bo tak brzmi jego pełna nazwa - to drzewo, które osiąga nawet 30 metrów wysokości....