Egzotyczne owoce

Owoce egzotyczne nie tylko są smaczne i mają ciekawy wygląd. Okazuje się, że stanowią cenne źródło witamin, minerałów oraz błonnika. Skutecznie wspomagają pracę jelit, przyspieszają przemianę materii, podnoszą odporność organizmu. Są dobrym sposobem na urozmaicenie zdrowej diety. Poza tym smaczna przekąska z papai, pomelo czy persymony może być daniem pomocnym w odchudzaniu. Poznajmy zatem dziwne, ale jakże smakowite i zdrowe owoce egzotyczne.

Owoce na odchudzanie

Persymona – te owoce egzotyczne wyglądem przypominają małe, pomarańczowe pomidorki. Mają gładką jadalną skórkę i duży suchy kielich kwiatowy. Miąższ dojrzałej persymony ma galaretowatą konsystencję i jest słodki. Najlepiej nadaje się na sos, sorbet lub galaretkę. Jędrniejsze owoce persymony można pokroić na cząstki i dodać do sałatki lub podawać z serem. Bardziej cierpkie owoce nadają się do suszenia. W smaku przypominają wtedy figi. Są bogatym źródłem beta-karotenu i witaminy C. Ze względu na dużą zawartość błonnika mają działanie przeczyszczające i wspomagają odchudzanie.

Polecane wideo:

Pomelo jest największym owocem z rodziny cytrusów. Jego waga może dochodzić do 2 kg. Owoce pomelo wyglądają jak duże grejpfruty. Mają żółtozieloną lub różową skórkę. Od grejpfrutów są mniej gorzkie, ale też mniej aromatyczne i soczyste. Najczęściej jada się je na surowo lub w sałatkach. Z pomelo można robić sok albo marmoladę. Kandyzowaną skórkę tego owocu dodaje się do ciast i deserów. Pomelo dostarcza organizmowi mnóstwo składników mineralnych i witamin, zwłaszcza witaminy C.

Gujawa wyglądem przypomina gruszkę. Ma gładką jadalną skórkę pokrytą woskowym nalotem. Miąższ gujawy zawiera liczne małe pestki, które są jadalne. Ma żółty lub różowy kolor. W smaku gujawa jest lekko kwaśna. Surowe owoce pokrojone na ćwiartki można jeść same lub dodawać do sałatek. Ugotowaną gujawę dodaje się do deserów i ciast. Te owoce egzotyczne nadają się również na przetwory – soki, syropy i marmolady. Są cennym źródłem cukrów, białka, wapnia, żelaza i witaminy C.

Owoce egzotyczne a zdrowa dieta

Owoce papai mają owalny kształt. Najczęściej są niewielkie, ważą do 30 dag. Miąższ tych owoców egzotycznych zawiera liczne czarne pestki, które są jadalne. Ma barwę żółtopomarańczową lub różową. Papaja w smaku jest mało wyrazista, lekko słodkawa. Najczęściej je się ją na surowo. Kroi na pół, usuwa pestki i wyjada ze środka miąższ albo kroi się na kawałki. Wybornie smakuje pokropiona sokiem z cytryny. Można ją dodawać do sałatek, dżemów i pikli albo gotować i przyrządzać jak warzywa dyniowate. Owoce papai są nietrwałe. Zawierają dużo witaminy C i beta-karotenu.

Liczi (czyli chińskie śliwki) to zdrowe owoce egzotyczne, które wyglądem przypominają maliny. Są jednak od nich nieco większe i pokryte cienką, suchą skorupką o kolorze żółtym lub żółtobrązowym. W środku mają pestkę wielkości fasoli, którą trzeba usunąć. Gdy owoc jest dojrzały, skorupka łatwo odchodzi od słodkiego i galaretowatego miąższu. Liczi wyśmienicie smakuje z bitą śmietaną. Można je dodawać do kompotów, sałatek, potraw rybnych i drobiowych. Obrane owoce nadają się również na mrożonki. Przechowywane w temperaturze pokojowej psują się po dwóch dniach. Są cennym źródłem cukru, białka, potasu, kwasów organicznych i witaminy C.

W zależności od odmiany, owoce mango różnią się kolorem i wielkością. Najlepsze są owoce o wadze 30-50 dag. Najczęściej są wydłużone i nieco spłaszczone. Mają cienką, gładką, ale twardą skórkę, którą najczęściej się obiera. Miąższ mango jest żółtopomarańczowy i soczysty. W środku znajduje się duża spłaszczona pestka. Owoc mango zwykle jada się na surowo, przecina na pół, usuwa pestkę i łyżeczką wyjada miąższ ze środka. Można też pokroić go na kawałeczki. Dobrze smakuje wcześniej schłodzony w lodówce. Gotowane owoce mango dodaje się do deserów, konfitur i sosów. Mango dostarcza organizmowi cukrów, białka, minerałów, błonnika, beta-karotenu, witamin z grupy B, witamin C oraz PP.

W zdrowej diecie nie może też zabraknąć owocu granatu. Granat pokryty jest fioletową, a z czasem brązową twardą łupiną. W środku granat podzielony jest na segmenty wypełnione czerwonymi galaretowatymi kuleczkami, które mają jadalne białe pestki. Obrane owoce można jeść na surowo, miąższ wyjadać ze środka łyżeczką. Słodko-cierpki smak granatu doskonale gasi pragnienie. W potrawach sok z granatu z powodzeniem zastępuje sok z cytryny. Owoce granatu zawierają kwasy organiczne, żelazo, wapń, fosfor, potas oraz witaminę C.

Karambola to egzotyczny owoc, który ma nie tylko ciekawą nazwę, ale i wygląd. Jest podłużny i karbowany. Po przekrojeniu ma kształt gwiazdy. Pokryty jest żółtozieloną lub żółtobrązową skórką, pod którą znajduje się lekko przezroczysty miąższ. Karambola zawiera niewiele małych, jadalnych pestek. W smaku jest słodko-kwaśna i bardzo soczysta. Jada się ją najczęściej na surowo. Dekoracyjne gwiazdki można dodawać do sałatek, deserów, potraw rybnych i mięsnych. Karambola zawiera dużo magnezu, żelaza, witaminy C oraz beta-karotenu.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Owoce
Owoce

Odmiany śliwek i ich zastosowanie

Odmiany śliwek i ich zastosowanie

śliw: tarniny, ałyczy i lubaszki, popularnie znanej jako mirabelka. To właśnie ich owoce tak zafascynowały Europejczyków, że postanowili uzyskać (...) , są źródłem wielu witamin i błonnika. Dowiedz się, które odmiany są najbardziej wartościowe...

Owoce

Dereń jadalny - polskie superfood

Dereń jadalny - polskie superfood

Mało znane owoce Zapomnij o jagodach goji i acai - polski dereń to prawdziwy „superowoc". Jest źródłem antyoksydantów, minerałów oraz witaminy C (...) . Jakie właściwości ma dereń i jak go stosować? Czym jest dereń? Czerwone owoce...

Owoce

Zalety jedzenia gujawy

Zalety jedzenia gujawy

Zdrowa egzotyka Gujawa jest powszechnie ceniona za liczne właściwości zdrowotne. Zawiera mnóstwo witaminy A i C, likopenu, potasu i błonnika pokarmowego. Mimo że ten piękny owoc w pełni zasługuje na okazywane mu uznanie, warto pamiętać również o liściach...

Owoce

Dlaczego warto jeść truskawki?

Dlaczego warto jeść truskawki?

. Poza tym, owoce te powinny być również regularnie spożywane przez dorosłych, gdyż zapobiegają związanej z wiekiem osteoporozie. Zapobiegają wypadaniu włosów (...) cukrzycowa czy utrudnione gojenie się ran. Owoce w...

Owoce

Odmiany jabłek i ich zastosowanie

Odmiany jabłek i ich zastosowanie

. Poznaj te najpopularniejsze i dowiedz się, do czego ulubione jabłka przydadzą ci się najbardziej. Ekologiczne warzywa i owoce Sezon jesienno-zimowy (...) , twarde, słodkie lub winne. Jabłka stołowe często są nazywane uniwersalnymi....

Owoce

Zdrowotne właściwości owocu noni

Zdrowotne właściwości owocu noni

Właściwości zdrowotne owoców noni Owoce noni, pochodzące z krzewu morwy indyjskiej, mają szerokie zastosowanie lecznicze, głównie za sprawą (...) wykazuje również właściwości antybakteryjne, tym samym pomagając zwalczać mikroby, takie...

Owoce

Poznaj 5 największych mitów na temat warzyw i owoców

Poznaj 5 największych mitów na temat warzyw i owoców

i pomidorem rzeczywiście jest dla nas zdrowa? Mimo że warzywa i owoce są niezbędnym elementem naszego codziennego jadłospisu, na temat ich właściwości krąży (...) i inne owoce cytrusowe, aby uzupełnić braki witaminy...

Owoce

Poproszę kiwi

Poproszę kiwi

Pochodzenie "chińskiego agrestu" Kiwi, znane w starożytnych Chinach jako Yang Tao, zostało docenione w tej kulturze nie tylko za smak, ale również za właściwości zdrowotne. Gdy na początku XX wieku trafiło do Nowej Zelandii, gdzie upowszechnili je misjonarze,...

Owoce

Składniki odżywcze orzechów

Składniki odżywcze orzechów

Orzechy są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, ponadto są bogate w liczne składniki mineralne, m.in. magnez, potas czy fosfor oraz witaminę E.